OSCAROVÉ TRAILERY

OSCAROVÉ TRAILERY

článok



V poslednom čase sa viedli diskusie, či sa sedemdesiate piate udeľovanie Oscarov uskutoční, alebo sa kvôli vojne s Irakom presunie na iný termín. Najnovšie informácie potvrdzujú, že 23. marca sa veľkolepá show uskutoční.

Ako býva zvykom, do nominačnej listiny piatich najlepších filmov sa dostanú hlavne tie, ktoré mali premiéru v Amerike koncom roku. Jediné, podľa čoho môžeme držať päste svojmu kandidátovi sú trailery.

O Oscara za najlepší film roku 2002 bojujú tieto filmy:

Oscarové Trailery Oscarové Trailery Oscarové Trailery

Chicago (r. Rob Marshall)
Trailer, Oficiálna stránka, Stránka na Kineme, 30 minútový špeciál
Slogan filmu hovorí, že je to: "Jeden film, ktorý má všetko potrebné." Muzikál Chicago už pozbieral niekoľko významných cien a stopercentne ešte nepovedal posledné slovo. Zlatý Glóbus za najlepší film v kategórii komédia/muzikál síce získal, ale vo svojej kategórii nemal vážnejšieho súpera. Na Oscara má celkom trinásť nominácii vrátane najlepšieho filmu, najlepšej réžie, najlepšej herečky v hlavnej úlohe, dvakrát je nominovaný za herečku vo vedľajšej úlohe, herca vo vedľajšej úlohe, adaptovaného scenára, kamery, strihu, hudby, piesne, výpravy a kostýmov.

V Chicagu dvadsiatych rokov, každý miloval legendy. Ale v tomto meste je miesto len pre jednu. Velma Kelly bola senzáciou jedného nočného podniku. Zastrelila svojho neverného manžela a ocitla sa na zozname najznámejších zločincov. Najala si slizkého právnika Billyho Flynna a stala sa centrom pozornosti pre celé mesto. Roxie Hart snívala o tom, že raz bude tak ako Velma spievať a tancovať vo svetle reflektorov. Naletela chlapovi, ktorý predstieral, že to vie zariadiť a než odkráčal z jej izby, siahla Roxie po zbrani a skôr ako si stihla uvedomiť čo urobila, už sedela vo väzení. Ambiciózny Billy rozpoznal, že prípad Roxie Hart mu zabezpečí väčšiu popularitu a o Velmu sa viac nezaujímal. Roxie sa stala hviezdou titulných stránok a celé Chicago ju milovalo. Billy prípad vyhral, ale hneď po tom sa už o nejakú Roxie Hart nezaujímal ani on, ani nikto iný.

Newyorské gangy (Gangs of New York, r. Martin Scorsese)
Trailer, Oficiálna stránka, Stránka na Kineme

Martin Scorsese sa po troch rokoch vracia s drámou o zrode New Yorku počas občianskej vojny. Film si pravdu povediac nenašiel veľa divákov, ale kritici si nevedia vynachváliť Scorseseho réžiu a hlavne výkon Daniel Day-Lewisa. Nominácii na Oscara sa mu ušlo dokopy desať: Najlepší film, réžia, pôvodný scenár, herec v hlavnej úlohe, kamera, dekorácie, kostýmy, strih, zvuk a pieseň.

V roku 1846 bol mladý ír Amsterdam Vallon svedkom vraždy svojho otca šéfom gangu Dead Rabbits - Williamom Cuttingom, zvanom tiež Bill mäsiar. Po pätnástich rokoch sa Amsterdam vracia do štvrti Five Points, aby pomstil vraždu svojho otca. Pokúša sa votrieť do gangu Native Americans, čo mu komplikuje mladá a krásna zlodejka Jenny Everdeane. Všetko smeruje k Amsterdamovmu súboju s Billom mäsiarom za česť rodiny, slobodu a za ženu, ktorú miluje.

Hodiny (The Hours, r. Stephen Daldry)
Trailer, Oficiálna stránka

Hodiny sú víťazným filmom v kategórii dráma pri udeľovaní Zlatých Glóbov a tým aj najvážnejším kandidátom na Oscara. Film je natočený podľa novely Michaela Cunninghama čistým a nenásilným spôsobom s plejádou tých najlepších hereckých výkonov. Deväť nominácií. Najlepší film, réžia, herečka v hlavnej a vedľajšej úlohe, herec vo vedľajšej úlohe, kostýmy, strih, adaptovaný scenár a hudba.

Počas rôznych časových období dvadsiateho storočia sa odohráva dráma, ktorá sa točí okolo troch rozličných žien: Dve boli hlboko zasiahnuté dielom Virginie Woolfovej a tá tretia je Woolfová sama. Všetky zápasia s otázkami slobody, zodpovednosti a identity. Virginia Woolfová sa usiluje o napísanie románu "Pani Dallowayová" v roku 1923, Laura Brown je utlačovaná, tehotná žena v domácnosti, ktorá čítala román Virginie Woolfovej v roku 1951 keď plánovala manželovi narodeninovú oslavu a Clarissa Vaughn je vydavateľka kníh v dnešnom New Yorku. Tá plánuje rozlúčkovú párty pre jej výrusom AIDS nakazeného priateľa Richarda, známeho autora, ktorý ju prezýva pani Dallowayová.

