PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



V minulých rokoch sa ukázal práve tento víkend, ako najlepší pre nasadenie letného blockbusteru. Da Vinciho kód to len potvrdzuje, hoci jeho zárobku dosť chýba, aby sa priblížil k Tretej Epizóde Hviezdnych vojen, alebo Shrekovi 2.

TOP 19.5. - 21.5. 2006
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Da Vinci Code  Sony 1. týždeň   77,0 mil   77,0 mil
2. Over the Hedge DreamWorks 1. týždeň   38,4 mil   38,4 mil
3. Mission: Impossible III Paramount 3. týždeň   11,3 mil 103,5 mil
4. Poseidon Warner Bros. 2. týždeň     9,2 mil   36,8 mil
5. RV Sony 4. týždeň     5,0 mil   50,3 mil
6. See No Evil Lions Gate 1. týždeň     4,5 mil    4,5 mil
7. Just My Luck Fox 2. týždeň     3,3 mil   10,4 mil
8. An American Haunting Freestyle 3. týždeň

  1,47 mil

  13,4 mil
9. United 93 Universal 4. týždeň   1,40 mil   28,2 mil
10. Akeelah and the Bee Lions Gate 4. týždeň     1,0 mil   15,7 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Da Vinci Code (Da Vinciho kód)
Roberta Langdona, uznávaného profesora náboženskej symbológie, prekvapí v hotelovej izbe v Paríži naliehavý telefonický rozhovor. Správca umeleckých zbierok v Louvri, Saunier bol zavraždený. Vedľa mŕtveho tela polícia objavila záhadnú šifru a požiadala Langdona o spoluprácu. Do pátrania sa zapojí aj nadaná francúzska kryptologička Sophie Neveuová. Obaja sú prekvapení množstvom stôp dômyselne ukrytých v najslávnejších dielach Leonarda da Vinciho, ktoré úzko súvisia s takmer rituálnou vraždou Sauniera. Na svetlo vychádzajú ďalšie záhadné súvislosti, naznačujúce spojenie zavraždeného s tajným spoločenstvom Priorstva Sionu. Dostávajú sa do neuveriteľného kolotoča udalostí, v ktorom sa nepriatelia bez mien a tvárí snažia ich pátranie za každú cenu prekaziť. Pradávne tajomstvo, ktorého zverejnenie by znamenalo prepísanie ľudských dejín, má zostať naveky skryté.

Réžia: Ron Howard (Čistá duša) 
Scenár: Akiva Goldsman, Dan Brown 
Hrajú: Tom Hanks (Terminál), Audrey Tautou (Špina Londýna), Ian KcKellen (Pán prsteňov), Jean Reno (Ružový panter), Paul Bettany (Firewall), Alfred Molina (Spider-Man 2)
Premiéra na Slovensku: 18. 5. 2006

Konečne má dôvod na úsmev aj štúdio Sony, ktoré nasadilo do 3.735 kín svoj letný 125 miliónový blockbuster Da Vinciho kód. Ten počas prvého víkendu premiatania zarobil rovných 77 miliónov dolárov. Ide o najvyšší zárobok v roku 2006 v premiérovom víkende. Da Vinciho kód prekonal Dobu ľadovú 2 (68 mil.) a aj Mission: Impossible III (47,7 mil.). 77 miliónov však v celkovej tabuľke najziskovejších filmov v prvom víkende stačí len na 13. miesto. Oveľa dôležitejší ako zárobok zo severoamerických kín je zárobok z kín medzinárodných, ktorý sa vyšplhal až na 152,6 miliónov dolárov a po celom svete bolo takmer 6 tisíc kópií tohto filmu. Celosvetovo teda Da Vinciho kód zarobil 229,6 miliónov. Pre porovnanie: Star Wars: Epizóda III – Pomsta Sithov zarobila za rovnaký čas mimo USA 145,5 miliónov dolárov a zhodou okolností to bolo presne pred rokom.

Da Vinciho kód priviedol do kín tých, čo čítali knihu Dana Browna, ktorá spôsobila nemalý rozruch, ale aj tých čo knihu nečítali. Mediálna kampaň k filmu nehovorila takmer nič. Stačila kontroverzná kresťanská téma. Recenzie nie sú vôbec pozitívne, ale dôležite sú peniaze. Sony si aspoň zahojí rany, ktoré spôsobil prepadák Cinderella Man, ktorý tiež režíroval Ron Howard.

