TV TIPY 13.1. - 19.1. 2020

TV TIPY 13.1. - 19.1. 2020

článok



PONDELOK 13.1.

Zánik samoty Berhof (Československo, Poľsko, 1983, Jiří Svoboda), ČT 2, 21.45
Samota Berhof je obydlie nachádzajúce sa presne na poľsko-česko-nemeckom pohraničí. Tesne po konci druhej svetovej vojne sa tu stretávajú miestni s Nemcami, ktorí odmietajú priznať vlastnú porážku. Hlavnými postavami sú rádová sestra Salome v podaní Jany Brejchovej a československý poručík v podaní Milana Kňažka. Medzi všetkými zúčastnenými postupne dochádza ku konfliktom. Vladimír Kőrner napísal scenár podľa vlastnej knižnej predlohy.

Cabiriine noci (Le notti di Cabiria, Taliansko, Francúzsko, 1987, Federico Fellini), Dvojka, 22.25
Federico Fellini dal veľkú úlohu talianskej herečke Giuliette Masine už v legendárnej ceste, ešte viac sa ale jej talent prejavil v Cabiriiných nociach, kde je hlavnou postavou jej prostitútka Cabiria. Tá sa pretĺka životom, ako sa len dá, neustále však naráža iba na zákerných mužov. Jej pasák jej ukradne všetky peniaze a pre herca Alberta je len dočasným rozptýlením. Nádej na radikálnu zmenu môže znamenať nový vzťah so zdanlivo nenápadným úradníkom...

Pod paľbou (Green Zone, VB, Francúzsko, Španielsko, USA, 2010, Paul Greengrass), JOJ Plus, 22.40
Paul Greengrass zobral svojho akčného obľúbenca Matta Damona do Iraku, aby mu dal ako veliteľovi americkej armády pocítiť, ako prebieha tunajšia vojna proti zástupcom Husajnovho režimu a terorizmu. Roy Miller postupne ale odhaľuje, že nie všetko bolo so vstupom do Iraku s kostolným poriadkom, keďže úlohou jeho jednotky je hľadanie zbraní hromadného ničenia a ako vieme, tie sa nakoniec nenašli. Okrem Damona si trochu zabojovali aj Greg Kinnear, Jason Isaacs alebo Brendan Gleeson.

TV tipy 13.1. - 19.1. 2020

UTOROK 14.1.

Lucy (Francúzsko, 2014, Luc Besson), Dajto, 20.15
Do akčnej formy sa Luc Besson vrátil s vydarenou jednohubkou Lucy so Scarlett Johansson. Tá si zahrala mladú blondínku, ktorá zhodou nešťastných okolností dostane do tela dávku nebezpečnej drogy. Jej účinky sú ale nepredvídateľné a so ženy sa stáva človek so superhrdinskými schopnosťami. To sa týka ako fyzických, tak mentálnych schopností. Samozrejme má za pätami zločinecký gang, ktorý má o novú drogu veľký záujem. So záverečným aktom sa Besson skutočne vyhral...

Logan Lucky: Miliónová lúpež (Logan Lucky, USA, 2017, Steven Soderbergh), JOJ Plus, 20.25
Logan Lucky je akýsi protipól Soderberghových Dannyho parťákov. Lúpežnícky námet je síce podobný, ale neocitáme sa medzi Las Vegaskou smotánkou, ale medzi lúzermi niekde v zapadnutom americkom meste. Dvojicu smoliarskych bratov jedného dňa napadne ukradnúť niekoľko miliónov dolárov počas veľkého automobilového závodu. Dvaja to ale rozhodne nezvládnu, a tak začína nábor nových členov. Jeden z tých skutočne potrebných sa ale momentálne nachádza vo väzbe...

