KANDIDÁT - MANIFEST PROTI TAJOMSTVU

KANDIDÁT - MANIFEST PROTI TAJOMSTVU

článok



Príbeh filmu Kandidát sa odohráva počas dvoch mesiacov kampane pred nekonkrétnymi prezidentskými voľbami v jednej konkrétnej krajine. Autor denníkových zápiskov netuší, pre koho zaznamenáva odpočúvania a nadšenie zo zaujímavej zákazky, v ktorej sleduje biskupa, šialeného majiteľa reklamnej agentúry a nevýrazného prezidentského kandidáta s írečitým menom Peter Potôň a ešte ľubozvučnejšou rodinnou históriou, zakrátko vystriedajú znechutenie a zmätenosť. Z jeho denníka sa stáva spis s prepisom rozhovorov, informáciami o postavách a postavičkách, mailmi, útržkami z psychiatrických chorobopisov a obrázkov, ktoré najskôr čmára z nudy, neskôr preto, že slová a racionálne vysvetlenia už nestačia.

Kandidát je politickou fraškou, smutno-smiešnym zobrazením toho, čo sa v tejto malej krajine udialo, deje a veľmi ľahko udiať môže. Je satirickou analýzou spoločnosti, ktorá sa nechá manipulovať bohatými a mocnými. Kandidát je o obyčajných ľuďoch, ktorí pod týmto tlakom potápajú jeden druhého a pomáhajú si naozaj iba vtedy, keď ide o život. Kandidát je manifestom proti tajomstvu.

„Celé dni odpočúvam. Rozhovory, banálne frázy, ktorými ľudia šifrujú svoje tajomstvá. Slová, ktoré používajú namiesto tmavých okuliarov v tejto odpornej pokrovej hre. Prepisujem, analyzujem, hľadám súvislosti. Pozorujem, pretože pravda sa poväčšine ukrýva v zamlčanom, nevypovedanom.“



Nakrúcanie

19. septembra 2012 padla prvá klapka filmu Kandidát. Prvý filmovací deň sa odohrával v uliciach starého mesta, kde vznikala anketa, ktorá sa bude tiahnuť celým filmovým dejom a zároveň slúžiť na posilnenie pocitu autenticity a realistickosti. Ankety sa zúčastnili náhodne oslovení respondenti (dôchodcovia, bezdomovci, tínedžeri) a neherci, ale aj známe tváre spoločenského alebo kultúrneho života ako politik Martin Poliačik, maliar Rasťo Andris, publicista Dado Nagy, raper Lyrik či známa moderátorská dvojica Rádia_FM Baláž a Hubinák. Všetci odpovedali na otázky ohľadom blížiacich sa prezidentských volieb, niektorí dokonca lobovali za fiktívneho filmového kandidáta Petra Potôňa. Mimochodom, v drobných (ale aj väčších) cameo roličkách sa vo filme predstavia aj samotní tvorcovia scenára Maroš Hečko, Michal Havran a Peter Balko.

Natáčanie prebiehalo na Slovensku i v Čechách – 27 filmovacích dní v Bratislave a 3 v Prahe. Počas tohto tridsaťdňového nakrúcania, ktoré neprebiehalo súčasne, ale takmer tri mesiace, sa filmový štáb, niekedy pozostávajúci aj z dvoch menších štábov, pohyboval v priestoroch J&T banky, reštaurácie Albrecht, súkromnej kliniky Medissimo, Obecného domu v Prahe, kostola v Rusovciach či bratislavských víl a bytov alebo mestských častí Starého mesta, Palisád a Petržalky. Scény z prostredia reklamnej agentúry vznikali zväčša v interiéroch, zatiaľ čo scény s dvojicou “odpočúvačou“ v podaní Michala Kubovčíka a Michala Dlouhého sa natáčali v dodávke s krycím názvom PAKO (Parkety-koberce), ktorá brázdila denné i nočné bratislavské ulice.

