PRVÝ SLOVENSKÝ MEGAPLEX CINEMA CITY STAVIL NAJMÄ NA VIP ZÓNU

PRVÝ SLOVENSKÝ MEGAPLEX CINEMA CITY STAVIL NAJMÄ NA VIP ZÓNU

článok



Multiplexov máme na Slovensku viac ako tucet, ale na prvý megaplex sme čakali roky. Z definície je megaplex kino, ktoré má aspoň 16 sál, pričom na Slovensku sme mali doteraz dve kiná s maximom 12 sál v Bratislave – Cinema City Aupark (od 2002) a Cinemax Bory Mall (od júna 2015). Teraz máme v hlavnom meste nového rekordmana s počtom 17 sál.

V Česku sa dočkali megaplexu pred šiestimi rokmi v Prahe na Chodove, rovnaká sieť Cinema City ho prináša aj na Slovensko. Vybrala si bratislavskú Euroveu, ktorá na jar expandovala cez prístavbu a v rámci nej sa podarilo vybudovať aj ďalšie kinosály, resp. prerobiť tie existujúce.

Prvý slovenský megaplex Cinema City stavil najmä na VIP zónu

Hlavné lákadlo – VIP zóna

Najväčším lákadlom megaplexu je tzv. VIP zóna. V praxi to znamená, že do tejto časti megaplexu sa dostanete iba s VIP lístkom. Funguje to tak, že zóna má vyhradené štyri sály, ktoré paralelne hrajú tie filmy, čo zvyšok kina. Samotné sály majú menšiu kapacitu (58 až 94 miest), strednú výbavu ako zvuk a plátno, no najväčšou devízou sú obrovské polohovateľné kreslá. To už je viac ako klasické miesto, môžete si ich ľubovoľne nastavovať, v jednom rade ich je 8 až 10.

VIP koncept spočíva nielen v lepšom zážitku zo sedenia a že vám nedýcha vedľajší divák na krk. Plus možnosť prísť do VIP zóny 30 minút pred filmom a v súkromnej lobby si dopriať teplú večeru či neskorší obed. Hostia majú k dispozícii teplé jedlá z vlastnej reštaurácie (menu od kuchára Refaela Taragana, pripravuje ho pre Cinema City aj v iných krajinách) – predjedlá, hlavné chody (cestoviny, pizza), šaláty či vlastné dezerty. Výhoda je, že talianske kura, pizzu, fusilli či zemiaky s bylinkami si  zjete priamo v lobby. Do sály teplé jedlo nepatrí, no súčasťou VIP konceptu je možnosť neobmedzenej konzumácie popcornu, nachos, nealko, kávy či čaju – po tie môžete vybehnúť aj počas filmu.

Prvý slovenský megaplex Cinema City stavil najmä na VIP zónu

VIP časť bude otvorená, resp. predstavenia sú nasekané počas pracovných dní od 17. hodiny, cez víkendy zatiaľ od 14:00, takže skôr slúžia na večere ako obedy. Aktuálne je cez víkend zaradených do konceptu sedem filmov, počas pracovných dní štyri – dá sa čakať, že tam pôjdu najmä komerčné hity ako Mníška 2, Barbie, Expendables 4 či posledný After ako festivalový film.

VIP vstupenka stojí 30 eur. Sami si môžete prerátať investíciu: lístok do kina stojí bežne 10 €, menu popcorn+cola cca 6 až 8, zvyšok si platíte za väčšie súkromie, polohovateľné kreslá či teplé jedlo. Aj obmedzená kapacita zóny hrá istú rolu.

Cinema City si od konceptu sľubuje veľa, aj na prenájmy a firemné akcie, resp. vlastné podujatia typu Halloween, jarné sviatky a pod. Uzavretosť má obrovskú výhodu: súkromné mecheche nenaruší chod multiplexu so zvyšnými sálami.

Prvý slovenský megaplex Cinema City stavil najmä na VIP zónu

Nové technológie – Dolby Atmos a 2K projekcia

Fanúšikovia technológií sa môžu tešiť tiež na pár vylepšení. Najväčšia sála s kapacitou 312 ľudí dostala Dolby Atmos technológiu a na sci-fi Tvorca mala slušne vydunené basy. Pozitívom je, že Cinema City si neúčtuje príplatok za Dolby Atmos.

Sedem sál dostalo 2K projekciu a Barco Phosphor Laser projektor, čo je vítané vylepšenie. (avšak je vhodné pripomenúť, že aj u nás sa premieta u konkurencie aj v 4K, to cítiť najmä pri animákoch).

Do Eurovey nedorazila proprietárna technológia SuperScreen (ostáva v Auparku v najväčšej sále siete, cez 450 divákov), ani 4DX. Obe vyžadujú veľa priestoru – SuperScreen potrebuje veľké plátno a ani jedna nová sála nemá viac ako 230 divákov. 4DX potrebuje aj veľké prispôsobenie. Aj z komerčného hľadiska azda prevádzkovateľovi vyšlo, že v jednom meste stačí mať po jednej sále oboch technológií.

