NOMINÁCIE NA 88. OSCAROV SÚ OHLÁSENÉ...

NOMINÁCIE NA 88. OSCAROV SÚ OHLÁSENÉ...

článok



... a medzi nimi je napokon aj Mad Max, ktorý pozbieral až 10 nominácií.

Dva tucty kategórií dostali svoje nominácie a oscarová sezóna sa prehupla oficiálne do druhej fázy. Doteraz sa bojovalo pol roka o nominácie, ale teraz ide o tuhého a bojuje sa o sošky. Z našich 106 nominácií sme trafili 80 kúskov, čo je akurát 75% úspešnosť, čo signalizuje, že prekvapenia sa veru diali a to takmer v každej nominácií. Naplno sme trafili tri kategórie, lebo v ostatných sa miešali karty inak a ostrúhali tu nielen veľkí favoriti, ale aj nové tváre.

Takže kto získal a kto stratil? Veľa získal Mad Max, ktorého sme odpísali, ale Akadémia prekvapila a po dlhých rokoch neváhala nominovať hlasný akčný film – a aj pokračovanie. Celých 10 nominácií posilňuje najmä Najlepší film – Najlepší režisér. Stále si myslím, že na zisk v hlavných kategóriách Mad Max pomýšľať nemôže, ale v technických to bude súboj so Star WarsThe Revenant.

Apropo, The Revenant po nedeli a Glóbusoch opäť získal a jeho pozícia posilnila. Po prvý raz začíname o ňom uvažovať ako o hlavnom favoritovi spolu so SledovačkouStávkou na neistotu. Dvanásť nominácií vrátane dvoch hereckých a aj prekvapenia v technických kategóriách majú silu.

Favoriti SledovačkaStávka na neistotu nestratili body, získali Najlepší film, režiséra, hercov, aj scenáre; ich jazda naprieč sezónou pokračuje a stále s nimi treba rátať na eventuálne víťazstvá.

Oslabil sa však Marťan, ktorý síce je nominovaný ako Najlepší film, ale bez strihu a režiséra to pôjde veľmi ťažko. Absencia favorita na cenu za réžiu, Ridleyho Scotta, veru zamrzí, ale je možné, že buď Akadémia fakt drukuje viac Mad Maxovi alebo nechcela nominovať rovno dvoch starších borcov.

A slabšie zrazu vyznieva Most špiónov, kde etablovaná dvojica Spielberg-Kaminski nemá nominácie za réžiu a kameru. Tým, že chýba aj nominácia za strih, stratil Most špiónov strašne veľa – a repríza spanilej BAFTA nominačnej jazdy sa nekonala.

Z mien chýbajú Johnny Depp, Will Smith, Helen Mirren, drobec Jacob Tremblay, Idris Elba, aj Quentin Tarantino i Aaron Sorkin za scenáre.

Potvrdilo sa, že na malé filmy Akadémia nezabúda: Brooklyn a Izba tu sú (ale Carol chýba), zatiaľ čo Izbu posilňuje aj nominácia za réžiu. Ale Straight Outta Compton či V hlave chýbajú a napokon ani Sicario, ktoré mohlo prekvapiť hocikde, sa na Najlepší film nedostalo.

Leonardo DiCaprio a Brie Larson si môžu začať brúsiť zuby na trofej, ale režiséri, filmy a iné kategórie sú otvorené do 28. februára. The Revenant, Stávka na neistotuSledovačka môžu zbrojiť nanovo, ich pozície sú vysoké a môžu už iba stratiť. Ostatní majú priestor na prekvapenia.

Pre porovnanie pridávame aj konfrontáciu s našimi tipmi: hrubým fontom je označený film, ktorý sme aj tipovali, kurzívou odlišná nominácia. Prvé tri kategórie sme pôvodne netipovali...

Najlepší krátkometrážny hraný film
Alles wird gut
Ave Maria
Day One
Shok
Stutterer

Najlepší krátkometrážny dokument
A Girl in the River: The Price of Forgiveness
Body Team 12
Claude Lanzmann: Spectres of the Shoah
Last Day of Freedom
War Within the Walls

Najlepší krátkometrážny animovaný film
Bear Story
Prologue
Sanjay’s Super Team
We Can’t Live Without Cosmos
World of Tomorrow

Z pätice kraťasov poznáte zrejme Sanjayovu superzostavu, ktorá sa hrala pred Dobrým dinosaurom.

