PROFIL: VAL KILMER

PROFIL: VAL KILMER

článok



Najskôr s úspechom absolvoval Hollywood Professional School. Potom študoval herectvo na Julliard Academy, kde patril medzi najmladších študentov. A najnádejnejších. Špecializoval sa na divadlo. Niežeby mal niečo proti Hollywoodu, len ho nezaujímal svet celovečerného filmu. Mal pocit, že by to mohol byť krok späť. Navyše, nepotreboval Hollywood, veď predsa písal básne (ich zbierka mu vyšla koncom osemdesiatich rokov). Ako 18-ročný sa s kamarátmi Seanom Pennom a Kevinom Baconom prebojoval na Broadway. V tom čase už mal za sebou hru „How It All Began“. Napokon sa ale nechal zlanáriť továrňou na sny. Bolo to dobré rozhodnutie? Bol to začiatok jeho konca? Existuje vôbec jediná pravda? Možno je všetko už vopred dané a Val Kilmer je jedným z miliárd ľudí, kráčajúcich iba po vopred danej ceste. Na rozdiel od ostatných X miliárd, je akosi pod drobnohľadom. Je totiž americký herec.

VIZITKA

Celým menom: Val Edward Kilmer
Dátum a miesto narodenia: 31. 12. 1959, Los Angeles, Kalifornia, USA
Manželka a deti: 1988 – 1996 herečka Joanne Whaley, dcéra a syn
Zaujímavosti: Dodnes je nechvalne preslávený svojimi drogovými a alkoholovými excesmi a nemiestnym správaním. Pamätihodné sú jeho útoky na režiséra zabudnutého westernu Tombstone (1993, r. George P. Cosmatos), o ktorom sa vyjadril ako o neschopnom amatérovi.

S filmovým herectvom začal v prvej polovici 80. rokov. Jeho úplne prvým filmom bol televízny One Too Many. Ale filmom, ktorý ho vystrelil ako raketu k nádejným budúcim hviezdam bola úspešná bláznivá teen-komédia Jima Abrahamsa & bratov Zuckerovcov Top Secret!. Zahral si v nej rockového speváka, hoci súkromne sa vtedy špecializoval na piesne Elvisa Presleyho (Elvisa osobne si ostatne zahral o deväť rokov v Pravdivej romanci, ale o tej až o chvíľu). Po roku oddychu a filme Marthy Coolidge Real Genius sa vrátil v plnej sile vo vedľajšej - ale podstatnej – úlohe Toma „Icemana“ Kazanski v propagandistickom trháku Tonyho Scotta, Toma Cruisea a producentskej dvojky Jerry Bruckheimer & Don Simpson Top Gun. V tomto roku (1986) si od hollywoodskej komercie oddýchol aj v pomerne zaujímavom pokuse - v sfilmovanej poviedke Edgara Allana Poea pretkanej tajomstvom, krvou a nocou Vraždy v ulici Morgue stelesnil mladého pomocníka francúzskeho vyšetrovateľa Dupina (George C. Scott), predchodcu Sherlocka Holmesa. To, že by mohol byť známkou kvality, potvrdil ani nie tridsaťročný Val v tolkienovsky ladenom epose Rona Howarda Willow. V role šermiara Madmartigana pomáhal liliputánovi (Warwick Davis) v navrátení ľudského dieťaťa a popri tom zaplietol sa do bitky medzi Dobrom a Zlom. Dnes býva táto snímka pokladaná za pilier fantasy žánru. A ešte niečo. Kilmer sa počas nakrúcania zoznámil s herečkou  Joanne Whalley a ešte toho roku  (1988) si ju vzal za manželku. Rok nato si zahrali bok po boku v čiernej komédii Johna R. Dahla Zabi ma opäť.