Nech budúci víkend dopadne premiéra X-Men 3 akokoľvek, u Sony budú mať krásne leto.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 22%, imdb.com – 6,5/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B-

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Výborná stránka po všetkých smeroch. Môžem povedať, že som ju sledoval od začiatku a vždy keď sa na nej objavilo niečo nového, bolo to do detailov prepracované. Príjemné bádanie...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Over the Hedge (Za plotom)
Prišla jar, a keď zvieracia komunita v čele s opatrnou korytnačkou Vernom precitla zo zimného spánku, zistila, že má nových susedov. Za novou veľkou vecou (nazývanou živý plot) sa usadili ľudia. Vern a spol. sa ich spočiatku boja a hodlajú si od nich držať odstup, to sa ale zmení, keď medzi nich zavíta ukecaný mýval RJ. Postupne sa mu podarí ich presvedčiť že, ľudský svet je rajom na zemi, plným šťavnatých odpadkov a podobných pokladov.

Réžia: Tim Johnson, Karey Kirkpatrick
Scenár: Len Blum, Lorne Cameron, David Hostelton, Karey Kirkpatrick
Hovoria: Bruce Willis (Rukojemník), Garry Shandling (Zoolander), Steve Carell (40 rokov panic), Nick Nolte (Hotel Rwanda), Eugene Levy (Prci, prci, prcičky)
Premiéra na Slovensku: 15. 6. 2006

Až 4.059 kín, teda viac ako mal Da Vinciho kód, premietalo najnovší film z dielne DreamWorks Animation "Za plotom". Film zarobil 38,5 miliónov dolárov, čo nie je zlé, ale u DreamWorksu sú zvyknutí na vyššie zárobky. Ich predchádzajúce filmy Madagascar aj Príbeh žraloka zarobili o 10 miliónov viac.

Za plotom má lepšie recenzie ako Doba ľadová 2, ktorá má teraz na konte 189 miliónov dolárov. Príjemné je, že sa blíži Memorial Day, kde by Za plotom mohlo mať slušné zisky, ešte pred prichodom animáku Cars.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 74%, imdb.com – 7,6/10, Roger Ebert – 3/4, yahoo.com – B+, boxofficemojo.com – B+

Trailer
Oficiálna stránka

„Ja viem, kde je jedlo. Priamo za plotom.“ Ak chcete dôkladnejšie preskúmať túto stránku, budete potrebovať viac času, ale o zábavu budete mať v každom prípade postarané. Pokiaľ by ste veľa času nemali, odporúčam kliknúť na Behind the Scenes.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Mission: Impossible III
Agent Ethan Hunt nechodí do terénu, ale trénuje nových IMF agentov. Je však privolaný späť do akcie, aby čelil najsilnejšiemu záporákovi – Owenovi Davianovi. Hunt sa so svojim tímom snaží dostať Daviana a zachrániť Huntovu lásku Juliu.

Réžia: J.J. Abrams (seriál Alias, Lost)
Scenár: J.J. Abrams, Bruce Gellar
Hrajú: Tom Cruise (Vojna svetov), Ving Rhames (Úsvit mŕtvych), Keri Russell (Údolie tieňov), Philip Seymour Hoffman (Capote), Laurence Fishburne (Matrix)
Premiéra na Slovensku: 4. 5. 2006

M:I 3 rovnako ako aj Poseidon zaznamenali výrazný pokles v návštevnosti s príchodom Da Vinciho kódu. V treťom víkende zarobila tretia Misia Toma Cruisea 11 miliónov dolárov a M:I 3 sa tak stáva prvým letným filmom v roku 2006, ktorý prekonal hranicu 100 miliónov, ale pravdou ostáva, že viac ako 140 miliónov nezarobí. Celosvetovo má už na konte slušných 266 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 70%, imdb.com – 6,9/10, Roger Ebert – 2,5/4, yahoo.com – B, boxofficemojo.com – B

Recenzia
Trailer

Oficiálna stránka

Stránka s veľmi dobrou hudbou, aj informácii je na nej tak akurát, ale chcelo by to niečo prepracovanejšie, ako sa na Mission Impossible patrí. Bohužiaľ nič také sa nekoná. To už je potom lepšie navštíviť českú stránku
.

