TV TIPY 5.9. - 11.9. 2011

TV TIPY 5.9. - 11.9. 2011

VOD recenzia



5.9.
PONDELOK

21:00 Akeelah (Akeelah and the Bee), USA, 2006 (FilmBox Extra)
Život 11 ročnej Akeelah nie je vôbec jednoduchý. Jej otec zomrel, matka ju ignoruje, brat sa zaplietol s gangom. Našťastie sa objaví jej bývalí učiteľ, ktorý v nej objaví veľký talent. Akeelah intelektuálne prevyšuje vrstovníkov a po školskej súťaži v hláskovaní učiteľ zistí, že má potenciál vyhrať celoštátnu súťaž.

21:55 Medzi stenami (Entre les murs), Francúzsko, 2008 (Dvojka)
Francois Marin, triedny učiteľ úrovne ekvivalentnej nášmu druhému stupňu ZŠ, pôsobí na priemernej škole v jednej z periférnych štvrtí Paríža obývanej prevažne prisťahovalcami. Jeho trieda je pomerne verným odtlačkom multikultúrnej miešačky dnešného Francúzska. 14, 15 roční domorodci a príslušníci rozličných národností a etník (Afričania, Arabi, Ázijci) sa tu každý deň stretávajú, aby strávili naporcované kusy vedomostí a stali sa aspoň formálne Francúzmi...

22:15 Princezné (Princesas), Španielsko, 2005 (Čt2)
Tridsiatnička Caye je prostitútka iba dočasne, podľa vlastných slov si totiž šetrí na prsné implantáty a v medzitým sníva o tom pravom. Snedá a krásna Dominikánka Zulema, nelegálna imigrantka, zarába na lepšiu budúcnosť syna. Citlivý a nemoralizujúci film etablovaného režiséra Fernando Leóna de Aranoy vyniká dobre prekreslenou psychológiou a výnimočným výkonom hlavných protagonistiek, ktoré zaň získali španielske národné ocenenie Goya.


6.9.
UTOROK

18:15 Hodiny (The Hours), USA, 2002 (Filmbox)
Jeden deň a v ňom osudná chvíľa v živote troch žien, z ktorých každá žije v inej dobe. Napriek tomu sú ich osudy navzájom prekvapivo prepojené. Života a dielo Virginie Woolfovej (Nicole Kidman) ovplyvňuje príbeh dvoch ďalších žien, žijúcich v dvoch ďalších obdobiach - v Kalifornii 60.rokov a v súčasnom New Yorku. Famózny film Stephena Daldryho (Billy Elliot) je učebnicou filmovej réžie a scenáristiky.

20:00 Stalingrad (Stalingrad), Nemecko / Švédsko, 1993 (Čt2)
Protivojnové posolstvo filmu Stalingrad čerpá inšpiráciu zo slávnych vojnových filmov ako Olovená vesta (r. Stanely Kubrick), Apokalypsa teraz (r. Francis Ford Coppola) alebo Čata (Oliver Stone). S autentickosťou zobrazuje ťaženie nemeckých vojakov, ktorí kvôli Hitlerovej posadnutosti mocou položili pri obliehaní Stalingradu svoje životy. Zároveň je bolestnou pripomienkou toho, že v vo vojnových hrách mocných sú ľudskí jedinci, či už radoví vojaci alebo civilné obyvateľstvo, iba málo významnými figúrkami na bojovej šachovnici.

21:40 Moje súkromné Idaho (My Own Private Idaho), USA, 1991 (MGM)
Štúdia postáv v ktorej sa režisér Gus Van Sant zameriava  na priateľstvo dvoch prostitútov Mikea (River Phoenix) a Scotta (Keanu Reeves). Žijú  na ulici, užívajú drogy a predávajú sa mužom aj ženám. Mike je tichý gay trpiaci narkolepsiou. Je posadnutý hľadaním matky, ktorá ho v detstve opustila. Scott je rebelujúcim synom vysokopostavených rodičov, ktorý si túto formu života zvolil aby zahanbil otca. Mike je do Scotta zamilovaný, ten je však heterosexuál a opakovane tvrdí, že jeho momentálny životný štýl je len dočasný. Spoločne sa vyberú hľadať Mikeovu stratenú matku. Počas cesty z Portlandu do Idaho sa k nim pridá krásna mladá Talianka.