Najlepší dokumentárny film
Amy
Cartel Land
The Look of Silence
What Happened, Miss Simone?
Winter on Fire

V tejto kategórii sme trafili štyri z piatich filmov, čo znamená, že Amy, mexické kartely i Ukrajina majú šance u Akadémie. Nedala to pocta Marlonovi Brandovi (podobne ako vlani dokument o Rogerovi Ebertovi) a nahradila ho Miss Simone.

Najlepší zahraničný film
A War (Dánsko)
Mustang (Francúzsko)
Theeb (Jordánsko)
Embrace of the Serpent (Kolumbia)
Saulov syn (Maďarsko)

Dvaja favoriti sa dostali do užšieho výberu a osobne ma teší správny tip na Kolumbiu a Embrace of the Serpent. Na druhej strane prekvapivo vypadol Zbrusu nový zákon a Labyrint lží. Európu bráni teda aj dánsky A War a Jordánsko zase Theeb. Netreba sa čudovať, že Akadémia tu mení aj favoritov za menšie filmy.

Najlepší animovaný film
Anomalisa
Boy and the World
V hlave
Ovečka Shaun
When Marnie Was There

Takže prvé tri filmy sem prišli podľa očakávaní: V hlave, Anomalisa a Ovečka Shaun. Zvyšné dve miesta zobrali iné filmy, ale pozor – štvrtú priečku nezobral Prorok, ale Boy and the World. A zrejme sme nemali zabudnúť ani na kúzelnú japonskú tvorbu a srdce fanúšika plesá pre When Marnie Was There. Ruku na srdce, Akadémia opäť stavila na väčšiu variabilitu a nie iba americké štúdiá, čo je len dobre, Chlapcovi i Marnie nominácie treba dopriať.

Najlepšia pieseň
Fifty Shades of Grey – Earned It
Racing Extinction – Manta Ray
Spectre – Writing’s on the Wall
The Hunting Ground – Til It Happens to You
Youth – Simple Song #3

Do tipov napíšete, že Wiz Khalifa nesmie chýbať a zrazu tu nie je. To sa stáva – je prekvapivé, že ostatné štyri nominácie nám vyšli presne (ešte aj z Fifty Shades sme vybrali správny song), ale piatu netipoval asi nikto, takže tu zrejme pomohla nejaká nám neznáma lobby alebo kamarátska výpomoc v radoch Akademikov. Racing Extinction totiž mnohí nepoznajú.

Najlepšia hudba
Carol, Carter Burwell
Most špiónov, Thomas Newman
Osem hrozných, Ennio Morricone
Sicario, Jóhann Jóhannsson
Star Wars: Epizóda VII, John Williams

Dvaja starí páni sa sem dostali a podarilo sa to aj Thomasovi Newmanovi. Z etablovaných tvorcov však neprišiel Howard Shore, ale nahradil ho Carter Burwell za Carol, čo je sympatická zmena. Ale tou divokou miestenkou je napokon Jóhannsson, ktorý si prepašoval Sicario. A vôbec, Sicario bol čierny kôň viacerých kategórií, takže jeho prítomnosť poteší aj tu. Škoda, V hlave či Dánske dievča to nedali.

Najlepší mix zvuku
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Most špiónov
Star Wars Epizóda VII
The Revenant

Takmer presná kategória. Ale tentokrát Sicario neprekvapí a nahradil ho Most špiónov.

Najlepší strih zvuku
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Sicario
Star Wars Epizóda VII
The Revenant

Strih zvuku je prvá (a nie jediná) kategória, ktorú sme odtipovali na sto percent. Tu sa blockbustre, aj Sicario prebojovali presne.

