Mladý pápež, ktorý pochybuje o Bohu, sa vracia späť

V roku 2016 nakrútil taliansky režisér Paolo Sorrentino 10-dielny seriál s názvom Mladý pápež (Il giovane papa). Začiatok tohto ...

pridal Simona Sopiaková 6.1.2020 o 19:55
Mladý pápež, ktorý pochybuje o Bohu, sa vracia späť


V roku 2016 nakrútil taliansky režisér Paolo Sorrentino 10-dielny seriál s názvom Mladý pápež (The Young Pope). Začiatok tohto roka nám prináša jeho vytúžené, voľné pokračovanie, ktoré nesie pomenovanie Nový pápež.

Životná rola Juda Lawa – kontroverzný mladý pápež Pius XIII

Záhadný a absolútne nečitateľný. Do Vatikánu prichádza 47- ročný Lenny Belard (Jude Law), aby zastal pozíciu nového pápeža. Akonáhle sa zhostí výkonu svojej funkcie, je všetkým vo Vatikáne jasné, že konkláve nemala šajnu, koho si za hlavu katolíckej cirkvi zvolila.

Svätec, či diabol? Sebavedomý muž alebo nešťastník, v ktorom uviazlo ustráchané malé dieťa túžiace po rodičovskej láske, ktorej sa mu nikdy nedostalo? Samoľúby sebec, či pápež túžiaci rozdávať lásku druhým?

Jedno je isté. Pius XIII je plný rozporov a čím viac ho spoznávate, tým väčší zmätok máte v tom, kto sa skrýva za postavou, ktorá aktuálne zastáva pozíciu najvyššieho predstaviteľa Katolíckej cirkvi. No zároveň to nemení nič na tom, že vás to s ním baví stále viac a viac a vaša zvedavosť po poznaní narastá až do samotného neba.

O jeho minulosti vie divák žalostne málo. Rodičia boli hipisáci a vzdali sa ho. Jediné, čo mu po nich zostalo je vyblednutá spomienka na ich posledný pohľad, ktorý mu venovali pred bránami sirotinca. Od prvého momentu sa ho ujala sestra Mary (Diane Keaton) a na jej želanie ju okamžite začal oslovovať mami. Ženu, ktorá pri ňom stála už odmalička a ktorá pre neho očividne znamená mnoho, si povolal aj do Vatikánu. Ako jednu z mála ľudí si ju želal mať po boku aj v jeho novej životnej etape.

Nájsť si cestu k mladému pápežovi nie je pre veriacich a ani pre samotnú cirkev vôbec jednoduché. Problém má spočiatku aj samotný divák, no akonáhle sa mu podarí dostať sa Lennymu pod kožu, aj ten najväčší ateista odrazu začína veriť v zázraky.

Mladý pápež, ktorý pochybuje o Bohu, sa vracia späť

Kto je pápež Pius XIII?

Pius XIII je pápež, ktorý nezačína deň bez toho, aby si vypil americkú kávu. Vo voľnom čase nosí bielu teplákovú súpravu a fajčí. Jeho náhradná matka Mary rovnako nezastáva obraz tradičnej radovej sestry. Má rada basketbal a spí v tričku I am virgin but this is an old shirt. Všetci naokolo sú zmätení a netušia, čo má za lubom tento nečitateľný, najvyšší predstaviteľ Vatikánu.

Mladý pápež v tom má ale jasno. Chce vrátiť cirkev na jeho samotný počiatok. V ľuďoch badá veľký úpadok a túži byť obklopený iba skutočnými veriacimi. Nevenuje pozornosť financiám štátu, nemá záujem pokračovať v zabehnutých šľapajách svojich predchodcov. Svojou prítomnosťou nepoctí len tak hocikoho a odmieta formálne návštevy, pokiaľ mu nemajú čo dať. Okrem toho šokuje prehlásením, že neverí v Boha a viac, než blížneho svojho, miluje seba samého.

Celé ľudstvo čaká na jeho prvý oficiálny prejav, no on si dáva načas a nerieši, čo sa patrí. Nehodlá sa plytvať slovami a ak nemá, čo povedať, radšej len zavrie oči a mlčí. No pokiaľ sa už rozhodne prehovoriť, tak to rozhodne stojí za to.

Za najväčšie klenoty prvej epizódy pokladám práve scény, v ktorých dostávajú priestor dlhšie monológy Piusa XIII. Jeho predslov ku kardinálom je dych vyrážajúci aj napriek tomu, že sa vôbec nedrží klasických štandardov.

K ďalšej nezabudnuteľnej scéne patrí návšteva premiéra. Rozhovor, z ktorého každú jednu minútu vychádza ako víťaz niekto iný, je radosť počúvať, pretože je vyšperkovaný viac ako celá miestnosť, v ktorej sa odohráva. V samotnom úvode stretnutia premiér s menšou štipkou irónie pápežovi ďakuje, že ho po deviatich mesiacoch konečne prijal. Ten mu na oplátku s úsmevom na tvári vysvetľuje, že nečakal, že ich zem povedie až tak dlho a preto sa nechcel zbytočne obťažovať. Priamočiary a trúfalý, aj taký je mladý pápež.

