GANGY V NEW YORKU

GANGY V NEW YORKU

článok



Majstrovské dielo. Predstavuje významný návrat do takmer už vymretej éry tvorby krásnych epochálnych filmov významnými osobnosťami filmového priemyslu. Je to film plný hereckých skvostov, popretkávaný majstrovstvom skvelého herectva, produkcie a kinematografie. Daniel Day-Lewis podal jeden z najbrilantnejších hereckých výkonov roka.
 
Povedali, napísali:

Cameron Diaz: "Di Caprio už nie je malé dieťa. Film Gangy NY tento obraz z neho jednoznačne zotrel."

Daniel Day-Lewis: "Milujem filmy, v ktorých postavy niečomu veria. Gangy NY takým filmom presne je!"

Leonardo Di Caprio: "Nevedel som, o čom film bude, ale vedel som, že chcem pracovať s režisérom Scorsesem."

Martin Scorsese: "O každom svojom filme pochybujem. Gangy NY nie sú výnimkou." 

Gangy v New Yorku Gangy v New Yorku Gangy v New Yorku

"Keď som bol malým chlapcom, každá nová newyorská štvrť a ulica, ktorú som objavoval, pre mňa znamenala odkrytie kúska nového sveta a histórie," spomína Scorsese. "Nakrútenie filmu Gangy New Yorku bolo iba vyvrcholením mojej vášne a sna o oživení dejín New Yorku, ktorá vo mne tlela už dávno predtým."

Začalo to ešte tridsať rokov pred dokončením diela, ktoré Scorseseho zapísalo do histórie ako najvitálnejšieho a najproduktívnejšieho filmového tvorcu svojej generácie. Raz na návšteve u svojho priateľa sa mu dostala do rúk kniha Herberta Asburyho -Kronika newyorských gangov. "Zalistoval som v nej náhodou, ale po chvíli som už nemohol prestať čítať," tvrdí Scorsese. "Knihu som nemohol odložiť. Pri jej čítaní sa mi vybavovali spomienky na príbehy, ktoré som ako chlapec, vyrastajúci v new-yorskej štvrti Malé Taliansko, počúval s otvorenými ústami. Kniha totiž skrývala legendy a príbehy starého newyorského podsvetia. Bolo fascinujúce, ako sa praktiky mafie v priebehu sto rokov takmer nezmenili. Spôsobmi, aké používali gangy v polovici 19. storočia, sa inšpirovala tiež súčasná mafia."

Lojalita k vlasti = lojalita k svojmu gangu

"Tento projekt sa stal súčasťou mojej neutíchajúcej a fascinujúcej lásky, ktorú k New Yorku cítim," povedal Martin Scorsese v prvom rozhovore, ktorý po úspešnej premiére poskytol médiám. "Bolo to nezvyčajné obdobie pre bezúhonných ľudí aj podsvetie," vysvetľuje Scorsese. "Na rozdiel od amerických gangov súčasnosti, boli vtedajšie gangy politicky orientované a bojovali za svoje myšlienky a presvedčenie. Ťažký bol najmä život ľudí žijúcich na okraji spoločnosti: prostitúcia, násilie, skorumpovaný obchod a nemenej skorumpovaní politici. Znamenalo to iba jedno. Lojalita ku krajine sa vyjadrovala plnou lojalitou k svojmu gangu."

3 x D = DiCaprio, Diaz, Day-Lewis

"Žeby to bolo znamenie?" komentuje fakt, že priezviská všetkých hercov v hlavných úlohách sa začínajú na D. "Vedel som, že vybrať hercov pre takýto druh filmu nebude jednoduché," spomína Scorsese. "Ale keď bolo viac menej jasné, že roly Amsterdama sa ujme Leonardo DiCaprio, začal som byť optimistický. Sledoval som vývoj jeho hereckej kariéry, je to typ herca, na akého som zvyknutý, s akým sa mi dobre spolupracuje. Jeho herecký vývoj môžem prirovnať k vývoju Roberta De Nira, Al Pacina a Dustina Hoffmana, " nešetril chválou Scorsese.

DiCaprio prejavil podobné nadšenie na margo črtajúcej sa spolupráce so Scorsesem. "Prvý krát som počul o Gangoch v New Yorku, keď som mal sedemnásť. Učaroval mi príbeh mladého írskeho imigranta a bol som natoľko fascinovaný myšlienkou podieľať sa na tomto projekte s Martym, že som zmenil agentúru, len aby som sa s ním dostal do bližšieho kontaktu. Bola to pre mňa obrovská výzva," komentuje svoje nadšenie DiCaprio.

"Takmer ihneď na to sme obsadzovali ďalšie hlavné úlohy - širokú bandu zlodejov, žobrákov a gangstrov. Cameron Diaz sme vybrali pre rolu Jenny Everdeane, krásnej nevyspytateľnej vreckárky, ktorá bola majstrom v kradnutí majetku i mužských sŕdc, okamžite," tvrdí režisér. A čo na to Cameron? "Tento film je pre každého herca splneným snom. Nemôžete si priať viac, ako spolupracovať s týmito hercami pod taktovkou Martina Scorseseho."