Profil: Val Kilmer Profil: Val Kilmer

Začiatok 90. rokov sa niesol v úspešnom duchu. Spolupráca s Oliverom Stoneom na životopise The Doors nemohla prísť vo vhodnejší okamih. Začínali sa šíriť šepkandy o tom, či „sme ho predsa len trochu neprecenili“. V The Doors Kilmer stelesnil svoju možno životnú rolu. Fyzicky sa kvôli nej zmenil tak, aby sa výzorom priblížil svojmu speváckemu idolu, zosnulému Jimovi Morrisonovi. Ako bonus naspieval doorsacke skladby tak presvedčivo, že ani členovia legendárnej skupiny nerozoznali, kde jeden končí a druhý začína. Ostatne, Kilmer bol výborným spevákom už počas stredoškolského štúdia na Chatsworth High. Kriminálka, odohrávajúca sa v indiánskej rezervácii, jemne mystické Búrlivé srdce Michaela Apteda, sa neniesla v duchu výslovného úspechu, ale rola mladého agenta FBI Levoia, so skúseným parťákom (Sam Shepard) vyšetrujúcim vraždu, Kilmerovi padla vhod. Možno aj preto, že mu v žilách koluje trocha indiánskej krvi. Nakrúcanie sprevádzalo viacero komplikácií. Jednou z nich bol aj samotný Kilmer, toho času holdujúci ohnivej vode. Na niekoľko dní sa po ňom zľahla zem. Vystrašení producenti ho našli (po niekoľkých dňoch) na mol opitého v indiánskej chalupe. Po rokoch sa v 1993 opäť stretol s mladším bratom Ridleyho Scotta Tonym a podľa scenára Quentina Tarantina nakrútili spolu jeho Pravdivú romancu. Vzhľadom na divokú atmosféru filmu sa nikto nečudoval, keď sa väčšina hercov venovala viac alkoholu a flámom.

Nenápadnú stagnáciu, ktorú spôsobili Russell Mulcahy (Riskantný plán s Kim Basingerovou) a George Pan Cosmatos (Tombstone), herec rýchlo napravil podpisom zmluvy na tretie pokračovanie Timom Burtonom rozbehnutej batmanovskej série. Do ságy novo nastupujúci režisér Schumacher, povestný hipík, bol ochotný mávnuť rukou nad Kilmerovou zlou povesťou nespoľahlivého a namysleného pankharta. Batman navždy bol oblečený do atraktívneho  pestrofarebného kabátu. Tempo natáčania bolo také hyper rýchle, až sa zdalo, že Kilmer so Schumacherom štáb bohato zásobovali drogami. Mladé publikum reagovalo pozitívne a tržba bola vysoká. Ale keď sa to Joel pokúsil skopírovať v štvorke (Batman and Robin), výsledkom bol nepodarok. S tým však už Kilmer nemal nič spoločné. Schumacher, veriaci v úspech Batman & Robin, počas nakrúcania poznamenal, že je „Valovi vďačný za to, že rolu Waynea vtedy zobral, ale terajšia pokojná spolupráca s Georgeom Clooneym sa s tou s Valom nedá porovnať“. Spokojne sa Kilmerovi smial až do premiéry. O „kvalitách“ štvrtého pokračovania netopierieho muža vieme všetci svoje. Herec sa ohováračkami netrápil. Čas mu zaberala spolupráca s rešpektovaným francúzskym filmárom Jean-Jacquesom Annaudom (Krídla odvahy).

Profil: Val Kilmer Profil: Val Kilmer

V polovici deväťdesiatich rokov dostal jednu zo svojich najlepších, najsympatickejších a najspoľahlivejších úloh. Michael Mann mu ponúkol vo výživne obsadenej kriminálke Heat (Horúčava aka Neľútostný súboj) rolu Chrisa Shiherlisa, pravej ruky špičkového gangstera (Robert De Niro), po ktorého bande horúčkovito ide poručík Vincent Hanna (Al Pacino). Kilmer si akiste pomyslel: „Dobre, že Keanu Reeves odmietol“. Je možné, že Mann by mu, s tou jeho povesťou, nedovolil účinkovať vo svojej vysokorozpočtovke. Ale keď sa za neho prihovoril DeNiro, ktorý produkoval Búrlivé srdce, mávne rukou aj najtvrdohlavejší režisér.

A nastal zlom. Dovtedy bol negatívne známy „len“ svojim nedochvíľnym a nezodpovedným správaním. Ale komerčné úspechy jeho filmov pomáhali nespokojným producentom prižmúriť oči. Od druhej polovice 90. rokov práve charakteristika „osobnosť schopná pritiahnuť davy fanúšikov“ stratila platnosť. Smutné je, že právom; väčšina filmov si komerčné a umelecké fiasko zaslúžila. Profesionál, hrajúci už od 80. rokov, a teda majúci dostatok skúsenosti s hollywoodskym systémom, by už predsa mal vedieť rozpoznať kvalitný príbeh v bahne hlúpostí! Začiatkom konca bolo stroskotané manželstvo, z ktorého zostala dcéra Mercedes a ročný syn Jack. Na rozvode ťahajúcom sa celé mesiace si bulvár zgustol. Jeho ďalšou partnerkou v súkromí bola Mira Sorvino. S tou si v roku 1999 zahral (slepca) v Na prvý pohľad.

