Vybrali sme kvalitné, pozoruhodné a dôležité seriály roka 2020

Výber redakcie portálu kinema.sk z veľkého až nekonečného seriálového roka. Samozrejme, že sme nemali ...

pridal redakcia 31.12.2020 o 19:32
Vybrali sme kvalitné, pozoruhodné a dôležité seriály roka 2020


Výber redakcie portálu kinema.sk z veľkého až nekonečného seriálového roka. Samozrejme, že sme nemali ako vidieť všetky seriály, ale tieto nás naozaj zaujali...

Koruna – 4. séria / The Crown  (recenzia seriálu)
Seriál Koruna prináša už od roku 2016 na obrazovky britskú históriu ako fascinujúca učebnica dejepisu. Seriál spracúva dejiny mimoriadne pútavo a svojho diváka vzdeláva nenásilne. Koruna však nie je dokumentom. Množstvo vecí sa pri pátraní po informáciách muselo domýšľať, od historických faktov však seriál uhýba len zriedka. V polovici novembra 2020 ponúkol Netflix už štvrtú sériu, ktorá, hoc je tiež historická, pôsobí čerstvo a živo. Do série sa totiž dostávajú pre našu generáciu omnoho známejšie mená, ako Lady Diana či Margaret Thatcherová.

Kalifát / Caliphate  (recenzia seriálu)
Vo vydarenom seriáli švédskej produkcie tvorcovia porovnávajú a proti sebe stavajú viacero tém – sekularizmus voči náboženstvu, slobodu viery voči náboženskej diktatúre, fanatizmus voči empatii. Osemdielna séria poukazuje na súčasný problém rozmáhajúcej sa radikalizácie mladých moslimov vo Švédsku. Pätnásťročná Sulle a jej rovesníčka Karima sú vo veku, kedy rebelovať voči rodičom sa nosí a každý truc sa vysoko cení. Pochopenie nachádzajú u asistenta učiteľa – infiltrovaného bojovníka Islamského štátu, ktorý dievčatám najprv pomáha s učivom a po získaní dôvery sa mení v manipulátora. Paralelne sledujeme prípravu na teroristický útok priamo v centre Islamského štátu. Reálny a o to mrazivejší filmový zážitok.

Mrs. America  (recenzia seriálu)
Mrs America je deväťdielny seriál od americkej televíznej stanice FX – popisuje príbeh konzervatívnej republikánskej aktivistky a právničky Phyllis Schlaflyovej, v ktorej exceluje Cate Blanchettová. Schlaflyová, matka šiestich detí a bývalá kráľovná krásy (názov seriálu) sa na začiatku sedemdesiatych rokov 20. storočia výrazne zasadzovala v otázke ženských práv a úloh žien v spoločnosti. Stala sa silnou oponentkou vzmáhajúcemu sa americkému feministickému hnutiu, hoci pred tým sa viac venovala americkej bezpečnosti a komunistickej hrozbe zo strany Sovietskeho zväzu.

Jeho temné esencie 2 / His Dark Materials 2
Druhá séria seriálu založeného na románoch Philipa Pullmana ponúka ešte lepšie predstavenie ako výborná séria číslo jedna. Mix fantasy a sci-fi s úžasnými zábermi a komplikovaným dejom bude pokračovať ďalej.

Dark 3
Tretia a záverečná séria nemeckého sci-fi seriálu poskytla odpovede takmer na všetky otázky a ponúkla navyše netradičnú pointu, kde sa pochopiteľne ukázalo, že všetko je ešte o jeden stupeň komplikovanejšie.

Kvíz / Quiz
Miniséria z dielne Stephena Frearsa ponúkla skvelú zábavu, kde ste boli ešte vo väčšom napätí ako pri sledovaní Chcete byť milionárom? Nejde čisto iba o zábavu, Frears do diela zakomponoval aj vážnejšie témy.

Manifest 2
Seriál, ktorý by sa akoby chcel zviesť na popularite kedysi nesmierne populárneho Lost, vo svojej druhej sérii prekvapivo začal zodpovedávať už tie najdôležitejšie otázky. Každopádne v pláne je aj trojka, kde by sa celý príbeh o tajomnom lietadle mohol uzavrieť.

Babylon Berlín / Babylon Berlin
Príbeh vás vtiahne do dekadentných čias na prelome 20. a 30. rokov v Nemecku, kedy spoločnosť hľadala svoju tvár a ľudia sa vo svojej mizérii ľahko nechali opiť rožkom. Na pozadí búrlivého obdobia, ktoré dovolilo silnieť patologickej ideológii strany NSDAP, vystupuje do popredia príbeh policajného inšpektora Gereona Ratha a asistentky Charlotty čeliacich mega korupcii, zradcom vo vlastných radoch, zločinu na najvyšších miestach a boju o vlastný život. Výborný nemecký seriál predstavuje históriu opäť v iných a veľmi pestrých farbách.

