PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Tretí Spidey vyzbrojený najväčším počtom kinosál v histórii, začal prepisovať tabuľky. A nie je ich málo ...

TOP 4.5. 2007 - 6.5. 2007
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Spider-Man 3 Sony 1. týždeň 151,1 mil  151,1 mil
2. Disturbia Paramount/DW 4. týždeň    5,8 mil    60,0 mil
3. Fracture New Line 3. týždeň    3,6 mil    26,7 mil
4. The Invisible Buena Vista 2. týždeň    3,2 mil    12,4 mil
5. Next Paramount 2. týždeň    2,8 mil    11,9 mil
6. Lucky You Warner Bros. 1. týždeň    2,7 mil     2,7 mil
7. Meet the Robinsons Buena Vista 6. týždeň    2,6 mil    91,9 mil
8.

Blades of Glory

Paramount/DW

6. týždeň

   2,4 mil

 111,7 mil
9. Hot Fuzz Rouge Picture 3. týždeň    2,2 mil   16,3 mil
10. Are We Done Yet? Sony 5. týždeň    1,7 mil   46,1 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Spider-Man 3
Peter Parker konečne nachádza rovnováhu medzi oddanosťou k Mary Jane a povinnosťami, ktoré má ako superhrdina. No za rohom už číha nebezpečenstvo. Keď sa jeho kostým z ničoho nič zmení na farbu čiernu ako uhoľ, zväčší sa zároveň jeho sila a premení aj Petra. Prebudí v ňom zlo, pomstychtivú stránku jeho osobnosti, ktorú sa snaží ovládať. Účinkom kostýmu sa Peter stáva povýšenecký a začne zanedbávať ľudí, ktorí ho majú najradšej. Je donútený vybrať si medzi príťažlivou silou nového kostýmu a tým akým býval - spravodlivým hrdinom. Peter musí poraziť svojich vlastných démonov ako aj dvoch najobávanejších lumpov, akí tu doteraz boli. Sandman a Venon nazhromaždili nevídanú silu a prahnú po pomste, aby ohrozili Petra a všetkých, ktorých miluje.

Réžia: Sam Raimi
Hrajú: Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church
Premiéra na Slovensku: 3.5. 2007

Päť rokov po tom, ako sa do kín dostala adaptácia marvelovského komixu Spider-Man, ktorá v otváracom víkende zarobila neuveriteľných 114,8 miliónov dolárov, prišiel Spider-Man s číslom 3 a prepísal takmer všetky tabuľky. Už pred začiatkom premietania sa vedelo, že Spidey 3 bude mať k dispozícii najväčšie množstvo kinosál v histórii – 4 252. Hneď počas celosvetovej premiéry vyšli prvé správy, že Spider-Man 3 zarobil len za jeden jediný deň - 59 miliónov dolárov. Porazení ostali Piráti Karibiku s Truhlicou mŕtveho muža, ktorí mali o 725 kín menej a zarobili v prvý deň premietania 55,8 miliónov dolárov. Takže už v piatok bolo jasné, že trojka Spider-Mana nie je žiaden divácky prepadák a zarobí za prvé tri dni viac, ako ktorýkoľvek iný film.

Utorkové výsledky ukazujú, že Spider-Man 3 zarobil za prvý deň premietania 59,8 milióna dolárov (v tabuľkách to znamená najväčší jednodňový zárobok, najziskovejší piatok a otvárací deň), v druhý klesol o 14,2%, na 51,3 miliónov (najziskovejšia sobota) a v nedeľu zarobil 39,9 miliónov (najziskovejšia nedeľa). Pondelkové výsledky hovorili o zárobku 148 miliónov dolárov za prvé tri dni, presnejšie utorkové o konečných 151,1 milióna dolárov zarobených v otváracom víkende. 100 miliónové hranica bola prekonaná za 2 dni. Porazení ostávanú opäť Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža. Tí ešte držia rekord aj v najrýchlejšie zarobených 200 miliónoch, za 8 dní. 150 miliónovú hranicu teda prekonal Spider-Man 3 za 3 dni.

151,1 miliónov znamená aj najziskovejší otvárací víkend. K výslednému číslu bol započítaný aj zárobok z 84 kín IMAX, kde Spidey zarobil 4,8 milióna. Porazení ostávajú Sparťania v 300, ktorí v IMAXe trhli 3,6 milióna dolárov.

