Seriál Defending Jacob nás núti uvažovať o vzťahu s našimi najbližšími

Apple TV+ nám v týchto dňoch servíruje príbeh podľa rovnomenného knižného bestselleru Williama Landaya, ktorý ...

pridal Simona Sopiaková 7.5.2020 o 19:52
Seriál Defending Jacob nás núti uvažovať o vzťahu s našimi najbližšími


Apple TV+ nám v týchto dňoch servíruje príbeh podľa rovnomenného knižného bestselleru Williama Landaya, ktorý v rukách nórskeho režiséra Mortena Tylduma  (Lovci hláv, Kód Enigmy, Pasažieri) ponúka veľmi sľubný zážitok. Defending Jacob (2020) je ako dobre rozohratý tenisový zápas. Plný zvratov a chladnokrvných protiúderov, pri ktorom zmätene uvažujete, ktorý z hráčov si vlastne zaslúži vaše sympatie.

Osemdielna séria disponuje pôsobivým obsadením známych, ale aj menej známych tvárí. Ústrednú trojicu tvorí rodina Barberových.  Hlavu rodiny zastupuje úspešný prokurátor Andy (Chris Evans - Captain America) v pozícii starostlivého otca a milujúceho partnera. Po jeho boku stojí sympatická manželka Laurie (Michelle Dockery – Downton Abbey, Gentlemani...), ktorá má na starosti vedenie charitatívneho rezidenčného centra pre traumatizované deti. Štrnásťročný syn Jacob (Jaeden Martell  It, Na nože) je ničím sa nevymykajúci puberťák, ktorý aj napriek problémovému veku až prekvapivo prejavuje voči rodičom rešpekt a súdržnosť. Všetci traja vytvárajú veľmi uveriteľný obraz usporiadanej rodinky a Chris Evans nám po MCU potvrdzuje, že sa zvláda slušne obracať aj v celkom iných žánrových vodách.

Prakticky dokonalý život však náhle rozbíja udalosť, pri ktorej je v parku, v blízkosti školy, nájdený dobodaný Ben Rifkin – populárny štrnásťročný tínedžer. Prípad je pridelený Andymu Barberovi a začína sa vyšetrovanie mimoriadne chúlostivej situácie, ktoré celkom prirodzene otriasa obyvateľmi mesta a žiakmi školy, z ktorej Ben pochádzal. Spočiatku stojí prípad prakticky na mŕtvom bode a žiadne relevantné svedectvá neprichádzajú. Medzi možných podozrivých sa zaraďuje 36-ročný sexuálny delikvent, či Benov spolužiak Dereck, ktorý ho príliš nemal v láske. Všetko sú to však iba stebielka trávy, ktorých sa vyšetrovatelia snažia chytiť. Až odrazu na povrch začínajú vyplávať nepriame dôkazy a indície, ktoré jednoznačne ukazujú iba na jednu osobu. Podozrivým číslo jedna sa stáva Andyho syn Jacob

Seriál Defending Jacob nás núti uvažovať o vzťahu s našimi najbližšími

V momente padnutia tohto neoficiálneho verdiktu zažívajú rodičia obrovský šok a rúca sa na nich kolektívny balvan problémov. Andymu je prípad odobratý, závažné obvinenie syna má okamžitý dopad na celú rodinu. Psychologická rovina seriálu, ktorá následne nastáva je veľmi príťažlivá a zaujímavá. Divák je z pozície pozorovateľa svedkom totálneho zvratu v rodine BarberovýchAndy má v jeden deň všetko – slušné kariérne postavenie, krásnu manželku, vzorného syna a charizmy na rozdávanie. Zo dňa na deň sa mu však všetky rokmi poctivo vybudované istoty rozpadajú pred očami a vnútorné vyžarovanie postupne nahrádza obraz zlomeného muža. Andy totiž postupy, ktorého ich rodinu v budúcich dňoch čakajú, dokonale pozná. Teraz sa však ocitá na úplne opačnej strane procesu.

Defending Jacob nás núti uvažovať o vzťahu s našimi najbližšími. Ako dobre poznáme svoje dieťa? Kde je hranica medzi prirodzenou rodičovskou láskou a bezhraničnou zaslepenosťou? A ako veľmi dokáže otriasť vzájomnou dôverou rodiny hoci i malý náznak zaváhania, ktorým ale dáte všetkým dostatočne najavo, že ste v otázkach pravdy na pochybách?

