Mimoriadne podmanivý päťdielny dokument o láske a autizme

V televíznej a filmovej tvorbe sa téma autizmu začína objavovať v ostatných rokoch stále častejšie ...

pridal Barbora Gvozdjáková 30.8.2020 o 22:21
Mimoriadne podmanivý päťdielny dokument o láske a autizme


V televíznej a filmovej tvorbe sa téma autizmu začína objavovať v ostatných rokoch stále častejšie, paralelne so silnejúcou osvetou a zvyšujúcom sa povedomím o tejto diagnóze. Z posledných amerických produkcií spomeňme napríklad hraný dramatický seriál The Good Doctor (2017 – ), ktorý rozpráva príbeh mladého muža s Aspergerovými(1) a savantským syndrómom(2) v jeho prvom zamestnaní alebo rodinný, komediálnejšie ladenený seriál Atypical (2017 – ), ktorý sa venuje 18-ročnému Samovi, jeho rodine a Samovmu najobľúbenejšiemu zvieraťu – tučniakovi cisárskemu.

V júli tohto roku priniesol Netflix v téme autizmus mimoriadne podmanivý päťdielny dokument austrálskej produkcie. Premiéru mal na jeseň v roku 2019 na lokálnej austrálskej televízii. Tvorcovia vybrali veľmi výstižný názov Love on the Spectrum (Láska na spektre), kde slovo „spektrum“ znamená skratku pre diagnózu autizmu alebo lepšie pre poruchy autistického spektra. Love on the spektrum sa vďaka svojej originalite a autenticite zaraďuje zatiaľ k tomu najlepšiemu, čo bolo v rámci danej tématiky nakrútené. Séria sleduje mladých dospelých na autistickom spektre, ktorí skúmajú (pre nich) nepredvídateľný svet lásky, randenia a vzťahov. Tak ako väčšina neurotypickej (neautistickej) populácie aj ľudia na spektre majú rovnakú túžbu po intimite a spoločnosti blízkeho človeka. Avšak pre ťažkosti v sociálnej interakcii a komunikácii, ktoré sú typickým znakom autizmu, sa hľadanie partnera stáva pre nich často skľučujúcou a mimoriadne náročnou skúsenosťou.

Dokument predstavuje jedenásť sympatických dospelákov, ktorí nemajú tzv. detský autizmus, ale Aspergerov syndróm. Pre režiséra seriálu Ciana O'Cleryho nejde o prvé dielo, v ktorom sa venuje ľuďom s rozličnými poruchami. V roku 2017 zrežíroval dokumentárnu sériu Employable Me, v ktorej zachytil niekoľko príbehov mladých ľudí s postihnutím bojujúcich s diskriminácou v zamestnaní. Počas práce na dokumente si O'Clery všimol spoločný rys ľudí na autistickom spektre, ktorí túžili nájsť lásku, ale trápili sa s tým. Často šlo o mužov, ktorí už mali tridsaťpäť rokov a ešte nikdy v živote neboli na rande. Necítili sa v daných súvislostiach dobre či komfortne. Päťdielny seriál Love on the Spectrum nemá vopred daný scenár. Hoci to v dokumente nebolo zjavné, systém „speeddatingu“ (rýchle rande) pre ľudí s poruchou autistického spektra, podľa režisérových slov, nie je v Austrálii príliš zabehnutý. Práve preto sa sprostredkovateľom „speeddatingu“ stal sám O'Clery, ktorý organizoval jednotlivé stretnutia.

O’Clerymu sa podarilo natočiť v reálnom čase úplne prvé rande, čo bolo pre samotných protagonistov veľmi náročné. Avšak O’Clery spomína, že filmári sa stali ľuďom s Aspergerom akousi oporou. „A aj preto sa necítili v tom celom sami. Psychológovia, ktorí s ľuďmi s autizmom pracujú, mi tiež hovorili, že naša prítomnosť sa môže stať výhodou, že im pomôžeme spraviť ten pomyselný prvý krok do tohto sveta,“ odtajnil prípravy nakrúcania režisér.

