OCEAN'S ELEVEN - DANNYHO JEDENÁSTKA

OCEAN'S ELEVEN - DANNYHO JEDENÁSTKA

článok



Elegantný Danny Ocean (GEORGE CLOONEY)  je mužom akcie. Ešte neprešlo ani 24 hodín odkedy ho pustili z  väznice v New Jersey a tento charizmatický zlodej má pripravený ďalší plán. Dodržiava tri pravidlá - nikomu neublížiť, nikoho neokradnúť - ak si to dotyčný nezaslúži, a hrať hru akoby ste nemali čo stratiť - Danny organizuje najpremyslenejší, vypracovaný plán  lúpeže kasína v histórii.

Jednej noci, Danny zozbiera 11-člennú posádku špecialistov - vrátane ostrého kartového hráča (Brad Pitt), majstra vreckových krádeží (Matt Damon) a ničivého géniusa (Don Cheadle) - ktorá sa bude podielať na krádeži viac ako 150 miliónov dolárov z troch Las Vegaských kasín, ktoré vlastní Terry Benedict (Andy Garcia), elegantný a bezohľadný podnikateľ, ktorý sa stretáva s Dannyho exmanželkou Tess (Julia Roberts).

Náhoda alebo motív? Na to vie presne odpovedať len Danny. Pre získanie hotovosti je schopný riskovať svoj život a možnosť dať sa dokopy s Tess. Ale ak má ísť všetko podľa dannyho komplikovaného takmer nemožného plánu, bude si musieť vybrať medzi záujmom o lúpež a jeho veľkým záujmom dať sa dokopy s Tess.

Ocean's Eleven - Dannyho jedenástka Ocean's Eleven - Dannyho jedenástka Ocean's Eleven - Dannyho jedenástka

Muž s plánom                                                                                                    

Dannyho Oceana (G.Clooney) prepustia z väzenia a okamžite organizuje svoj najnovší plán - jednu z najodvážnejších lúpeží v histórii Las Vegas.

Čo je cieľom? Tri z najpopulárnejších kasín na Vegas Strip: Bellagio, Mirage a MGM Grand. Sú zabezpečené 200 stôp pod zemou na obrovskej ploche, kde každý halier, ktorý prejde cez jedno z troch kasín je dobre strážený. Tieto kasína vlastní Terry Benedickt (Andy Garcia), elegantný, milý ba až bezohľadný chlapík, neváhajúci urobiť čokoľvek, čo považuje za nevyhnutné - hotel alebo dievča. V tomto prípade ide o Dannyho exmanželku Tess (Julia Robertsová), ktorá sa presťahovala do Las Vegas, aby začala nový život ako kurátorka Bellagiovej Galérie umenia.
 
Muž, ktorý by sa nemal zahrávať, Benedict je presvedčený, že vysoko bezpečnostný system a hlavný trezor pod Bellagiom je  nedostupný. Asi tak ako jeho priateľstvo s Tess.

Danny Ocean je presvedčený o inom. Aby sa pustil do svojho rozpracovaného plánu, dá dokopy tím nadaných podvodníkov. Rusty Ryana (Brad Pitt) svojho najvernejšieho priateľa; Linusa Caldwella (Matt Damon), ktorého šikovné ruky vedia vyprázdniť každé vrecko; Bashera Tarra (Don Cheadle) experta na muníciu; Reubena Tishkoffa (Elliot Gould), ktorý bol vyhodený z hotela novým kráľom Las Vegas a teraz má príležitosť odvety; bratia Malloyoví Virgil (Cassey Affleck) a Turk (Scot Caan) experti na autá, šoféri a komedianti; Franka Cattona (Bernie Mac) profesionálneho drogového dílera; Saula Blooma (Carl Reiner), ktorý bol v presvedčení, že odišiel na dôchodok z podvodov a krádeží; Livingstona Della (Eddie Jennisson) oči a uši celého tímu, ktorý pracuje na obidvoch stranách zákona a Yen (Shaobo Quin) čínsky akrobat.