22:55 Vytie (Howl), USA, 2010 (Cinemax)
Píše sa rok 1957 a v San Franciscu sa koná súdny proces kvôli básni Kvílenie. Film tieto pamätné dni pripomína prostredníctvom troch vzájomne prepojených línií: búrlivého života Allena Ginsberga, ktorý sa snažil nájsť svoje skutočné umelecké vyjadrenie, spoločenských reakcií na „obscénny“ predmet procesu, a halucinogénnej animácie, ktorá evokuje prekvapujúcu originalitu legendárneho literárneho diela. Všetky tri roviny vyúsťujú do žánrového hybridu, ktorý brilantne zachytáva kľúčový okamih – zrod alternatívnej kultúry.

TV tipy 5.9. - 11.9. 2011 TV tipy 5.9. - 11.9. 2011 TV tipy 5.9. - 11.9. 2011


7.9.
STREDA

20:00 Červená rieka (Red River), USA, 1948 (MGM)
Osadník Thomas Dunson spolu s nájdencom Matthewom vybuduje v Texase vlastné dobytkárske impérium. Pôda, na ktorej sa usadil, je na chov ideálna, avšak stádo o viac než deviatich tisícich kusov dobytka treba jedného dňa dopraviť k obchodníkom. Film Howarda Hawksa patrí v žánri westernu k tým najlepším. Veľkolepé scenérie so stádom tvoria pozadie príbehu o rivalite dvoch mužov, z ktorých každý presadzuje svoju vôľu iným spôsobom. Scenár vznikol na základe článku v časopise Saturday Evening Post.

20:05 Celý svet je úzky most, Slovensko, 2010 (Dvojka)
Nevšedný dokumentárny film Dušana Hudeca o pohnutom osude dnešného košického rabína Yosi Steinera. Spomienky na idylické detstvo, ktoré narušila vojna a prenasledovanie, deportácie židovského obyvateľstva do koncentračných táborov. V spomienkach rabína Steinera žijú doteraz dobrí slovenskí ľudia, ktorí Židom pomáhali zachrániť si holé životy.

22:55 Cloverfield (Cloverfield), USA, 2008 (Nova)
V útulnom newyorskom klube prebieha párty na rozlúčku. Jej aktérom je Rob, ktorý sa rozhodol dať zbohom mestu prezývanému Big Apple a odísť pracovať do Japonska. Zábava je v plnom prúde, digitálna kamera sníma rozjarené tváre Robových priateľov, lenže potom všetko preruší blesk, výpadok prúdu a neidentifikovateľný zvuk, ktorý sa rozlieha nad mestom. Dodávka elektriny sa síce po chvíli obnoví, ale úľava je len dočasná. Zatiaľ čo televízni reportéri špekulujú o zemetrasení alebo inej prírodnej katastrofe, neďaleký horizont ožaruje mohutná explózia, znovu sprevádzaná tým podivným zvukom pripomínajúcim kvílenie nejakého pravekého monštra. Párty razantne končí, nastáva panika.


8.9.
ŠTVRTOK

21:00 Muži čo čumia na kozy (The Men Who Stare at Goats), USA/ VB, 2009 (FilmBox Extra)
Štvoricu renomovaných hercov (Ewan McGregor, George Clooney, Jeff Bridges, Kevin Spacey) obsadil do nevšednej militantnej komédie zatiaľ vcelku neznámy režisér Grant Heslov. Do širšieho povedomia sa dostal zatiaľ vďaka spolupráci s Georgom Clooneym na scenári filmu Dobrú noc a veľa šťastia (2005). Tentoraz sa chopil knihy vtipného gonzo žurnalistu a dokumentaristu Jona Ronsona s názvom Muži, čo čumia na kozy (The Men Who Stare at Goats, 2004). K rovnomennému filmu z roku 2009 napísal scenár Peter Straughan (Ako sa zbaviť priateľov a zostať úplne sám, 2008).