Z iných technológií nedošli ani pohybové sedadlá D-Box. Trošku sklamaní budú asi aj nadšenci, ktorí čakali pecku typu ScreenX (sála s 270-stupňovou projekciou) či Dolby Cinema.

Prvý slovenský megaplex Cinema City stavil najmä na VIP zónu

Ako je rozložených 17 sál?

Cinema City Eurovea mala pôvodne 9 sál rozložených medzi dve poschodia – spodné malo štyri sály (1-4), vrchné päť (5-9). Ak ste čakali, že prístavba pridá niekde 8 sál medzi tieto existujúce, budete sčasti prekvapení ako prestavba dopadla. Zmenil sa aj samostatný vstup – po príchode cez eskalátory a staré pokladne treba zabočiť vpravo, lebo lobby je najnovšie ďalej v prístavbe.

Vľavo po vstupe je spomínaná VIP zóna so štyrmi sálami 1-4. Na spodnom poschodí pribudli aj nové sály 5-8. Päťka je stredne veľká (179), hneď za pokladňami. Nasleduje dvojica sál dosť vzadu, šestka pri eskalátore, sedmička z druhej strany. To sú po novom najmenšie kúsky s kapacitou 50-55 miest, takže budú hrať zrejme menšie či odchádzajúce filmy. Úplne vzadu čaká sála č.8, núka 155 miest a máte pocit, že vychádzate z budovy, nie do kinosály.

Na medziposchodí pribudla ďalšia nová sála. Deviatka vás prekvapí mimoriadne nízkym sedením či posadením plátna – je mierne zakrivené, ak si sadnete do prvého radu, plátno máte pred sebou. Je tu 72 miest a ak pôjdete výťahom, je to jediná sála na etáži 1M.

Prvý slovenský megaplex Cinema City stavil najmä na VIP zónu

Posledné tri nové sály 10-12 sú už na vrchnom poschodí, pričom desiatka je opäť strednej veľkosti (137), jedenástka zo všetkých nových najväčšia (229) a dvanástka má kapacitu 169 miest. Trojica je rozložená na dlhšej chodbe.

Prakticky všetkých 12 sál od 1 do 12 dostalo nové sedačky, majú prerobené interiéry. VIP sedadlá sú polohovateľné, sedadlá v sálach 5 až 12 môžete zakloniť vzad, takže nevadí ani sedenie vpredu. Celý tucet dýcha novotou, potešia aj automatické svetielka pri východe. Štandardne sú vypnuté, pohybové senzory ich zapnú až keď nimi prechádzate.

Pod číslami 13 až 17 nájdete pôvodnú päticu sál, akurát sú inak očíslované. Veľké sály 5 a 6 sú po novom 13 a 14 – zo 14-ky je aktuálne hlavná sála aj s Dolby Atmos. Väčšia 7ka je po novom 17ka. Sála 8 je aktuálne 16, z deviatky je 15ka.

Prvý slovenský megaplex Cinema City stavil najmä na VIP zónu

Väčšia šanca aj pre festivalové a artové filmy

Cinema City Eurovea má aktuálne najväčší počet sál. Zo sedemnástky treba odčítať štyri vo VIP zóne, stále ostáva 13 sál pre široké programové spektrum, čo je viac ako má sesterský multiplex v Auparku. Vďaka tomu by sa do Eurovey mohli dostať častejšie aj filmy s menším komerčným potenciálom – už je ich kde premietať. Napríklad aktuálne sa hrá Dovbuš i Všetci ľudia budú bratia, ktoré v Auparku chýbajú. Na druhej strane strane môžu niektoré filmy ostať dlhšie v hracom profile.

Cinema City Eurovea bude v polovici októbra mať aj festivalovú prehliadku Be2Can, ktorá bola vlani tiež v Auparku. Väčšie množstvo sál teraz dáva lepšie šance tu – viď. predpredaj na nového Johnny Deppa Jeanne du Barry, Saint Omer, Starý dub či Ako mať Sex z tohtoročného festivalu v Cannes...

Programový profil preverí čas – celý jeseň nás čakajú mnohé novinky, ktoré mali premiéru nedávno na Cinematiku: plejáda Falcon Lake, Úsvit, Minulé životy, Anatómia pádu, Svetoplachosť či Karaoke Blues tu snáď nebude chýbať, sú medzi nimi aj vďačné kúsky.

Na druhej strane aktuálna skladba premiér fandí masívnemu After nasadeniu, ktoré má 12 predstavení denne počas víkendu. Pre blockbustre bude Eurovea núkať veľa časov, hoci v menších sálach.

Takže najnovšie máme najväčšie kino na Slovensku práve v podobe megaplexu Cinema City Eurovea. Akurát je škoda, že z jesene vypadli niektoré americké hity typu Duna II, ktoré budú musieť zastúpiť iné filmy. Ale taká Labková patrola určite preverí kapacity budúci týždeň...


autor Michal Korec 27.9.2023
KASKADÉR
[RECENZIA ]
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.