PRVÁ PÄŤKA USA V ZNAMENÍ WOLVERINA

PRVÁ PÄŤKA USA V ZNAMENÍ WOLVERINA

článok



Komixový hrdina Wolverine zobral do parády víkendový rebríček návštevnosti. Začiatkom mája sa postaral o najziskovejší otvárací víkend roku 2009. Druhé miesto obsadila romantická komédia Ghosts of Girlfriends Past.

TOP 1.5. - 3.5. 2009
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. X-Men Origins: Wolverine Fox 1. týždeň    85,0 mil     85,0 mil
2.

Ghosts of Girlfriends Past

Warner Bros / New Line 2. týždeň    15,4 mil     15,4 mil
3. Obsessed Sony / Screen Gems 2. týždeň    12,0 mil     46,8 mil
4. 17 Again Warner Bros. 3. týždeň      6,3 mil     48,5 mil
5. Monsters vs. Aliens Paramount / Dream Works 6. týždeň

     5,8 mil

  182,4 mil
6. The Soloist Paramount / DreamWorks 2. týždeň      5,6 mil     18,1 mil
7. Earth Buena Vista 2. týždeň

     4,3 mil

   22,0 mil

8.

Hannah Montana The Movie

Buena Vista

4. týždeň

     4,1 mil

   70,9 mil
9. Fighting

Rogue Pictures

2. týždeň

     4,0 mil

  17,3 mil
10. State of Play Universal 3. týždeň      3,7 mil   30,9 mil

Prvá päťka USA v znamení Wolverina Prvá päťka USA v znamení Wolverina Prvá päťka USA v znamení Wolverina

X-Men Origins: Wolverine
V 70. rokoch minulého storočia začína Wolverinova hrdinská kariéra, ale aj tragické udalosti jeho života, z ktorých ho najviac poznamenala smrť osudovej lásky Kayle Silverfox. Jej smrť spôsobí Wolverinovo zapletenie sa s tajným vládnym vojenským programom Weapon X. S projektom, ktorý mu navždy úplne zmení život. Pod velením Williama Strykera sa sformuje tajná vojenská jednotka Team X, zložená výlučne z mutantov.

Réžia: Gavin Hood
Hrajú: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Dominic Monaghan
Premiéra na Slovensku: 30. 4. 2009

150 miliónový projekt spoločnosti 20th Century Fox X-Men Origins: Wolverine budil pozornosť už niekoľko týždňov pred oficiálnou premiérou. Na internet prenikol workprint s chýbajúcimi scénami a efektmi, ale aj tak sa stal hitom v pocte stiahnutí. Nakoľko táto skutočnosť v dobrom, či zlom ovplyvnila prvovíkendový zárobok sa asi nikdy nedozvieme, ale 85 miliónov dolárov je najväčší otvárací víkend roku 2009, piaty prvomájový víkend a dvanásty najlepší májový zárobok v histórii. Prvým stále ostáva Spider-Man 3 so 151,1 miliónmi v prvom víkende. 85 miliónov môže byť pre štúdio sklamaním, pretože sa netajili tým, že mieria nad 100 miliónov dolárov v prvom víkende.

Prvý spin-off X-Menov premietalo 4 099 kín, čo je štúdiový rekord. Počas prvého dňa premietania zarobil Hugh Jackman ako Wolverine 34,4 milióna dolárov. Sobota vyšla na 29,3 milióna a nedeľa 21,3 milióna dolárov. 151,1 milióna dolárov z prvých troch dní premietania však Wolverinea radí až na tretie miesto v ságe X-Men. Najväčší otvárací víkend mal X-Men: The Last Stand s 102,7 mil. (234,3 mil. celkovo) Druhý je X2: X-Men United s 85,5 mil. (214,9 mil. celkovo). Len prvý X-Men mal menší otvárací víkend, 54,4 milióna dolárov a celkovo zarobil 157,2 miliónov.