Po živote / After Life 2  (recenzia seriálu)
Sarkazmus Rickyho Gervaisa a jeho alter ega Tonyho v seriáli After Life nikdy neomrzí. Tragikomický príbeh muža bojujúceho s hlbokým smútkom je vysoko návykovou seriálovou látkou.

Obrana Jacoba / Defending Jacob  (recenzia seriálu)
Dokonalá americká rodina je vystavená skúške obrovských rozmerov. Mrazivý krimipríbeh, v ktorom každá nuansa, každé gesto či jemný neverbálny prejav môžu znamenať odhalenie. Tvorcovia trýznia divákov „zavádzajúcou“ scenáristickou hrou rovnako ako svojich hrdinov. Premyslene posúvajú svoje figúrky na šachovnici do konca, či až za neho...

Bludné kruhy / I Know This Much Is True
Úžasný herecký výkon predviedol Mark Ruffalo v dvojrole dramatickej minisérie Bludné kruhy, kde stvárnil jednovaječné dvojčatá. Sledujeme, ako celý Dominickov život ovplyvňuje jeho brat – paranoidný schizofrenik Thomasa. Jeho zápas o dôstojný život svojho chorého brata podal režisér a scenárista Derek Cianfrance (Blue Valentine) veľmi dojímavo, ale najmä jedinečne.

Normálni ľudia / Normal People
Dôkaz, že stále existujú cesty, ako nakrútiť milostný príbeh nápadito a zároveň veľmi vťahujúco. Britský seriál podľa knižnej predlohy Sally Rooney vykresľuje ľúbostnú cestu dvojice mladých ľudí opäť inovatívnym a sugestívnym spôsobom. Bolestivá osudová láska Marianne a Connella sa zaryje veľmi hlboko podobne ako herecké umenie protagonistov.

Dámsky Gambit / The Queen's Gambit  (recenzia seriálu)
Figúrky na šachovnici posúva aj hrdinka seriálového hitu, ktorý láme rekordy sledovanosti. Fiktívna postava Beth Harmon vyvolala vo svete šachovú hystériu a niet sa čomu diviť. Jej osobnosť bojujúca s démonmi aj so šachovými veľmajstrami priťahuje ako magnet podobne ako samotný rovnako podmanivý seriál. Tvorcom sa v ňom podarilo spojiť viaceré premenné, ktoré akoby zhypnotizovali divákov i kritikov.

The New Pope  (recenzia seriálu)
Vo voľnom pokračovaní seriálu The Young Pope sa hľadá náhrada za svojského Piusa XIII, ktorý sa nepreberá z kómy. Hoci je prítomnosť Judea Lawa okresaná, na scénu prichádzajú nové a rovnako zaujímavé postavy. Inteligentné dialógy, opäť dokonalé intro a čo scéna, to obraz do prestížnej galérie. Sorrentino provokuje snáď ešte viac ako doposiaľ, no vôbec sa tomu nebránim.

Sex Education
Ďalšia veľmi zábavná a milá vec je Sex Education, tento seriál vyzdvihujeme hlavne pre mladšie generácie, kde zaujímavou formou je práve mladým ľuďom podaná sexuálna výchova. My sme mali Bravíčko, vy máte Sex Education mládeži... vyhrali ste.

Sekerka / Small Axe
Nápad na antológiu nosil Steve McQueen v hlave niekoľko rokov. Rozhodoval sa, či tému spracovať ako seriál alebo film, nakoniec zvolil kompromis – seriál pozostávajúci z piatich samostatne stojacich filmov, ktoré spája práve obdobie a komunita. Seriál už je k dispozícii na HBO Go a patrí medzi to najlepšie z toho roka. Najmä časti Mangrove, Lovers Rock.

Môžem ťa zničiť / I May Destroy You
Meno Michaely Coel sa už dlhšie spája s autorskou odvahou, od explicitnosti "Chewing Gum" až k realite "I may destroy you". Autorský počin herečky Michaely Cole rozpráva autobiografický príbeh mladej autorky, ktorá sa jednej noci stane obeťou sexuálneho násilia.

Ted Lasso  (recenzia seriálu)
Britsko-americký seriál o trénerovi amerického futbalu Tedovi Lassovi (Jason Sudeikis), ktorý dostane pozvánku z Veľkej Británie, aby začal trénovať londýnsky futbalový tím AFC Richmond, ktorý sa snaží udržať v elite anglického futbalu. Americký futbal ale nie je soccer a to nie je jediný problém, ktorý Teda čaká. Briskná, vtipná, inteligentná - taká je séria Apple TV+ v réžii Toma Marshalla (Space Force, Chewing Gum, Wasted). Čaká vás 10 častí po 30 minút.