Mimoriadne podmanivý päťdielny dokument o láske a autizme

V dokumente sa každý z hlavných protagonistov krátko predstaví a priamo na kameru odpovedá na otázky k téme láska. Okamžite vás prekvapí úprimnosť týchto vyjadrení. Niekto povie, že láska je niečo ako rozprávka, iný popisuje upokojujúce teplo vo vnútri tela, ďalší dokonca tvrdí, že láska ho núti robiť šialené veci... Najprv sledujeme jednotlivé túžby a vzápäti prvé pokusy... Hoci Michael hovorí o sebe a o svojej predstave manželstva a manželky veľmi sebavedomo, dokumentujúca kamera je neúprosná... Prvá schôdzka nedopadne dobre. Napriek ťažkostiam sú všetci stále nevšedne pravdiví a otvorení. Pre Michaela napríklad nie je žiadnym problémom pred rodičmi a kamerou vysloviť, že mu dali síce dosť, ale nie všetko.

Niektorí Aspergeri sa počas piatich častí objavia na obrazovke viackrát. Niekedy sledujeme len jedno rande, pri iných dvojiciach aj tri rôzne s rôznymi proťajškami. Dokument sa nevyhýba ani hľadaniu osobnej sexuality alebo priamym otázkam na fyzickú lásku. Všetko prebieha v rozhovoroch doma s rodičmi, so sociálnou terapeutkou či priamo na schôdzke... Kameraman, respektíve režisér za kamerou niekoľkokrát vstupuje do deja a nie raz sa protagonistu (keď osamie) spýta, ako sa cíti a ako sa mu chlapec či dievča pozdáva. Funguje to aj v opačnom garde, keď napríklad jedna mladá dáma pokojne na kameru povie, že pre dnes už s natáčaním končí a nech ju nerušia, že je už unavená... V dokumente vystupujú aj rodičia, ktorí pôsobia podporujúco a s rešpektom. Držia svojim veľkým deťom palce a partnerský život im zo srdca žičia. Do niekoľkých rodín prichádza tiež odborníčka, ktorá učí mladých Aspergerov praktické zručnosti pri zorientovaní sa v mätúcich situáciách a ktorá im najmä dodáva sebadôveru na ceste za hľadaním lásky.

Mimoriadne podmanivý päťdielny dokument o láske a autizme

Dva z príbehov sú venované párom, ktoré svoj zápas už "vyhrali". Ich milostné príbehy sú pre ľudí s Aspergerom nielen inšpiratívne, ale pre všetkých okolo láskavé až dojemné. Predsudok, že autisti sú neromantickí a necitliví, s týmito príbehmi okamžite stratíte (ak ste ho vôbec mali). Dokument poukazuje na diverzitu spektra a na to, ako jedinečný je každý z predstaviteľov. Rôznosť ľudí potvrdzujú aj bizarné koníčky či záľuby – detská fascinácia dinosaurami, stereotypné skladanie puzzle, zbieranie plyšových hračiek a vizitiek alebo nosenie malého hada za sklami dioptrických okuliarov.

S dokumentom Love on the Spectrum režisér Cian O'Clery dúfa, že ľuďom s Aspergerovým syndrómom prinesie nielen reálne dotyky lásky, ale že sa mu tiež podarí otvoriť širšiu diskusiu o normalizovaní neurodiverzity a dekonštrukcie monolitického myslenia okolo autizmu. A práve za to mu právom patrí obdiv a vďaka. Táto dôvtipná séria oslavuje rozmanitosť a rozdielnosť ozajstne a bez pompy, pričom všetci v dokumente sú srdeční, zábavní a otvorení. Všetkým nám dávajú lekcie lásky, romantiky a prijatia. Dokument rozhodne treba vidieť a prežiť.

Hodnotenie: 9/10

(1) Aspergerov syndróm, podobne ako iné formy autizmu, zasahuje častejšie mužov ako ženy (približne 80 percent autistov a 90 percent ľudí s aspergerom sú muži). Typickou črtou je silné zameranie sa na jednu oblasť záujmu, ako aj intenzívna potreba analyzovať detaily a dešifrovať pravidlá a schémy fungovania systémov. Medzi špeciálne vyvinuté zručnosti patria pamäť, čísla a matematika. Hoci ide o vrodený syndróm, zatiaľ sa nepodarilo s istotou zistiť, čo ho u človeka spôsobuje. Aspergerov syndróm vplýva na sociálne interakcie, komunikáciu a predstavivosť (napríklad problémy s abstraktným či pružným myslením a empatiou).

(2) Savantský syndróm alebo syndróm učenca je stav, kedy človek s mentálnym postihnutím vykazuje v určitých oblastiach (rýchle čítanie, výtvarné umenie, pamäť, hudba...) zároveň schopnosti, ktoré vysoko prevyšujú normu ľudí bez mentálneho postihnutia. Savantský syndróm sa často vyskytuje v spojitosti s poruchou autistického spektra.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.