Kedy? V deň, kedy sa koná boxersky zápas v ťažkej váhe Lennoxa Lewisa a Wladimira Klitschkova.
 
Dôvod? Pretože Nevadská komisia zábavných hier garantuje, že kasíno musí mať v reserve dosť hotovosti na pokrytie každého hracieho stola na danom poschodí , takže v danú noc trezor obsahuje aspoň 150 miliónov dolárov.
 
150 miliónov dolárov rozdelených medzi jedenástich. Vyrátajte si to.
 
Vymyslenie plánu

V roku 1959, producent Jerry Weintraub prosperoval v hudobnom priemysle a pracoval s Frankom Sinatrom, keď sa Ocean´s 11 natáčal v Las Vegas. “Koho ľudia mohli vidieť v pôvodnom filme boli Frank Sinatra,  Dean Martin, Sammy Davis, Jr., Peter Lawford a Joey Bishop,”  hovorí Weintraub.

Ocean's Eleven - Dannyho jedenástka Ocean's Eleven - Dannyho jedenástka Ocean's Eleven - Dannyho jedenástka

“Weintraub oslovil úspešného scenáristu Teda Griffina, aby oživil Ocean´s 11 ako pôsobivý remake filmu z roku 1960, ktorý sa presvedčivo umiestnil v Americkom lexikóne. “Nevidel som film predtým, takže som k nemu necítil úctu,” hovorí Griffin, “hoci som robil take podobné filmy ako The Great Escape, Magnificent Seven a Professionals. Podstata tejto novej verzie Ocean’s Eleven je rovnaká ale je posadená do súčasného Las Vegas. Čo sa považovalo za neuveriteľnú lúpež v r.1960, sa v skutočnosti nebude považovať teraz. A umenie kradnúť nie je dnes rovnaké ako počas ekonomickej krízy. Je to zastaralá profesia.

Už to nie je tá istá hra, pretože všetky peniaze sú elektronické a ani banky nemajú hotovosť. Jediné miesta, kde zostala ešte hotovosť sú kasína.

Podľa Griffina, jednou výzvou v písaní scenára bolo uchovanie všetkých jedenástich členov príbehu. “V tomto filme máme jedenásť chlapov, plus Juliu a Andyho,” vysvetľuje Griffin. “Musím to mať prerátané, čo sa týka rozdelenia zodpovednosti medzi jednotlivé postavy. Vo filmoch ako napr. The Dirty Dozen si pamätáte 6-7 postáv, ale nespomínate si na ďalšie. Chcel som od každej našej postavy, aby si ju divák zapamätal. Ďalším problémom bolo definovanie každého člena gangu a nie deliť ďalšie skupiny chlapíkov, ako to býva pri niektorých filmoch, že jeden chlapík je z Brooklynu, ďalší z Texasu a podobne.

Griffinovi sa podaril pripraviť vtipný, metaforický (nápaditý) scenár, a Weintraub získal úspešného režiséra Stevena Soderbergha pre tento vynikajúci projekt. “Steven mi volal hneď, ako si prečítal scenár a jeho entuziazmus pre project bol ohromný,” pokračuje Weintraub. “Chcel som robiť tento film lebo som sa nevedel dočkať, kedy ho uvidím,” hovorí Soderbergh.

Bol som vzrušený, pretože som si myslel, že napísal niečo, čo je veľmi blízko k perfektnému umeleckému dielu, aké som kedy čítal. Pôsobilo to na mňa, že dosiahol všetky úrovne, ktoré chcete, aby boli vo filme s toľkými hviezdami obsiahnuté. A bolo to strašidelné v určitom zmysle, pretože to bolo fyzicky väčšie ako čokoľvek, o čo som sa pokúšal. Podľa môjho názoru si to vyžadovalo štýl filmového spracovania, ktorý som ešte nerobil - štýl, ktorý som sa sám pri tomto filme naučil. Veľa som študoval a pozeral filmy režisérov, ktorý zdá sa používali vizuálny jazyk veľmi dobre, a snažil som sa nájsť spôsob, ako to robili.”