Tales from the Loop
Seriálová sci-fi novinka inšpirovaná úžasnými maľbami Simona Stålenhaga, skúma dobrodružstvá ľudí, ktorí žijú nad akousi slučkou, ohýbajúcou myseľ. Objavia stroj postavený na odomknutie a objavovanie tajomstiev vesmíru. Nádherné a múdre futuro retro.

Unorthodox  (recenzia seriálu)
Nemecká miniséria režisérky Marie Schrader (Vor der Morgenröte) zobrazuje príbeh mladej ženy Esther (Shira Haas) vychovanej v ultra-ortodoxnej komunite v americkom meste Williamsburg, ktorá utečie do Berlína, zanechávajúc za sebou manželstvo a rodinu, aby si splnila cieľ stať sa klasickou hudobníčkou. Precízne vystavaný seriál o boji za slobodu, vymanení sa z nezmyselných pravidiel v mene náboženstva a potláčaní ľudských práv. Seriál vznikol na základe skutočného príbehu Deborah Feldman (Unorthodox: The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots), ktorá sa v roku 2009 rozhodla utiecť pred izoláciou ortodoxnej židovskej komunity. Jej príbeh je hlboko dojemným skúmaním tajomných pút, ktoré nás spájajú s rodinou a náboženstvom, pút, ktoré musíme občas zlomiť, aby sme našli svoje skutočné ja.

Avenue 5  (recenzia seriálu)
Drzá scifi komédia Avenue 5 z prostredia vesmírnej turistiky sa odohráva cca v roku 2060, kedy slnečná sústava leží každému doslova pri nohách. Hugh Laurie stvárňuje hlavnú úlohu Ryana Clarka, pod ktorého velením sa nič nemôže pokaziť. Samozrejme, je to celé oveľa komplikovanejšie a hlavne čierny humor lieta vesmírom úplne všade. Kombinácia Galaxy Questu a Červeného trpaslíka v kreatívnom podaní režiséra Armanda Iannucciho (Stratili sme Stalina).

Ozark 3  (recenzia seriálu)
Nikto nepotrebuje geniálneho účtovníka viac ako hlava drogového kartelu, ktorá chce zlegalizovať svoje miliónové zisky. Čo však, ak sa do prania špinavých peňazí s účtovníkom zapojí aj celá jeho rodina? Na prvý pohľad tak trochu nenápadný Ozark je jednou zo seriálových “divokých kariet” Netflixu. Nedávno sa na sieť dostala už jeho tretia séria a tým, ktorí sa tomuto titulu zatiaľ vyhýbali, možno len odporúčať, aby svoje resty čo najskôr dohnali. Ozark je totiž medzi seriálmi svetlou výnimkou, ktorá sa s každou novou sériou zlepšuje.

Herec  (recenzia seriálu)
Meno režiséra Petra Bebjaka nie je česko-slovenskému divákovi neznáme. Spomeňme napríklad televízny seriál Za sklom či film Správa, ktorý by mal prísť do kín začiatkom budúceho roka. Pokiaľ Za sklom pojednáva o dvojici elitných policajtov, ktorých osud postaví na dve strany zákona, film Správa približuje útek dvoch slovenských Židov z koncentračného tábora v Osvienčime. V roku 2017 v Česku zarezonoval Bebjakov slovensko-ukrajinský pašerácky film Čiara, za ktorý získal na festivale v Karlových Varoch cenu za najlepšiu réžiu. Vo svojom najnovšom projekte – trojdielnej minisérii Herec – sa Peter Bebjak tentoraz ponára do obdobia päťdesiatych rokov minulého storočia.

Love on the Spectrum  (recenzia seriálu)
V júli tohto roku priniesol Netflix v téme autizmus mimoriadne podmanivý päťdielny dokument austrálskej produkcie. Premiéru mal na jeseň v roku 2019 na lokálnej austrálskej televízii. Tvorcovia vybrali veľmi výstižný názov Love on the Spectrum (Láska na spektre), kde slovo „spektrum“ znamená skratku pre diagnózu autizmu alebo lepšie pre poruchy autistického spektra. Love on the spektrum sa vďaka svojej originalite a autenticite zaraďuje zatiaľ k tomu najlepšiemu, čo bolo v rámci danej tématiky nakrútené. Séria sleduje mladých dospelých na autistickom spektre, ktorí skúmajú (pre nich) nepredvídateľný svet lásky, randenia a vzťahov. Tak ako väčšina neurotypickej (neautistickej) populácie aj ľudia na spektre majú rovnakú túžbu po intimite a spoločnosti blízkeho človeka. Avšak pre ťažkosti v sociálnej interakcii a komunikácii, ktoré sú typickým znakom autizmu, sa hľadanie partnera stáva pre nich často skľučujúcou a mimoriadne náročnou skúsenosťou.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.