Columbo ide pod gilotínu (Columbo Goes to the Guillotine, USA, 1989, Leo Penn), ČT 1, 22.35
Columbo to bude mať tentokrát obzvlášť ťažké. Musí totiž vyšetriť vraždu, kde je hlavným podozrivým slávny telepat. Ako môže zvíťaziť nad niekým, kto dokáže čítať cudzie myšlienky? No jedine tak, že mu dokážete, že jeho zdanlivé schopnosti sú len premysleným trikom. Peter Falk nám tu predvedie aj vlastné mimozmyslové čítanie myšlienok a táto sekvencia patrí k tým najlepším v celej histórii tohto seriálu. Anthony Andrews je obzvlášť slizkým vrahom.

TV tipy 13.1. - 19.1. 2020

STREDA 15.1.

Constatntine (USA, Nemecko, 2005, Francis Lawrence), Dajto, 20.15
Aj pred nástupom Marvel a DC univerz sa nakrúcali kvalitné komiksy. Jedným z tých najvydarenejších a zároveň najtemnejších je Constantine s Keanu Reevesom v hlavnej úlohe. Jeho hrdina je exorcistom, ktorý zároveň priveľa fajčí a vďaka tomu trpí rakovinou pľúc. Čaká nás aj samotný satan v podaní Petera Stormareho a archanjel Gabriel s tvárou Tildy Swinton. No a Shia La Beouf ako Constantineho mladý spoločník. Pozrieme sa ako do pekla, tak do neba a stojí to za to.

Lockout: Útek z MS 1 (Lockout, Francúzsko, 2012, James Mather, Stephen St. Leger), Film+, 20.35
Ľudstvo čaká úžasná budúcnosť. Najťažší zločinci totiž budú posielaní do vesmíru do špeciálnych väzenských zariadení. Problém nastane, ak sa sem príde na návštevu prezidentova dcéra a počas vzbury sa stane rukojemníčkou väzňov. Na miesto dochádza vládny agent Snow a okrem rozdávania rán trúsi jednu hlášku za druhou. Francúzsky pokus o nahláškovanú akciu ako z pera Shanea Blacka sa celkom vydaril a okrem kvalitne napísaných „zdrbov“ za to môže najmä cool Guy Pearce v hlavnej úlohe.

Horem pádem (Česko, 2004, Jan Hřebejk), ČT 1, 21.10
V období najväčšej popularity mozaikovito rozprávaných civilných príbehov z bežného života prišli so svojou verziou aj Jan Hřebejk so svojim dvorným scenáristom Petrom Jarchovským. Ocitáme sa v súčasnej Prahe a sledujeme osudy niekoľkých odlišných postáv. Ústrednou témou filmu Horem pádem je rasizmus a xenofóbia. Nechýba samozrejme ani „stolovacia“ scéna, čo k Hřebejkovi neodmysliteľne patrí. Najviac zaujmú a zároveň pobavia „pribrzdení“ Sparťania Jiří Macháček a Jaroslav Dušek.

TV tipy 13.1. - 19.1. 2020

ŠTVRTOK 16.1.

Štvrté proroctvo (Knowing, USA, 2009, Alex Proyas), AMC, 20.10
Alex Proyas zaujal dnes už kultovými dielami, ako Vrana, Smrtihlav ale aj štúdiový Ja, robot. Štvrté proroctvo je jeho asi najkomornejšou snímkou, čaká nás však veľké finále. Námet je originálny, deti na základnej škole vykopávajú kapsule s predpoveďami budúcich udalostí detí spred niekoľkých desaťročí. Otec jedného zo žiakov postupne zisťuje, že niektoré predpovede sa už splnili a niektoré by sa ešte mali udiať. Ako zabrániť osudu a ako pred osudom planéty zachrániť vlastnú rodinu?