Seriál Defending Jacob nás núti uvažovať o vzťahu s našimi najbližšími

Rodičia sa ocitajú vo veľmi ťažkej a úplne novej situácií, s ktorou sa každý z nich vysporiadava úplne inak. Emocionálna búrka, ktorou si prechádzajú a ich odlišné citové vnímanie situácie ich vzájomne postupne len viac rozdeľujú. Andy je ochotný urobiť čokoľvek pre očistenie mena vlastného syna. Jeho neotrasiteľná dôvera v Jacobovu nevinu a lojalita voči nemu je až obdivuhodne silná. Matka Laurie zvádza vnútorné boje a nedokáže zamiesť pochybnosti o vlastnom sklamaní v pozícii rodiča. Nepridáva jej ani dobiehajúca minulosť, ktorá iba posilňuje jej hlodavé myšlienky pripúšťajúce možnosť synovho previnenia. Mnohé, síce nepriame, no pomerne zarážajúce dôkazy smerujúce k Jacobovi ju privádzajú do fatálnej krízy rodičovstva, v ktorej má spochybňovanie vlastného úsudku a naštrbená dôvera k dieťaťu veľmi silnú moc.

V úzadí vystupujú aj vedľajšie témy ako bezhraničná krutosť ľudí, sila sociálnych médií a ľahkosť kritiky z pozície anonymity, či hra s dezinformáciami. Obvinený z vraždy prvého stupňa je dospievajúci chlapec, táto skutočnosť sa však dotýka celej rodiny. Strata dôvery priateľov, či kolegov a nabúranie pracovného statusu…to všetko a mnohé ďalšie skúma krimi thriller, ktorý disponuje slušným scenárom z pera Marka Bombacka.

Seriál Defending Jacob nás núti uvažovať o vzťahu s našimi najbližšími

Na pozadí strhujúceho príbehu zaznieva ťaživá hudba islandského pôvodu, ktorá je v kinematografii čoraz viac obľúbená. Hneď v minulom roku sme sa s ňou mohli stretnúť v minisérii Černobyl alebo aj vo vynikajúcom Jokerovi. V týchto prípadoch za výbornou, no nesmierne skľučujúcou hudbou stála skladateľka Hildur Guðnadóttir. V prípade seriálu Defending Jacob ide o prácu Atliho Örvarssona, ktorý robil hudbu pre film Uhol pohľadu (2008), či pre ocenenú snímku Barani (2015). Napínavý príbeh plný emócií jeho skladby výborne dopĺňajú a zintenzívňujú stiesňujúce pocity.

Autor knižnej predlohy William Landay vyštudoval právo a niekoľko rokov pôsobil ako úspešný žalobca. Jeho vlastné skúsenosti dodali celému príbehu na zaujímavosti a reálnosti. V seriálovom spracovaní ide aj o súhru kvalitne odvedenej práce tvorcov a vhodne namiešaných charakterov postáv. Prakticky všetci herci podávajú veľmi slušné výkony. V štvrtej časti sa do príbehu pridáva aj ďalšia herecká lahôdka – J. K. Simmons ako Andyho otec. Zaujímavosťou je, že Jaeden Martell a Chris Evans, ktorí si v seriáli zahrali syna a otca, sa spolu objavili už aj vo filme Playing it Cool (2014), kde hrali rovnaké role. A minulý rok sa opäť stretli pri natáčaní krimi komédie Na nože (2019), v ktorom si pre zmenu zahrali bratrancov.

Seriál Defending Jacob nás núti uvažovať o vzťahu s našimi najbližšími

Ak sa vám Defending Jacob pozdáva, podobné ťažiskové témy príbehu nájdete aj v seriáloch ako Rectify (2013 – 2016), či The Night Of, v ktorých boli rovnako obe hlavné postavy obvinené z vraždy. Rectify popri inom skúma aj dopad na život na slobode po dlhých rokoch strávených vo väzení. The Night of okrem témy slobody a spravodlivosti rieši aj otázky rasizmu (obvineným je pakistanský muž), automatických predsudkov a dezorganizáciu a skorumpovanosť systému. S Defending Jacob majú všetky tri seriály spoločné znaky ako živosť samotného príbehu, úvahy o miere náročnosti opätovného začlenenia sa a získania dôvery okolia, či nejednoznačnosť očistenia, až nemožnosť strhnutia nálepky „obvinený“.

Nový seriál na Apple TV+ sa perfektne vyhráva s divákovou predstavivosťou, ktorý priebežne prešľapuje z jednej strany na druhú a naozaj netuší, kto je skutočným vrahom obete. Aktuálne sú vonku prvé štyri diely, takže máme polovicu príbehu za sebou. Doposiaľ sa seriálu slušne darí vyhýbať sa klišé okamihom. Naopak, ponúka podrobný fokus na rodinu pod tlakom, ktorá buď potvrdí svoje pevné základy alebo naopak dokáže, že profil dokonalej americkej rodiny bol iba falošnou estetickou bublinou. Každopádne, byť dobrým človekom a dobrým rodičom sa v prípade série Defending Jacob miestami nejaví ako jedno a to isté…





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.