Ozark je jednou zo seriálových “divokých kariet” Netflixu

Nikto nepotrebuje geniálneho účtovníka viac ako hlava drogového kartelu, ktorá chce zlegalizovať svoje miliónové zisky...

pridal Hana Lippová 29.5.2020 o 20:00
Ozark je jednou zo seriálových “divokých kariet” Netflixu


Nikto nepotrebuje geniálneho účtovníka viac ako hlava drogového kartelu, ktorá chce zlegalizovať svoje miliónové zisky. Čo však, ak sa do prania špinavých peňazí s účtovníkom zapojí aj celá jeho rodina? Na prvý pohľad tak trochu nenápadný Ozark je jednou zo seriálových “divokých kariet” Netflixu. Nedávno sa na sieť dostala už jeho tretia séria a tým, ktorí sa tomuto titulu zatiaľ vyhýbali, možno len odporúčať, aby svoje resty čo najskôr dohnali. Ozark je totiž medzi seriálmi svetlou výnimkou, ktorá sa s každou novou sériou zlepšuje.

Martin Byrde (Jason Bateman) je na prvý pohľad pekný suchár. Zakríknutý tatko od rodiny a zároveň finančný poradca je celé dni ponorený do účtovných kníh, a tak si sotva všimne, že ho jeho manželka Wendy (Laura Linney) podvádza a jeho biznis partner potajme slúži drogovému kartelu. Keď však pohár lží a poloprávd pretečie, Martin sa ocitá tvárou tvár celkom desivej realite: Aby sebe aj svojej už tak rozvrátenej rodine zachránil aspoň holý život, musí splatiť dlhy svojho nepodareného parťáka praním špinavých peňazí pre ľudí, ktorých ponuky sa, skrátka, neodmietajú. A nepôjde len tak o pár drobných, ale hneď o milióny dolárov.

Chicago je pre takúto operáciu trochu pritesným dvorčekom, a tak si Marty aj so svojou odcudzenou manželkou, precitlivelou dcérou a čudáckym synom zbalia zo dňa na deň kufre a opúšťajú všetko, čo doteraz nazývali svojím životom. Ich novým domovom sa stane rekreačná oblasť Ozark, kde sa chcú Byrdovci, vybavení miliónmi z drogových zdrojov, prezentovať ako vizionárski investori. Ako to však už chodí, žiadny plán sa nezaobíde bez nejakých zádrhlov a nečakaných prekvapení.

V tomto prípade sú “zádrhlami” najmä svojskí obyvatelia tohto zapadákova. Mnohí z nich tu majú rozohraté svoje vlastné plány, do ktorých im tajomne rozhadzovačná rodinka z mesta príliš nepasuje. Iní by si zase veľmi radi siahli na Martyho zdanlivo bezodnú peňaženku. Vyčnieva spomedzi nich najmä nebojácna Ruth (Julie Garner) z rodiny drobných kriminálnikov Langmoreovcov, ktorá okupuje vlastné prívesové mestečko kúsok od nového domu Byrdovcov. Ale čoskoro o sebe nechajú počuť aj Darlene a Jacob (Lisa Emery a Peter Mullan), miestni priekupníci s heroínom s divokým temperamentom, a niekoľko ďalších viac aj menej bizarných postavičiek, ktoré pestrý kolorit tejto komunity dokonale dopĺňajú.

Ozark je jednou zo seriálových “divokých kariet” Netflixu

Ak by sme chceli Ozark zaradiť do nejakej žánrovej škatuľky, bola by to zrejme rodinná dráma s kriminálnou zápletkou. Na tomto seriáli je ale práve strašne fajn, že sa do žiadnej škatuľky celkom nezmestí a dokáže tiež celkom dobre klamať telom. Kým samotná zápletka, ako aj kopec konkrétnych situácií v deji pôsobia pritiahnuto za vlasy a neuveriteľne, poctivá drobnokresba jednotlivých postáv je s tým vo veľmi zaujímavom kontraste. Z čistej hollywoodskej fikcie sa tak stáva akýsi surrealistický prienik pomerne triezvej vzťahovej drámy a nepredvídateľne tragikomickej gangsterky – a napodiv to funguje veľmi dobre.

Ozark je ale tiež seriál, ktorý si od diváka pýta trochu trpezlivosti. Skvelé herecké výkony či svieže a šťavnaté dialógy sa ním síce nesú konzistentne naprieč všetkými sériami, samotný scenár je však skôr akousi sínusoidou, ktorá má svoje brilantné vrcholy, ale aj pomerne vlažné dná. Treba však povedať, že priemer týchto výkyvov s každou novou sériou príjemne stúpa. Vidno, že tvorcovia seriálu citlivo vnímajú, čo ich divákov najviac baví a snažia sa v tom ísť stále o stupeň ďalej aj hlbšie.

Ozark je jednou zo seriálových “divokých kariet” Netflixu

Najväčšími drajvmi najnovšej tretej série je napríklad nekonečná ambicióznosť Martyho manželky Wendy, ktorá rodinu dovedie, takpovediac, z kaluže rovno do blata, alebo nečakaná návšteva Wendinho brata Bena (Tom Pelphrey), ktorý rozvíri už tak dosť divoké vody Ozarku svojimi psychotickými výčinmi aj románikom s Ruth. Tá inak jednoznačne patrí k herecky aj scenáristicky najzaujímavejším postavám celého seriálu, a tak ešte väčší záber na ňu diváci určite ocenia.

Základná zápletka seriálu Ozark je v podstate celkom jednoduchá a čitateľná - a od prvých dielov prvej série sa na nej prakticky nič nezmenilo. Hoci sa z vyplašeného účtovníka a jeho politicky angažovanej manželky medzičasom stali celkom ostrieľaní kriminálnici aj majitelia prestížneho kasína, Damoklov meč takmer nesplniteľných záväzkov voči kartelu nad nimi stále visí úplne rovnako, a tak sú hlavnými emóciami seriálu neustály stres, strach a šialený zhon. Ako je možné, že to ani v tretej desiatke epizód nezovšednieva a nestráca dych?

Ozark je jednou zo seriálových “divokých kariet” Netflixu

Čiastočne ho to, samozrejme, stráca, najmä počas niekoľkých poslabších epizód určitá repetitívnosť z deja trošku presvitá. Tvorcovia to ale umne vyvažujú stále väčším dôrazom na vzťahy a vnútorný vývoj svojich postáv, ako aj vďačným konceptuálnym prístupom k jednotlivým epizódam. Tie sa vždy začínajú “teaserom” v podobe tajomných piktogramov, ktoré môžete v priebehu epizódy podľa deja lúštiť. 

Ozark možno nepatrí k seriálom, ktoré by svojou témou či spracovaním otvárali nejaké nové obzory alebo neprebádané územia. Je však krásnym príkladom toho, ako aj do ľahkej televíznej zábavy možno dostať kus inteligentnej nepredvídateľnosti a trojrozmerných emócií. Ostáva len dúfať, že svoju sviežu iskru nestratí ani v štvrtej sérii - a že jeho tvorcovia dokážu ustrážiť ten správny moment pre efektívne a uspokojivé finále.

Hodnotenie: 8/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.