Mladý pápež ďaleko presiahol prvoplánovú provokáciu

Len máloktorý televízny seriál sa môže pochváliť toľkými bezprecedentnými lákadlami, ako Mladý pápež. Počínajúc filmármi takmer nepoškvrneným

pridal Hana Lippová 10.2.2017 o 21:54

Mladý pápež ďaleko presiahol prvoplánovú provokáciu


Len máloktorý televízny seriál sa môže pochváliť toľkými bezprecedentnými lákadlami, ako Mladý pápež. Počínajúc filmármi takmer nepoškvrneným (a v seriálovej sfére, hádam, priam panenským) prostredím Vatikánu (nakrúcalo sa však v slávnych štúdiach Cinecittà v Ríme s rozpočtom 45 miliónov dolárov), cez cenami najťažších kalibrov obťažkaného režiséra Paola Sorrentina (Veľká nádhera), až po áčkové hollywoodske obsadenie na čele s Jude Lawom a Diane Keaton. Keď sa k tomu pridali vizuály fešáckeho pápeža nonšalantne pobafkávajúceho cigaretku a popíjajúceho čerešňovú kolu, bolo jasné, že tento seriál pritiahne k obrazovkám aj toho, komu je cirkevné zákulisie inak ukradnuté.

V Taliansku, kde sa seriál nie len odohráva, ale z veľkej časti aj nakrúcal, jeho sledovanosť dokonca prekonala kultovú Hru o tróny – a to je reč o krajine, kde sa ku katolicizmu hlási viac než 80 percent populácie. O tom, že desaťdielny seriál z produkcie HBO, Sky Atlantic a Canal+ bodoval , napokon, svedčí aj skutočnosť, že sa v súčasnosti už pripravuje jeho druhá séria. Ak ste ešte nevideli tú prvú, neváhajte to dohnať.

Na prvý pohľad to vyzerá celkom priehľadne. Vezme sa chúlostivá látka, prikorení sa pikantným ústredným hrdinom, nakrúti sa v súlade s estetikou popových videoklipov – a o sledovanosť aj záujem médií je postarané. Kto sa však nenechal odradiť, alebo, naopak, falošne opojiť týmito povrchnými, možno priam „marketingovými“ lákadlami, iste zistil, že Sorrentinov zámer v Mladom pápežovi ďaleko presiahol prvoplánovú provokáciu.

KINEMAVIDEO4222.

Jeho fiktívny pápež Lenny Belardo alias Pius XIII prichádza do čela katolíckej cirkvi ako neriadená strela – mladý, samoľúby Američan so spiatočníckymi názormi, nulovým zmyslom pre PR a odhodlaním vykoreniť z cirkvi akýkoľvek populizmus, zmierlivosť a toleranciu. Nikto netuší, ako sa vlastne tento „exot“ prebojoval cez konkláve, ktoré vďaka prepleteným vzťahom vatikánskych kardinálov prakticky nepozná prekvapenia. Už je to však raz tak – svet má nového pápeža a jeho práva sú zvrchované...

Aj keď sa Lennymu (a sním aj nám, divákom) v predvečer jeho prvého verejného prejavu sníva, že žehná homosexualite, masturbácii a potratom, v skutočnosti si proti sebe svet poštve presne opačným spôsobom. Podľa nového pápeža sme zhýralí, slabí a zatratení. Boha ani jeho samého nie sme hodní a nebojí sa všetkých, čo si myslia, že môžu byť kresťanmi len v nedeľu a na Vianoce, z cirkvi vykázať.

Zdesení (paradoxne vcelku pokrokoví) kardináli na čele s ostrieľaným Voiellom (skvelý Silvio Orlando) zúfalo hľadajú riešenie skôr, než sa jedna z najmocnejších cirkví sveta vráti do svojej počiatočnej podoby bizarnej, okrajovej sekty. A robia to spôsobom, ktorý má vo Vatikáne tisícročnú tradíciu – intrigami, sprisahaniami, zákulisným lobbingom. Postupne však zisťujú, že arogantný narcis, ktorý je hlavou cirkvi napriek tomu, že chvíľami ani sám v Boha neverí, nie je na svojom mieste zas tak úplne náhodou. Jeho modlitby totiž, zdá sa, naozaj fungujú. Je možné, že by na pápežskom stolci konečne sedel skutočný, hoci aj trochu kontroverzný svätec...?

