SOM AGENT

SOM AGENT

článok



Zo špeciálneho agenta Alexa Scotta (Owen Wilson) a  svetového šampióna strednej váhy Kelly Robinsona ( Eddie Murphy) je napriek ich neveľkému nadšeniu vytvorené duo, ktorého úlohou je získať späť najnovšie a najmodernejšie americké prieskumné lietadlo Switchblade. Prototyp lietadla padol do rúk priekupníkovi so zbraňami, zločincovi Arnoldovi Gundarsovi (Malcom McDowell). Gundars ho plánuje predať majetnému teroristovi, ktorý má prístup k jadrovým hlaviciam. Keď sa americkej vláde nepodarí získať lietadlo bežnými spôsobmi, požiada prezident Robinsona, aby poskytol agentovi Scottovi civilné krytie. Spoločne by obaja mohli nájsť lietadlo skôr, než ho teroristi premenia na smrtonosné zariadenie, prenášajúce zbrane hromadného ničenia.

Gundars je zapálený fanúšik boxu. Usporiada zápas medzi doteraz neporazeným Robinsonom a úradujúcim európskym šampiónom. Robinson chce zápas využiť ako príležitosť na infiltráciu do jeho luxusného sídla v Budapešti. Po sérii nehôd, ktoré takmer prerastú do katastrofy, sa konečne prelomí nevraživosť medzi Robinsonom a Scottom. Kým sukničkár Scott zaúča nesmelého Robinsona do umenia zvádzania, aby sa mohol zoznámiť s krásnou agentkou Rachel (Famke Jannsenová), Scott Robinsona uvedie do sveta modernej špionáže. Ich nové priateľstvo je podrobené najťažšej skúške, keď sú prinútení vďaka neočakávanému nešťastiu postaviť sa proti sebe.

Som agent Som agent Som agent

O FILME

Vo filme Som agent sa režisérke Betty Thomasová podarilo dôvtipne spojiť komediálne a dobrodružné prvky. Ako sama hovorí, k dosiahnutiu tejto krehkej rovnováhy je nutné zvoliť správnu kombináciu navzájom sa dopĺňajúcich talentov.

Obaja hlavní predstavitelia Eddie Murphy a Owen Wilson už v minulosti dokázali, že kombinácia akcie a humoru im nie je cudzia. „Na protagonistoch bolo najzaujímavejšie to, ako sa Eddieho štýl odlišuje od štýlu Owenovho," hovorí Betty Thomas. „Obaja pristupujú k humoru iným spôsobom. Eddie je veľmi energický a často improvizuje, kým Owen je skôr zdržanlivý a nenápadný."

Kontrast komediálnych štýlov oboch hercov bol pre tento film mimoriadne vhodný. „Je to príbeh dvoch absolútne odlišných ľudí, ktorí sa spoločne ocitnú v situácii, kde musia spolupracovať, aby prežili. Táto zápletka je kľúčom k veľmi humornej súhre oboch aktérov," hovorí producent Andy Vajna.

Predstaviteľ role agenta Scotta Owen Wilson priznáva, že sa po boku jedného zo svojich  komediálnych idolov spočiatku cítil trochu nervózne: „Po prvýkrát som spolupracoval s podobným majstrom improvizácie. Zo začiatku bolo ťažké držať s ním krok, ale pomaly som sa naučil stavať na jeho štýle. Myslím si, že práve takáto súhra je pre úspech hereckej dvojice veľmi dôležitá."

Producent Jenno Topping prisudzuje najväčší podiel na zložení dvojice komikov inštinktom Betty Thomasovej: „Od chvíle, keď spolu začali prvýkrát komunikovať, som vedel, že vybrala správne. Owen si takmer okamžite získal Eddieho rešpekt a to vôbec nie je jednoduché."

Tretím dôležitým prvkom tohoto tímu bola herečka Famke Janssen, predstaviteľka zvodne špiónky Rachel, ktorou je agent Scott priam unesený. „Famke vniesla do deja vzrušujúci element." hovorí Topping. „Scottovi tak trochu naháňa strach, ale zároveň mu pripadá veľmi zaujímavá a sexi."

