TV TIPY 1.2. - 7.2. 2010

TV TIPY 1.2. - 7.2. 2010

VOD recenzia



1.2.
PONDELOK

21:00 Prêt-à-Porter (Prêt-à-Porter), USA, 1994 (Filmbox)
Paríž, mesto módnych prehliadok práve ožíva a priťahuje množstvo ľudí. V priebehu týždňa sa rozhodne, ktoré trendy budú ďalšiu sezónu udávať tón. V zákulisí sa rozvíja spletitý príbeh o kráskach, namyslených snoboch, extravagantných tvorcoch a všadeprítomných táračoch.


2.2.
UTOROK

20:00 Bosé nohy v parku (Barefoot in the Park), USA, 1967 (Čt2)
Novomanželská dvojica, advokát Paul a jeho žena Corie sa po medových týždňoch prežitých v hotelovej izbe konečne sťahujú do svojho prvého spoločného hniezdočka lásky. Tým je skromný podkrovný byt na šiestom poschodí, navyše bez výťahu. Ako sa zdá, ich spálňa je menšia, než pôvodne mala byť. Do kuchyne, ktorá je súčasne predsieň aj obytná izba občas dierou v strope vanie  vietor. Niet divu, že byt sa stane príčinou všetkých hádok medzi novomanželmi, ktorých stvárnili Robert Redford a Jane Fonda.

22:50 Hlava 22 (Catch-22), USA, 1970 (Čt1)
Kpt. John Yossarian je členom posádky bombardéru u 256. leteckej eskadry americkej armády umiestenej v Taliansku pri oslobodzovaní Európy od nacizmu. Už mal byť dávno doma, pretože zákonom nariadený limit 50 misií dávno prekročil. Lenže jeho veliaci dôstojník plukovník Catchcart má nedostatok pilotov, následkom čoho počet misií neustále zvyšuje, aby nemohol žiadny z letcov odísť. A tak sa Yossarian snaží primeť doktora, aby ho poslal domov pre zlý psychický stav. Ten mu ale vysvetlí, že to nejde. Podľa zákona zvaného Hlava 22 musí na svoje bláznovstvo upozorniť sám blázon, lenže podľa tej istej smernice je taký človek v poriadku, pretože blázon si nepripúšťa, že je bláznom. A tak je Yossarian chytený v absurdnej vojnovej mašinérií, z ktorej niet cesty von.

TV tipy 1.2. - 7.2. 2010 TV tipy 1.2. - 7.2. 2010 TV tipy 1.2. - 7.2. 2010

3.2.
STREDA

SLOVENSKÝ FILM ROKA 2009
20:10 Ako sa varia dejiny (Cooking History), SR/ČR/Rak., 2008 (Dvojka)
"6 vojen * 10 receptov * 60 36 1024 mŕtvych". Dokumentárny film o vojenských kuchároch, o tom, ako každodenné potreby tisícok ozbrojených žalúdkov ovplyvňovali víťazstvá a prehry štátnikov. O poľnej kuchyni ako modeli sveta, kde sa príprava jedla stáva taktikou boja. Boja o veľké ideály, ktoré stoja na pevných nohách kuchynského stola. Film je postavený na dvanástich receptoch kuchárov od druhej svetovej vojny až po vojnu v Čečensku, od Francúzska cez Balkán až po Rusko.

23:10 Utrpenie (Affliction), USA, 1997 (Čt2)
Nick Nolte v bezútešnom príbehu šerifa, ktorý dostal od života zlé karty. Wade je šerifom malého mestečka, čo je práca natoľko nenáročná, že ju vykonáva iba na polovičný úväzok. Vo zvyšnom čase sa pokúša vyrovnať zo svojimi problémami a tých nie je málo. Je totiž ťažký alkoholik, poznamenaný desivým detstvom s bezohľadným hrubiánskym otcom. Nezávislá snímka scenáristu a režiséra Paula Schradera vznikla podľa románu Russella Banksa. Psychologická štúdia niekoľkých pokrivených charakterov priniesla tvorcom celý rad cien a nominácií, vrátane tých najprestížnejších.


4.2.
ŠTVRTOK

20:30 Útek v reťaziach (The Defiant Ones), USA, 1958 (MGM)
Film nezávislého hollywoodskeho producenta a režiséra Stanleyho Kramera rozpráva dramatický a pritom hlboko ľudský príbeh dvoch trestancov, černocha Noaha Cullena (Sidney Poitier) a belocha Johna Jacskona (Tony Curtis), ktorí utekajú pred zákonom. Cestu k neplánovanému úteku dvojici ponúkne havária väzenského voza. Bohužiaľ sú k sebe na každom kroku pripútaní oceľovými putami.

