„Je čas umrieť. Čau v nebi!“. Švédsky seriál Kalifat treba vidieť

Osobne sa snažím dávať si pozor, ak sa okolo nejakého diela vytvorí veľký poprask. Sklamanie býva totiž trpké...

pridal Barbora Gvozdjáková 10.5.2020 o 21:27
„Je čas umrieť. Čau v nebi!“. Švédsky seriál Kalifat treba vidieť


Osobne sa snažím dávať si pozor, ak sa okolo nejakého diela vytvorí veľký poprask. Sklamanie býva totiž trpké. Ale ak sa pozitívne ohlasy snúbia s realitou, diváka to len poteší. Osemdielna séria Kalifat, ktorú možno vidieť na Netflixe so slovenskými titulkami, je toho ďalším príkladom. Keď v januári 2020 švédska verejnoprávna televízia SVT uviedla prvý diel Kalifatu, okamžite sa stal najsledovanejším. Jednotlivé časti si pozrelo v priemere viac ako 600 tisíc dospelých divákov.

Švédsky režisér narodený v Sarajeve, Goran Kapetanovič, má za sebou niekoľko krátkometrážnych filmov a najmä oceňovanú snímku Moja teta v Sarajeve (2016), ktorá je inšpirovaná jeho vlastným životom. Neústupčivá dcéra, žijúca vo Švédsku, konfrontuje otcovo mladšie bosnianske „ja“ na ceste do Sarajeva, z ktorého v čase balkánskej vojny ušiel. Podobné odkazy sa objavujú aj v seriáli Kalifat, kde sa napríklad spomína otec Fatimy, ktorý zomrel v bojoch v Serebrenici, po čom Fatima s matkou ušli do Švédska.

Dej Kalifatu režisér delí medzi Štokholm s policajnými výjazdmi do okolia a mesto Rakka, hlavnú baštu Islamského štátu. Na jednej strane nastupujúci extrémizmus a radikalizmus a na strane druhej sa stále viac a viac približujúci Daeš. Do centra príbehu sa dostáva päť žien – Fatima, Pervin, Sulle, jej sestra Lisha a spolužiačka Karima. Podľa Wilhelma Behrmana, jedného zo scénaristov Kalifatu, mať v hlavných úlohách ženy nebolo pri tvorbe Netflixovej novinky prvotným zámerom.

Pätica žien má však svojho spoločného menovateľa – obmedzené či zmenené životné možnosti. Policajtku Fatimu odmietnu povýšiť, Pervin sa nedokáže sama vrátiť naspäť do vlasti, Sulle a Lisha si myslia, že moslimky nemajú v škandinávskych krajinách šancu na úspech a Karima žije s večne opitým, pravdepodobne nezamestnaným otcom, bez žiadnej rodičovskej opory. Inšpiráciou pre hlavné postavy v seriáli sa Behrmanovi stala fotografia troch mladých dievčat z Británie, ktoré sa rozhodli od svojich rodín ujsť a pridali sa k ISIS. Wilhelma Behrmana výjav mimoriadne rozrušil, téma sa mu zosobnila. Sám má totiž dcéru v podobnom veku.

Jadrom úspechu Kalifatu je neokukané prostredie a umne napísaný scenár, ktorý prináša nečakané dejové zvraty. Najmä prvé štyri časti, v ktorých sa zoznamujeme so situáciou a postavami, sú mimoriadne znepokojivé a napínavé. Rovno sme vtiahnutí do deja s viacerými linkami, ktoré sa pretínajú naprieč celým seriálom. Záverečné časti, hoci sú predvídateľnejšie, majú o čosi slabší drive, ale za to mrazivejšie a temnejšie konce. Neukončenosť niektorých dejových liniek otvára možnosti pre pokračovanie série.