Dôležitý bol taktiež výber správneho herca na obsadenie postavy záporného hrdinu. Na rolu priekupníka so zbraňami Arnola Gundarsa bol potrebný niekto, kto nepôsobí jednoznačným dojmom „kruťasa". „Pre Malcolma McDowella je táto rola ako ušitá," hovorí Thomasová. "Vzbudzuje strach, ale zároveň sa správa veľmi pokojne a dôstojne. Ľahko uveríme tomu, že sa bez problémov pohybuje vo vysokých kruhoch, ale zároveň, že sa môže v ktoromkoľvek okamihu otočiť a bez rozmýšľania niekomu podrezať krk."   

Keď skúsený producent Andy Vajna oslovil svojho spoločníka Mario Kassara s myšlienkou nakrútiť podľa populárneho televízneho seriáliu I Spy zo 60-tych rokov celovečerný film, mal už predstavu o netradičnom pohľade na príbeh. „Vždy mi pripadalo zaujímavé, že som sa zo seriálu nedozvedel, ako sa vlastne dve hlavné postavy (v seriáli ich stvárnili Bill Cosby a Robert Culp) zoznámili," hovorí Vajna. „Hovoril som si, že by ich spriatelenie bolo pre film skvelým odrazovým mostíkom." 

Som agent Som agent Som agent

Film Som agent bol od počiatku zamýšľaný ako akčná komédia s dôrazom na komickosť a jednotlivé postavy. „Každý aspekt filmu má humorný nádych," hovorí režisérka Betty Thomasová. „Snažili sme sa, aby v každej akčnej scéne hrala výraznú úlohu komika , aby bolo v každom kaskadérskom kúsku miesto pre humor. Dbali sme na to, aby akcia slúžila určitému vývoju vzťahov medzi postavami."

Hlavná časť nakrúcania sa začala 12. septembra v Budapešti. Na základe pôvodného seriálu sa Vajna rozhodol, že film bude umiestnený do netradičného prostredia. „Filmové štáby si východnú Európu a obzvlášť Maďarsko pre akčné filmy príliš často nevyberali. Budapešť sa už objavila v niekoľkých filmoch, ale v drvivej väčšine prípadov iba ako náhrada za iné európske mesto. Pre publikum to teda bude úplne nový zážitok. A Maďarsko je naviac mojim domovom."

Betty Thomasová pátrala po vhodnom mieste na nakrúcanie v Anglicku, Nemecku, Írsku a Českej republike, ale našla ho až v Maďarsku. „Vedela som, že toto je to pravé miesto. Mesto bolo očarujúce a svieže, ľudia nám veľmi ochotne poskytli prístup na miesta, kde sme chceli nakrúcať. Jedným z týchto miest bol aj hrad Buda , ktorý je teraz Národnou galériou umení. Bolo to rovnaké, ako dostať povolenie nakrúcať pri Lincolnovom pamätníku."

Aj keď sa štábu podarilo získať povolenie nakrúcať na hrade, ktorý je vo filme palácom Arnolda Gundarsa, tvorcovia museli bojovať s niekoľkými  neočakávanými problémami. Kameraman Oliver Wood vysvetľuje: „Podzemie hradu je prešpikované veľkým množstvom chodieb. Vždy, keď sme potrebovali pracovať s ťažkou technikou, riskovali sme, že sa preboríme do jaskyne pod nami."

Jednou z najnáročnejších častí nakrúcania bola automobilová naháňačka na úzkej ceste pozdĺž Dunaja. Najskôr bolo nutné uzavrieť dopravu a zaistiť osvetlenie celého úseku. Wood musel odísť do Nemecka a prenajať dvanásť obrovských svetiel, ktoré boli potom zavesené na žeriavoch.