S víkendom, ktorý Spider-Man totálne ovládol prišiel aj najväčší rozdiel medzi prvým a druhým filmom v tabuľke, ktorý sa vyšplhal až na 145,2 miliónov dolárov. Predchádzajúcim víťazom v tejto kategórii boli tiež Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža, ktorí na prvom mieste začiatkom júla 2006 zarobili 135,6 miliónov a druhý Superman sa vracia o 113,8 miliónov dolárov menej.

Celkový podiel Spider-Mana 3 na trhu v prvom májovom víkende bol 83,3%. Presne pre piatimi rokmi mal prvý Spider-Man 75 percentný podiel na víkendovom trhu.

So všetkými zárobkami prichádza samozrejme otázka, koľko celý ten cirkus okolo Spider-Mana 3 vlastne stál? A aj v tejto kategórii si Spidey 3 drží prvenstvo. Oficiálny rozpočet filmu je 258 miliónov dolárov, ale asi len zasvätení vedia, či to nebolo viac, ako 300 miliónov. Zároveň sa povráva, že viac ako štvrť miliardy dolárov bolo vyčlenených na reklamnú kampaň. Celkovo vyšiel celý Spider-Man 3 štúdio Columbia Pictures patriace Sony na viac ako pol miliardy amerických dolárov. Reklamná kampaň sa oplatila, pretože 8 z desiatich opýtaných ľudí išlo počas premiérového víkendu na Spider-Mana 3.

Mimo Severnej Ameriky a Kanady sa film premietal v 107 krajinách a zarobil 230,5 miliónov dolárov. (najviac: 26,5 mil. v Japonsku, 23,6 mil. v Anglicku, 22,5 mil. vo Francúzsku, 17,3 mil. v Južnej Kórei, 14,9 mil. v Taliansku, 13,6 v Nemecku, 11,8 v Mexiku, 11 mil. v Španielsku a 74,429 dolárov podľa boxofficemojo.com na Slovensku.) 230,5 milióna dolárov znamená najväčšiu zarobenú čiastku amerického filmu celosvetovo premiérovaného spolu s USA. Spider-Man 3 má po troch dňoch od americkej premiéry na konte z celého sveta 381,7 miliónov dolárov.

Určite stojí za to aj porovnanie s predchádzajúcimi časťami. Prvý Spider-Man s rozpočtom 139 miliónov dolárov zarobil v roku 2002 - 114,8 miliónov v premiérovom víkende, 403,7 miliónov tvoria americké tržby a celosvetové 821,7 miliónov dolárov. Spider-Man 2 mal premiéru v stredu 30. júna, rozpočet 200 miliónov a premiérový víkend od piatka do nedele bol v znamení 88,1 miliónov a od stredy do nedele zarobilo pokračovanie 152,4 milióna dolárov. Celkovo v amerických kinách 373,5 miliónov a z celého sveta je zárobok druhého Spider-Mana 783,7 milióna dolárov.

Americkí diváci dajú na recenzie, ale tentoraz sa nimi príliš neriadili, pretože spomedzi všetkých Spider-Manov, má trojka najhoršie reakcie od kritikov. Jednoznačne zafungovala reklama a hype, ktorý sa okolo celej trilógie vytvoril. Dôležitý bude výsledok z druhého víkendu premietania, ale už teraz je jasné, že Spider-Man 3 zarobí z celej série najviac.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 61%, imdb.com – 7,1/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Slovenská stránka

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Disturbia
Mladík Kale je trošku blbeček a rád robí zle. Tak dostane jedného dňa, súdom nariadené 90 dňové domáce väzenie, kedy sa vďaka špeciálnemu zariadeniu upevnenom na nohe, nedostane ďalej ako 10 metrov od domu. Čím sa dá týchto skoro sto dní väzenia inteligentne naplniť? Samozrejme pozeraním filmov, hraním počítačových hier a taktiež skúšaním skvelého ďalekohľadu nemiereného na dom oproti. A práve v dome oproti, sa deje niečo veľmi zvláštne.

Réžia: D.J. Caruso
Hrajú: Shia LaBeouf, Sarah Roemer, Carrie-Anne Moss, David Morse, Aaron Yoo


Takmer všetkých divákov pobral Spider-Man a ostatné filmy v tabuľke majú len veľmi nízke zárobky. Disturbia klesla o miesto, zárobok o 37%, na 5,8 milióna dolárov. Shia LaBeouf ako aj Paramount však môžu byť celkom spokojní, pretože ich 20 miliónový thriller už zarobil trojnásobok.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 67%, imdb.com – 7,0/10, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Fracture
Keď Ted Crawford zistí, že je mu jeho krásna mladá manželka neverná, rozhodne sa pre vraždu. Pre perfektnú vraždu. Medzi prvými policajtmi na mieste činu je vyjednávač Rob Nunally, ktorý ako jediný môže vojsť na miesto činu. Všetko sa zdá byť jasné. Ted Crawford je zatknutý tvrdiac, že išlo o náhodný výstrel a prípad je pridelený asistentovi štátneho návladného Willovi Beachumovi. Súd však Teda prepustí a Ted urobí mladému Willovi zo života peklo.