Soderbergh prebral inšpiráciu tiež z iného klasického dobrodružného filmu. “Bol som presvedčený, že Jaws patrí k mojim najoblúbenejším filmom,” hovorí, “Myslím, že je to klasický kus umenia.”

Mám rád filmy, ktoré vystihnú podstatu a netreba hľadať o tom žiadne argumenty. Pre mňa, Ocean’s Eleven bol príležitosťou pokúsiť sa a urobiť film, ktorý Vám poskytne od začiatku dokonca potešenie a zábavu - film, ktorý nebudete odsudzovať.”

“Trik bol v tom, akým spôsobom sa urobí krádež, ale neukázať všetky detaily, aby ste vedeli čo bude nasledovať. Je ťažké dosiahnuť túto hranicu, pretože ak diváci budú vedieť príliš veľa, predbehnú vás. Ted urobil výbornú prácu, pretože našiel tú správnu hranicu. Scenár fungoval, pretože ste sa stretli so všetkými, dobre ste ich spoznali a mali sme veľmi dobrý nápad ako tú krádež uskutočnia. Ale, keď sa to všetko začne, sú tu veci, o ktorých ste netušili. A nastanú chvíle, keď to vyzerá zle, čo postavy ani len nepredpokladali. Potom je zábavné sledovať ich, ako improvizujú a hľadajú spôsob ako to uskutočniť.”
  
O PRODUKCII:

“Je to technicky  taký druh filmu, ktorý ľudia ako Steven Spielberg a David Fincher a John McTierman robili so zaviazanými rukami za chrbtom,” hovorí Steven Soderbergh so smiechom. “Ja nie. Bol to pre mňa boj. Polovicu cesty pri výrobe filmu som bol zvedavý, čo som vlastne do toho zo seba dal.”

Ocean's Eleven - Dannyho jedenástka Ocean's Eleven - Dannyho jedenástka Ocean's Eleven - Dannyho jedenástka


 
Las Vegas, so známou ulicou s luxusnými hotelmi a kasínami, sa stal najväčším záberom filmu. “Jedna vec, z ktorej som mal starch, keď som čítal scenár bol čas, ktorý sme mali stráviť natáčaním v kasíne,” hovorí Soderbergh, “Mám priateľov, ktorí pracovali na takýchto filmoch a vedel som, že vedenie hotela prijme filmové spoločnosti na natáčanie medzi polnocou a šiestou hodinou ráno cez týždeň. Bol som dosť znepokojený touto skutočnosťou. Ale ako sa nakoniec ukázalo, spolupráca, ktorú sme mali s kasínami, hlavne s Bellagiom bola neobmedzená.”
 
Táto veľká spolupráca môže byť vysvetlená dvomi slovami: Jerry Weintraub. “Jerry bol človek, ktorého sme nepoznali,” hovorí George Clooney. “Vedeli sme, že je producent, a že viedol všetky obrovské hudobné koncerty. Ale nemali sme tušenie, aký je vynikajúci producent. Jerry nám ušetril takmer milión dolárov na produkčnej hodnote prípravy filmu v Las Vegas - jednoducho poznal správnych ľudí. A v skutočnosti, všetci mali pred ním rešpekt.”
 
Zo všetkých luxusných hotelov na bulvári sme vybrali jeden, kde sme najviac natáčali - Bellagio. Tu strávila spoločnosť takmer 5 týždňov natáčania interiérov a exteriérov. Celý štáb dostal hotelové exkluzívne súkromné vily po celý čas pobytu v Las Vegas.
 