Oscarové Trailery Oscarové Trailery

Pán prsteňov: Dve veže (The Lord of the Rings: The Two Towers, r. Peter Jackson)
Trailer, Oficiálna stránka, Sekcia Pán prsteňov na Kineme

Pokračovanie v sebe nesie neľahkú úlohu: byť lepším filmom ako ten prvý. A pokiaľ je to trilógia, tak je tá úloha ešte ťažšia. Peter Jackson sa tejto úlohy zhostil so všetkou vervou a nepochybne tak zaradil Dve veže medzi najlepšie filmy všetkých čias. Trinásť nominácii ako pre Spoločenstvo prsteňa sa nezopakovalo. Dve veže ich majú celkom šesť. Najlepší film, zvuk, strih, strih zvukových efektov, vizuálne efekty a dekorácie.

Druhý diel začína tam, kde prvý skončil. Opäť je hlavným hrdinom hobit Frodo, ktorý získal od svojho príbuzného Bilba magický prsteň, po ktorom túži temný pán Sauron. Frodo sa pri svojom putovaní dostáva do samotného centra súboja medzi silami svetla a temnôt a pokračuje v ceste na vrchol sopky, aby na tam Prsteň raz a navždy zničil.

Pianista (The Pianist, r. Roman Polanski)
Trailer, Oficiálna stránka

"Hudba bola jeho vášňou. Prežitie bolo jeho vrcholným dielom." Roman Polanski na základe knižky Wladyslawa Szpilmana natočil skutočný príbeh o pianistovi, ktorý počas druhej svetovej vojny úspešne prežil varšavské ghetto a aj neúspešné Varšavské povstanie. Film je pre mnohých lepší, ako Schindlerov zoznam Stevena Spielberga, ktorý v roku 1993 zozbieral sedem Oscarov, vrátane najlepšieho filmu a najlepšej réžie.

Wladyslaw Szpilman je žid a tak ako všetci židia v Poľsku roku 1939 sa musel podrobiť tvrdým podmienkam nemeckých vojsk, ktoré vtrhli do hlavného mesta Varšavy. Wladyslaw je spolu s rodinou sťahovaný z miesta na miesto a postupne im dochádzajú peniaze aj jedlo a na ruke musia nosiť Dávidivu hviezdu. Poslednou kvapkou je nariadenie, že všetci židia musia byť umiestnený za vysokým múrom, ktorý ich oddeľuje od ostatných. Varšavské ghetto.


Kto z koho?
Z nominovaných filmov mal slovenský divák možnosť vidieť celkom jeden - Dve veže. A to je pravdepodobne film, ktorý Oscara za najlepší film roku 2002 nevyhrá, rovnako ako Newyorské gangy. Najväčšie šance na Oscara majú teda filmy Chicago, Hodiny a Pianista. Tieto filmy majú spoločnú kvalitnú predlohu, z ktorej vychádzajú. U Chicaga je to rokmi preverená divadelná predloha, knižka Micheala Cinninghama The Hours je niekoľkokrát ocenená a Pianistu napísal sám Szpilman niekoľko rokov po tom, čo skutočne zažil, čiže s patričným nadhľadom a predsa presnou výpoveďou doby. U Pianistu hrá najväčšiu úlohu téma. Pre hovorí skutočný príbeh a geniálne herectvo Adriena Brodyho. Hlavný duel sa však odohráva medzi filmami Chicago a Hodiny. Oba filmy získali Zlaté Glóby vo svojich kategóriách. Muzikál Chicago by konečne mohol získať Oscara a pripojiť sa medzi muzikálové snímky ako Američan v Paríži, Gigi, West Side Story či My Fair Lady. Trinásť nominácií všeličo naznačuje. Hodiny majú až neuveriteľné herecké zloženie. Trojicu hlavných hviezd Meryl Streep, Julianne Moore a Nicole Kidman doplňuje Ed Harris, Toni Collette, Claire Danes a Jeff Daniels. A ak si spomeniete s akou krásou bol prezentovaný prvý film režiséra Stephena Daldryho... No Akadémie to bude mať ťažké...

Režisér roku?
Ak by som sa mal púšťať do rozboru, kto dostane Oscara za réžiu, púšťal by som sa na veľmi tenký ľad. Do dnešného dňa mi nie je jasné podľa čoho vedia akademici posúdiť, že réžia Petra Jacksona v Dvoch vežiach bola horšia, ako réžia Pedra Almodóvara vo filme Hovor s ňou (
Trailer). Lepšie povedané, prečo si nezaslúži Peter Jackson nomináciu za réžiu. Najväčší predpoklad na získanie Oscara má Martin Scorsese. Toto je jeho štvrtá nominácia za réžiu, takže je tu veľká pravdepodobnosť, že akadémia mu už konečne toho režisérskeho Oscara dopraje. Lenže Oscar nie je o tom, kto komu dopraje a rovnaké šance má aj Stephen Daldry, ktorý pred dvomi rokmi zaujal divákov aj kritikov svojim debutom Billy Elliot a Rob Marshall za filmovú réžiu muzikálového Chicaga. Zatiaľ, čo Scorsese získal Zlatý Glóbus za réžiu, na Oscaroch získava zväčša (na 90%) režisérsku sošku režisér víťazného filmu. Na druhej strane sa cena za najlepší film udeľuje na úplný záver ceremónie, takže meno najlepšieho režiséra budeme vedieť skôr. Roman Polanski bol za svoju kariéru už dvakrát nominovaný za najlepšiu réžiu, ale konkurencia je v tomto roku (ako v každom) silná a ani tentoraz nie je jasný favorit.

Trailery na všetky filmy, ktoré sa uchádzajú o Oscara nájdete
na tejto adrese.


autor Matej Oravec 18.3.2003
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.