Réžia: Gregory Hoblit
Hrajú: Anthony Hopkins, Ryan Gosling, David Strathairn, Billy Burke
Premiéra na Slovensku: 9.8. 2007

Na tretie miesto poskočil thriller Fracture, ale o veľkom zárobku hovoriť nemôžeme. 26,7 miliónov dolárov za tri týždne je málo aj na takú hviezdu ako je Anthony Hopkins.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 71%, imdb.com – 7,0/10, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

             

The Invisible (Neviditeľný)
Ako vyšetríte vraždu, keď obeťou ste vy? Nadprirodzený thriller od producentov filmu Šiesty zmysel. Stredoškolák Nick mal život pred sebou, no len do okamihu, keď bol brutálne prepadnutý a jeho telo ukryté v lese v domnienke, že je mŕtvy. Uviazol však na pol ceste medzi svetom živých a mŕtvych, ešte nie celkom po smrti, ale neviditeľný pre ostatných živých. Môže len sledovať pátranie svojich blízkych a zúfalo sa snaží kontaktovať ľudí na tejto strane. Netuší, že len hodiny ho delia od definitívneho odchodu na druhý svet...

Réžia: David S. Goyer
Hrajú: Justin Chatwin, Margarita Levieva, Marcia Gay Harden, Chris Marquette, Premiéra na Slovensku: 28.6. 2007

Všetky ostatné filmy mimo Spider-Mana 3 vlastne len zbierali drobné a výnimkou nie je ani Neviditeľný. Druhý víkend zárobok 3,2 miliónov, po desiatich dňoch 12,4 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 25%, imdb.com – 5,8/10, yahoo.com – C+, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka

              

Next
Cris Johnston, kúzelník z Las Vegas je obdarený schopnosťou, ktorá je požehnaním aj prekliatím zároveň. Môže vidieť niekoľko minút do budúcnosti. Táto schopnosť mu pomáha pri práci kúzelníka a tiež pri kartách v kasíne, keď si potrebuje privyrobiť. Jeho schopnosti neostanú dlho nepovšimnuté. Protiteroristický agent FBI Callie Ferris by Crisov talent rád využil proti plánovanému útoku na Los Angeles so zbraňami hromadného ničenia. Nukleárna bomba tiká a Cris Johnson by mohol byť kľúčom k zabráneniu katastrofy.

Réžia: Lee Tamahori
Hrajú: Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel, Thomas Kretschmann
Premiéra na Slovensku: 15.11. 2007

V druhom víkende, hneď na piate miesto a s mizivým zárobkom 2,8 miliónov sa presunulo sci-fi Next. To sa na Nica Cagea a jeho filmy nepodobá, ale na Spider-Mana sú všetci krátky. Každopádne, keby Cage skutočne videl do budúcnosti, do tohto prepadáku by sa nepustil. Po desiatich dňoch má Next na konte len 11,9 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 30%, imdb.com – 5,6/10, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B-

Trailer
Oficiálna stránka

Až mimo prvú päťku sa podarilo dostať druhej novinke víkendu, pokrovej dráme spoločnosti Warner Bros. Lucky You. Drew Barrymore a Eric Bana mohli hrať o život, na Petra Parkera strácajú viac ako 146 miliónov dolárov.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 178,1 miliónov dolárov za víkend.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba

  5.5.- 7.5. 2006

Mission: Impossible II.   47,7 mil
 6.5.- 8.5. 2005 Kingdom of Heaven   19,6 mil
7.5. - 9.5. 2004 Van Helsing   51,7 mil

Ťažko predpokladať, že by si niektorá z nasledujúcich piatkových premiér trúfla na prvé miesto. Spider-Man 3 určite zaznamená pokles, ale nie taký, aby pred seba pustil sci-fi-thriller 28 Weeks Later, romantickú komédiu Georgia Rule, či vojnovú komédiu Delta Farce. Do 18. mája, kým príde Shrek Tretí pravdepodobne ostane prvé miesto Spider-Manovi.


autor Matej Oravec 8.5.2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.