„Je čas umrieť. Čau v nebi!“. Švédsky seriál Kalifat treba vidieť

V seriáli tvorcovia poctivo a cielene nastolili viacero protistojných tém, ako napríklad sekularizmuz voči náboženstvu, sloboda viery voči náboženskej diktatúre, fanatizmus voči empatii. Osemdielna séria poukazuje na to, ako jednoducho sa dajú násťročné dievčatá zradikalizovať a zamotať im hlavy. Pätnásťročná Sulle a jej rovesníčka Karima sú vo veku, kedy voči rodičom prirodzene rebelujú.

V Štokholme sa necítia šťastne, skôr ako nevítané cudzinky. Vnútorne sú presvedčené, že každý v nich vidí teroristky. Pomoc a podporu školského systému, ktorú dostávajú (zaujímavý vhľad do prostredia školy s ochrannou Sieťou proti radikalizácii), si vôbec nevážia. Učenie ich nezaujíma a za svoje (slabšie) výsledky vinia ostatných. Hoci nie sú praktizujúce moslimky, je to práve novo objavená viera, ktorá ich nasmeruje tragicky mylným smerom.

Najprv sa prestávajú venovať športu či nakupovaniu, neskôr začínajú nosiť hidžáb, používať náboženské výrazy s extrémistickým akcentom, veriť konšpiračným teóriám (iný pohľad na útok na Newyorské dvojičky z 11. septembra 2001 alebo na útok na redakciu Charlie Hebdo v Paríži zo 17. januára 2015) až sa vďaka ďalším propagandistickým a mobilizujúcim videám začínajú prikláňať čoraz k radikálnejším postojom. Nora Rios (Sulle) a Amanda Sohrabi (Karima) ako filmové debutantky pôsobia vo svojich tínedžerských úlohách mimoriadne presvedčivo.

„Je čas umrieť. Čau v nebi!“. Švédsky seriál Kalifat treba vidieť

Kalifat predstavuje divákom plíživé zlo, ktoré je odeté v krásnych slovách či šatách (charizmatický školský asistent Ibbe so svojimi mnohými identitami). Kalifat upozorňuje, čo všetko sa môže stať, ak sa v rodinách nesprávne čítajú hoci aj nevýrazné zmeny v správaní detí.

Zmeny lokácií a prestrihávanie medzi jednotlivými postavami prospieva dynamike seriálu. To, na čo lákajú mladučké Švédky do Sýrie (luxus, jedlo, dokonalý život s manželom), divák paralelne vidí v reálnej domácnosti Pervin, ktorá so svojím manželom, Islamským bojovníkom, a štvormesačnou dcérou žijú v Rakke. Žijú v chudobe, neslobode, ponižovaní a všadeprítomnej hrozbe mučeníckej smrti. Práve Pervin je základnou osou seriálu – jej viera, láska, sklamanie, jej tajné priateľstvá, strach, zrada, vražda, obeta... ale najmä jej život. Vynikajúca Gizem Erdogan.

„Je čas umrieť. Čau v nebi!“. Švédsky seriál Kalifat treba vidieť

Kalifat nie je len dramatickým seriálom. Žánrovo ide o kriminálny thriller, v ktorom sa mladá motivovaná policajná analytička zo Švédskej bezpečnostnej služby snaží odhaliť pripravovaný teroristický útok na Štokholm. Avšak spôsob, ktorým tlačí na svoj tajný zdroj, je z etického hľadiska na hrane. Fatima ale netuší, že aj ona je len účastníčkou vyššej spravodajskej hry...

K najdôležitejším témam, ktoré seriál načrtáva, patria hrozba stúpajúceho radikalizmu mládeže vo Švédsku a nebezpečenstvo náboženského fundamentalizmu, ktoré dokáže ničiť rodiny ale aj životy jednotlivcov. Avšak extrémizmus a dezinformácie sú na vzostupe aj u nás na Slovensku. Nech sa švédsky Kalifát, okrem kvalitného kina, ktoré prináša, stane pre nás výkričníkom či zdvihnutým prstom. Nech Karimina SMSka „Je čas umrieť. Čau v nebi!“ je pre nás výstrahou.

Hodnotenie: 9/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.