23:30 Chuť melónov (Tian bian yi duo yun), Taiwan/ Fran./ Čína, 2005 (Film+)
Dievča menom Shiang-Chyi sa vracia z Francúzska domov a v Tchajpei zisťuje, že celé mesto trpí nedostatkom vody. Náhodou sa stretáva s predavačom hodiniek Hsiao-Kangom, ktorého pozná dávnejšie, a nežná romanca pokračuje v jej byte. Dievča ale netuší, že Hsiao-Kang teraz nakrúca pornografické videofilmy a že priamo v susedstve sa dejú podivné veci a stretávajú sa tam zvláštni ľudia. Čo sa stane, keď im Shiang-Chyi skríži cestu? Útržkovité filmové rozprávanie je pretkané živými a imaginatívnymi hudobnými sekvenciami, ktoré divákov vzďaľujú od tajomných vecí, odohrávajúcich sa v dievčatinom byte.

V dnešný deň máte možnosť zhliadnuť aj mimoriadne exkluzívny, kultový sHIT. Viac nižšie...

TV tipy 1.2. - 7.2. 2010 TV tipy 1.2. - 7.2. 2010 TV tipy 1.2. - 7.2. 2010

5.2.
PIATOK

21:15 Penelope (Penelope), Veľká Británia/ USA, 2006 (Joj)
Dcéra bohatých a vplyvných rodičov trpí utajovanou rodinnou kliatbou, ktorá jej pričarovala prasací rypáčik. Stále však žije v nádeji, že kliatba bude zrušená, ak si ju vezme nápadník s modrou krvou. Ukrytá v rodinnom sídle čaká, kým jej rodičia nájdu vhodného ženícha. Každý je svadbou s bohatou nevestou nadšený, ale iba do momentu, kým neuvidí Penelopinu tvár. Bulvárny novinár Lemon sa už roky snaží získať fotografiu ukrývaného dievčaťa, preto si najme hazardného hráča Maxa, aby sa v prestrojení uchádzal o jej ruku, a pritom ju odfotografoval. Penelope, sklamaná zradou, uteká do sveta hľadať svoje šťastie.

22:00 Taking Off (Taking Off), USA, 1971 (Dvojka)
Prvý film Miloša Formana nakrútený v americkej emigrácii je inšpirovaný pesničkou slávnych Beatles "She’s leaving home". Táto generačná výpoveď o tragickom neporozumení medzi deťmi kvetov a ich rodičmi rozpráva príbeh Larryho a Lyne Tyneových, ktorých dospievajúca dcéra Jeannie utiekla kvôli opakovaným nezhodám z domu. Hoci film bol ocenený Veľkou cenou poroty na MFF Cannes, v USA sa stretol s komerčným neúspechom a uznania sa mu dostalo až po rokoch.

22:00 Desiaty muž (The Tenth Man), USA, 1988 (Joj Plus)
Film nakrútený podľa rovnomenného románu Grahama Greena. Príbeh francúzskeho advokáta Chavela, ktorému hrozila počas II. svetovej vojny poprava - každý desiaty väzeň, väznený nacistami v okupovanom Francúzsku v istom väzení, sa mal ocitnúť pred popravčou čatou. Bohatý Chavel ponúkne svoje peniaze inému väzňovi, ktorý sa postaví na jeho miesto. Na konci vojny sa Chavel vráti domov. V dome teraz býva sestra popraveného väzňa, Theresa. Čaká tam na toho, kto nepriamo zavinil smrť jej brata. Theresa však nepozná Chavelovu identitu a pozve neznámeho do domu, aby tam robil domovníka.

00.25  Vec (The Thing), USA, 1982 (Prima)
Členovia americkej výskumnej expedície v Antarktíde sa snažia zistiť, čo spôsobilo skazu nórskej základne. Pilot R.J. MacReady (Kurt Russell) zisťuje, že smrteľnou hrozbou je zmutovaná forma života pochádzajúca z vesmíru ...  Skvelý americký horor Johna Carpentera.

00.50  Nezmieriteľní  (Unforgiven), USA, 1992 (Markíza)
Nemilosrdne realistický pohľad na americký Západ je pre tento film charakteristický. Clint Eastwood, hlavný predstaviteľ a zároveň režisér filmu, ho označil za „posledný western“. Je iróniou osudu, že to bol práve on, kto koncom 60-rokov v spagetti-westernoch Sergia Leoneho, ako „Hrdina bez mena“ sám prispel k demontáži westernového mýtu a tým aj k zániku klasického amerického Divokého Západu. Nezmieriteľní  sa však vracajú ku klasike. Príbeh rozpráva  o troch  pištoľníkoch, ktorých okolnosti prinútili po rokoch opäť vykonávať svoju pôvodnú profesiu


6.2.
SOBOTA

20:05 Ľalie poľné, ČSSR, 1972 (Dvojka)
Druhý a posledný celovečerný film režiséra Ela Havettu Ľalie poľné (1972) vyrastá z myšlienkovej atmosféry novely Vincenta Šikulu - Nebýva na každom vŕšku hostinec (1966) charakteristickej prekračovaním literárnych konvencií, predstavujúcej experimentálnu líniu slovenskej prózy. Spoločným východiskom filmu a predlohy je fenomén rozprávačstva ako spôsobu humanizácie sveta, zdroja zážitkov vo svojej subjektivite autentických, uchovaných v ústnej tradícii a pamäti účastníkov prvej svetovej vojny.