Počas nakrúcania “bojoval“ filmový štáb s nepriazňou a premenlivosťou počasia, čo spôsobovalo značné komplikácie hlavne pri početných exteriérových scénach. Nechýbalo ani drobné zranenie, ktoré utŕžila Monika Hilmerová, keď jej na ruku spadla rozžeravená “osvetľovačská“ lampa. Mimochodom, spomínaná herečka zistila počas natáčania filmu Kandidát, že čaká druhé dieťa. Úsmevných momentov počas nakrúcania bolo viac, jedným z nich bolo nakrúcanie spomínaných ankiet, resp. odpovede náhodne oslovených spoluobčanov zjavne povzbudených alkoholom a prítomnosťou kamier. Úsmevno-dramatické bolo aj nakrúcanie “kostolnej“ scény, v ktorej Roman Luknár zahasí cigaretu priamo pred oltárom alebo automobilové naháňačky, ktoré dotvárajú atraktívnosť deja i samotného filmu.

Televízia Joj, ako jeden z mediálnych partnerov filmu Kandidát, tiež prispela svojimi priestormi i moderátormi. Reportáž na Námestí SNP, spred nemocnice Medissimo alebo štúdiové vstupy boli vytvorené špeciálne pre filmové potreby príbehu. Tieto zložky nakoniec vytvorili neodlučiteľnú súčasť procesu, pri ktorom sa fiktívny filmový príbeh tvári ako krutá realita. Preto film Kandidát nie je “iba“ moderným žánrovým a zábavným filmom zo sveta reklamy, politiky a konšpirácií, ale aj dielom, ktoré stiera rozdiely medzi filmovým a reálnym svetom a vytvára satirický obraz spoločnosti, ktorý nemá v súčasnej česko-slovenskej kinematografii obdobu.

Kandidát - manifest proti tajomstvu Kandidát - manifest proti tajomstvu

Kniha

Autorská dvojica Maroš Hečko a Michal Havran vydali v prvej polovici roka 2012 vo vydavateľstve Inaque román Kandidát – Denníky z odpočúvania. 30. septembra 2013 vychádza tento príbeh v reedícii vydavateľstva Ikar. O príbehu, z ktorého si motívy “vypožičala“ filmová látka, povedal redaktor Českého rozhlasu Jaroslav Bican nasledovné „...pokud chci pochopit přímou volbu prezidenta u nás, bez této knihy se neobejdu.“

A pokračuje: „Celý děj je více než bizarní. Skupina vlivných mužů, aby si pojistila vítězství svého šampiona, si v konkurzu vybere druhého kandidáta, jehož úkolem je sebrat jejich hlavnímu soupeři pár procent hlasů. Plán však naruší Adam Lambert, ředitel reklamní agentury, který kampaň dostane na starost. Se svým hlavním rivalem z konkurenční agentury totiž uzavře sázku, že z kandidáta, kterého nikdo nezná, udělá za dva měsíce prezidenta. A protože Adam Lambert je mistr svého oboru s uměleckými sklony a silným egem a protože se vsadí o celý svůj majetek, vše nabere patřičné obrátky. Jeho první geniální tah spočívá v tom, že slovenským voličům dlouho zatajuje postavu kandidáta. Ten už má v průzkumech deset procent a přitom ho ještě nikdo nikdy neviděl.

Samotná prezidentská kampaň je v románu představena opravdu bez příkras. O kandidátech rozhodují skupiny vlivných podnikatelů. Ego Adama Lamberta, potrhlá sázka, šokující odhalení a krutý útok na city voličů udělají z uchazeče s minimálními šancemi nového slovenského prezidenta. Voliči se nechají snadno obalamutit a naletí na kombinaci marketingové strategie, národní tradice, představy spasitele a dojetí nad osudem kandidáta. Při čtení Deníků z odposlechů se nelze ubránit srovnání s prezidentskou kampaní v České republice. Sice se nám zde ještě nezjevil potomek slavné historické osobnosti jako v knize, přesto je pravděpodobné, že to, co během kampaně zažijeme, bude v mnohém podobné cirkusu, který se popisuje v Kandidátovi.

Na obálce knihy se píše: „Muž bez tváře: vládne nám všem, volíte ho v každých volbách. A to ani nemusíte jít k urně. Máte správnou intuici, že v urně se skrývá jen popel mrtvoly. Především vaší.“ Dlouho jsem přemýšlel, co přesně tyto věty znamenají. Nakonec jsem došel k tomu, že problém většiny prezidentských kandidátů je, že ve skutečnosti vůbec nevíme, koho volíme. Je to jako ten neznámý kandidát, kterého Adam Lambert nabídne voličům.