Aj keď ohlasy kritikov na film boli skôr negatívne, pokiaľ Wolverine nezažije brutálny pokles v druhom víkende, spin-offu Magneto by sme sa mohli dočkať v lete roku 2011. Wolverine sa premietal aj mimo Spojených štátov, kde zarobil 73,1 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 36%, imdb.com – 6,9/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Prvá päťka USA v znamení Wolverina Prvá päťka USA v znamení Wolverina Prvá päťka USA v znamení Wolverina

Ghosts of Girlfriends Past
Fotograf celebrít Connor Mead miluje slobodu, srandu a ženy. Presne v takom poradí. Connor je z presvedčenia starým mládencom odmietajúcim akékoľvek pevné putá. Je schopný sa rozísť s viacero ženami naraz behom konferenčného hovoru a súčasne plánovať svoje budúce rande. Naopak Connorov brat Paul je romantickejší typ, ktorý sa má práve ženiť. Lenže Connorova paródia na romantiku tesne pred slávnostnou udalosťou sa ukáže byť vražednou ako pre Paula, tak i pre všetkých svadobčanov, vrátane Connorovej kamarátky z detstva Jenny, ktorá ako jediná žena vždy dokázala odolávať jeho kúzlu. Našťastie tesne predtým, než sa Connorovi takmer podarí prekaziť svadbu, zasiahne duch jeho mŕtveho strýčka Wayna, chronického sukničkára, ktorého životným štýlom sa Connor inspiroval. Strýko Wayne má pre svojho nasledovníka dôležitú správu, ktorou mu predá cez duchov dievčat, ktorým Connor už dal, práve dáva alebo v budúcnosti dá kopačky a ktoré Connora prevedú po životnej ceste plnej stroskotaných vzťahov. Na tejto ceste všetci spoločne zistia, prečo sa z Connora stal bezcitný lámač dievčenských sŕdc a či ešte môže dostať druhú šancu. Nájsť a aj si udržať skutočnú životnú lásku.

Réžia: Mark Waters
Hrajú: Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Lacey Chabert
Premiéra na Slovensku: 2. 7. 2009

Matthew McConaughey si prvýraz zahral v nadprirodzenej romantickej komédii, ktorá vychádza z knihy Charlesa Dickensa - A Christmas Carol. Ghosts of Girlfriends Past sa hral v 3.175 kinách, kde zarobil 15,4 milióna dolárov. McConaughey má bohaté skúsenosti s romantickými komédiami: Mačacie zlato (21,5 mil. prvý víkend, 70,2 mil. celkovo), Lemra lemravá (24,4 mil. / 88,7 mil.), Ako prísť o muža za 10 dní (23,7 mil. / 105,8 mil.) a Svadby podľa Mary (13,5 mil. / 60,4 mil.). Režisér Mark Waters má skúsenosti aj s nadprirodzenými romantickými komédiami, sám je režisérom A čo ak je to pravda? / Láska z nebies s Reese Witherspoon a Mark Ruffalo v hlavných úlohách. Tento film v roku 2005 zarobil 16,4 miliónov v prvom víkende a 48,3 miliónov celkovo. A zdá sa, že Duchovia bývalých dievčat na tom nebudú lepšie.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 30%, imdb.com – 7,5/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – C+

Trailer
Oficiálna stránka

Prvá päťka USA v znamení Wolverina Prvá päťka USA v znamení Wolverina Prvá päťka USA v znamení Wolverina

Obsessed
Úspešný manažér Derek Charles bol práve významne povýšený, je so svojou prácou dokonale spokojný a sťažovať sa nemôže ani na manželstvo s krásnou Sharon. Ale keď Dereka začne prenasledovať pomocná pracovníčka Lisa, je v stávke všetko, čo svojou tvrdou prácou dosiahol.