“Dôvod, prečo sme si vybrali Bellagio,” hovorí Weintraub, “je, že je to najkrajší hotel v Las Vegas. Je to aj najluxusnejší hotel v meste. V čase, keď som urobil dohodu na tento hotel, bol majiteľom Steve Wynn, ktorý je môj veľmi dobrý priateľ. Natáčal som filmy v jeho hoteli Mirage, takže mal predstavu, čo to bude obnášať a dôveroval mi, čo sa týka reputácie hotela.
 
Kým sme začali natáčať, predal hotel Kirkovi Kerkorianovi, ktorý zhodou okolností bol tiež mojim priateľom, takže naše plány sa mohli uskutočniť.”
Ale jednania týkajúce sa rozsiahleho filmovania v celom Bellagiu prezentovali veľa problémov pre Weintrauba a Spoločnosť. “Keď sme prvý krát predložili plány pre filmovanie v hoteli, stale hovorili: ”Nie, to nesmiete urobiť”, a “Nie, a nie, a nie”, hovorí Weintraub.
 
“Potom John Hardy a Susan Etkinsová, naši výkonní producenti si urobili prechádzku s Bobby Baldwinom, ktorý je prezidentom a predsedom spoločnosti Mirage Resorts a Terry Lannim, ktorý je predsedom rady MGM/Mirage. Susan a John im ukázali, čo Steven chcel urobiť a Bobby Baldwin nám dal súhlas.

“Musíte pochopiť, že sme celkom narušili ich poriadok,” pokračuje Weintraub. “Uzatvorili sme ich osobné parkovisko a bránu na 3 - 4 dni, čo znamenalo, že klienti vrátane hazardných hráčov museli vstupovať do hotela konkrétnym samostatným parkoviskom. Nechali nás vypnúť ich fontány, uzatvoriť zimnú záhradu a botanické záhrady, uzavreli sme recepciu so známou sklenenou sochou Dale Chihuly, a obsadili sme najväčšiu hráčsku miestnosť.”
 
“Bolo to úžasné,” hovorí Soderbergh. “Nemali sme žiadne obmedzenia. Mohli sme uzatvoriť vybratú sekciu na poschodí kasína v Bellagiu a počas dňa filmovať. Za odmenu samozrejme, je film niečo ako dvojhodinová reklama pre hotel a Las Vegas.”
 
O FILMOVÝCH TVORCOCH:

STEVEN SODERBERGH (režisér) je jediným režisérom, ktorého dva filmy boli nominované na ceny Najlepší film a Najlepší režisér v jednom roku za filmy Traffic a Erin Brockovich.

Pracoval na filmoch Traffic, Erin Brockovich, The Limey, Out of Sight, Gray’s Anatomy, Schizopolis, The Underneath, King of the Hill, Kafka and sex, lies, and videotape a Ocean’s Eleven je jeho jedenásty film.
 
Momentálne pracuje na réžii komédie Full Frontal, v ktorej hrá hlavnú úlohu David Duchovny, Nicky Katt, Catherine Keener, Mary McCormack, David Hyde-Pierce, Julia Roberts. Film bude vysielaný spoločnosťou Miramax v marci 2002.  

JERRY WEINTRAUB (Producent) svoju takmer 40-ročnú kariéru venoval filmu, hudbe, divadlu na Broadwayi, koncertom a televízii. Svoju kariéru filmového tvorcu začal v roku 1973, kedy sa mu naskytla šanca pracovať s režisérom Robertom Altmanom na Nashville.  Potom nasledovali práce na filmoch ako napr. Diner, Oh, God, štyri série filmu Karate Kid, The Specialist, Pure Country, The Avengers, Soldier.





autor press kit 22.2.2002
  • Dannyho jedenástka (11.12.2002 23:59:44)
  • Ocean's Eleven: Dannyho jedenástka (14.03.2002 9:59:29)
  • Ocean's Eleven (21.10.2001 21:16:59)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Komédia/Triler
    Minutáż˝: 116 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2001
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    0
    hodnotenie 5/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |PRIŠLA V NOCI
    0
    hodnotenie 7/10
    |ROZTÁPANIE
    0
    hodnotenie 8/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.