Vlastně se nic nestalo (Československo, 1988, Evald Schorm), ČT 2, 22.00
Psychologická dráma niekdajšieho predstaviteľa českej novej vlny Evalda Schorma nám predstavuje zrelú ženu v podaní Jany Brejchovej. Tá vychovala dnes už dve dospelé deti, nesie si však v sebe veľké rodinné traumy z minulosti. Výsledkom sú neustále hádky predovšetkým s dcérou, ktorú stvárnila Tereza Brodská. Vlastně se nic nestalo je Schormovým návratom k hranej tvorbe po dlhom období zákazu, zároveň však aj labuťou piesňou, pretože v roku 1988 zomrel.

Doom (USA, VB, Nemecko, Česko, 2005, Andrzej Bartkowiak), Dajto, 22.20
Filmová adaptácia populárnej videohry nás zavedie na Mars. Tu prebiehajú isté tajné biologické experimenty a tie, ako sa dalo predpokladať, sa vymkli vedcom z rúk. Na mieste podzemnej základne začnú vyčíňať noví agresívni mutanti. Vláda USA nezaháľa a posiela sem špecializovaný tím. Ale aj medzi nimi sa začnú prejavovať rozbroje, pretože nie každý je naklonený likvidačnému charakteru akcie. V hlavných úlohách potešia Dwayne Johnson, Rosamunde Pike a Karl Urban. A dozviete sa, ako sa dá netradične prísť o končatiny...

TV tipy 13.1. - 19.1. 2020

PIATOK 17.1.

Tiesňové volanie (Den skyldige, Dánsko, 2018, Gustav Mőller), Dvojka, 21.35
Filmy odohrávajúce sa na jednom mieste a takmer v priamom prenose nie je vôbec jednoduché napísať a nakrútiť, napriek tomu patria medzi neustále sa opakujúce tituly v kinematografii už od dôb 12 rozhnevaných mužov. Asger Holm pracuje počas nočných služieb ako telefonista na stanici, kde musí počas šícht riešiť telefonáty zúfalých ľudí. Jeho dnešná noc však bude výnimočná, pretože mu zavolá žena, ktorá tvrdí, že bola unesená. Muž sa bude snažiť iba prostredníctvom útržkových informácií v telefóne zistiť, kde sa nachádza.

Gladiátor (Gladiator, USA, VB, 2000, Ridley Scott), Markíza, 22.45
Legendárny historický film Ridleyho Scotta nás zavedie do obdobia vlády Marcusa Aurelia. Po jeho smrti sa však vlády ujíma krutý Commodus, ktorý sa pomstí generálovi Maximovi tým, že mu nechá vyvraždiť rodinu. Jediným cieľom zraneného muža je pomstiť sa. Maximovi sa podarí uniknúť pred smrťou a stáva sa gladiátorom. Jeho sláva rastie zo dňa na deň, jeho ciele sa však nemenia. Vizuálne úchvatná snímka priniesla celosvetovú slávu a Oscara Russellovi Croweovi.

Modrý zamat (Blue Velvet, USA, 1986, David Lynch), ČT 2, 23.20
Lumberton je na prvý pohľad idylické americké malomesto. To by však jedného dňa nesmel mladý študent Jeffrey nájsť v tráve utrhnuté ľudské ucho. Veci samozrejme mohol nechať tak, ale rozhodol sa predpokladaný zločin vyšetriť na vlastnú päsť. Zoznamuje so záhadnou femme fatalle Dorothy a zaľúbi sa do nej. Zároveň je ale aj svedkom jej znásilnenia miestnym gangsterom Frankom Bootheom. V hlavných úlohách sa predstavili Kyle MacLachlan, Isabella Rossellini, Dennis Hopper a Laura Dern.

TV tipy 13.1. - 19.1. 2020

SOBOTA 18.1.

Ľalie poľné (Československo, 1972, Elo Havetta), Dvojka, 20.35
Druhý celovečerný, a zároveň bohužiaľ aj posledný film nesmierne talentovaného režiséra Ela Havettu. Hlavnými hrdinami sú vojaci, ktorí prichádzajú domov na slovenskú dedinu tesne po skončení prvej svetovej vojny. Ich život ale medzičasom akosi stratil zmysel a po konci bojov budú musieť opätovne nájsť svoje miesto vo svete bez vojny. Určite ide o diváckejší film, než Havettova experimentálna prvotina Slávnosť v botanickej záhrade.

