Hybrid medzi celebritnou reality show a dokumentárnym road movie

Dvaja herci, dve motorky a tisíce kilometrov po drsných aj scénických cestách celého sveta. To je v kocke koncept ...

pridal Hana Lippová 10.11.2020 o 19:33
Hybrid medzi celebritnou reality show a dokumentárnym road movie


Dvaja herci, dve motorky a tisíce kilometrov po drsných aj scénických cestách celého sveta. To je v kocke koncept projektu Long Way, ktorý sa nedávno vrátil na obrazovky už vo svojej tretej reinkarnácii - tentoraz ako Long Way Up. O čo ide? Je to vlastne akýsi hybrid medzi celebritnou reality show a dokumentárnym road movie, v ktorom hlavnú rolu zohrávajú prach ciest, dobrodružné nepohodlie, neochvejné chlapské priateľstvo a prirodzené sympatie Ewana McGregora a Charleyho Boormana.

Tretia séria, ktorú práve po jednej epizóde týždenne premiérovo streamuje Apple TV, však má ešte jeden odvážny “plot twist” – na svoju najnovšiu cestu naprieč Amerikami sa Ewan s Charleym vydali ekologicky, na elektrických prototypoch motocyklov Harley-Davidson. Je to obdivuhodné, inšpiratívne a originálne – no zároveň je to aj prekliatím celého projektu...

Celé sa to začalo ešte v roku 2004, keď Ewan McGregor, hviezda Trainspottingu, Moulin Rouge či Hviezdnych vojen, a jeho menej známy britský herecký kolega Charley Boorman spolu osedlali dve poriadne motorky a vydali sa s kamerou v pätách na dobrodružnú cestu z Londýna do New Yorku naprieč celou Európou, Áziou a Severnou Amerikou.

O podobné projekty dnes už ozaj nie je núdza (a niektoré z nich sa po filmárskej či dramaturgickej stránke vydarilo spracovať hádam aj lepšie). Vo výsledku to ale stále bol až prekvapivo svieži, autentický a zábavný divácky zážitok, opierajúci sa predovšetkým o príjemné zistenie, že superstar McGregor je vlastne celkom pohodový týpek, s ktorým by sme na takýto road trip bez váhania vyrazili tiež.

Hybrid medzi celebritnou reality show a dokumentárnym road movie

Pre veľký úspech, ale hádam aj úprimný záujem hlavných aktérov, prišlo v roku 2007 repete: v Long Way Down vtedy Charley a Ewan zdolali celú Afriku. No a v roku 2020, paradoxne najnepriaznivejšom čase na cestovanie za celé desaťročia, má premiéru ďalšie pokračovanie o trojmesačnej ceste naprieč Južnou, Strednou a časťou Severnej Ameriky – od Ushuaie až po Los Angeles.

Tvorcovia série však tentokrát zrejme mali pocit, že sledovať dvoch zaistených pánov v najlepších rokoch na bezstarostnej jazde krásnymi scenériami divákom k šťastiu stačiť nebude. Chcelo to dať ceste nový rozmer, niečo, čo by vychýlilo misky rovnováhy k väčším zádrhom a zaťažkávacím skúškam. Zároveň to ale nesmie byť len také samoúčelné - zvyšovanie povedomia o rôznych ekologických či charitatívnych iniciatívach predsa patrilo k dramaturgii seriálu už od počiatku. Hlavnou zápletkou tretej série sa tak stala elektrina – teda čisto elektrický pohon motoriek aj sprievodných vozidiel celej expedície.

Ako ťahák to funguje naozaj dobre – Charley a Ewan si sadnú na exkluzívne prototypy elektrických motoriek Harley-Davidson, ich sprievod zase do jedinečných elektrických off-roadov Rivian a pokúsia sa spoločne prejsť (takmer) bez karbónovej stopy niektoré z najodľahlejších a najzaostalejších častí sveta. Výzva hodná naozaj len tých najodvážnejších - alebo najlepšie zabezpečených.

Hybrid medzi celebritnou reality show a dokumentárnym road movie

V praxi sa však práve tento ušľachtilý motív stáva hlavným kameňom úrazu. Bezstarostnosť, hravosť a akási prirodzená náhodnosť, ktoré sme Ewanovi a Charleymu aj napriek všadeprítomným kamerám a produkčnému štábu v prvých dvoch sériách radi verili, sú odrazu preč. Vystriedali ich nekonečné technické a organizačné patálie spojené s nutnosťou perfekcionistického plánovania dobíjania motoriek, ktoré sa bez každodenného pobytu na zástrčke ani nepohnú.

Ako experiment za účelom poznania hraníc elektromotorových technológií dneška je to, samozrejme, zaujímavé - a pre pokrok v tejto oblasti hádam aj naozaj prínosné. Ako bude elektromotorka reagovať na hlboké mrazy Patagónie či dych berúce nadmorské výšky Ánd, skrátka, v dielni či laboratóriu nezistíte. No a v praxi z toho vyplýva aj nejeden divácky cliffhanger: Dostanú sa Ewan a Charley k zástrčke skôr, než im dôjde šťava kdesi uprostred búrky v ničote? A ako nabiť motorku v ekologickom kempe, kde "šťava” fičí len vďaka solárnym panelom?

Každopádne, ak ste aj doteraz Ewanovi a Charleymu ich cestovateľské dobrodružstvá úprimne závideli, teraz už by si s nimi asi miesto vymenil málokto. Vyčerpanie, rozčarovanie a aj sklamanie z mnohých kompromisov, ktoré takto prekomplikovaná cesta prináša, nakoniec dobre vidieť aj v tvárach samotných protagonistov.

Hybrid medzi celebritnou reality show a dokumentárnym road movie

Z expedície sa očividne stala jedna veľká marketingová akcia hlavných sponzorov, ktorí urobia možné aj nemožné, aby svoje technológie odprezentovali v tom najlepšom svetle – v Argentíne a Čile v predstihu pre tento konkrétny účel natiahli 10 tisíc míľ nabíjacej siete, pri najmenšom probléme expresne do terénu posielajú svojich technikov či náhradné diely. Ak by sme prvú sériu, kde sa Ewan a Charley na pokraji sĺz brodili blatom mongolskej stepi s trochou nadhľadu prirovnali k zdolaniu osemtisícovky alpským štýlom, tentokrát sa pozeráme na prešpekulovanú komerčnú výpravu s kyslíkovými bombami a fixnými lanami na každom kroku.

Ewan a Charley sa v tom celom už, skrátka, značne strácajú a zdá sa, že im to nie je o nič príjemnejšie ako divákovi. Asi by len málokoho prekvapilo, ak by Long Way Up bola ich posledná spoločná expedícia - minimálne pred kamerami. Našťastie, prirodzení, sympatickí a zábavní sú aj naďalej, a to je v spojení s úchvatnou krásou prírodných scenérií (dronové zábery sú tu ozaj skvostné) a zaujímavosťou miestnych kultúr stále dosť dobrý dôvod nenechať si ich najnovší road trip ujsť - aspoň ako zaujímavú oddychovku, ktorá vás v týchto ťažkých časoch prenesie kamsi do diaľky.

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.