Moc a zvrhlosť Jeffreyho Epsteina - dokumentárny pohľad na náročný prípad

Palm Beach, Florida. Západná časť známej lokality predstavuje bežné, ba až podpriemerné prostredie na ...

pridal Lukáš Slovák 14.6.2020 o 23:46
Moc a zvrhlosť Jeffreyho Epsteina - dokumentárny pohľad na náročný prípad


Palm Beach, Florida. Západná časť známej lokality predstavuje bežné, ba až podpriemerné prostredie na život obyčajných Američanov. Naproti tomu je ostrovná, východnejšia časť luxusným útočiskom pre zbohatlíkov a pokútnych milionárov. Honosné vily a letné sídla sú lemované živými plotmi, týčiacimi sa do niekoľkometrových výšok. V tunajšej komunite má každý rád svoj kúsok súkromia, ktorý je mu náležite dožičený.

V jednom z domov býva aj finančník Jeffrey Epstein spolu so svojou blízkou družkou Ghislaine Maxwellovou, dcérou britského vydavateľského mága Roberta Maxwella, ktorý bol pôvodom z Československa. Epstein je akousi „gatsbyovskou“ postavičkou nielen miestnych spoločenských kruhov, ale aj sveta peňazí. Chytrý a charizmatický chlapík zarobil majetok poradenstvom vo finančnom sektore alebo spravovaním hedgeových fondov, no málokto vie ako a najmä kedy, hmlisto sa tradujú len 80.roky.

Vzhľadom na mentalitu východného Palm Beach nikto netuší, že za múrmi Epsteinovej vily sa pravidelne odohrávajú masáže, ktoré od profesionality oddeľuje nízky vek masérok a od nevinnosti zase fakt, že takmer vždy skončia sexuálnym aktom. Každé z dievčat odchádza s 200 dolármi vo vrecku, prísľubom ďalšieho zárobku a ponukou na rozšírenie Epsteinovej „prostitučnej pyramídy“ o svoje kamarátky či spolužiačky. Pri finančníkovi jeho kalibru by sa očakávalo trestné stíhanie za pochybné investície, no Epsteina postupne dostihne práve záľuba v mladých dievčatách. A to až tak, že v roku 2019 spácha samovraždu.

Bublina okolo jeho osoby spľasla nástupom hnutia MeToo a obvinením filmárskeho guru Harveyho Weinsteina, čo sa stalo aj nepriamou inšpiráciou kvalitného minimalizmu vo filme The Assistant. V našich končinách môžeme aktuálne na túto tému vidieť okrem medializovaného prsta Maroša Kramára aj 4-dielnu mini-sériu z produkcie Netflixu, ktorá mapuje práve kauzu a svet okolo Jeffreyho Epsteina. S Podtitulom Moc a zvrhlosť vystihuje hlavné črty jeho osobnosti.

Filmárka Lisa Bryant postupne odkrýva spletitú sieť Epsteinových nemravných praktík. Využíva k tomu dobové spisy, policajné záznamy a výpovede poškodených dievčat, ktoré dopĺňa o investigatívne pátranie (reportérka z Vanity Fair) a spovede už dospelých žien. Téma je sama o sebe veľmi náročná a háklivá, nevyhýba sa grafickému zobrazovaniu sexuality, ale neskĺzne do pornografického zobrazovania.

Moc a zvrhlosť Jeffreyho Epsteina - dokumentárny pohľad na náročný prípad

Výstavba je presne mierená od počiatkov zneužívania, až po neslávny koniec Epsteina. Pokrýva viaceré miesta, kde sa zvykol ukájať v prítomnosti dievčat – od domu na Palm Beach, cez luxusný ranč v Novom Mexiku, rozľahlý apartmán v Paríži až po súkromný ostrov v Karibiku. Na štyri epizódy by však samotná téma bola priveľmi roztiahnutá. Dlhé roky mu excesy prechádzali najmä vďaka taktike zastrašovania, vyhrážaniu a zaslepenej apatie polície.

Seriál je teda najmä ukážkovým príkladom zneužívania (nielen) moci a peňazí. Predostiera zhubné jadro chorého systému, v ktorom sa istej skupinke vyvolených prepečú rôzne nekalé praktiky a konanie ďaleko za hranicami zákona a všeobecnej morálky. Áno, presne to čo sme donedávna zažívali u nás. Kočnerove brucho je akousi slovenskou verziou Epsteina, aj keď ide o zneužívanie moci z iného súdka. Dokonca aj tvrdenie o „špičke ľadovca“ je náramne podobné.

Moc a zvrhlosť Jeffreyho Epsteina - dokumentárny pohľad na náročný prípad

Z dejovej štruktúry však vyplývajú aj otázniky. Prečo mnohé dievčatá dlhé roky mlčali? V tej dobe Epsteinove príspevky, dovolenky a prísľuby zahraničného štúdia „nesmrdeli“? To je však všeobecná dilema hnutia MeToo, ktoré sa od medializácie koncom roka 2017 stretalo s podobnými výhradami. Trauma zo zneužitia zanecháva stopy, takže sila zákonite pramení zo stotožnenia sa s ľuďmi s podobnými príbehmi.

Séria však nezaberá všetky obete. Zameriava sa najmä na tie, ktoré vo svojom okolí (a na polícii) otvorene hovorili o tom, čo sa im stalo. Boli za to už v rannom veku súdené a tiahne sa to s nimi dodnes. Celok je však silný len tak, ako je silný jeho najslabší článok a ak celkom myslíme takto amorálne súkolie zneužívania a straty sebaúcty, je na zváženie nakoľko je možná kritika dievčat a ich konania oprávnená. Mladé a vystrašené, často z nepriaznivých pomerov, napríklad zo spomínaného západného Palm Beach boli presne tou selektovanou vzorkou, po ktorej zvrhlé prsty Epsteina prahli. 

Moc a zvrhlosť Jeffreyho Epsteina - dokumentárny pohľad na náročný prípad

Nechutne bohatý: Moc a zvrhlosť Jeffreyho Epsteina evokuje komplexný dokumentárny pohľad na ozaj náročný prípad, rokmi sa tiahnuci americkou spoločnosťou. Napriek miernym výhradám ide o pozoruhodné dielo o notorickom klamárovi a manipulátorovi, ktoré stojí za pozornosť. Miestami korčuľuje vo vymedzených mantineloch, pravdepodobne skrz obavy z úplného otvorenia Pandorinej skrinky, pretože len pomyslenie na celý jej obsah sprevádza temnota.

Preto sa všetko hádže na Epsteina, nakoľko systém (aj za pomoci Maxwellovej) vynašiel a postupne zdokonaľoval. So stále žijúcimi osobami (spomenutí Trump, Clinton alebo princ Andrew) by už bol väčší právny problém, na čo tvorcovia lišiacky poukazujú už od prvej epizódy a prikrývajú celý príbeh tenkým závojom cenzúry. Pre diváka je aspoň ponechaný väčší priestor na rozmotávanie pavúčej siete. V súvislosti so smrťou Epsteina sa seriál pohráva aj s vlnou konšpiračných teórií, čo však vo výsledku určite neplatí je nepísané pravidlo, že o mŕtvych len v dobrom.

Hodnotenie: 7/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.