PREVIEW: NA DRUHEJ STRANE

PREVIEW: NA DRUHEJ STRANE

článok



Z HONG KONGu DO BOSTONu

Príbeh “Na druhej strane” je nakrútený podľa kriminálneho thrileru z Hong Kongského prostredia v r.2002 “Internal Affairs”, ktorý žal úspechy v Ázii dávno predtým, ako bol premietaný v Amerike v r. 2004. Na americkej verzii sa začalo pracovať so scenáristom Williamom Monahanom čoskoro po jeho uvedení.  

Scenárista hovorí, “Nevidel som “Internal Affairs”, a ani som ho nechcel vidieť, pred dokončením môjho príbehu. Pracoval som na preklade z čínskeho scenára. Bol tam vynikajúci nosný príbeh, ku ktorému som mohol vytvoriť mnoho nových postáv. Páčilo sa mi duplikovať postavy v čínskom filme, ale moja adaptácia, tematicky, je celá o tragédii, ktorá sa začne keď sa ľudia odchýlia od toho, čo by mali robiť so svojimi životmi.“

“´Internal Affairs´ je veľmi dobrým príkladom toho, prečo mám rád kino v Hong Kongu. No “Na druhej strane” nie je remake tohto filmu,” hovorí Martin Scorsese.  “Inšpirovali sme sa týmto filmom, pre jeho prirodzenosť, hoci svet, ktorý vytvoril William Monahan je od Hong Kongského filmu veľmi odlišný. Keď som čítal scenár, stačila mi chvíľa na to, aby som si predstavil celú akciu a prenikol do podstaty príbehu a postáv. Jedna z vecí, ktorá ma zaujala bolo vystihnutie charakterov postáv a ich postoj k životu, ktorý bol nekompromisný. Toto pri režírovaní filmu upútalo.“

“Práca s Martinom Scorsesem bola výnimočná,” hovorí Monahan. “Bolo to čosi ako privilégium, vidieť ho ako si vytvára film vo svojej mysli keď sme sa rozprávali o scenári. Bolo to ako mať roky filmovovej školy naraz počas jedného nakrúcania.”

Monahan si spája scénu filmu so svetom, ktorý mu je veľmi blízky. „Projekt prišiel v období, keď som rozmýšľal o Bostone, odkiaľ pochádzam, a o ľuďoch, ktorých som vo svojom živote stratil. Tým pádom mi to umožnilo objaviť témy, ktoré mi neboli cudzie.“

Thomas B.Duffy, 30-ročný veterán Massachusetskej štátnej polície, ktorý zastával úlohu technického konzultanta filmu, zistil, že scenáristove rozhodnutie upriamiť film na boj medzi “Staties” a Bostonským Írskym ľudom, ktorý má zárodky v skutočnosti. Samozrejme, že na “Juhu” írsky ľud dominuje a kontroluje podsvetie mesta od skorých sedemdesiatych rokov až do obdobia, ktoré sa ukončilo len pred pár rokmi. Práve tam sa nachádzal hlavný stan podsvetia.

"Je to príbeh o tom", hovorí Scorsese, "ako sú dvaja mladí muži tvarovaní rôznymi silami v ich životoch: inštitúciou polície a kriminalistickou skupinou, ktorú vedie Frank Costello. Costello vníma Colina ako mladého chlapca a chce z neho urobiť zdanlivého vodcu komunity, čím sa môže dostať na vyššiu pozíciu u štátnej polície. No v skutočnosti je to Costellov človek. V rovnakom čase je Billy skvelým človekom pre políciu na to, aby bol vyslaný do podsvetia, pretože pochádza z  pracujúcej triedy Južného Bostonu. Je postavený do pozície, kde sa má pridať ku Costellovej skupine, no zároveň je nasadený na to, aby ho dolapil. Billy a Colin sú na jednej ceste… no čoskoro príde ku kolízii.”

Preview: Na druhej strane Preview: Na druhej strane

POLICAJTI ALEBO KRIMINALISTI…
KEĎ ČELÍTE NABITEJ ZBRANI, KDE JE ROZDIEL?