Na plánovaní scény, v ktorej sú Murphy a Wilson prenasledovaní Gundarsovými banditami, spolupracoval s režisérkou Betty Thomasovou koordinátor kaskadérskych scén Brent  Woolsey.  „Eddie a Owen idú na kamióne, ktorý preváža osobné automobily a postupne púšťajú prepravované vozidlá na cestu. Vzhľadom na  veľké množstvo ľudí a vozidiel na takej úzkej  ceste to bola zrejme najnáročnejšia scéna."
 
I keď je vo filme Som agent veľa humoru, Woolsey sľubuje, že si na svoje prídu aj priaznivci akcie. „Vo filme sú automobilové naháňačky, výbuchy, streľba, lietadlá, pády z výšok a súboje - skrátka všetky kaskadérske kúsky, aké  si len dokážete predstaviť"

Som agent Som agent Som agent

O HERCOCH

EDDIE MURPHY (Kelly Robinson) začal svoju kariéru pred dvadsiatimipiatimi rokmi ako sólový komik. V roku 1980 začal vystupovať v programe Saturday Night Live a postupom času sa stal úspešnou televíznou hviezdou. Na striebornom plátne sa objavil napríklad vo filmoch Dr. Dolittle (a jeho druhom pokračovaní), 48 Hours, Zámena, Zamilovaný profesor, Zamilovaný profesor 2, Cesta do Ameriky, Life, Trhák pána Bowfingera a v sérii Policajt v Beverly Hills. Svoj hlas prepožičal postavám animovaných filmov Legenda o Mulan a Shrek. V súčasnosti nakrúca film Daddy Day Care a pripravuje sa na rolu vo filme Haunted Mansion a dabing druhého dielu oscarovej rozprávky  Shrek.

OWEN WILSON (Alex Scott) nedávno dokončil tretí spoločný projekt s režisérom Wesom Andersonom Taká zvláštna rodinka (The Royal Tennenbaums), za ktorého pôvodný scenár boli obaja nominovaní na Oscara. V minulosti sa Wilson podieľal na Andersonových filmoch Grázli (ako spoluautor scenára a herec) a Ako som balil učiteľku (ako spoluautor scenára a jeden z vedúcich výroby). Svoje herecké vlohy uplatnil vo filmoch Za nepriateľskou líniou, Zoolander, Foter je lotor, Vtedy na východe, Armageddon, The Minus Man a Cable Guy. Nedávno dokončil prácu na druhom pokračovaní filmu Vtedy na východe pod názvom Rytieri zo Šanghaja v ktorom sa znovu objaví s Jackie Chanom. V súčasnosti nakrúca filmovú adaptáciu knihy The Big Bounce Elmore Leonarda.

FAMKE JANSSENOVÁ  (Rachel Wrightová) si v poslednom období zahrala v thrilleri  Garyho Fledera Nehovor ani slovo s Michaelom Douglasom a vo filme Made Jona Favreaua. Obsadila tiež jednu z rolí v komerčnom trháku X-Men režiséra Bryana Singera. Jej výkon vo filme Valerie Breimanovej Love and Sex, ktorý mal v roku 2000 premiéru na Sundance Film Festivale, sa dočkal uznania kritikov. V tom období už mala na konte filmy Dom na Haunted Hill Williama Malona, Fakulta Roberta Rodrigueza, Hráči Johna Dahla a Celebrity Woodyho Allena. Do jej filmografie patria ďalej snímky Chobotnice Stephena Sommersa, Perníkový dedko Roberta Altmana, Monument Avenue Teda Demmeho, Usilovní zlodeji Johna Irvina a filmový hit Zlaté oko, v kterom sa postavila proti Jamesovi Bondovi ako chladnokrvná zabijačka  Xenia Onatopp.

