BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

BLOKBASTER, PREMIERE, CINEMA

článok



Mŕtva nevesta Tima Burtona, ktorá sa k nám do kín pravdepodobne vôbec nedostane, získala v hodnotení v Cineme plnú stovku a v Premiere 4 hviezdičky. Nuž... ostáva buď investovať a vypraviť sa za hranice, alebo dúfať, že sa tento titul objaví na Medzinárodnom filmovom festivale...

Premiere je so svojou titulnou stranou vždy o krok dopredu a preto aj na tej novembrovej nájdeme film, ktorý sa do našich (aj tých Českých) kín dostane až budúci mesiac. Je to King Kong a tak si Premiere vyriešila dilemu s obálkou decembrového čísla, na ktorej bude s najväčšou pravdepodobnosťou Harry Potter. Blokbaster dal na svoju titulnú stranu charizmatickú hrdinku z filmu Letový plán, ktorý sa mal premietať až budúci mesiac. Cinema zase fandí českému filmu a tak sa na jej obálku dostal Ivan Trojan ako anjel Petronel.

Hlavným filmom mesiaca je podľa obsiahlych materiálov vo všetkých časopisoch Kliatba bratov Grimmovcov. A bodaj by nie, keď čakanie na Gilliamov film trvalo sedem rokov a k tomu sa takmer celý nakrúcal na území Českej republiky. Všetky tri časopisy sa zhodli na hodnotení a každý z nich priniesol niečo naviac. Cinema veľmi krásny rozhovor s Tomášom Hanákom, popisujúcim nielen prácu s Gilliamom. Krátky rozhovor s lesníkom Hanákom nájdete aj v Premiere, kde je akoby len „výcuc“ z toho najlepšieho. Samozrejme, že rozhovor s ním robil vždy niekto iný, čo dokazuje, že nielen tí americkí herci sú stále podrobovaní tým istým otázkam. Premiere prináša aj rozhovor s Terry Gilliamom a pohľad do Gilliamlandu. Blokbaster zase dvojstranu o Gilliamovi, kde sa dozviete, ako to bolo s jeho kariérou, prečítate si o nerealizovaných i realizovaných filmov a nájdete aj zaujímavé pikošky. Najlepší článok, ktorý stojí aj sám o sebe a aj sa vzťahuje ku konkrétnemu titulu, priniesla Cinema. Portrét Boba a Harveyho Weinsteinových patrí k najlepším článkom tohto mesiaca. Ak medzi Vami existujú ešte aj takí, čo si kupujú a čítajú všetky filmové časopisy, určite mi dáte za pravdu, že ide len o to, ktorý z časopisov vezmete do rúk ako prvý. V každom z článkov sa dozviete niečo nového a zopakujú vám niečo, čo ste už vedeli.

Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema Blokbaster, Premiere, Cinema

Hlavnou hrdinkou novembra je herečka Jodie Foster, ktorá naposledy nakrútila film Úkryt. To sa písal rok 2002. Premiere urobila s Jodie rozhovor, Cinema a Blokbaster prinášajú portrét tejto nepochybne zaujímavej herečky. Keď som donútil kamaráta, aby si prečítal oba články, zhodnotil ten v Cineme ako odbornejší a ten v Blokbasteri ako príjemnejší. Ja s ním súhlasím.

Slovenský Blokbaster priniesol najviac materiálu k filmu Odtrhnutý/Utrhnutý z reťaze. Svetom šikmých očí vas prevedie Ďuro Červenák a s Janou Krátkou nahliadnete do sveta Morgana Freemana. Veľmi zvláštnym až magickým grafickým spracovaním pôsobí dvojstrana rozhovoru s Davidom Cronenbergom. Opäť však musím vytknúť, že červená na čiernom podklade je ťažko čitateľná a hoci je tá stránka veľmi tajomná, zároveň pôsobí odpudzujúcim dojmom. Bol to článok, ku ktorému som sa dostal až úplne nakoniec. Naopak článok, ktorý by si zaslúžil aj viac miesta, je určite text Imricha Rešetu ml. - Spolu nám to hrá, o dvojiciach, ktoré sa postarali o prevratné filmy kinematografie. Na históriu francúzskej kinematografie sa zameral Radomír Kokeš, dva Slovenské filmy priblížil Peter Konečný a sekciu Nezabúdame zastupuje Lino Ventura. Na dvojstrane hi-tech hračky je priestor venovaný PSP a ďalšia strana fototlačiarni. Stránka, ktorá ešte stále hľadá svoju tvár je Hviezdna móda. Na nej v tomto čísle uvidíte Sexi dračicu Jessicu Biel.

Najviac priestoru venovala Cinema filmu Anděl Páne, ku ktorému okrem recenzie prináša rozhovor s mužom z titulnej strany – Ivanom Trojanom. V téme mesiaca – Hvězdné nebe Jiřího Stracha zase tento režisér hovorí o obsadzovaní svojho filmu. K ďalšiemu Českému filmu Šílení je v Cineme obsiahly portrét Jana Švankmajera. Anglicko zastupuje Mŕtva nevesta Tima Burtona. K tomuto filmu je Burtonov portrét  a veľká téma čísla – Hodně odvážné loutky, ktorú spracoval Kamil Fila. Portrét jednej z najtvárnejších herečiek Tildy Swinton je pripojený k filmu Zlomené kvetiny a legendou novembrového čísla je Neskrotná Angelika.

V Premiere môžeme tiež nájsť článok k Mŕtvej neveste, ale hlavne je tu 10 českých filmov, ktoré dobyli svet, ďalej článok Zahraj to znovu Same... od Pavla Němce, ktorý porovnal pri príležitosti nasadenia filmu Doom do kín, počítačové hry, podľa ktorých vznikol celovečerný film. Barbora Šťastná do rubriky Retro zaradila klenot kinematogrfie – Niekto to rád horúce. Avšak najväčším lákadlom Premiere je bezpochyby King Kong. Tomáš Vyskočil vám prezradí 5 dôvodov prečo tento film musíte vidieť.

November je už takmer na konci, čo je vlastne dobré, lebo sa skracuje čakanie na štvrtého Harryho Pottera, King Konga i Medzinárodný filmový festival Bratislava. Ako sa s týmito témami popasujú filmové časopisy sa dozviete skôr ako o mesiac.


autor Matej Oravec 23.11.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.