S tým, čo od jeho nástupu postihlo Vatikán sa kardináli nemienia zmieriť a tak prostredníctvom intríg a klamstiev vymýšľajú možné aj nemožné, aby súčasného velikána nahradili niekým, kto bude tohto postu hodný. Inými slovami niekým, kto ho bude zastávať podľa plánu.

V seriáli sú dôležitejšie ako samotný dej skôr jednotlivé dialógy, v ktorých treba vedieť čítať medzi riadkami, pretože prinášajú množstvo otázok a odpovede si každý vytvorí sám.

Mladý pápež, ktorý pochybuje o Bohu, sa vracia späť

Čo všetko viera obnáša a prečo je vlastne ľudstvo na Bohu závislé?

Samotný Lenny má v otázkach Boha veľké pochybnosti. Dej miestami zablúdi do jeho detstva, kedy aj malé útržky z neho prezrádzajú podstatné momenty, ktoré kedysi postupne formovali jeho dnešnú podobu. Napriek tomu, že sa prezentuje sebavedomo a drzo, aj mladý pápež má svoju Achillovu pätu. Sú ňou práve jeho rodičia. V spomienkach na nich sa mu zalesknú oči a jeho brnenie padá na zem. No práve v týchto momentoch v nich objavujeme obrovskú lásku. Navyše, svojimi niekoľkými činmi (uzdravenie kamarátovej chorej matky, pomoc neplodnej Esther…) ľuďom postupne dokazuje, že maju dočinenia s niekým naozaj nezvyčajným. Možno zo samotným svätcom?

Tak, ako to poznáme aj z reálneho života, aj v tomto seriáli vystupujú postavy pracujúce pre cirkev, ktoré kážu vodu, no pijú víno. Napriek tomu nie je Sorrentinovým záujmom dehonestovať samotnú cirkev, ani ju vykreslovať v tom najhoršom svetle. V deji dostáva priestor aj téma homosexuality, pedofílie, či celibátu. Režisér nič neprikrášľuje, no ani neprekračuje hranicu znesvätenia. Skôr sa snaží divákovi pripomenúť, že všetci sme len ľudia. Máme chyby a nesieme si so sebou nejaký ten svoj príbeh. Skvelé výkony okrem samotného pápeža podáva Silvio Orlando ako kardinál Voiello, či krásna vedúca marketingu Sofia, ktorú hrá Cécile De France.

Sorrentinova veľkoleposť a zmysel pre vizuálno je opäť na mieste a oči diváka pradú od rozkoše. Už len samotná úvodná znelka je azda jednou z tých najlepších seriálových vôbec. Scény plné pompéznych obrazov a habitov častokrát kontrasne dopĺňa elektronická moderná hudba, ktorá provokuje a zároveň vytvára príjemné kontrasty. No na prekvapenie fungujú tieto elementy v dokonalej súhre.

Mladý pápež je seriál, ktorý sa nedá prirovnať k žiadnemu inému. Zvláštna, až magická atmosféra, ktorú vytvára skutočne BOHžský Jude Law svojim bytím a svojimi modrými očami vás úplne opantá.

Pokiaľ patríte medzi tých, ktorí seriál doposiaľ nevideli, tak máte do premiéry jeho pokračovania ešte zopár dní na to, aby ste zhltli túto desať dielnu sériu.

Mladý pápež, ktorý pochybuje o Bohu, sa vracia späť

O čom bude seriál Nový pápež?

Jeho druhá epizóda sa prezentuje len ako voľné pokračovanie, ale pevní verím, že svoju vysoko postavenú latku nepodlezie. Nakoľko je Pius XIII v kóme, do hry vstupuje anglický aristokrat Sir John Brannoxe (John Malkovich) a obsadzuje pápežský trón. Nový náhradník má však svoje slabiny a vyplniť miesto po charizmatickom a nenahraditeľnom Piusovi XIII sa zdá ako nemožná úloha. Navyše, Lenny sa po čase prebúdza a vracia. Čo teraz? Vatikán predsa nemôže mať dvoch pápežov…

Oficiálny teaser so známou znelkou a slow motion zábermi je perfektný a z traileru je rovnako zrejmé, že nás čaká opäť riadna dávka skvelých scenárov, kontroverzie a špinavosti. Tešiť sa môžeme aj na Sharon Stone, no čo všetko so sebou pokračovanie seriálu skutočne prinesie, ostáva zatiaľ záhadou. Tak ako viera a cirkev pre samotného režiséra. Všetko nám odhalí premiéra na HBO 13.01.2020.

Provokujúce, konzervatívne, plné lásky, drzé, meditatívne. Seriál oskarového režiséra Paula Sorrentina nie je určený iba pre veriacich, o to vôbec nejde. Je to seriál, pre tých, ktorí hľadajú niečo originálne, nedefinovateľné, nenapodobiteľné, no maximálne uspokojujúce. Veď taký je vlastne aj samotný Boh, nie?





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.