Marvel narazil na moderný trend seriálovosti

Prichádza tretí Captain America a vo vrstevnatom Marvel univerze je skôr hodný označenia Avengers 2.5. Dejovo nadväzuje na Kapitánove udalosti a súčasne na

pridal Michal Korec 8.5.2016 o 23:58

Marvel narazil na moderný trend seriálovosti


Prichádza tretí Captain America a vo vrstevnatom Marvel univerze je skôr hodný označenia Avengers 2.5. Dejovo nadväzuje na Kapitánove udalosti a súčasne na vlaňajšie Marvel hity (Ultron, Ant-Man). Je ambiciózny, má prichystaný nový konflikt, zároveň kladie esenciálne otázky smerovania celého Marvel Cinematic Universe. Začína Phase Three, držte si širáky a najmä pozornosť.

Na zdanlivo rutinnej misii v Lagose sa Avengers snažili zabrániť zmocneniu biologickej zbrane, no opäť sa im nepodarilo vyhnúť neželanej smrti civilistov. Na programe je výzva OSN dostať Avengers pod kontrolu a nasadzovať ich na misie podľa potreby. Vzniká rozkol, lebo Steve Rogers alias Captain sa odmieta podvoliť, obáva sa zneužitia. Na druhej strane Tony Stark je ochotný ratifikovať zmluvu, aj kvôli udalostiam v Sokovii či dodávke zbraní krajinám tretieho sveta. Paralelne sa pohybuje po mestách a v blízkosti hrdinov aj istý Helmut Zimo s vlastným plánom a fatálnymi ambíciami.

Postaviť proti sebe dvoch hrdinov v komiksovom univerze? Šípiť, že niekto má zálusk na ich konflikt? Haló, to sme tu mali len pred šiestimi týždňami v DC podaní (Batman vs. Superman) a teraz sa o niečo podobné pokúsili borci z Marvelu. Načasovanie je dobré i zlé zároveň, keď filmy idú po sebe, môžete porovnávať, ktorý je prvý, či druhý je lepší a či v skutočnosti neslúžia jedinému zámeru – veľkej očakávanej scéne, kedy sa tí dvaja do seba poriadne pustia.

KINEMAVIDEO3727.

Séria Captain America graduje. Prvý diel pôsobil ako retro, druhý priniesol režisérov so silnou víziou a trojka si berie väčšie sústo a využije tucet postáv. Už prvá scéna podobne ako vlani v Avengers 2 dokáže, že akcia na plátne vyzerá a upaľuje skvelo, no je to poctivé remeslo bez emócií. A keď skončí, začnú dlhé dialógy o platnosti a pozícii hrdinov v našom svete. Potom nastúpi scéna, kde očakávate, že sa niečo zlé má stať a začať dramatizovať. Ona skutočne príde. Niečo sa odhalí z minulosti, príde zloduch (prvú polovicu filmu nevysvetlený), všetko smeruje k veľkej epickej scéne, ale aj finále. A...

Marvel filmu venoval dva a pol hodiny, chcel do neho vložiť strašne veľa. Čo sa aj podarilo, lebo keď zoberiete vybrané epizódy (rozkol, boje, nástupy), fungujú výborne. Celok má isté neduhy. Napríklad scenár ráta s epizódami podľa lokalít: prvá hodina slúži ako európsky bedeker, vystrieda päť miest, čo nahráva bohatosti filmu, no nevyužíva ich naplno. Zloduch je vykreslený sotva v niekoľkých scénach a autori si pomohli odkazom na minulé diely: pamätáte si, že v minulosti Avengers robili škodu, dakto tým utrpel a teraz chce pomstu? Nie nadarmo platí, že každý diel v komiksovom univerze vstáva a padá s kvalitou zloducha. V tomto smere prišiel tretí Captain America dosť skrátka...

Teraz je moderné nevymýšľať fantastické zlo, ale preniknúť do jadra a zraniteľnej sféry superhrdinov, čo otvára dve línie. Prvá, ľudstvo ich neadoruje ako kedysi a búri sa proti nim. To je dobre vykreslené v podobe snahy OSN, médií plných otáznikov a vyššieho počtu nevinných obetí. Je to aj voda na mlyn pre rozkol v tábore Avengers. Klasickým spôsobom môžete fanúšikov hnať do dvoch táborov podľa ich vlastného presvedčenia (Team Rogers, Team Stark). Druhá línia ráta už naplno s ich konfliktom, aby sa sústredili a mastili medzi sebou, čo opäť nahráva do kariet tipérom: kto sa pobije s kým? Dve línie, dva dôvody, ale minimálny priestor pre záporáka, takže hoci ho film potrebuje a má, slúži len ako istý katalyzátor, no nie úhlavný nepriateľ, ktorému treba dať na držku.

Pokiaľ sa na plátne nebojuje, máme na stole morálne dilemy hrdinov a nejednu otázku ich potreby. Rieši sa ďalšia fáza existencie žánru, ale v jadre má istý problém: nedokážete sa ich úplne zbaviť – potrebujete ich do ďalšieho súboja, do iného filmu, musia prežiť, tým pádom sa im neoplatí držať palce, lebo autori hrajú na prílišnú istotu. Áno, naplno sa prejavujú potreby komiksových zošitov či aj typický štýl japonských anime – nedoraz toho bossa naplno, keď sa s ním dá stretnúť ešte znova.

S tým súvisí azda najväčší objav Civilnej vojny. Po 8 rokoch od prvého Iron Mana (a dvakrát toľko od prvých X-Menov) sme sa dostali do fázy, že letný komiksový blockbuster takmer nedokáže existovať samostatne. Azda je to vplyv silnej seriálovej tvorby a la Hra o tróny, ktorou sa inšpiroval Hollywood, ale na tento film nemôžete prísť bez znalosti posledných marveloviek. Aj tento pôsobí ako medzičasť do celej Phase Three. Uvidieť pár scén, dozvedieť sa čosi, vyzrieť potitulkovú scénu a čakať ďalej. Na jednej strane má nadväznosť plusy, ale po všetkých trilógiách Hobita, natiahnutých Divergenciách a popri opakovaných líniách sa vytráca to kúzlo. Žáner sa začína unavovať a v čase, keď minimálne Disney a Warner Bros. sekajú spolu päť-šesť komiksových filmov ročne, bude náročne diváka udržať.

Captain America 3 však obsahuje veľa dobrých častí. Je tu kvalitný nástup nováčikov, Black Panther má potenciál a pôsobí už teraz ako kompletný hrdina. Spider-Man 3.0 je absolútny ušiak s nečakane príťažlivou tetou (hej, hej, oscarová Marisa Tomei!) a bratia Russovci s ním fantasticky pracujú. Síce ich to stojí veľa úsilia a nečakaných strihov, ale zapadne fajn a Newyorčania sa dočkajú dobrého vtipu.

Aj vzájomné mastenice známych postáv majú svoje čaro. Vertikálna akcia v Bukurešti má dôvtip, aj správne spracovanie. Čaká nás aj kvalitná naháňačka a toľko omieľaná scéna na letisku má nakoniec toľko dobrých nápadov, že ju budete chcieť vidieť znova a najlepšie v IMAX. Finále už trošku zvoľní, ale záver doručí opäť prísľub, že sa séria nekončí... Ru





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.