Je to snad s ostatními kandidáty jiné? Co o nich víme? Jaké jsou jejich opravdové pohnutky, proč kandidují? Přemluvil je někdo? Stojí v pozadí jejich kandidatury někdo, o kom nevíme? Kdo je podporuje? Kdo financuje? Něco se můžeme dozvědět, mnohé ne. A co ze své vlastní představy o jednotlivých kandidátech si pouze namlouváme? Je Jan Fischer opravdu jen takový slušný dobrák, za kterého ho většina veřejnosti považuje? A co Miloš Zeman? Jedná se skutečně o familiárního Miloše z Vysočiny, který je občas sice trochu neomalený, ale zároveň je nám právě svým hulvátstvím a výraznou osobností sympatický?

Zkrátka nejsme na tom nakonec podobně jako voliči v Kandidátovi, kteří si zvolí svým prezidentem Petera Potôně, a tím jen potvrdí to, že se stali obětí jednoho velkého spiknutí postaveného na lži, manipulaci a sebeklamu?

Myslím, že hlavním poselstvím Kandidáta je vzpoura vůči tomu, co se v knize tak podrobně popisuje. Jedná se o neskutečný cirkus, který odstartuje sázkou mezi Lambertem a jeho konkurentem. Lambert a jeho spolupracovníci postupně přicházejí s jedním geniálním nápadem za druhým a všichni na jejich hru přistupují: agentury zachycující veřejné mínění, mediálně známé osobnosti, novináři a nakonec i samotní voliči. Všichni ji hrají. Předhánějí se v podpoře kandidáta, ve spekulacích, o koho se jedná, dojímají se, prožívají naději, že se podaří navázat na to nejlepší ze slovenské historie, že ožije slavná minulost této země.“

Soundtrack

O titulnú skladbu soundtracku filmu Kandidát sa postaral aktuálny víťaz Radio_Heads Awards za najlepší album roka 2012 – divákmi i kritikmi rešpektovaný hip-hopový básnik Branči Kováč alias Vec. Skladba, ktorá nesie totožný názov ako film, mala premiéru na vlnách Rádia_FM.

„Knihu Kandidát som začal čítať, aby som sa dostal do deja, celkovej atmosféry a do štýlu, akým je kniha písaná, aj keď odo mňa nebolo požadované, aby som sa držal dejovej línie. Zadanie znelo, nech to vykreslím po mojom a aby skladba ako tak odzrkadľovala dianie v knihe, respektíve vo filme. Napísal som to a chalani boli spokojní, ja tiež,“ vyjadril sa k spolupráci raper Vec.

Maroš Hečko, ktorý sa (mimo iného) podieľal spoločne s Matúšom Širokým na hudobnej zložke skladby, dodal: „Veca sme si vybrali s ohľadom na jeho predchádzajúcu tvorbu. Je to typ angažovaného umelca, ktorý reflektuje dobu a nové prezidentské voľby sú dôležitým medzníkom vo vývoji spoločnosti. Vec je proste kanón, takže sme ho nechali vystreliť. Sám si napísal text, stojí si za tým, ide z toho sila.“

Soundtrack k filmu Kandidát tvoria skladby viacerých slovenských autorov. Piesne sú pritom výsledkom starostlivého výberu mladého talentovaného hudobného producenta Matúša Širokého. „Celková koncepcia soundtracku je založená na samplingoch, ktoré často pripomínajú minulú dobu, ale celkové vyznenie je moderné, má odľahčený charakter. Môžem s radosťou oznámiť, že soundtrack je vyskladaný len zo slovenskej hudby.“ dodal spokojne Maroš Hečko. Okrem komponovanej hudby od Matúša Širokého zaznie vo filme Wedding Band, Free Faces, The Uniques, Talk Show, Jozef Vlk, Melánia Olláryová, Prúdy Paľa Hammela alebo Karol Duchoň.