Leonardo DiCaprio v úlohe Billyho Costigana, je sľubný kadet Massachusettskej Štátnej Policajnej Akadémie, ktorý bol vybraný na nebezpečné poslanie v podsvetí ešte skôr, ako mal šancu si pripnúť odznak. Herec tvrdí, že táto úloha je viac než len možnosť opäť pracovať so Scorsesem. “Po prečítaní scenára som okamžite zatúžil byť súčasťou tohto projektu. Nemohol som to jednoducho odmietnuť a tak som povedal “áno” bez akéhokoľvek váhania alebo rozmýšľania. Pomyslel som si, že to bol skutočne silný príbeh s mnohotvárnymi a pôsobivými charaktermi.”

Billy Costigan pochádza z ulíc Bostonu a DiCaprio poznamenáva, že motivácia tejto postavy stať sa policajným dôstojníkom má korene v jeho túžbe uniknúť jeho pôvodu. “Myslím, že sa pridáva k policajným silám preto, že nemá inú možnosť a chce robiť odlišné veci ako celá jeho rodina."

Scorsese poznamenáva, “Leo ako herec dokáže vyjadriť vnútorný konflikt mladého muža, ktorý sa dostane do zlej situácie a potom sa čuduje, čo tam vlastne robí. Môžte to vidieť v jeho tvári, môžte to vidieť v jeho očiach. Je to jeden z dôvodov, prečo rád pracujem s Leom. Vie, ako vyjadriť emóciu, bez toho, aby povedal čo len jedno slovo. Jednoducho to z neho vyžaruje. Je jednoducho výnimočné ho sledovať.”

Colin Sullivan je ďaľším členom Massachusettskej Štátnej Polície s koreňmi v Južnom Bostone, ktorý vedie dvojitý život, napriek tomu, že Colin je zrkadlovým opakom Billyho.  

“Matt skutočne prenikol do Colinovho charakteru,” tvrdí Scorsese. “Páči sa mi, že dokážem vidieť ako pracuje jeho myseľ, keď sa Colin pokúša nájsť cestu z problémov a zachrániť sa, napriek čomu sa stále dostáva hlbšie a hlbšie do svojej hlavy. Svojím spôsobom je Colin omnoho tragickejšia postava ako Billy, pretože skutočne verí, že sa zo všetkého dostane." 

Preview: Na druhej strane Preview: Na druhej strane

Damon poznamenáva, “V Colinovom živote, je postava Franka Costella významnejšia ako život. Každý vie, kto je a  všetci sa ho boja. Prvýkrát, keď sa s ním Colin dostal do kontaktu, mal len asi 12 rokov. Toto stretnutie naňho neuveriteľne zapôsobilo ako na dieťa zo susedstva. Costello je omnoho významnejší ako postava otca v Colinovej mysli a vidíme, ako sa už od samého začiatku medzi nimi utvára vzťah.” 

Costello si môže dovoliť mu venovať svoj čas, pretože ako Damon hovorí, „Každý chlapec sa raz stane mužom a Costello vie, že bude môcť využiť oddanosť, ktorú k nemu Colin prechováva. Navrhne Colinovi, aby sa pridal k štátnej polícii a stal sa jeho informátorom. Zatiaľ čo jeden muž je tajný policajt v podsvetí, druhý je informátorom podsvetia v policajnom zbore."

“Naše zdvojené charaktery sú ako dve strany tej istej mince, hoci pochádzajú z podobného prostredia,” súhlasí DiCaprio. “Colin si vyberá jednu cestu a Billy zase druhú, no ich životy sú navzájom prepojené… spojené spôsobmi, ktorým nebudú nikdy rozumieť. Týmto sa stáva táto neobvyklá partia šachu plná informácií a dezinformácií.”

