SUZANNE - NAJLEPŠIE SLOVENSKÉ DVD

SUZANNE - NAJLEPŠIE SLOVENSKÉ DVD

článok



Vraj jedno z najlepších slovenských DVD! Mno, zahasme plameň zvedavosti a poďme sa naň pozrieť...

Celoživotná depresia dohnala Suzanne k drogám a mňa pozerať tento film. Áno, drogy sú zle a obsah filmu Suzanne tiež...

FILM: Život nie je vôbec jednoduchý, keď vám mamička zomrie v ranom detstve a takmer si na ňu neviete spomenúť (a keď zistíte o nej skutočnú pravdu, radšej nechcete spomínať). Život nie je ľahký, keď vám v piatich rokoch otec emigruje a vy ostanete napospas osudu a pretĺkaniu sa detskými domovmi. Párkrát sa vás pokúšajú adaptovať, no keď sa nočné mory ukážu byť až príliš živé, v žiadnej rodine sa príliš dlho neohrejete. Stane sa z váš ťažký prípad márne hľadajúci rodičov, no nachádzajúci životné zatrpknutie v útlom veku. Suzanne (Eva Vejmělková) by vám mohla o tom vyrozprávať celý autentický príbeh a rovnako by ste ju nechali napospas osudu. A ten sa s ňou veru nemazná, najmä keď sa po skončení gymnázia nedostane na vysokú školu a začne sa schádzať s chlapíkom menom Deny (Maroš Kramár). Čo na tom, že je o toľko rokov starší, keď má pre ňu aké-také pochopenie, láskavý pohľad a najmä spôsob, ako vypadnúť z tohto sveta na palube drogového raušu. Lenže sami viete, že takto načrtnutá cesta nemôže viesť inam ako do záhuby, pretože so stupňujúcim sa levelom závislosti sa zvyšuje dávka a skôr alebo neskôr by mala prísť tá smrteľná. Ale skôr ako by sa dvojica zdrogovala až k smrti sa na scéne objavuje francúzsky dirigent Chris D'Garne, ktorý Suzanne pozná a snaží sa jej nahovoriť, že jej otec. (Ne)familiárny trojuholník sa rozbaľuje a Suzanne sa ocitá na križovatke životných rozhodnutí... Dokáže ich všetky prežiť?

Suzanne - najlepšie slovenské DVD Suzanne - najlepšie slovenské DVD Suzanne - najlepšie slovenské DVD

Dokáže či nedokáže, nebudeme prezrádzať pointu chatrného deja. Radšej si uvedomíme, že v tomto filme väčšina vecí nefunguje ako má. Scenár je pozliepaný z rozličných kusov - vzťah strateného otca a dcéry? Ale prosím vás, stokrát videný a deväťdesiatdeväť krát určite lepšie. Sonda do života narkomanov a snaha o edukatívny štýl vedený mottom "drogy sú zlé"? Trápny plagiát kultového Trainspottingu (sediaci aj časovo, keďže bol natočený o pár mesiacov skôr) resp. jeho lacná kópia, keď sa na určitých festivaloch objavili bok po boku. Áno, to všetko sedí a pridajte si slabý výkon Evy Vejmělkové, ktorá si herecké meno Zuzana odnesie aj do hrobu, či už z fontány alebo drogovej závislosti. Bolek Polívka vyznieva dosť bezradne a jediný, kto tu predvádza solídne herectvo, je Maroš Kramár, pri ktorom si až ironicky pomyslíte, či sa náhodou neposilňoval bielym práškom aj mimo pľacu natáčania. A keď nefunguje scenár a réžia je vskutku mizerná (miestami ešte horšia ako pri druhej alebo tretej Fontáne pre Zuzanu a to je čo povedať), forma filmu už len ťažko niečo zachráni. Prachsprosté dialógy vyznievajúce do prázdna, mizerná snaha o naturalistickú scénu na odvykacej kúre a rozpačitý koniec tu tiež nepomáhajú. Keď je obsah slabučký, ťažko sa môže Rapoš pokúšať zahriaknuť diváka lepšou formou. Ale aj na tomto fronte zlyhá.

Zo Suzanne je tak ďalší smutný exemplár skomierajúcej slovenskej kinematografie potvrdzujúci neslávny trend, že keď sa už niečo aj nakrúti, vznikne z toho treťotriedny produkt, na ktorý by ste sa nevydržali pozerať 130 minút ani v televízii. Úprimne ľutujem všetkých stredoškolákov, ktorí v onom roku 1996 (príp. aj 1997) museli film absolvovať v rámci povinného školského predstavenia s nálepkou edukatívneho zážitku. Teda pokiaľ Suzanne nepochopili tak, že všetko spolčené s drogami je úplne otrasné, ako tento film.

DVD: Suzanne má byť jedným z najlepších (ak nie najlepším) slovenským DVD. Prísľub je to rozhodne zaujímavý a aj obal sľubuje mnohé zaujímavosti. A čo je dôležité, obal vôbec neklame na rozdiel od niektorých diskov menších distribútorov, ktorí vám sľúbia pekný šesťkanálový originálny zvuk a potom márne natŕčate uši za slabučkým DD 2.0.