Súčasťou filmovej kampane bude aj videoklip titulnej Vecovej skladby, ktorú, podobne ako film, režíroval Jonáš Karásek. Videoklip bude slávnostne uvedený niekoľko dní pred oficiálnou celoslovenskou premiérou filmu Kandidát.

Kandidát - manifest proti tajomstvu Kandidát - manifest proti tajomstvu

Peter Potôň

Peter Potôň je postava, ktorá v knihe i vo filme vystupuje ako nezávislý kandidát na prezidenta, ktorému má reklamný mág Adam Lambert “nahrať“ pár percent. Ako to už býva, situácia sa vymkne spod kontroly a ctižiadostivý Lambert sa rozhodne urobiť z Potôňa hlavu štátu. Ale ako urobiť prezidenta z niekoho, koho takmer nikto nepozná?

Skutočnosť, že diváci vo filme Kanditát nikdy neuvidia tvár Petra Potôňa, poskytla tvorcom možnosť hrať sa so stieraním reality a fikcie. A tejto možnosti sa s hravosťou a originalitou sebe vlastnou chytili a začali vydávať Petra Potôňa za reálneho človeka s vlastnou minulosťou, názormi a komplexným charakterom. Vytvorili mu dokonca účet na sociálnej sieti, kde pravidelne uverejňoval svoje názory, postrehy a komentáre k súčasnému politickému a spoločenskému dianiu. V súčasnosti má vyše tisíc “priateľov“, čo nie je málo. Vzhľadom na tento fakt vznikla zaujímavá situácia – títo priatelia sa dajú rozdeliť na tri skupiny – v prvej sú tí, ktorí čítali knihu a vedia, že Peter Potôň je fiktívny; v druhej sú tí, ktorých to nezaujíma a chcú si nazbierať na sociálnej sieti čo najviac priateľov a v tretej sú tí, ktorí si skutočne myslia, že Peter Potôň je kandidátom na prezidenta Slovenskej republiky. Členovia prvej a tretej skupiny mu preto blahoželajú k narodeninám, pozývajú ho na spoločenské podujatia, komentujú mu statusy, píšu mu podporné alebo kritické správy a považujú ho za skutočnú osobu (obe skupiny z iného pohľadu).

V rámci reklamnej kampane sa istú dobu pracovalo s ideou vytvoriť Petrovi Potôňovi bilboardy a jednoducho z neho verejne učiniť kandidáta na prezidenta Slovenskej republiky. Idea obsahovala aj obstarávanie dostatku hlasov, prieskumy, ankety, rozhlasové diskusie a rôzne podporné aktivity, ktoré by upevnili životnosť a reálnosť osoby Petra Potôňa. Nakoniec sa tieto plány neuskutočnili a film Kandidát išiel cestou klasickej a poctivej veľkej filmovej kampane, ale ide, že Peter Potôň je jedným z nás, prežila.

Koniec koncov, množstvo rozhorčených alebo prajných správ v “schránke“ Petra Potôňa je jasným dôkazom toho, o čom rozpráva aj samotný príbeh filmu Kandidát – s dostatkom rafinovanosti, klamstiev a vypočítavosti sa dá aj z neexistujúceho človeka vytvoriť osoba, ktorú bude okolie považovať za reálnu a živú – a nie je k tomu potrebné takmer nič, iba čas a schopnosť manipulovať s realitou a verejnou mienkou. V tomto zmysle nie je Peter Potôň o nič menej nereálnejší než tí, ktorí deň čo deň zasadajú za okrúhly poslanecký stôl, oháňajú sa paragrafmi a sľubmi a pritom obyčajný človek o nich nevie absolútne nič.