22:00 Hanba (Skammen), Švédsko, 1968 (Cinemax)
Film režiséra Ingmara Bergmana predstavuje temnú víziu sveta, za ktorý sa jeho stvoriteľ musí hanbiť. Príbeh sa odohráva v dobe, ktorá žije neustálymi vojnami a konfliktmi. V takomto svete sa manželský pár hudobníkov utiahne na ostrov. Eva a Jan Rosenbergovci sú apolitickí a dúfajú, že na ostrove sa vyhnú zúriacej občianskej vojne. Pred vojnou však niet úniku, nájde si ich aj na samote.

00:40 Francúzska spojka 2 (The French Connection 2), USA, 1975 (Prima)
Pokračovanie slávneho filmu tentoraz pod režisérskym vedením Johna Frankenheimera (Ronin). Myslí si, že má všetko vo svojich rukách a pritom je iba návnada. Doyle prichádza z New Yorku do Marseille, aby tu chytil drogového priekupníka Charniera, s ktorým má nevybavené účty. Keď spolupráca s miestnym komisárom Bárthélemyim zlyháva a Doylov je spoločník je zavraždený, sám Doyle sa ocitne v nezávideniahodnej situácii. Proti svojej vôli sa stal návnadou na Charniera, ktorý ho dokonca unesie. Doyla v starom hoteli držia jeho muži a neustále ho obšťastňujú drogami. Aj keď mu lekári zachránia život, zo svojej závislosti na drogách sa bude musieť liečiť. A po čase si uvedomí, čo sa presne stalo.

TV tipy 5.9. - 11.9. 2011 TV tipy 5.9. - 11.9. 2011 TV tipy 5.9. - 11.9. 2011


9.9.
PIATOK

21:55 Valčík s Bašírom (ואלס עם באשיר), Izrael/ Nemecko/ Francúzsko, 2007 (Čt2)
Kombinácia hranej a dokumentárnej tvorby je osviežujúcim prvkom dnešnej kinematografie. Izraelský režisér Ari Folman (1962) sa rozhodol pre tento postup a svoj animovaný hraný dokument privádzal pracne na svet štyri roky. Kombinuje flashovú, klasickú a 3D animáciu. V autobiografickom príbehu Ari (Folman sám) pátra po udalostiach spred 20-tich rokov, kedy ako sa vojak izraelskej armády účastnil vojny v Libanone. Konkrétne mu ide o genocídny zážitok v palestínskom utečeneckom tábore Sabra a Shatila, z ktorého sa mu vynára len jeden útržok s nočným mestom osvetleným svetlicami.

22:30 Posledný vlak (Der Letzte Zug), Nemecko/ Česko, 2007 (Dvojka)
Film Posledný vlak úspešného režiséra Josepha Vilsmaiera (Stalingrad) a jeho ženy Dany Vávrovej má za sebou projekcie na festivaloch v Berlíne, Karlových Varoch a dobre sa mu viedlo aj v nemeckej distribúcii. Snímka sa nakrúcala v Českej republike a v hlavných a vedľajších úlohách sa objavujú známe tváre Juraja Kukuru, Stanislava Zindulku, Niny Divíškovej. Vojnové témy sa v nemeckej kinematografii stále vracajú. Niekedy je to škandál, niekedy sklamanie. Posledný vlak patrí k filmom, ktoré sa nesnažia ukázať veľké dejiny, ale vracajú sa k dramatickým osudom bezbranných, ktorí iba vďaka svojmu pôvodu stratili status ľudí.

23:25 Výbuch (Blow Out), USA, 1981 (Cinemax)
Zvukár Jack Terry vyrába pre malú filmovú spoločnosť, špecializujúci sa na erotické horory, zvukové efekty. Jednej noci, keď sa pokúša pre nový film nahrať šumenie vetru, stane sa svedkom nehody auta, ktoré sa nečakane zrúti z mostu do rieky. Vodič zomrie, ale Jackovi sa podarí z auta zachrániť dievča Sally. V nemocnici vyjde najavo, že vodičom bol guvernér McRyan, jeden z kandidátov na post amerického prezidenta. Guvernérov podriadený Lawrence Henry, požiada Jacka, aby s ohľadom na guvernérovu rodinu pomlčal o dievčati, ktorá s ním bola vo voze. Jack odprevadí Sally do motelu, tým však celá záležitosť zďaleka neskončí. Keď si totiž Jack neskôr pustí nahrávku, zistí, že sa mu podarilo zachytiť výstrel, ktorý prestrelil pneumatiku a spôsobil nehodu.