Každopádne, obal Suzanne sľubuje DVD s kapacitou 9 GB a rozhodne neklame. DVD je slušne nabité dátami a najviac z nich si ukoristil samotný film rozdelený až do ôsmich VOB súborov (pričom jeden má 1 GB). Takú kvalitku nenájdete ani na viacerých svetových DVD, to treba uznať, že na prepise filmu sa tu rozhodne nešetrilo. A čo vlastne obsahuje osem filmových VOB-ov? Iste, film je dlhých 130 minút, takže väčšia kapacita je tu potrebná. Ale kopu dát tu zhltol predovšetkým slušne prekresľovaný obraz, ktorý často prúdi v bitrate nad 8 Mbps. A to je v porovnaní s inými DVD, ktoré bežia od 4 do 7 Mbps skutočne dosť. 

Suzanne - najlepšie slovenské DVD Suzanne - najlepšie slovenské DVD Suzanne - najlepšie slovenské DVD

A potom tu máme proklamovaný zvuk! Pripravte sa na zriedkavo vídanú kombináciu Dolby Digitalu 5.1 s bitrate 448 kbps (OK, to je skôr štandard) a najmä DTS 5.1 s bitrate 1536 kbps!!! Tak tu snímam pomyselný klobúk, pretože také DVD môžete spočítať prakticky na prstoch jednej ruky. Teraz už je jasné, prečo je film taký veľký a zhltol drvivú väčšinu časť DVD. Zvuk skutočne stojí za to v oboch prípadoch - je správne hlasný, dostatočne priestorový a pohlcujúci. Zaujímavosťou je rozdielne poňatie Dolby Digitalu a DTS pri jednej scéne, kde ústredná dvojica počúva rádio v aute. Pri DTS je navodená atmosféra vnútra auta, kde sa zvuk rádia linie iba z predného centrálneho reproduktora. Pri Dolby digital je komornejšia atmosféra fuč a zvuk sa ozýva priestorovo zo satelitných reproduktorov.

OK, pokiaľ máme do úvahy brať prepis filmu, vizuálnu a zvukovú výbavu, DVD by tu dostalo veľký štempel s 10/10 a exemplárnu pochvalu Kinemy. Lenže ako iste viete, DVD robia aj bonusy a pridaná hodnota a tie už tak neexcelujú. Je zarážajúce a pochopiteľné, že tu nenájdeme audiokomentár režiséra či zúčastnených alebo aspoň film o filme. Mno, kto by sa k takému prepadáku po deviatich rokoch aj vrátil a hovoril o ňom viac ako dve hodiny, že? A na margo filmu o filme možno len konštatovať, že taká prezentácia sa, žiaľ, u nás nenosí, takže ju nemožno čakať ani na DVD disku. A s toľkoročným odstupom nebude pre DVD robiť taký dokument nikto.

Tak si museli tvorcovia DVD vypomôcť aspoň ostatnými bonusmi. Máme tu 96 fotografií z filmu a 44 fotografií režiséra v podobe dvoch galérii, ktoré si môžete pustiť ako solídnu slideshow s päťsekundovými premlkami. OK, môže byť. Máme tu hudbu k filmu, ktorá je riešená zaujímavým spôsobom - keď nechcete nahádzať na DVD samostatné videoklipy, máte dve možnosti. Buď šalamúnsky ťahák Universalu, ktorý vám vytvorí názov skladieb a po kliknutí na jednu z nich vás kopne do miesta filmu a pustí jej excerpt v celovečernom počine. Alebo môžu tvorcovia zobrať druhú možnosť a tou je nahranie iba zvukových stôp a prehrávanie v menu filmu. Pre druhú alternatívu sa rozhodli majstri za týmto DVD a vyznieva celkom dobre.

Nasleduje Curriculum vitae režiséra v podobe trojstránkového profilu, najprv v slovenskom a potom v anglickom jazyku. Na disku som naďabil aj na 11-minútový dokument o fyzickej výrobe DVD. Nakrútila ho jedna česká regionálna televízia a na jedno pozretie je celkom zaujímavý, no vracať sa k nemu nebudete.

A napokon tu máme otrasný TV spot v technologicky dobrej kvalite a slušný kinotrailer zvládnutý aj po obsahovej, aj po formálnej stránke tak chválitebne (viď. zvukové prevedenie DD 2.0, no s bitrate 448 kbps).

Mimochodom, ak radi surfujete po menu DVD (toto je celkom slušne spravené do podoby kinofilmu a jednotlivé časti menu sú jeho políčkami), nevynechajte menu so zvukom a titulkami a náhrdelník Suzanne, ktorý je skrytým bonusom...

Kto má k dispozícii PC, dočká sa ešte niekoľkých súborikov vo formátoch DOC, PDF, ale aj MP3 a dokonca som objavil aj jeden súborov v komprimovanom MP4.

VERDIKT: Toto DVD má tak trochu smolu. Po obsahovej stránke totiž prináša shit ako hrom, ale v takom filmovom prepise, že by mu mohlo závidieť 90% diskov na trhu, aj v rámci svetovej produkcie. Po stránke bonusov ide o silný, len tak-tak akceptovateľný priemer. Ak by toto bol disk 1 určitej dvojdiskovej filmovej edície, má tu jasných 10/10 a pochvalu k tomu. Výsledné hodnotenie DVD je dosť vysoké práve vďaka exemplárnemu prepisu filmu a nižšej cene na trhu (499 Sk).

FILM: 3/10
DVD:  8/10


autor Michal Korec 25.5.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.