Keď bolo jasné, že DiCaprio a Diaz spoluprácu prijmú, úsilie sústredili na obsadenie úlohy Billa Mäsiara. Ako presvedčiť držiteľa Oscara - Daniela Day Lewisa, aby zahral rolu Billa, ktorý vládne podsvetiu Five Points? "Vedel som, že je to rola ako ušitá Day Lewisovi na mieru," spomína Scorsese "ale takisto som dobre vedel, že sa Daniel od roku 1997, keď naposledy hral vo filme Boxer, na filmovom plátne neobjavil a vyzeralo to tak, že po tom ani nijak zvlášť netúži." Keď si však režisér s Day-Lewisom podali ruky, Scorsese si bol istý, že mu už nič nebráni v ceste dať tvár a konečnú podobu svojmu detskému snu. "Bolo to magické, jednoducho som to vedel," dodáva.

Daniel Day Lewis sa pustil do dokonalej prípravy na svoju rolu. Študoval históriu obdobia starého New Yorku, čítal knihy. Dokonca si prizval aj mäsiarskeho odborníka, aby si osvojil praktiky a oboznámil sa s detailami práce Billa. "Niet oblasti Billyho života, ktorú som neprešpikoval. Všetky dvere, na ktorých bolo hrubými písmenami napísané NEVSTUPOVAŤ, som jednoducho vyrazil bez zaklopania," hovorí Day Lewis o procese prípravy. 

Gangy v New Yorku Gangy v New Yorku Gangy v New Yorku

Najdrahší film v histórii

Natáčanie v New Yorku bolo kvôli jeho súčasnému modernému vzhľadu nemysliteľné, a preto ho presunuli do filmových štúdií v Ríme, kde filmári prostredie minulého storočia kompletne zrekonštruovali. Štúdiá mali vynikajúcu povesť - veď práve tu vznikla nezabudnuteľná Kleopatra s Elizabeth Taylor a Richardom Burtonom v hlavných úlohách.
 
"Vytvorili sme New York ako ho ešte nikto nikdy na plátne nevidel," chváli úsilie celého štábu DiCaprio. Rozpočet filmu sa postupne vyšplhal až na 97 mil. USD a Gangy New Yorku sa tak stali zatiaľ najdrahším filmovým projektom produkčnej spoločnosti Miramax.

Teroristi pochovali dôkazy

"Vidieť starý NY bol fantastický zážitok," spomína Cameron Diaz, "šli sme do najmenších detailov." Martin Scorsese urobil zadosť svojej reputácii vytvoriť veci tak, že na obrazovke pôsobia reálnejšie ako v skutočnosti. Povolal dokonca aj tím archeológov, ktorí začali hľadať pozostatky dávnych dôb na Manhattane. Cieľom bolo objaviť stopy životného štýlu neslávne známeho miesta Five Points. Podarilo sa im zozbierať vyše 850 000 rôznych predmetov od riadov, hrebeňov až po detské hračky. Neskôr sa ukázalo, že to bolo nezvyčajne dobre načasované. Všetky unikátne historické dôkazy by totiž navždy pochovali trosky Svetového obchodného centra, keď sa budova, pod ktorou sa historické predmety našli, 11. septembra 2001 zrútila. "Aj tak tam okrem ľudských životov skončilo historických vykopávok viac než dosť," tvrdí režisér.

Bojovať, rozprávať, milovať postarom

Autenticita nadovšetko - to často vyčítajú Scorsesemu, ktorý však s obľubou dodáva: Autenticita a cit! Preto jeho filmy nekončia na hranici poplatnosti histórii, ale skrývajú všetky ľudské cnosti aj necnosti.

Scorseseho snahu o autentickosť bez výhrad podporili aj herci. Daniel Day Lewis a Leonardo DiCaprio sa zapotili najmä pri nacvičovaní bojových scén. "Môj regiment obsahoval váhový tréning, hádzanie nožom a rôzne úskoky v boji," spomína DiCaprio. "Posledný mesiac pred natáčaním sme trénovali až 12 hodín denne, ale na rolu som sa začal pripravovať asi jedenásť mesiacov predtým."

"A bol dobrý," dodáva George Aguilar, bojový špecialista a konzultant, ktorého režisér prizval k spolupráci, "divákovi sa filmové boje možno budú zdať trochu ťarbavé, ale sú pravdivé a zodpovedajú štýlu boja minulého storočia. Obaja ich zvládli perfektne."
Scorsese šiel dokonca tak ďaleko, že hercov učil aj rozprávať. Majster dialógov Tim Monich učil každého na scéne hovoriť slangom a prízvukom, akým v 19. storočí hovorili obyvatelia dolnej časti Manhattanu.