Kandidát - manifest proti tajomstvu Kandidát - manifest proti tajomstvu

Tvorcovia filmu Kandidát

Maroš Hečko – hudobník, producent, scenárista, prozaik a básnik. Narodený a žijúci v Bratislave. Vyštudoval VŠMU, kde niekoľko rokov aj prednášal. Spevák v hudobných formáciách Free Faces, Bezmocná hŕstka a Home Made Mutant. Ako hudobný producent sa podieľal na vzniku desiatok albumov (Martin Burlas, Robo Roth, Wedding band či 6 Divas). Ako filmový scenárista debutoval celovečerným filmom Na krásnom modrom Dunaji. Pod jeho producentským dohľadom sa dokončuje celovečerný hororový poviedkový film Strach. Ako básnik debutoval zbierkou poézie Pitbull Report, ako prozaik zbierkou poviedok Teplo, ktoré nemám rád. Spoločne s Luciou Potůčkovou a Petrom Balkom vydal “trojzbierku“ básní Metrofóbia. Naposledy vydal zbierku poviedok Vyhorení (Tatran, 2012). Je zakladateľom Azyl Production a riaditeľom Rádia_FM. Maroš Hečko sa na filme Kandidát podieľal ako producent, spoluautor predlohy aj scenára.

Jonáš Karásek – režisér, grafický designer a art director. Narodil sa a žije v Bratislave. Po štúdiu úžitkového výtvarníctva vyštudoval VŠVU, oddelenie priemyselného designu. Ako grafický designer a art director pôsobil v reklamných spoločnostiach vo Viedni (Chocolate Multimedia Production), v Sydney (Mcmann&Tate) a v Bratislave (Wiktor Leo Burnett). Momentálne pracuje ako režisér a kreatívny riaditeľ štúdia GunPowder. Je tvorcom desiatok oceňovaných reklám, ktorým prepožičal svoj osobitý štýl založený na príťažlivom vizuáli a dynamickom filmovom strihu. Spolupracoval so značkami ako OMV, Galéria Belveder, Marlboro, RedBull, Johnnie Walker, Orange, Alfa Romeo, Dobrý anjel či Viva Musica Festival. Je víťazom súťaže Áčko za najlepší videoklip (pre Janu Kirschner), finalistom súťaže Billboard roka a The Global Awards New York 08, držiteľom ceny Filip – Ocenenie za osobný prínos do slovenskej kreativity a víťazom mnohých Zlatých klincov za najlepšiu slovenskú reklamu roka. Popri tom je tvorcom videoklipov a krátkych hraných filmov. Film Kandidát je jeho režijným celovečerným hraným debutom, zároveň “zrežíroval“ aj videoklip k titulnej filmovej skladbe od Veca.

Tomáš Juríček – kameraman. Vyštudoval bratislavskú VŠMU, obor kamera a fotografia. Následne študoval v Los Angeles, American Film Institute a v Čechách, kde pôsobil značnú časť svojej kameramanskej kariéry. Ako prvý asistent kamery spolupracoval so zahraničnými režisérmi ako Mimi Leder (Peacemaker s Georgeom Clooneym v hlavnej úlohe), Agnieszka Holland (The Third Miracle), John Moore (Za nepriateľskou líniou), Philippe Triboit (Bel Ami) či Kevin Connor (Frankenstein). V česko-slovenskom filmom priestore pôsobil spočiatku ako prvý asistent kamery na filmoch Krajinka, Útek do Budína či Jánošík a následne ako hlavný kameraman na filmoch Jiřího Chlumského (Konečná stanica, Prachy dělaj člověka a Nedodržaný sľub), Petra Nikolajeva (Eden), Petra Krištúfka (Dlhá krátka noc) či Juraja Johanidesa (Aleš Votava). Pracoval aj na seriáloch ako Kriminálka Anděl alebo Kriminálka Staré mesto. Na filme Kandidiát pôsobil ako hlavný kameraman.

Michal Havran – novinár, prozaik, teológ a eschatológ. Narodil sa v Bratislave, žije striedavo na Slovensku a vo Francúzsku. Po štúdiu klasických jazykov a teológie na Filozofickej fakulte UK v Bratislave ukončil svoje teologické vzdelanie na Univerzite Marca Blocha v Štrasburgu, kde prežil jedenásť rokov. Je doktorandom na parížskej Ecole Pratique Des Hautes Etudes. Ako novinár spolupracoval s periodikami Pravda, Sme či Formát a s agentúrami Associated Press a TASR. Je zakladateľom a šéfredaktorom internetového portálu jetotak.sk. Vedie vlastnú diskusnú reláciu na Rádiu Devín i Modrý salón, ktorý je projektom Slovenského národného divadla. Je držiteľom prestížnej novinárskej ceny. Michal Havran sa na filme Kandidát podieľal ako spoluautor predlohy a scenára.