Najnápadnejšie spojenie medzi Billym a Colinom je ich nevedomky zdieľané spojenie s Frankom Costellom, ktorého stvárňuje legendárny Jack Nicholson. Tento film je prvou spoluprácou Nicolsona a Scorseseho, hoci ako povedal režisér, “Jack a ja sa poznáme už 30 rokov. Z istých dôvodov sme sa nikdy nestretli pri filme, tak som si pomyslel, že by to bolo zaujímavé, ak by mal záujem vžiť sa do postavy Costella."

Gram King spomína, “Keď Marty po prvý krát spomenul Jacka Nicholsona v spojení s touto úlohou, myslel som si, že sníva, ale stalo sa to realitou. Jack sa vložil do postavy Costella svojím spôsobom, tak ako to dokáže iba on. Vo filme je tak veľa momentov, ktoré nazývam “Jackovými momentmi”, sú jednoducho úžasné.”

“Jack Nicholson je ako prírodný živel,” dodáva DiCAprio. “Dokáže byť pred kamerou skutočne nepredvídateľný, takže sa musíte naučiť text s medzerami. Myslím tým, že počas nakrúcania boli chvíle, kedy som netušil, čo bude ďalej, nikdy som si nebol istý, ktorú tvár Costella ukáže. Je to pre herca  veľmi zaujímavé hrať popri niekom takom, pretože vás to drží v napätí.” Sú len dvaja ľudia spomedzi radov Štátnej Polície, ktorí vedia, kto sa najnovšie pridal ku Costellovej skupine ako tajný policajt: Kapitán Queenan a Seržant Dignam.

“Mark Wahlberg je jednoducho znamenitý Dignam,” hovorí Scorsese. “Pochádza z okolia Bostonu, takže dosť dobre pozná tento svet a jeho charakter. Dignam je sám sebou, nič nezmení jeho prístup voči komukoľvek či čomukoľvek. Všetko vidí a počuje a neexistuje nič, čo by mu uniklo. Môžete sa o to pokúsiť, ale vždy bude mať pre vás odpoveď a pravdepodobne to budú len dve slová… Myslím, že viete aké,” smeje sa Scorsese.|

Wahlberg, ktorému sa zdalo prirodzené používať svoj rodný Bostonský prízvuk žartuje, “Obávam sa, že Marty nerozumel polovicu z toho, čo som hovoril. Povedal by, “Mali by sme občas použiť titulkovacie zariadenie.”

Kapitána Queenana hrá Martin Sheen. Herec prezradil, že úlohu zobral ešte skôr ako čítal scenár. “Dôvod, pre ktorý som túto ponuku prijal, bola možnosť pracovať s Martinom Scorsesem. Nikdy som nemal príležitosť s ním pracovať, no vždy patril medzi mojich obľúbených režisérov. Neskôr, keď som si prečítal scenár, som svoje rozhodnutie ani trochu neľutoval. Je to skvelý príbeh.”

Preview: Na druhej strane Preview: Na druhej strane

"Billyho pravá identita ostane navždy utajenou pre riaditeľa špeciálnej vyšetrovacej jednotky, Kapitána Ellerbyho, ktorého stvárňuje Alec Baldwin. Ellerby je posadnutý dochytením Costella a zastavením jeho kriminálnej činnosti,” tvrdí Baldwin. “Prispôsobuje si pravidlá podľa svojich potrieb. No napriek všetkému, je to dobrý policajt.” 

Hoci Frank Costello získal viac než len svoju reputáciu násilníka, málokedy robí špinavú prácu osobne. Namiesto toho sa spolieha na skupinu brutálnych gangstrov.

Jedna z hlavných postáv v tomto filme, ktorá nie je ani policajt, ani kriminálnik je zároveň jediná žena. Vera Farmingová hrá Madolyn, psychiatričku špecializujúcu sa na jednanie s problémovými ľuďmi na oboch stranách práva. Vo víre osudu, sa stáva ďalším neželaným spojivkom medzi Colinom, mužom, ktorého vníma romanticky a Billym, ktorého rieši čisto profesionálne. Farminga poznamenáva, “Pre Madolyn je Colin muž, s ktorým má veľa spoločného. Znamená pre ňu bezpečie a oddanosť, pričom s Billym je to viac o intimite a vášni. Zdá sa byť tak trochu vyvrhelom, no sú pre seba ako stvorení.”