Réžia: Steve Shill
Hrajú: Idris Elba, Ali Larter, Beyoncé Knowles, Bruce McGill, Jerry O'Connell
Premiéra na Slovensku: 18. 6. 2009

Obsessed ako minulotýždňový šampión klesol o 58 percent, na tretie miesto so zárobkom 12 miliónov. Desaťdňový zárobok tohto trileru je teda 46,8 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 22%, imdb.com – 3,8/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – C

Trailer
Oficiálna stránka

             

17 Again (Znovu 17)
Teenager Mike O'Donnell má všetko – je úspešným športovcom, obľúbeným v kolektíve, ktorého čaká štipendium na univerzite. Náhle sa však rozhodne všetkého sa vzdať a oženiť sa so svojou stredoškolskou láskou Scarlett. O 25 rokov neskôr si dospelý Mike uvedomuje, že jeho život nie je celkom tým, čo očakával. Odišiel od manželky, Scarlett, býva so svojím najlepším kamarátom Nedom, jeho kariéra vo farmaceutickej spoločnosti stagnuje a jeho vzťah k vlastným deťom v teenagerskom veku je na bode mrazu. Po tom ako prepasie ďalšiu šancu na postup v zamestnaní, navštívi svoju bývalú školu, aby si pripomenul svoje basketbalové úspechy a porozmýšľal nad životom, ktorý mohol mať. V spomínaní na minulosť ho vyruší školník, s ktorým sa zhodnú na tom, aké bolo všetko skvelé, keď mal 17. Po ceste domov Mike zbadá záhadného školníka stáť na okraji útesu ako sa pripravuje skočiť do rieky. Mike vybehne z auta, aby ho zachránil, ale keď sa k nemu priblíži, muž zmizne. Mike spadne do rieky a zrazu má znovu 17...

Réžia: Burr Steers
Hrajú: Zac Efron, Leslie Mann, Thomas Lennon, Michelle Trachtenberg, Premiéra na Slovensku: 7. 5. 2009

Tretí víkend znamená pre komédiu Znovu 17 štvrté miesto a 6,3 milióna dolárov. Zac Efron má zatiaľ na konte 48,5 milióna dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 56%, imdb.com – 6,4/10, yahoo.com – A-, boxofficemojo.com – B-

Trailer
Oficiálna stránka

             

Monsters Vs. Aliens (Monštrá verzus Votrelci)
Suzan, obyčajné dievča z Kalifornie, má už o pár hodín povedať svoje „Áno“ svojmu vyvolenému. Keď ju do hlavy trafí meteorit plný kozmického slizu, dosť ju to vykoľají. Následne narastie do výšky 15 metrov a to ju rozhodí ešte o niečo viac. Než sa stačí svojho vyvoleného opýtať, či mu bude jej výška vadiť, zaútočí na ňu špeciálna vojenská jednotka, zajme ju a uväzní v tajnom vládnom komplexe. Tu Suzan, oficiálne premenovaná na Megacicu zisťuje, že so svojou výnimočnosťou rozhodne nie je sama...

Réžia: Rob Letterman, Conrad Vernon
Hrajú: Will Arnett, Paul Rudd, Seth Rogen, Hugh Laurie, Reese Witherspoon
V Slovenskom znení: Zuzana Mauréry, Juraj Kemka, Štefan Skrúcaný, Vladimír Jedľovský, Marián Miezga, Lenka Košická, Martin Kaprálik, Ján Gallovič.
Premiéra na Slovensku: 26. 3. 2009

Po týždňovej odmlke sa medzi elitnú prvú päťku vrátili Monštrá vs. Votrelci. Po šiestich týždňoch premietania majú na konte 182,4 miliónov. Oficiálny rozpočet hovorí o 175 miliónov a mimo Ameriky zarobil tento 3-D projekt 143 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 70%, imdb.com – 7,3/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Prvých 12 filmov v tabuľke zarobilo počas víkendu 150,4 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

  2.5.- 4.5. 2008

Iron Man   98,6 mil
  4.5.- 6.5. 2007 Spider-Man 3 151,1 mil
  5.5.- 7.5. 2006

Mission: Impossible III

 47,7 mil

Letná sezóna sa Wolverinom začala a bude pokračovať ďalším silným filmom. J.J. Abrams si posvietil na jednu z najväčších legiend – Star Trek. Divákov privíta viac ako 3 500 kín a tržby sa odhadujú vyššie ako 85 miliónov už len vďaka pozitívnym recenziám. Konkurentmi Star Treku budú Mos Def a Mike Epps v komédii Next Day Air. Žeby sme mali už teraz jasné prvé dve miesta v rebríčku, alebo Wolverine prekvapí aj v druhom víkende?

 


autor Matej Oravec 5.5.2009
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.