10.9.
SOBOTA

21:50 Cesta (La Strada), Taliansko 1954, 1954 (Dvojka)
Hrdinami mýticky nadčasovej existenciálnej drámy sú hrubý kočovný cirkusový silák Zampano, jeho pomocníčka Gelsomina a povrazolezec s hanlivou prezývkou Matto - Blázon. Zampano odkúpi od rodičov duševne obmedzené, pokorné a naivné dievča - Gelsomina s ním žije osamelým a zakríknutým životom na jarmokoch, pri táborení na pustých miestach a v krčmách. Gelsomina a Zampano boli pre Felliniho skôr zhmotnením duševných stavov, než postavami z reálneho života. Filozofujúci povrazolezec a Gelsominin priateľ Matto, ktorého citlivé porozumenie a vcítenie sa do jej duše sú pre ňu niečím neznámym, prezentuje myšlienky a poučky Sv. Františka z Assisi o pokore, spokojnosti, poníženosti a prostote ducha. Krajiny z CESTY, zvláštny svet drevených plotov, pustých pozemkov a lúk, popri ktorých tiahne Zampano s Gelsominou v predpotopnej motorke s vozíkom, sú odrazom vnútorného sveta protagonistov. Zampano na ceste surovo napadne Matta - Blázna, ktorý tu opravuje svoje auto a - zrejme nechtiac - ho zabije. Gelsomina upadne do tichého šialenstva, Zampano ju jedného dňa spiacu opustí. Keď o pár rokov neskôr narazí na stopu medzitým už mŕtvej Gelsominy, znenazdajky ho prepadne zúfalý pocit strateného života a vlastnej osamelosti. Fellini sa tu síce nezbavuje inscenačných princípov typických pre neorealizmus, no na rozdiel od neorealistických filmov kladie väčší dôraz na vnútorný svet než na vonkajší. V dobe vzniku film triumfoval po celom svete a Fellinimu a Masine priniesol veľkú slávu.

23:15 Anténa (La Antena), Argentína, 2007 (Čt2)
Anténa sa odohráva v zvláštnom meste, ovládanom pánom Televízia, v ktorom sa stratili slová. Využívajúc postupy kresleného filmu, Anténa rozpráva dobrodružný príbeh o totalitnom štáte, únosoch, polícii a gangstroch, bláznivých vynálezcoch a záchrane v poslednej chvíli. Anténa hýri nápadmi a hoci je inšpirovaná nemou klasikou Murnaua, Langa, Ejzenštejna, či Vertova, zostáva veľmi moderným filmom.

00:00 Po prečítaní spáľte (Burn After Reading), USA, 2008 (Joj)
CIA veterána Osbournea Coxa vyhodia z práce kvôli alkoholu. Nenapadne mu nič lepšie, než rozpustiť svoj splín v spomienkovej knihe, plnej zaujímavých detailov zo svojej nedávnej činnosti. Rukopis sa úplnou náhodou dostane do rúk chamtivých zamestnancov miestnej telocvične Lindy Litzke a Chada Feldheimera, ktorí neoplývajú mimoriadnou inteligenciou. Netušia, k akému materiálu sa vlastne dostali. V domnení, že ide o tajné vládne dokumenty, sa pokúsia Coxa vydierať. Do prípadu sa okrem iných zamieša aj vyšetrovateľ a notorický záletník Harry Pfarrer. Ako býva u bratov Coenovcov zvykom, čo sa má stať sa aj stane, ale na prekvapenie samotných postáv i divákov trošku inak, než by sa očakávalo. Čierna krimi komédia sa odvíja v rovine plnej prehmatov a zábavných nedorozumení. Film síce nedosahuje úroveň majstrovského Farga alebo Big Lebowského, ale vďačných divákov si určite nájde.