DiCaprio hovorí, “Madolyn je jediné citové spojenie, ktoré Billy má. Je jediná osoba, ktorej môže dôverovať, aj keď len veľmi obmedzene, pretože nesmie odhaliť nič o sebe a o tom, čo robí. Ako jeho poradkyňa sa mu snaží spočiatku len pomôcť, no neskôr sa medzi nimi vytvorí silné puto.”  

“Čo sa mi na postave Madolyn páči je, že je to psychiatrička, ktorá má intuíciu, no nenasleduje svoje vlastné inštinkty. Páči sa mi ten protiklad,” hovorí Farminga. 

Matt Damon spomína, “Práca s Martinom Scorsesem mi dala veľa. Naučil som sa nové veci len z toho, ako som ho sledoval. Má skvelý pohľad na správanie a vie rozoznať čo je skutočné a čo nie. Ako hercom sa nám veľmi páčilo odhaľovať tieto momenty, je to jeden z dôvodov, prečo všetci chceme robiť jeho filmy.”

“Ako môže niekto urobiť film?“ prehodí Scorsese. “Robíte ho s rôznymi nástrojmi, z ktorých by som spomenul – príbeh, jazyk, prostredie, ľudí, ktorí hrajú svoje úlohy- toto všetko tvorí film. Zo všetkých týchto výnimočných elementov je jeden, na ktorý sa pri rozprávaní príbehu absolútne spolieham- je to obsadenie. Mať hercov, akých sa nám podarilo mať v tomto filme bolo pozoruhodné.”
 


autor press kit 23.10.2006
  • DVD: Na druhej strane (18.04.2007 2:24:08)
  • Profil: Matt Damon (03.11.2006 16:56:38)
  • Na druhej strane (02.11.2006 4:31:49)
  • The Departed v seriálovom balení (30.08.2016 21:47:40)
  • The Departed tím bude gamblovať (30.08.2011 1:43:40)
  • The Departed 2 (01.02.2007 17:32:59)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)

    Žáner: Krimi/Dráma
    Minutáż˝: 0 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2006
    Homepage www

    Premiéra: 6.10. 2006
    Premiéra SK: 2.11. 2006
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    18.4 |
    hodnotenie 7/10
    18.4 |
    hodnotenie 8/10
    18.4 |
    hodnotenie 3/10
    25.4 |
    2.5 |
    2.5 |
    9.5 |
    hodnotenie 8/10
    16.5 |
    NAJČÍTANEŠIE
    |SMRŠŤ
    1
    hodnotenie 5/10
    |KOLAPS
    0
    hodnotenie 8/10
    |GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
    1
    hodnotenie 5/10
    |ZÓNA ZÁUJMU
    0
    hodnotenie 8/10
    |OPIČÍ ČLOVEK
    0
    hodnotenie 7/10
    |SAMOTA
    0
    hodnotenie 7/10
    |KUNG FU PANDA 4
    1
    hodnotenie 6/10
    |VYSVETLENIE NA VŠETKO
    1
    hodnotenie 7/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 6379
    02 |
    návšt. 3868
    03 |
    návšt. 3865
    04 |
    návšt. 3518
    05 |
    návšt. 2098
    06 |
    návšt. 1798
    07 |
    návšt. 2057
    08 |
    návšt. 1557
    09 |
    návšt. 764
    10 |
    návšt. 551
    REBRÍČEK US
    01 |
    $80,0 mil.
    02 |
    $16,0 mil.
    03 |
    $11,0 mil.
    04 |
    $10,0 mil.
    05 |
    $3,3 mil.
    06 |
    $2,4 mil.
    07 |
    $2,2 mil.
    08 |
    $1,9 mil.
    09 |
    $1,5 mil.
    10 |
    $1,4 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.