Kráľovná Alžbeta (Elizabeth, VB, 1998, Shekhar Kapur), ČT 1, 21.15
Film, vďaka ktorému sa dostala Cate Blanchet do prvej hereckej ligy a zároveň za stvárnenie kráľovny Alžbety obdržala Zlatý Glóbus, cenu BAFTA a nomináciu na Oscara. Anglicko sa počas jej vlády nachádza v patovej situácii, kedy je potrebné v krajine zachovať kresťanstvo, Alžbeta je ale protestantka. Navyše je Anglicko ohrozované aj okolitými štátmi a na pretras sa dostáva aj otázka manželstva z rozumu. Čakajú vás neprehľadné intrigy, krásne kostýmy a prvotriedni herci.

Skrytá identita (The Departed, USA, Hong Kong, 2006, Martin Scorsese), ČT 2, 21.35
V Bostone to pekne v podsvetí vrie, miestnej írskej mafii ide po krku polícia a nasadí do radov gangstrov svojho človeka. Podobný krok však učinia aj mafiáni a tak sa začína nesmierne napínavá hra na mačku a myš a je otázkou času, kedy sa muži prezradia. Martin Scorsese sa vrátil ku gangsterskej tematike v najlepšej možnej forme a Skrytá identita poskytla veľké príležitosti pre množstvo kvalitných hercov a zároveň superhviezd, ako Leonardo DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson alebo Mark Wahlberg.

TV tipy 13.1. - 19.1. 2020

NEDEĽA 19.1.

Šialený Max: Zbesilá jazda (Mad Max: Fury Road, USA, Austrália, 2015, George Miller), Markíza, 20.30
Millerov a Maxov návrat v tom najväčšom štýle. Opäť sa spoločne s charizmatickým hrdinom ocitáme v postapokalyptickej púštnej krajine, kde je benzín všetko. Jeho protivníkmi budú tentokrát Imperátor Furiosa a Immortan Joe. Po boku bude mať síce jednorukú, ale krásnu ženu v podaní Charlize Theron. V úlohe Maxa nahradil už predsa len príliš starého Mela Gibsona Tom Hardy. Prvotriedna akcia, dokonalá výprava, hutný dej a hneď tu máme film, ktorý sa ihneď po premiére stal klasikou žánru.

Švédska lovestory (A Swedish Love Story, Švédsko, 1970, Roy Andersson), Dvojka, 21.05
Počiatky autorského režiséra Roya Anderssona boli predsa len umiernenejšie, ako jeho novodobé artovky. Švédska lovestory nám približuje milostný príbeh pätnásťročného chlapca a trinásťročného dievčaťa. Nečakajte však žiadne „Kids“, ide o citlivo vyrozprávaný príbeh úprimnej lásky, ktorý sa dostáva do kontrastu sveta dospelých. Andersson využil pomoc nehercov. Rozdiely so socialistickým Československom tu ale vidieť na každom kroku, my sme mohli o motorke v pätnástich iba snívať...

Mladý muž a bílá velryba (Československo, 1978, Jaromil Jireš), ČT 2, 21.30
Príbeh trojice veľmi rozdielnych hrdinov. Viktor je pasívny muž s nedostatkom sebavedomia. Naopak jeho kamarát a  Bréťa si chce užívať život plnými dúškami. Na obzore sa objaví krásna žena v podaní Jany Brejchovej a muži o ňu začnú prejavovať záujem. Edita je však sebavedomá žena a ide si pevne za svojou kariérou. Ide o adaptáciu románu Vladimíra Párala, ktorej sa ujal renomovaný režisér Jaromil Jireš.

 


autor Erik Binder 13.1.2020
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.