BRATISLAVAFILM: KTO KOHO NASERE?

BRATISLAVAFILM: KTO KOHO NASERE?

článok



Koncom júla nás čaká dlho očakávaná distribučná premiéra nového domáceho titulu Bratislavafilm. Po fanúšikovsky zábavnom Veľkom rešpekte, prichádza pohľad na Petržalku z jej temnej – vážnej stránky. Filmársky aj scenáristicky náročnejšia úloha. DVD projekcie s nádychom amaterizmu, však tentoraz nahradí „profesionálny“ filmový pás. Čo očakávať od cool pohľadu na najväčšie slovenské sídlisko, plné nadávok a známych hereckých tvári? Trapas alebo prekvapenie? Slogan „Film ktorý sa na nič nehrá“ je pomerne kvalitatívne nebezpečný. Rovnako ako plagátová vyhrážka „Ak neprídete, naserete nás!”. Kto koho nakoniec „nasere“? ☺ Presvedčil divákov trailer? Ako sa filmu bude dariť mimo hlavného mesta? Veľa otázok, ktoré čoskoro zodpovieme...

 
Bratislavafilm rozpráva o reálnom živote určitej skupiny ľudí, ktorí sa navzájom nevedomky ovplyvňujú a každú akciu čaká nejaká reakcia. Je to prvý slovenský titul prezentujúci slovenský hip-hop, fungujúci na našej scéne už viac ako desaťročie. Aj keď sa v tejto domácej novinke nachádza hip-hop, nie je to film o hip-hope. Je to film o meste s pravidlami a o ich porušovaní. Tvorcovia zaznamenávajú s dokumentárnou uveriteľnosťou život mladých ľudí na sídliskách, život mladej, ale aj starej rodiny v Petržalke, a problémy vo vzťahoch jedného mafiána.

Bratislavafilm je o živote v súčasnosti. Jeden deň v meste z pohľadu Mafiána (Peter "Banán" Batthyany), taxikára (Jozef Kapec) prežívajúceho manželskú krízu a mladého dílera drog (Michal Nemtuda). Celý tento príbeh spája cesta človeka prichádzajúceho do Bratislavy (Luboš Kostelný) za prácou, a jeho predstáv pozostávajúcich z ideálu veľkomesta. Príbehy sa navzájom prelínajú a vyúsťujú do drámy. 

Bratislavafilm: Kto koho nasere? Bratislavafilm: Kto koho nasere? Bratislavafilm: Kto koho nasere?

Rozhovor s Jakubom Kronerom  (tvorca námetu, scenára, réžie, kamery, strihu)

Čo bolo impulzom pre nakrútenie filmu Bratislavafilm?

Najväčším impulzom bola žánrová diera v produkcii slovenských filmov. Chýbal nám tu film s drsnejšou tematikou, ktorý by rozprával reálne o živote ľudí v hlavnom meste. Takisto slovenská zaspatosť oproti iným krajinám, čo sa týka filmov pre mladého diváka, pretože u nás sa produkujú buď filmy pre dospelého intelektuálneho diváka, alebo pre detského diváka. Nič medzi tým. No a najčastejšia odpoveď, prečo to tak je, bola, že sa to nedá natočiť, že by to bolo príliš ťažké finančne aj organizačne. Tak sme si povedali, že to skúsime my a pustili sme sa do toho.

Režírovať celovečerný film je náročné aj pre profesionálneho režiséra. Nebáli ste sa takého veľkého projektu bez dostatočných skúseností s réžiou?

V tomto prostredí som sa pohyboval od detstva, keď som bol malý chlapec, hral som vo filme pre deti a tam som sa nejako viac začal zaujímať o nakrúcanie filmu. Na strednej škole sme so Slavom Kralovičom nakrútili dokument o Bratislave a vzápätí krátky dvadsaťminútový film, ktorý sa premietal na festivaloch amatérskeho filmu. Po tomto menšom úspechu, nejakých ďalších skúškach s kamerou, strihom a príbehom sme sa pustili do príprav na Bratislavafilm.

Bratislavafilm: Kto koho nasere? Bratislavafilm: Kto koho nasere? Bratislavafilm: Kto koho nasere?