Dodnes herec strieda kvalitné rozhodnutia s omylmi. Prevažuje to druhé. Čo na tom, že prepožičal hlas Mojžišovi a Bohu v ambicióznom animovanom filme z produkcie Dreamworks Princ egyptský, keď si na konto pripísal obludnosť kalibru Frankenheimerovej adaptácie slávneho románu Ostrov Dr. Moreaua? (V tom sa stratil aj sám veľký Marlon Brando, experimentujúci s ľudskou a zvieracou DNA.)  Čo na tom, že si strihol minimalistickú roličku Willema DeKooninga v režijnom debute Eda Harrisa Pollock, keď zároveň hral aj titulného templárskeho hrdinu v nevydarenej variácii na príbehy agenta 007 Svätý (aj keď treba povedať, že knižný hrdina tu bol dávno pred „potrepať, nemiešať“ a práve ON inšpiroval Fleminga k stvoreniu postavy agenta 007)? Čo z toho, že na okamih nabral dych (africké dobrodružstvo podľa skutočných udalostí Lovci levov, kde si ako staviteľ mostov s Michaelom Douglasom zapoľovali na párik ľudožravých levov z oblasti Tsavo), keď všetko hneď ďalším krokom zmasakroval účasťou na mdlom sci-fi prepadáku Červená planéta? Čo na tom, že si zahral vo výborne temnom Salton Sea zdrogovaného trumpetistu, pomstiaceho mŕtvu lásku, keď si v pomerne vydarenom westerne Rona Howarda Stratené strihol iba zbytočnú roličku poručíka Ducharmea, kvôli byrokracii núteného odmietnuť pomoc Cate Blanchettovej, ktorej Indiáni uniesli dcéru? (Povráva sa, že rolu zobral len preto, že sa nakrúcalo blízko jeho ranča.)

Profil: Val Kilmer Profil: Val Kilmer

A neutešený stav pretrváva. Dostal veľký priestor vo Wonderlandskom masakre (zahral si skutočne žijúceho porno herca Johna Holmesa, obvineného z masovej vraždy), ale film u nás išiel rovno do požičovní a doplatil na prekombinovaný scenár. Nijako výnimočne nedopadol ani Harlinov thriller o Lovcoch myšlienok, kde sa objavil ako školiaci agent FBI Harris, ktorý dovedie svojich študentov na opustený ostrov s maketou fiktívneho mestečka, v ktorom medzi kulisami pobehuje skutočný zabijak. Tu sa stretol s Christianom Slaterom, s ktorým si okrem dávnej Pravdivej romanci zahral aj v Ťažkých prachoch (2002). Z Alexandra Veľkého, ostro očakávaného eposu (a opätovnej spolupráce s kontroverzným Oliverom Stoneom), sa stal hrozitánsky prepadák a ani u kritiky nezabodoval. Kilmer tu stvárnil hulvátskeho manžela harpye (Angelina Jolieová) a  otca Alexandra (Colin Farrell), zarasteného, jedným okom obdarovaného kráľa Filipa (rolu prebral Seanovi Connerym). Sú to úlohy vedľajšie, ale i tak zaujímavé a charizmatické. Stále sa však nájdu tvorcovia, dokonca všeobecne uznávaní tvorcovia, schopní a ochotní ponúknuť mu pomocnú ruku (režírujúci scenárista David Mamet v kladne hodnotenom kúsku Spartan). Herec s Valovou povesťou, koniec koncov, môže byť vďačný aj za priemernejšie projekty (Sprisahanie, Američan). Aj keď obludnosti typu Dylanovho Inkognita by si mohol odpustiť; až tak biedne na tom stále nie je.

Kto je Val Kilmer? Niekomu pripadá už od pohľadu nesympatický, drzý, netalentovaný. Pre iných je zase zbožňovaná ikona, nedajú naňho dopustiť  a jeho filmové prehrešky ignorujú. Vždy ale treba hľadať chybu hlavne u seba. A Kilmer si za to, že dnes nie je hviezdou klasického formátu, na akú má, môže sám. Koledoval si nevybúrene celé roky; na ničení dobrého renomé pracoval tvrdšie ako na kariére. Že pije a droguje by bolo divákom fuk, keby sa to nebolo odzrkadlilo na profesionálnej práci. Jeho kariéra od určitého bodu začala čoraz častejšie pozostávať iba z požiadaviek na astronomické honoráre, čo by nebolo od veci, keby jeho filmy od polovice 90. rokov aj niečo zarobili.

                                


autor Ivan Kučera 12.1.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Komédia
Minutáż˝: 103 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2005
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK: 12.1. 2006
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.