TV tipy 5.9. - 11.9. 2011 TV tipy 5.9. - 11.9. 2011 TV tipy 5.9. - 11.9. 2011


11.9.
NEDEĽA

20:00 Kdo chce zabít Jessie, ČSSR, 1966 (Kino CS)
Čo všetko sa môže stať, keď ráno stretnete svoj sen ukazuje komédia režiséra Václava Vorlíčka a scenáristu Miloša Macourka. Hlavnými hrdinami filmu sú manželia Beránkovci, obaja docenti, ktorí pracujú na vedeckých objavoch. Pani Beránková sa zaoberá somniológiou - hľadá prostriedok, ktorý by ovplyvňoval ľudské sny. Docent Beránek sa zas snaží vynájsť prístroj obrovskej fyzické sily. Od chvíle, keď sa mu do rúk dostanú komiksy, sa všetko zmení. Pre nepodarený preparát jeho manželky ožijú tri postavy z Beránkovho sna - krásna Jessie, superman a pištoľník.

21:50 Pán a pani Smithovci  (Mr. & Mrs. Smith), USA, 2005 (Nova)
Pán a pani Smithovci sú len jednou z mnohých dokonalých dvojíc z vymydleného stredostavovského predmestia... až kým nevyjde najavo, že v skutočnosti sú obidvaja nájomnými zabijakmi, ktorí pracujú pre dvoch vodcov newyorského podsvetia a ich úlohou nie je nič iné, ako odprevadiť zo sveta jeden druhého. Hlavných úloh sa ujali Brad Pitt a Angelina Jolie pod vedením režiséra Douga Limana (Agent bez minulosti). Obidvaja protagonisti sa na svoje úlohy dôkladne pripravovali na strelnici, pričom Angelina Jolie, v streleckých disciplínach svojho partnera prekonala.

21:55 Ten chlapec (A Boy), Veľká Británia, 2007 (Čt2)
Adaptácia románu Jonathana Trigella v najlepších tradíciách britského filmového civilizmu konfrontuje hrdinovu tragickú minulosť zo zdanlivo otvorenou, nádejnou prítomnosťou. Naliehavo sa pritom pýta na spôsob, akým spoločnosť pristupuje k otázkam druhej šance. Snímka mimo témy, ktorá zvlášť silne rezonovala vo Veľkej Británii, otrasenej niekoľkými prípadmi beštiálnych vrážd spáchaných školákmi, ponúka predovšetkým vynikajúce herecké výkony.

22:05 Let číslo 93 (United 93), UK/ USA/ Francúzsko, 2006 (Prima)
Film anglického režiséra Paula Greengrassa (Bournov mýtus) má byť presnou rekonštrukciou udalostí z 11. septembra 2001. Vďaka všetkým doposiaľ zozbieraným prameňom sa dozvieme informácie nielen o osudoch pasažierov a posádky lietadla Boeing 757 letu číslo 93 (išlo o tretie zničené lietadlo, ktoré sa zrútilo 8 míľ juhovýchodne od mesta Pittsburg), ale aj o ich rodinách, príbuzných a zamestnancoch kontrolných veží.

HIT TÝŽDŇA

10.9.
SOBOTA

23:15 Anténa (La Antena), Argentína, 2007 (Čt2)
Anténa sa odohráva v zvláštnom meste, ovládanom pánom Televízia, v ktorom sa stratili slová. Využívajúc postupy kresleného filmu, Anténa rozpráva dobrodružný príbeh o totalitnom štáte, únosoch, polícii a gangstroch, bláznivých vynálezcoch a záchrane v poslednej chvíli. Anténa hýri nápadmi a hoci je inšpirovaná nemou klasikou Murnaua, Langa, Ejzeštejna, či Vertova, zostáva veľmi moderným filmom.

sHIT TÝŽDŇA

8.9.
ŠTVRTOK

21:20 Titanic II (Titanic II), USA, 2010 (Universal)
Mladý režisér a scenárista Shane Van Dyke (chuťovečky - Shark Swarm, Transmorphers: Fall of Man) sa nebojí ničoho. Ani pokračovania Titanicu.


autor Tomáš Daneček 6.9.2011
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 6/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
25.4 |
25.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
hodnotenie 7/10
2.5 |
2.5 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SLADKÝ ŽIVOT
2
hodnotenie 6/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
|ROAD HOUSE
0
hodnotenie 5/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.