22:00 Muž v ohni (Man on Fire), USA/ Veľká Británia, 2004 (Markíza)
Vládny pešiak Creasy prichádza do Mexika za novým kšeftom – má robiť bodyguarda malému dievčatku. V posledných dňoch totiž z miestnych ulíc zmizlo niekoľko detí, čo nedovolí jej rodičom pokojne spať. Creasy si k dievčatku vytvorí vzťah. Doslova obohatí jeho „chladnokrvné“ vnímanie reality okolo neho. Keď ju banda zloduchov napokon unesie a on ledva unikne smrti, stáva sa z neho terminátor na ceste za krvavou pomstou.

22:10 Moje čučoriedkové noci (My Blueberry Nights), Fr./Hong K./Čína, 2007 (Dvojka)
Mladá žena, stvárnená známou speváčkou Norah Jones, sa po sklamaní vo vzťahoch vyberie na cestu po Spojených štátoch, aby našla spriaznenú dušu a odpoveď na svoje otázky o láske. Pritom narazí na niekoľko neobvyklých charakterov - majiteľa nočného baru, zúfalú hazardnú hráčka, či policajta, prežívajúceho krízu v manželstve, a vďaka zážitkom s nimi zisťuje, že jej cesta je len časťou veľkého spoznávania jej vlastného ja. Postupne sa mení jej vzťah k ľuďom, životu, i sebe samej a otvára sa pred ňou nová cesta, na konci ktorej ju čaká skutočná láska. Film slávneho režiséra Wong Kar-waia bol nominovaný na Zlatú palmu na Medzinárodnom filmovom festivale v Cannes.

23:55 Návrat oživených mŕtvol (The Return of the Living Dead), USA, 1985 (MGM)
Oan O’Bannon – spoluautor filmu Votrelec, Total Recall a Životná sila vo svojom režijnom debute ešte stupňuje mieru hrôzy a prináša morbídny horor. Clu Gulager (Tapeheads), James Karen (Mulholland Drive), Don Calfa (Necronomicon) a Thom Mathews (Peacemaker) sa predstavujú v hlavných úlohách filmu, ktorý je plný strašidelných scén, úchvatných vizuálnych efektov a gradujúceho napätia. Zamestnanci skladu s lekárskym materiálom nešťastnou náhodou oživili mŕtvolu. Ich pokusy ju znova „zabiť“ končia neúspechom. Mŕtvola žije aj po rozrezaní na kúsky a jej chuť na „živé mozgy“ iba rastie. Nakoniec sa im podarí hýbajúcu sa časť tela spáliť, ale popol sa rozptýli po blízkom okolí cintorína a z hrobu ako na povel vyliezajú ďalší mäsožraví zombie.  

00:50 Prežiť (Alive), USA, 1993 (JOJ)
V roku 1972 nad Andami stroskotá lietadlo, ktoré malo dopraviť uruguajský rugbyový tím do Chile. Nažive zostane len niekoľko pasažierov, ktorí sa z rádia dozvedia, že po deviatich dňoch už zastavili neúspešné pátranie po lietadle. Potraviny sa však rýchlo míňajú, mŕtvych pribúda a aktuálne sú aj otázky kanibalizmu.

TV tipy 1.2. - 7.2. 2010 TV tipy 1.2. - 7.2. 2010 TV tipy 1.2. - 7.2. 2010

7.2.
NEDEĽA

20:00 Čarodejnice z Eastwicku (The Witches of Eastwick), USA, 1987 (Doma)
Novodobé čarodejnice Alexandra (Cher), Jane (Susan Sarandon) a Sukie (Michelle Pfeiffer) sa doma nudia a márne čakajú v malom mestečku v Novom Anglicku na príchod toho pravého muža s veľkým M. Náhly príchod neodolateľného koncertného klaviristu Daryla Van Horna (Jack Nicholson) vyzerá najprv len ako zhoda okolností. Skutočnosť je však iná... Hororová komédia Georga Millera (Šialený Max).