Konzultovali ste počas prípravy s filmovými profesionálmi? 

Počas prípravy scenára a točenia filmu sme s nikým nič nekonzultovali. Ale pri postprodukcii, pri strihaní filmu som už chcel počuť aj názory iných ľudí. Takže ukázali surový zostrih dvom ľuďom z profesionálnej branže, ktorých si veľmi vážim, aby nám k tomu niečo povedali. Oni nám povedali svoje, myslím, že správne pripomienky, ktoré sme zvážili a nechali sme si poradiť od skúsenejších. Jednalo sa hlavne o dramaturgické zmeny vo filme, na ich podnet sme sa vzdali niektorých scén, s ktorými by bol film pridlhý.

Ako váš film vznikal a čo bolo pre vás počas nakrúcania najťažšie?

Náš film vznikal doslova "na kolene" a bez akýchkoľvek financií. Jediná vec, ktorá nás ťahala, bolo naše nadšenie, ktoré bolo naozaj veľmi veľké. Postupne sa k tomu nabaľovalo nadšenie hercov, aj nehercov, a podpora ľudí okolo filmu. Mali sme dokonca aj fanúšikov, ktorí nám začali písať už v samom počiatku. Aj kvôli týmto všetkým sme sa nevzdali a dotočili film v jednoduchej, minimalistickej zostave, v štábe, ktorý pozostával z troch ľudí vrátane zvukára. Najťažšie asi bolo samotné nakrúcanie,  hlavne kvôli organizácii, ktorá bola náročná. Zladiť, kedy majú čas herci, kedy si môžeme vypožičať techniku, kedy môžeme použiť vybrané priestory a ešte aj aby bolo počasie také, aké má byť, vyzeralo niekedy ako nemožné. Ale myslím, že sme to napokon úspešne zvládli, aj vďaka skvelej produkcií Sláva Kraloviča.

Bratislavafilm: Kto koho nasere? Bratislavafilm: Kto koho nasere? Bratislavafilm: Kto koho nasere?

Čo je hlavnou myšlienkou filmu, čo ste chceli prostredníctvom neho povedať?

Hlavnou myšlienkou je ukázať súčasnú spoločnosť z pohľadu ľudí, ktorí stoja na jej okraji, na okraji jej záujmu, a pritom tvoria veľkú časť tejto spoločnosti, nielen v Bratislave, ale aj v  iných mestách Slovenska. Sú to ľudia, ktorí sa vo svojom živote točia stále dokola v bludnom kruhu a nevedia, alebo im spoločnosť ani príliš nedovoľuje, nejako radikálne zmeniť svoj osud, no pritom nevedomky ovplyvňujú osudy nás ostatných. Týmto filmom sme chceli poukázať na to, aký je život mnohých mladých ľudí bez nejakých prikrášlení, alebo umelých štylizácií. Dá sa povedať že tento film je obrazom doby a ukazuje veci, o ktorých sa veľa teoreticky hovorí, ale málo vie.

Kde a ako dlho sa nakrúcalo?

Natáčalo sa v Bratislave a jej blízkom okolí. Prvé scény sme nakrútili v Subclube v Bratislave, niekedy okolo októbra 2006. Zvyšok sme dotočili za leto 2007. Čiže dokopy sme nakrúcali asi tri mesiace.

Premiéra filmu bola ohlasovaná už dávnejšie, čo zdržalo jeho príchod do kín?

Pôvodná idea nebola tento projekt dostať do kina, hlavne sme ho chceli natočiť a zvažovali sme ho vydať len na dvd. Nakoniec sa nám ho podarilo dostať do kín. Čiže, keď sme ešte predpokladali, že to bude len na DVD, vypustili sme správu, v ktorej bol vtedy aktuálny termín dokončenia. Po rozhodnutí, že pôjdeme s filmom do kín, prišlo veľmi veľa problémov, hlavne finančných, a tiež pribudlo množstvo ďalších technických postupov, ktoré sme museli absolvovať. Tieto všetky okolnosti posunuli premiéru filmu už dvakrát. Ale som rád, že prišla chvíľa, kedy môžem definitívne povedať, že film bude od 30.7. 2009 v kinách.


autor Peter Konečný 30.6.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.