Najlepšie kostýmy
Carol
Dánske dievča
Mad Max: Zbesilá cesta
Popoluška
The Revenant

Prekvapivo kategória, kde sme tipli iba tri filmy správne. Sandy Powell tu má oba a vyšlo aj Dánske dievča. Ale Brooklyn tu absentuje, šok od Purpurového vrchu nedorazil a namiesto toho sú tu filmy, ktoré spanilo obsadili aj kopec iných kategórií: Mad Max a The Revenant. Škoda, diverzita sa nekoná.

Najlepšie masky
Mad Max: Zbesilá cesta
Storočný starček, ktorý vyskočil z okna...
The Revenant

To je pech, keď ani kategóriu s tromi nomináciami neodhadnete – vymenili sa tu filmy s jednou nomináciou: Mr. Holmes nedorazil a nahradil ho Storočný starček...

Najlepšia výprava
Dánske dievča
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Most špiónov
The Revenant

Zvláštne poskladaná kategória, kde Most špiónov a Dánske dievča nemohli chýbať, ale dobovosť už nepriala Carol. Z blockbustrov dorazil iba Mad Max. Chýbajú tu Star Wars, ktoré vo vesmíre nahradil Marťan a ešte sa tu prepašovala aj iná divoká karta z iného storočia: nie Purpurový vrch, ale opäť The Revenant.

Najlepšie vizuálne efekty
Ex-Machina
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Star Wars: Epizóda VII
The Revenant

Ďalšia kategória, ktorú sme takmer natipovali na 100%, ale prekvapivo Na lane vypadlo a nahradil ho zase raz The Revenant. Čo to znamená? Nepodceňujte grizlyho!!! Poteší prítomnosť Ex Machina, len Jurský svet možno bude chýbať niektorým – ale nemal veľké šance...

Najlepšia kamera
Carol, Edward Lachman
Mad Max, John Seale
Osem hrozných, Robert Richardson
Sicario, Roger Deakins
The Revenant, Emmanuel Lubezki

Dvaja favoriti nechýbajú, ale luxusný Most špiónov áno? Ejha, takže predsa zaúradovala divoká karta Osem hrozných. Dobová Carol i mimoriadny Mad Max sú podľa očakávaní zastúpení tiež.

Najlepší strih
Mad Max: Zbesilá cesta
Sledovačka
Star Wars: Epizóda VII
Stávka na istotu
The Revenant

Nečakane obsadená kategória, kde absencia Marťana zabolí a Sicario sa mohlo postarať o rozruch. Mad Max, Stávka a The Revenant sú očakávaní favoriti, ako sme písali, ale zahrnutie Star Wars dalo isté šance na väčšie možnosti i nádeje na ďalšie kategórie. Za to Sledovačka tu svedčí o tom, že s ňou treba rátať až do finále a top ceny.

Najlepší adaptovaný scenár
Brooklyn, Nick Hornby
Carol, Phyllis Nagy
Izba, Emma Donoghue
Marťan, Drew Goddard
Stávka na neistotu, Charles Randolph, Adam McKay

V nedeľu si hrdina ceremoniálu – a vo štvrtok nemáš ani nomináciu. To je osud Aarona Sorkina, ktorý sa za Stevea Jobsa sem trestuhodne neprebojoval. Je to škoda – niežeby všetkých päť nominácii nemalo silný scenár, práve naopak a za Brooklyn, Carol a Stávku sme radi. Nastala situácia, že Marťan a Izba sa sem zhodne dostali – a Steve Jobs akosi nie.

Najlepší originálny scenár
Ex Machina, Alex Garland
Most špiónov, Coenovci a Matt Charman
Sledovačka, Tom McCarthy, Josh Singer
Straight Outta Compton, Andrea Berloff, Jonathan Herman, S. Leigh Savidge, Alan Wenkus
V hlave, Josh Cooley, Pete Docter, Meg LeFauve

Štyri uhádnuté nominácie vrátane Alexa Garlanda a na piatej priečke chýba Tarantino. To je sčasti nečakané, ale zrejme Akadémia pocítila istý rozdiel v kvalite oproti predchádzajúcim filmom a dala nomináciu práve Straight Outta Compton. Je to dobrá voľba, hoci k nevôli Quentinových fanúšikov.

Najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe
Jennifer Jason Leigh, Osem hrozných
Rooney Mara, Carol
Rachel McAdams, Sledovačka
Alicia Vikander, Dánske dievča
Kate Winslet, Steve Jobs

Ďalšia kategória, ktorá nám vyšla na 80%. Rooney Mara a Alicia Vikander sú napokon nominované tu ako vedľajšie úlohy. Kate Winslet tu po Zlatom Glóbuse nechýba a aj zbitá Jennifer Jason Leigh. Kto nám teda pribudol či chýba? No je to práve Rachel McAdams, ktorú som z nominácii vyšupol a predsa sa tu objavila, a to na úkor Helen Mirren za Trumbo.

Najlepší herec vo vedľajšej úlohe
Christian Bale, Stávka na neistotu
Tom Hardy, The Revenant
Mark Ruffalo, Sledovačka
Mark Rylance, Most špiónov
Sylvester Stallone, Creed

Vedľajší herec sa pekne otočil. Hlavný favorit Mark Rylance je zastúpený, miláčik davu Sly tiež, Bale za Stávku na neistotu nechýba. Ale Akadémia napokon nedala šancu drobcovi z Izby, ani Idrisovi Elbovi (takže Beasts of No Nation tu pohorel), ale predsa má zastúpenie Sledovačka: ale nie vlaňajší navrátilec Michael Keaton, ale Mark Ruffalo. Milým prekvapením je nominácia Toma Hardyho – za celý rok si ju zaslúži, nielen za The Revenant, ale aj Legendy zločinu či Mad Maxa.

Najlepšia herečka vo filme
Cate Blanchett, Carol
Brie Larson, Room
Jennifer Lawrence, Joy
Charlotte Rampling 45 rokov
Saoirse Ronan, Brooklyn

Kategória, ktorá nám vyšla na 100%. Popri troch favoritkách nechýba Jennifer Lawrence, ani Charlotte Rampling. Alicia Vikander, ktorá ich mohla ohroziť, sa schovala do vedľajšej roličky.

Najlepší herec vo filme
Bryan Cranston, Trumbo
Matt Damon, Marťan
Leonardo DiCaprio, The Revenant
Michael Fassbender, Steve Jobs
Eddie Redmayne, Dánske dievča

Opäť kategória, ktorá vyšla na 100%. Všetkých päť hercov si nominácie zaslúži, Johnny Depp, ani Will Smith napokon do súperenia nezasiahnu.

Najlepší režisér
Lenny Abrahamson, Izba
Alejandro Inárritu, The Revenant
Tom McCarthy, Sledovačka
Adam McKay, Stávka na neistotu
George Miller, Mad Max: Zbesilá cesta

Kde je Spielberg? Nuž, po utorkovej absencii na DGA nominačnej listine sa teoreticky dalo čakať, že nebude ani tu, ale môj osobný pocit a spojitosť s Akadémiou ho nominovala. Ale kde je Ridley Scott??? Je to trestuhodná absencia alebo dôkaz, že si nomináciu nezaslúži? Keď môže byť nominovaný Marťan za Najlepší film či scenár, tu nemal veru chýbať. Zrejme ho mnohí automaticky nenominovali, lebo si mysleli, že ho napíšu do kolonky tí ďalší. Miesto režiséra 70+ tento prebral George Miller za Mad Maxa. Tým prekvapivým nováčikom, čo zobral flek, nebol Fukunaga, ani Nemes – ale Lenny Abrahamson, čo pridáva body Izbe.

Najlepší film – Dráma
Brooklyn
Izba
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Most špiónov
Sledovačka
Stávka na neistotu
The Revenant

Takže osem. To je odpoveď, ktorá patrí na prvú otázku: koľko filmov sa sem dostane. Z očakávanej hlavnej päťky sú to všetky (Marťan, Most špiónov, Sledovačka, Stávka na neistotu, The Revenant). Dostala sa sem aj dvojica menších tipov Brooklyn-Izba, ale vypadla Carol. Môj tajný favorit nedostal šancu (Straight Outta Compton), ale zabral miláčik kritikov Mad Max: Zbesilá cesta. Podľa očakávaní, Tarantino, Star Wars, V hlave či divoká voľba Creed sa sem nedostali.


autor Michal Korec 14.1.2016
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.