Peter Balko – scenárista, dramaturg, prozaik a básnik. Čerstvý absolvent filmovej scenáristiky a dramaturgie na VŠMU. Narodil sa v Lučenci, žije v Bratislave. Je laureátom mnohých literárnych súťaží, publikoval v Pravde, Romboide, českom Labyrinte či maďarskom Gömörországu. Je víťazom prestížnej literárnej súťaže Poviedka. Jeho prózy sú knižne uverejnené v antológii Poviedka 2012 a Pulz V4. Spoločne s Luciou Potůčkovou a Marošom Hečkom vydal zbierku poézie Metrofóbia. Ako scenárista sa podieľal na tvorbe krátkych hraných, dokumentárnych i animovaných filmov premietaných a ocenených aj v zahraničí (Ticho, Vermut, Pod maskou Deus ex Arpi, Plastic Story...). Je autorom jednej z poviedok pripravovaného hororu Strach. Vo svojom rodnom meste organizuje literárny festival Medzihmla, pravidelne publikuje na portáli jetotak.sk. Momentálne pracuje ako dramaturg na pripravovanom českom filme Lháři a na dvoch celovečerných scenároch. Prvý natáčací deň filmu Kandidát vyšiel na jeho dvadsiate štvrté narodeniny (19. september 2012). Na filme Kandidát sa podieľal ako spoluautor scenára a asistent réžie.

Matúš Široký – hudobník a skladateľ. Mimoriadne talentovaný hudobný skladateľ, ktorý sa do poslucháčskeho povedomia dostal komponovaním hudby pre videohry. Najúspešnejšia z nich – Mafia 2 od svetoznámej spoločnosti 2K Games. Z kultového mafiánskeho pokračovania sa po celom svete predalo niekoľko miliónov kusov, nasledovali jeho DLC verzie "Joe's Adventures" a "Jimmy's Vendetta". Pre spoločnosť 2K Games skomponoval hudbu ešte k dvom herným projektom – prvým bola rozprávková adventúra Axel&Pixel a druhým celosvetovo úspešná tenisová videohra Top Spin 4. Pre iOS Android skomponoval soundtrack k hre Hero Of Many, ktorá zožala úspešné ohlasy i recenzie po celom svete. Ako hudobný skladateľ pracoval a pracuje na niekoľkých krátkometrážnych hraných filmoch a reklamách. Aktuálne dokončil prácu na remixoch albumu Paradiso Categorico od Home Made Mutant, ktorý vyjde koncom roka 2013. Na filme Kandidát sa podieľal ako hudobný skladateľ.


autor Peter Balko 7.10.2013
  • Kandidát (10.10.2013 12:34:56)
  • Das Lehrerzimmer. Nemecký kandidát na Oscara vstupuje do severoamerickej distribúcie (29.11.2023 23:55:25)
  • Španielsky kandidát na Oscara - La sociedad de la nieve, rozpráva príbeh rugby tímu bojujúceho o holý život (04.11.2023 2:30:53)
  • Slovenský film Svetloplachosť by mal vidieť celý parlament a vláda. Je našim kandidátom na Oscara (30.10.2023 21:44:00)
  • Príbeh nového slovenského filmu Invalid od režiséra Kandidáta, vyjde aj ako komiks (23.01.2023 23:58:02)
  • Pozrite si trailer rakúskeho kandidáta na Oscara v kategórii medzinárodný film (28.01.2022 22:58:13)
  • V pozadí panamského kandidáta na zahraničného Oscara je smutná tragédia (02.12.2021 18:14:41)
  • Nemecké filmové ceny ovládol potenciálny kandidát na Oscara (06.10.2021 18:57:35)
  • Zoznam kandidátov na Oscara za Najlepší zahraničný film sa rozšíril (01.10.2021 13:38:43)
  • Európske krajiny vysielajú svojich prvých kandidátov do Oscarového súboja (22.09.2021 22:34:08)
  • Ukrajinský kandidát na Oscara zobrazuje ekonomický úpadok Donbasu (27.01.2021 20:52:26)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.