Monich sa pritom musel pri jazykových korekciách spoľahnúť na svoju predstavivosť, keďže sa z rannej éry rokov 1840 až 1860 žiadne hlasové nahrávky nezachovali. "Musel som sa vrátiť k tlačovým zdrojom- starým novinám, starým básniam, baladám aby som si vytvoril predstavu, ako za tých čias New York znel." Počúval som staré nahrávky ľudí, ktorí sa narodili a vyrastali v tom období," vysvetľuje Monich.

Daniel Day Lewis pracoval veľmi tvrdo na vytvorení jedinečného spôsobu reči Billa Mäsiara. Bill totiž predstavoval i literárnu osobnosť, ktorá vedela písať a čítať. O tom, do akých podrobností Monich zachádzal, svedčí prezývka, ktorú mu herci dali: "jazykový policajt".

"Neprekážalo mi to," hovorí. "Bol som prísny, aby oni boli perfektní. A podarilo sa im to, ale niekedy boli z toho dosť zmätení. Raz Leo v jednej scéne použil slovo OKAY. Režisér zakričal STOP a Leo okamžite spustil: Ospravedlňujem sa. Veľmi ma to mrzí, viem, že nemôžem povedať Okay. V Titanicu mi to tiež zakazovali... Nesúhlasil som. OKAY je veľmi starý americký výraz, ktorý používali ešte pred občianskou vojnou. Myslím, že je to skratka zo slova ALL CORRECT. Slovo sme vo filme nakoniec nechali."

Tvrdý tréning sa nevyhol ani Cameron Diaz, ktorá sa musela naučiť profesionálne kradnúť peňaženky. "Najťažšie bolo nenápadne odpútať pozornosť obete, potom to už ide ľahko," tvrdí Cameron alias vreckárka Jenny Everdean. 

Gangy v New Yorku Gangy v New Yorku Gangy v New Yorku

Pozornému oku režiséra nemohlo újsť ani osvetlenie, ktoré tvorí základ filmárskej práce. "Pre naše natáčanie bolo správne osvetlenie veľmi dôležité. Príbeh sa odohráva v dobe pred vynájdením elektriny. Všade bola tma, dym a para. Pred tým, než sme sa do samotného natáčania pustili, naštudovali sme si Rembranta a jeho filozofiu svetla," objasňuje Scorsese.

"Chceli sme svetlu dokonale porozumieť. Plánovali sme totiž použiť veľmi jednoduchý svetelný zdroj - sviečky, fakle a ohne horiace na uliciach. Príbeh sa odohráva prevažne vo veľmi chudobných častiach mesta, takže tam je tma. Všade iba blčal nejaký oheň."

"Kameramanom to síce pridávalo starosti, ale na pľaci ohne a sviečky vybudovali veľmi romantickú atmosféru, takže natáčanie milostných scén bol takmer dokonalý zážitok. Keby tak nepostávalo okolo ďalších 200 ľudí, bola by to dokonalá romantika," zdôveril sa DiCaprio, ktorý v príbehu zahorel láskou ku Cameron Diaz. Jedného dňa však DiCaprio prišiel na filmovačku s poraneným nosom a v kuloároch sa šepkalo, že sa pobil s Danielom Day Lewisom. Obaja sa totiž mali zaľúbiť do Cameron. Keď sa na incident novinári pýtali herečky, poprela to. Dva týždne po nakrúcaní sa však Cameron začala na verejnosti objavovať s DiCapriom. Zrodil sa nový hviezdny pár - písal bulvár , ale iní tvrdili, že ide o šikovnú reklamu. Cameron s Leonardom však dodnes chodia na večierky spolu, tvrdiac, že sú iba dobrí priatelia.


NEW YORK - brána času

1800 - Populácia New Yorku: 60 000
1825 - dokončený kanál Erie
1830 - Formuje sa päť gangov - vrátane "Mŕtvych zajacov" (Dead Rabbits)
1834 - Gang "Rodení Američania" zakladá vlastnú politickú stranu
1847 - Írska imigrácia do New Yorku naberá rýchlo na objeme
1855 - Mestská populácia NY: 800 000
1857 - Prvý Five Points Riot
1861 - Začína občianska vojna
1863 - V uliciach mesta New York sa začína rozmáhať vyberanie výpalného

Gangs of New York (USA/ Nemecko/ Taliansko/ Anglicko, 2002, 166 min.)
Réžia: Martin Scorsese. Scenár: Jay Cocks, Steven Zaillian, Kenneth Lonergan. Kamera: Michael Ballhaus. Hudba: Howard Shore, Bono, Peter Gabriel. Hrajú: Leonardo DiCaprio, Daniel Day-Lewis, Cameron Diaz, Jim Broadbent, John C. Reilly, Henry Thomas, Liam Neeson, Brendan Gleeson, Gary Lewis.


autor press kit 26.3.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Krimi
Minutáż˝: 166 min
Krajina: USA Nemecko Taliansko
Rok výroby: 2002
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
25.4 |
2.5 |
2.5 |
9.5 |
hodnotenie 8/10
16.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.