             
Poseidon
Luxusná zaoceánska loď Poseidon je jedinečná – je vyššia ako dvadsaťposchodový dom, honosí sa 800 kajutami a 13 palubami. Túto noc sa väčšina pasažierov zišla v hlavnej tanečnej sále, aby privítala Nový rok vo veľkom štýle. Medzitým si prvý dôstojník na mostíku všimne obrovskú vlnu – vyše 30 metrov vysokú, valiacu sa desivou rýchlosťou smerom na loď. Vlna naráža obrovskou silou, loď sa len krátko zakymáca a vzápätí sa prevráti hore dnom. Voda sa valí cez rozbité okná, plynové vedenie skolabuje a vypukne požiar, osvetlenie zlyháva a pasažieri i personál sa ocitnú uprostred temnoty a narastajúceho chaosu. Napriek nepriaznivým následkom katastrofy sa asi stovka tých, čo prežili ocitne v priestoroch pomerne nedotknutej tanečnej sály nachádzajúcej sa teraz už pod vodnou hladinou. Počas cesty nahor, ktorá je plná strmých stien, slepých uličiek a smrteľných priepastí medzi pasažiermi vznikajú silné putá. A tou najdôležitejšou vecou sa stáva dôvera...

Réžia: Wolfgang Peterson (Trója)
Scenár: Mark Protosevich, Paul Gallico
Hrajú: Josh Lucas (Stealth), Kurt Russell (Dreamer), Jacinda Barrett (Bridget Jones 2), Richard Dreyfuss (Silver City)
Premiéra na Slovensku: 13. 7. 2006

Warnerovská 160 miliónová pohroma Poseidon skončila v druhom víkende so zárobkom 9,2 miliónov dolárov. Po desiatich dňoch je zárobok filmu len znepokojujúcich 36,8 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com – 28%, imdb.com – 5,6/10, Roger Ebert – 2/4, yahoo.com – B-, boxofficemojo.com – B

Trailer
Oficiálna stránka
A vlna sa valí... Po krátkom intre sa na vás hrnú samé chválospevy v podobe vytrhnutých viet z recenzii. O filme nájdete najrôznejšie informácie, celkom fajn sú fotografie a keď by bolo najhoršie, dá sa z tejto stránky poslať aj S.O.S., čo v prenesenom zmysle slova znamená poslať stránku niekomu.

            
RV (Rodinná dovolenka a iné nešťastia)
Munroovci sú typická Americká rozpadajúca sa rodinka s rebelantskými, nekomunikatívnymi potomkami a bezradnými rodičmi. Otec rodiny, Bob by rád napravil túto situáciu a prenajme si „motorový dom“, aby zobral svoj klan na dovolenku. Vzápätí príde na to, že táto dovolenka vážne ohrozuje nielen jeho zdravie...

Réžia: Barry Sonnenfels (Muži v čiernom 2)
Scenár: Geoff Rodkey
Hrajú: Robin Williams (Insomnia), Cheryl Hines (Riskni to s Polly), Josh Hutcherson (Zathura), Jeff Daniels (Hodiny), Joanna „Jojo“ Levesque
Premiéra na Slovensku: zrušená

Z filmov v tabuľke sa najlepšie drží komédia Robina Williamsa RV. Po štyroch týždňoch premietania prekročila Rodinná dovolenka a iné nešťastia 50 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 24%, imdb.com – 5,0/10, Roger Ebert – 2/4, yahoo.com – C, boxofficemojo.com – C

Trailer
Oficiálna stránka

„Na rodinnej dovolenke nebude nikto počuť váš krik.“ Keď je na semafóre zelená, dostanete sa k informáciam o filme, fotkám a Downloadom a zabiť čas môžete aj vydarenými hrami.

Ďalší horor z dielne Lions Gate See No Evil zarobil len v 1 257 kinách 4,6 milióna dolárov. Do prvej desiatky sa už nedostala Doba ľadová 2, ktorá má momentálne na konte 189,2 miliónov dolárov a medzinárodne zarobila už 429,7 miliónov dolárov. Dohromady je to 619 miliónov dolárov, takže Dobe ľadovej 2 patrí 29. miesto v tabuľke najziskovejších filmov všetkých čias. Je dosť pravdepodobné, že sa dostane až na miesto 23, pred animovanú komédiu Rodinka Úžasných, ktorá zarobila 631 miliónov dolárov.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 151,4 miliónov dolárov za víkend.

 

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
  20 - 22  máj 2005 Star Wars: Episode III 108,4 mil
  21 - 23  máj 2004 Shrek 2 108,0 mil
  23 - 25  máj 2003 Bruce Almighty  70,8 mil

Po M:I 3Da Vinciho kóde je tu ďalší z letných blockbusterov, ktorý štartuje rovnako u nás ako v Amerike. X-Men: The Last Stand sa bude premietať v 3 689 kinách a je to jediný veľký film, ktorý posledný májový víkend začína svoju cestu kinami. Recenziu Michala Korca si môžete prečítať tu.


autor Matej Oravec 26.5.2006
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.