FILMOVÉ KONŠPIRÁCIE

FILMOVÉ KONŠPIRÁCIE

článok



Teroristické útoky na World Trade Center z 11. septembra 2001 svojou tragickosťou a rozsahom určujú americkú a svetovú politiku dodnes. Napriek všetkým vyšetrovaniam a komisiám, ktoré mali odhaliť, čo sa presne v ten tragický deň udialo, ostávajú detaily, príčiny a udalosti toho smutného utorka stále nejasné a záhadné. A ako také ponúkajú samozrejme dostatok materiálu pre rôzne konšpiračné teórie a názory …

Loose Change, 2nd Edition

Dylan Avery plánoval nakrútiť fiktívny film o konšpirácii v spojitosti s útokmi z 11. septembra. Avšak počas výskumu a získavania informácií dospel k názoru, že oficiálne vysvetlenia vlády uplynulé udalosti viac utajujú ako ich vysvetľujú. Po porade so svojím priateľom z detstva a vojakom z povolania Koreym Roweom, ktorý sa práve vrátil z Afganistanu a Iraku, sa Avery rozhodol zmeniť tému snímky a nakrútiť dokumentárny film o tejto tragédii používajúc získané fakty a overiteľné teórie.

Prvá verzia Loose Change (voľne preložené ako „voľné, neželané drobné“) uzrela svetlo sveta v apríli 2005 a bola vyprodukovaná za 2000 dolárov. V novembri 2005 bola zverejnená Loose Change, Second Edition – upravená a rozšírená verzia, reagovala nielen na kritiku prvej edície opravením chýb, ale obsahovala aj veľa nového materiálu, ktorý Avery získal cez online aukciu eBay. Táto verzia, ktorej produkčné hodnoty sa pohybujú okolo 6000 dolárov, je nateraz poslednou zverejnenou a dá sa zohnať buď ako DVD cez oficiálnu stránku, alebo zadarmo cez Google Video. Ešte aj táto verzia bola v auguste 2006 opravená, prestrihaná a boli z nej vyňaté zábery z filmu 9/11 francúzskych bratov Nardetovcov, ktoré boli použité bez ich zvolenia.

Filmové konšpirácie Filmové konšpirácie

Loose Change sa venuje udalostiam 11. septembra a analyzuje ich z pohľadu dostupných dokladov a informácií. Postupne sa venuje nielen dňom a mesiacom, ktoré predchádzali „Teroru v Amerike“, ale hlavne útokom lietadlami na Pentagon a WTC, ako aj udalostiam letu 93. Pomocou odtajnených dokumentov, rozhovorov s požiarnikmi, policistami a svedkami, ako aj video a audio nahrávok – väčšinou všeobecne dostupných a získaných od televíznych staníc – sa autori snažia poukázať na nezrovnalosti oficiálnej verzie udalostí zverejnenej v Správe komisie 11. septembra (9/11 Commission Report). Zároveň prezentujú svoje vlastné závery, že sa jednalo o veľké sprisahanie, pri ktorom sa spreneverilo nielen neuveriteľné množstvo peňazí, ale ktoré hlavne vohnalo Ameriku do dvoch vojenských konfliktov a dovolilo a naďalej umožňuje prezidentovi ľubovoľne konať pod záštitou týchto udalostí (Patriot Act, Ministerstvo domácej bezpečnosti, nezákonné odpočúvania telefónov, ...).

Film sa snaží tieto body ozrejmiť nielen lacno pôsobiacim a často neserióznym komentárom, ale aj vhodne useknutými rozhovormi, vetami ktorým chýba kontext, svedeckými výpoveďami náhodných ľudí a vyhláseniami, ktoré sa dajú len ťažko overiť. Aj dokumenty citované a používané ako dôkazy, väčšinou pôsobia tajným, ilegálnym alebo aspoň ťažko zohnateľným dojmom – čo nemá znamenať, že sú nepravdivé, ale iba ťažko overiteľné. Navyše je vo verzii spred augusta 2006 párkrát použitá Wikipédia ako zdroj, čo ešte viac rúca dojem vážneho a dobre vydokladovaného dokumentu. Hlavne keďže väčšina informácie, pri ktorej je zobrazená Wikipédia, je skôr fyzikálneho alebo prírodovedeckého charakteru, kde by aj citát z knihy alebo odbornej učebnice postačil. Napriek tomu sa filmu vo veľkej miere darí, ak nie vybudovať závažné obvinenia zo sprisahania, tak aspoň naštrbiť všeobecne prijaté teórie o 9/11. Veľa okolností sa dá vysvetliť inak, odvolať sa na náhodu a pod., ale kde fyzika alebo dôkazy/vyhlásenia nepustia, tam ani najlepšie argumenty nepomôžu. Loose Change veľmi zručne upozorňuje na to, že americká vláda toho viacej umlčala, skonfiškovala a zatajila, ako verejnosti prezentovala, a slobodný prístup k nahrávkam (video kamery v okolí Pentagonu, trosky dvojičiek, atď.) a informáciám, by všeličo osvetlil a zabránil ďalším konšpiračným teóriám ... ak tu, samozrejme, nemáme dočinenia so skutočnou konšpiráciou.