MALCOLM MCDOWELL (Arnold Gundars) začal svoju filmovou kariéru drámou Lindsay Andersona If a futuristickým filmom Stanleyho Kubricka Mechanický pomaranč. V sedemdesiatych rokoch sa objavil v známych britských filmoch O Lucky Man, Royal Flash a Long Ago Tomorrow, v roku 1980  v kontroverznom veľkofilme Caligula. Svojimi výkonmi obohatil tiež americkú kinematografiu,  napríklad vo filmoch Time After Time, Mačací ľudia, Modrý hrom, Cross Creek, Sunset či v televíznom seriáli Merlin & The Sword. Z menej vzdialenej minulosti pochádzajú filmy Star Trek: Generations, Milk Money, Pán Magor, Návštevníci: Cesta do Ameriky a televízny seriál Pearl. McDowell sa čoskoro objaví tiež v pripravovaných filmoch Hidalgo a I'll Sleep When I'm Dead.

O TVORCOCH:

BETTY THOMASOVÁ (réžia/produkcia) v minulosti režírovala film 28 dní so Sandrou Bullock, komerčne úspešný hit Dr. Dolittle, snímok Súkromné neresti o živote rozhlasového moderátora Howarda Sterna a film The Brady Bunch Movie. Pre HBO nakrútila dokumentárnu drámu The Late Shift o televíznych moderátoroch Jay Lenovi a Davidovi Lettermanovi, ktorá získala cenu DGA Award. Rovnakú cenu získala Thomasová za réžiu komediálneho seriálu Dream On, ktorý jej priniesol tiež Emmy a CableACE Award. Prvé väčšie úspechy dosiahla vďaka hereckej roli v seriáli Hill Street Blues, za ktorú dostala svoju prvú Emmy.

MARIANNE WIBBERLEYOVÁ a CORMAC WIBBERLEY (námet a scenár) Obaja vyrástli v južnej Kalifornii a chodili spolu na strednú školu. V roku 1993 predali svoj prvý scenár štúdiu Disney a odvtedy píšu spoločne. Ich prvým významným scenárom bol Šiesty deň, podľa ktorého bol nakrútený film s Arnoldom Schwarzeneggerom. Medzi ich najnovšie projekty patria Charlieho anjeli 2 a Bad Boys 2. V súčasnosti pracujú na scenári k filmu I Dream of Jeannie, ktorý je založený na rovnomennom seriáli.

JAY SCHERICK & DAVID RONN (scenár)
sa prvýkrát stretli  ako zamestnanci newyorskej obchodnej spoločnosti. Vzhľadom na nespokojnosť so svojou prácou sa však rozhodli preraziť v televíznom priemysle. Spoločne napísali scenár, vďaka ktorému získali miesto ako autori krátkeho seriálu NBC Mr.Rhodes. Potom spoločne prešli k trojročnej  práci na seriáli Spin city , ktorého sa neskôr stali aj producentmi. Na filmovom plátne debutovali romantickou komédiou Serving Sara s Matthewom Perrym a Elizabeth Hurley. Ich ďalší scenáristický počin Verejná bezpečnosť (National Security) sa objaví v našich kinách pravdepodobne v marci 2003 . Po dokončení Som agent začali obaja pracovať na ďalšej komédii pre Columbia Pictures.

OLIVER WOOD (kamera) začal svoju kariéru kultovým černobielym nezávislým filmom The Honeymoon Killers a pokračoval nízkorozpočtovými filmami Don't Go in the House a Alphabet City. Keď potom výraznou mierou ovplyvnil podobu televízneho seriálu Miami Vice, všimol si jeho prácu režisér Renny Harlin a nechal ho nakrúcať akčný thriller Smrtonosná pasca 2. Od tej doby nakrútil Wood mnoho filmov rôznych žánrov: Bill and Ted's Bogus Journey, Rudy, Sestra v akcii 2, Nebezpečné pády, Opus pána Hollanda, Celtic Pride, Drsný a drsnejší, Tvárou v tvár, Switchback, Veľký Joe, Ponorka U-571 a Agent bez minulosti. Nedávno dokrútil film Verejná bezpečnosť (National Security) a momentálne pracuje na remaku Freaky Friday.





autor press kit 14.1.2003
  • Som agent (07.02.2003 19:04:49)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Dobrodružný/Akcia
    Minutáż˝: 96 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2002
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.