Aj keď na vás pri sledovaní prvého dielu možno bude uzavretý svet Vatikánu a jeho rezidentov pôsobiť trochu monotónne a klaustrofobicky, nenechajte sa oklamať. Mladý pápež má s pribúdajúcimi epizódami vzostupné kvality aj záber a keď sa naplno rozbehne, pôsobí hneď na niekoľkých frontoch. Prakticky na každom z nich sa mu darí ísť do slušnej hĺbky – a aj proti prúdu.

KINEMAVIDEO4223.

Ak si k Pápežovi sadnete s túžobným očakávaním povestného vizuálneho majstrovstva Sorrentinových celovečerných filmov, budete nadmieru spokojní. Sorrentinov šiesty zmysel pre veľkolepú a miestami aj surrealistickú estetiku dostáva v úchvatnom prostredí vatikánskych palácov a záhrad nespočet príležitostí. Jeho dvorný kameraman Luca Bigazzi (Il Divo, Veľká nádhera) z nich nepremrhá ani jedinú. Určite ste ani netušili, koľko poetiky v sebe môže mať pohľad na mníšky vyvesujúce bielizeň či hrajúce basketbal. Učebnicový fešák Jude Law (s kostýmami od Giorgia Armaniho a nepriestrelnou mimikou, ktorá vás donúti spomenúť si na jeho androidného gigola v Spielbergovom A.I.) do tohto konceptu dokonale zapadá.

Ani jeho postava však nie je čierno-biela. Za velikášskym pápežom sa v skutočnosti ukrýva neistá sirota, ktorá sa nikdy nespamätala zo zrady, čo na ňom spáchali jeho najbližší, keď ho nechali stáť pred dvermi kláštora, aby mohli pokračovať v bohémskom živote. V Lennyho duši však prázdne miesto po matke zaplnila sestra Mary (Diane Keaton) – a pri pohľade na jej materskú starostlivosť možno hádať, že to funguje aj obrátene. Jej nie celkom vítaná prítomnosť vo Vatikáne otvára aj chúlostivú otázku sexizmu, ktorý sa ani naoko asexuálnemu cirkevnému aparátu nevyhýba.

Chúlostivých tém, ktoré Sorrentino (okrem režie aj scenárista Mladého pápeža) v seriáli otvára, je ale oveľa viac. Bez najmenších škrupulí hovorí aj o masovom rozšírení homosexuality v cirkevných radoch, o pokryteckom pozlátku celibátu, o pedofílii a chronickej neschopnosti cirkvi sa s ňou rezolútne porátať či o komercionalizácii Vatikánu a jeho spornom ekonomickom pozadí. Miesto ukazovania prstom a škandalizácie však Sorrentino odhaľuje tajomstvá Vatikánu skôr s akcentovaním ľudskosti, ktorá z jeho kňazov a mníšok robí raz sympatické a inokedy zase opovrhnutia hodné bytosti. Žiaden z nich však pred ňou ani svojimi hriechmi neutečie...

Napokon, nad všetky postavy, zápletky, témy a otázniky, ktoré sa v Mladom pápežovi objavujú, je to práve Sorrentinova grácia, láskavosť a nestrannosť, ktoré z tohto seriálu robia výnimočnú a divácky vďačnú záležitosť. V neposlednom rade je tu aj slušná dávka vkusného a trefného humoru – falošný prorok, čo uvidel Pannu Máriu medzi svojimi ovcami či pápežov tajný zvonček na asistentku s tými najneuveriteľnejšími výhovorkami pre neželaných hostí majú nefalšovaný potenciál skultovieť.

Ak dopozeráte Mladého pápeža až do konca, vaša chuť na pokračovanie je (takmer) zaručená. A hádam to čakanie, napokon, ani nebude až také dlhé – Sorrentino sa vraj po odložení plánovanej biografie Silvia Berlusconiho momentálne sústredí len na neho.

Hodnotenie: 9/10





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.