Kritika a popularita

Loose Change nie je samozrejme zďaleka jedinou konšpiračnou teóriou zaoberajúcou sa 11. septembrom. Počet kníh, časopisov, webstránok a filmov, ktoré sú dostupné, svedčí o popularite tejto témy. Minimálne množstvo zverejnenej a overiteľnej informácie, je priam liahňou pre dohady a teórie, z ktorých je Loose Change asi najlepšie rešeršovaná aj prezentovaná. Popularita tohto filmu – znásobená jeho voľnou dostupnosťou na internete – je značná a autori sami priznávajú, že nestíhajú vybavovať zákazky. Napriek všetkému sa film od svojho uverejnenia v roku 2005 oficiálnej odozvy nedočkal.

Filmové konšpirácie Filmové konšpirácie

Čoho sa však dočkal viac ako dosť bolo kritiky, ktorá rástla s jeho popularitou. Webstránky ako Screw Loose Change a iné sa zhostili úlohy ozrejmiť klamstvá a zavádzanie v Loose Change, čo sa im darí viacej-menej úspešne. Avery sám tvrdí, že nikdy neplánuje uverejniť úplne bezchybnú verziu svojho filmu (ak sa to vôbec dá), aby nachádzaním chýb motivoval divákov k získavaniu vlastných informácií a vytvoreniu svojho názoru. História filmu však ukazuje, že najväčšie chyby sú vždy prestrihaním, alebo iným upravením odstránené – Avery tak pružne reaguje na kritiku, a preto sa snáď dočkáme v budúcnosti verzie, ktorá nebude tak ľahko napadnuteľná ako terajšia.

Tragickosť a šok udalostí 11. septembra 2001 zanechali hlboké stopy, ako v Amerike, tak na celom svete a významným spôsobom ovplyvňujú svetové, ako aj denné (americké) dianie dodnes. Po zlyhaní amerických médií, ktorých impotencia a „vojnová“ nekonfliktnosť v posledných piatich rokoch je priam do očí bijúca, je na konšpiračných teoretikoch, aby ukázali ľuďom nonkonformistické pohľady na vec. Investigatívny žurnalizmus existuje v rôznych podobách a aj kontroverzný dokument ako Loose Change podeň spadá, nech pôsobí hocako lacno. Je pravda, že pre každú teóriu sa dajú nájsť dohady, svedkovia a informácie ju podporujúce – napriek tomu obsahuje Loose Change pár faktov, ktoré primäjú diváka k rozmýšľaniu, ktoré otrasú jeho pohľadom na vec; pohľadom, ktorý je tak jednotne forsírovaný mediálnou elitou Ameriky. A to je v strachom opantanej atmosfére panujúcej v Spojených štátoch amerických, kde je vojna a patriotizmus používaný ako dôvod na každé porušenie ľudských práv, len a len dobre ...

Každý národ, či s alebo bez volebného práva, je možné primäť k uposlúchnutiu príkazov jeho vodcov. To je úplne jednoduché. Netreba nič viac, ako národu povedať, že je napadnutý a pacifistom vyčítať ich nedostatok patriotizmu a vyhlásiť, že ohrozujú krajinu. Tento spôsob funguje v každej krajine.“ – Hermann Göring, v rozhovore s Gustavom Gilbertom vo svojej väzenskej cele, 18. apríla 1946.

Loose Change 2nd Edition (USA, 2006, 82 min.)
Réžia: Dylan Avery. Scenár: Dylan Avery, Jason Bermas, Korey Rowe. Strih: Dylan Avery, Jason Bermas, Korey Rowe. Produkcia: Dylan Avery, Jason Bermas, Korey Rowe. Hrajú: Dylan Avery 


autor Marek Vojtko 11.10.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Dráma
Minutáż˝: 129 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2006
Homepage www

Premiéra: 9.8. 2006
Premiéra SK: 5.10. 2006
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.