22:45 Irina Palm (Irina Palm), Belgicko/ Luxemburg/ UK/ Nemecko, 2007 (Čt2)
Maggie (Marianne Faithfull), 50-ročná vdova, stále verná svojmu mŕtvemu manželovi, nutne potrebuje peniaze, aby mohla zaplatiť liečbu svojmu chorému vnukovi. Po niekoľkých nevydarených pokusoch nájsť si prácu sa Maggie ocitne na uliciach londýnskej štvrte Soho. Do očí jej padne inzerát vo výklade "obchodu" s názvom Sexy World, na ktorom stojí: "Prijmeme spoločníčku". Príliš zúfalá a stratená na to, aby si uvedomila, čo vlastne robí, vojde dnu. Majiteľ Mikky sa spočiatku cíti trápne, no Maggie ho zaujme a on sa rozhodne trochu sa zabaviť a prácu jej ponúkne. Pod pseudonymom Irina Palm sa statočne stretne so svojím prvým anonymným zákazníkom. Mikky svoju novú zamestnankyňu pozoruje. Maggie, odhodlaná udržať si prácu ho fascinuje. Ak niečo robí, dá si záležať na tom, aby to robila poriadne.

22:45 Prvotný strach (Primal Fear), USA, 1996 (Joj)
Kriminálny thriller režiséra Gregoryho Hoblita sa pýšil obsadením Richarda Gerea v hlavnej úlohe, avšak nečakane sa preslávil skvelým hereckým výkonom Edwarda Nortona. Ten stvárnil schizofrenické záchvaty svojej postavy s takou presvedčivosťou, že sa okamžite stal hereckou hviezdou.


HIT TÝŽDŇA
5.2.
PIATOK

00.25  Vec (The Thing), USA, 1982 (Prima)
Členovia americkej výskumnej expedície v Antarktíde sa snažia zistiť, čo spôsobilo skazu nórskej základne. Pilot R.J. MacReady (Kurt Russell) zisťuje, že smrteľnou hrozbou je zmutovaná forma života pochádzajúca z vesmíru. Americká Vec z roku 1982 v réžii Johna Carpentera je voľným remakeom sci-fi hororu The Thing From Another World z roku 1951. Aj ona sama však "bohužiaľ" dočká nového spracovania. (viac)


sHIT TÝŽDŇA
6.2.
ŠTVRTOK

22:00 Plán 9 z vesmíru (Plan 9 from Outer Space), USA, 1959 (Čt2)
Mimo najrôznejších ankiet o najlepší film všetkých dôb existujú samozrejme aj rebríčky opačné. Prakticky vo všetkých zaujíma popredné miesto Plán 9 z vesmíru. Jeho tvorca Edward D. Wood, Jr. (1924-1978) vyprodukoval v priebehu päťdesiatych rokov niekoľko celovečerných filmov, ktoré vďaka neskrývanému amatérizmu všetkých zúčastnených zložiek rýchlo zmizli z povrchu zemského. Ale nie navždy. Po svojej smrti (na zlyhanie srdca následkom dlhoročného alkoholizmu) bol nadšený filmár znovu objavený  filmovými nadšencami, hľadajúcimi zabudnuté kuriozity. V roku 1994 sa stal námetom životopisného filmu Ed Wood, ktorý nakrútil Tim Burton s Johnnym Deppom v hlavnej  úlohe. Z Woodovej tvorby je zrejme najznámejší práve Plán 9 z vesmíru, sci-fi snímka, nakrútená podľa "svedectva". Jeho jednoduchý dej líči neúspešný pokus o mimozemskú inváziu do losangeleského San Fernando Valley. Podstatou plánu je oživenie mŕtvych na miestnych cintorínoch, ktorí majú pomáhať pri likvidácii pozemšťanov. Vo filmu sa vo svojej poslednej úlohe objavuje známy herec maďarského pôvodu Bela Lugosi, ktorý zomrel v priebehu nakrúcania a bol nahradený iný (zreteľne vyšší) protagonista, ktorý si v záujme utajenia neustále zakrýval tvár. Plán 9 je dnes zaujímavým dokladom, aké filmy taktiež vznikali v Hollywoode (aj keď nezávisle na štúdiovej produkcii).

Mimochodom, minulý týždeň bola premiéra divadelnej adaptácie tohto Meisterstücku (viac)


autor Tomáš Daneček 1.2.2010
1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]
Meno:
ODOSLAŤ
:)
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
18.4 |
hodnotenie 7/10
18.4 |
hodnotenie 6/10
18.4 |
hodnotenie 8/10
18.4 |
hodnotenie 3/10
18.4 |
25.4 |
25.4 |
hodnotenie 8/10
25.4 |
hodnotenie 7/10
2.5 |
2.5 |
2.5 |
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
1
hodnotenie 5/10
|KOLAPS
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|SLADKÝ ŽIVOT
2
hodnotenie 6/10
|MANŽELIA STODOLOVCI
0
hodnotenie 7/10
|ÚTEK Z UTÓPIE
0
hodnotenie 8/10
|ROAD HOUSE
0
hodnotenie 5/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.