PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



Prekliatie králikodlaka - tak znie podtitul prvého celovečerného filmu populárnej dvojice Wallace a Gromit, ktorý s prehľadom obsadil prvé miesto. Ale darilo sa aj ďalším trom novinkám, ktoré sa prebojovali do prvej päťky.

TOP 7. 10. - 9. 10. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit DreamWorks 1. týždeň  16,0 mil 16,0 mil
2. Flightplan Buena Vista 3. týždeň 10,7 mil 60,9 mil
3. In Her Shoes Fox 1. týždeň 10,0 mil 10,0 mil
4. Two for the Money Universal 1. týždeň 8,7 mil 8,7 mil
5. The Gospel Screen Gems 1. týždeň 7,5 mil 7,5 mil
6. Tim Burton's Corpse Bride Warner Bros. 4. týždeň 6,5 mil  42,1 mil
7. Waiting... Lions Gate 1. týždeň 6,0 mil 6,0 mil
8. Serenity Universal 2. týždeň 5,3 mil 18,0 mil
9. A History of Violence New Line 3. týždeň 5,0 mil 16,6 mil
10. In to the Blue Sony 2. týždeň 4,8 mil 13,9 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Wallace and Gromit: The Curse of the Were-Rabbit (Wallace a Gromit: Prekliatie králikodlaka)
V mestečku zúri zeleninová horúčka, blíži sa totiž každoročná Obria zeleninová súťaž. Každý sa chce nielen zúčastniť, ale predovšetkým vyhrať. Preto všetci využívajú služby Wallacea a Gromita, ktorí vlastnia vynález na hubenie všetkých škodcov. Keď mestské záhrady začne po nociach bezohľadne ničiť záhadná zeleninožravá príšera, požiada usporiadateľka súťaže Lady Tottingtonová Wallacea a Gromita, aby ich výstavnú zeleninu zachránili. Okrem nich sa do boja s touto šelmou púšťa aj snobský Victor Quatermaine, ktorý si chce likvidáciou príšery zaistiť nehynúcu slávu a lásku Lady Tottingtonovej. Lenže ich súper rozhodne nie je žiadny šalát.

Réžia: Steve Box (Stage Fright), Nick Park (Slepačí úlet)
Scenár: Steve Box, Nick Park
Hrajú: Peter Sallis (Wallace a Gromit), Ralph Fiennes (Červený drak), Helena Bonham carter (Charlie a továreň na čokoládu), Peter Kay (24 Hour Party People)

Nick Park po prvý krát predviedol dvojicu Wallace a Gomit v roku 1989. Krátky film s plným názvom Cesta na mesiac sa dočkal Oscarovej nominácie, ale v kategórii krátky film. Oscara nakoniec získal za film Pohodlíčko (Creature Comforts). Roku 1993 stvoril Nick Park druhý krátky film o Wallace a Gromitovi - Nesprávne nohavice a roku 1995 tretí film s názvom O chĺpok (A Close Shave). Za oba krátke filmy bol ocenený Oscarom. V roku 2000 uviedol do kín pod krídlami Spielbergovej spoločnosti DreamWorks prvý celovečerný "plastelínový" film Slepačí úlet, ktorý skončil s veľkým úspechom. Počas prvého víkendu v amerických kinách zarobil 17,5 miliónov dolárov a celkovo v Amerike 106 miliónov a vo zvyšku sveta ďalších 118 miliónov. Dlhých 5 rokov trvalo, kým sa Wallace a Gormit dostali na veľké plátno. V 3 645 kinách zarobil 16 miliónov dolárov, čo je trochu sklamaním. Prekliatie králikodlaka by mohlo v Amerike zarobiť 80 miliónov dolárov a celkovo aj so zvyškom sveta 200 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 94%, imdb.com - 8,1/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - B+

Trailer
Oficiálna stránka

Tvorcovia Slepačieho úletu sú späť s novým filmom Wallace a Gromit: Prekliatie králikodlaka. Každý klik prináša krátky úryvok z filmu, z ktorého je cítiť neskutočnú radosť z tvorenia. Takto by mala vyzerať oficiálna stránka.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Flightplan
Kyle Pratt nastúpi so svojou malou dcérkou do lietadla, ktoré smeruje z Berlína do New Yorku. Obe cestou zaspia, ale keď sa Kyle o tri hodiny neskôr zobudí, nikde nevie nájsť svoju dcérku a navyše si nikto z cestujúcich ani posádky nevšimol, že by s niekým do lietadla nastupovala.

Réžia: Robert Schwentke (Tattoo)
Scenár: Peter A. Dowling, Billy Ray
Hrajú: Jodie Foste (Úkryt), Peter Sarsgaard (Kľúč), Sean Bean (Ostrov), Kate Beahan (The Matrix Revolution)

Flightplan klesol v treťom týždni len o 27 percent, na 10,8 milióna dolárov. Za 17 dní dokázala napínavý thriller s Jodie Foster zarobiť takmer 61 miliónov dolárov a mohol by zarobiť viac ako 95 miliónov dolárov, ktoré má na konte Úkryt.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 36%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - B-

Trailer
Oficiálna stránka

Hneď na úvodnej stránke nenájdete trailer, ale sedem minútové preview, ktoré na pomalom počítači môže trvať aj roky, kým sa načíta. Po pripútaní bezpečnostným pásom už môžete pohodlne a bez strachu objavovať nové informácie o filme. Za zmienku stojí "Explore AALTO AIR E-474".

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

In Her Shoes (Pozná ju ako svoje boty)
Sestry Maggie a Rose Fellerové nemajú okrem veľkosti topánok 8 ½ zdanlivo vôbec nič spoločné. Sú síce najlepšie kamarátky, ale zároveň absolútne protiklady, keď príde na hodnoty, ciele a životný štýl. Maggie nevynechá jedinú party, strednú školu dokončila s odretými ušami, zamestnania mení ako svoje ponožky. Je často bez práce a prežíva ako bezdomovec. Rose vyštudovala Princeton a pracuje v poprednej právnickej firme vo Philadelphii. Každý deň pracuje do omdletia, neustále bojuje so svojou váhou a je večne nespokojná s tým, čo má na sebe. Jej jedinú životnú radosť predstavujú topánky (pretože jej vždy sedia), ale bohužiaľ sa naskytá príliš málo príležitostí, aby ich vytiahla zo skrine. Veľká hádka vrcholí rozchodom obidvoch sestier. Potom obidve absolvujú tŕnistú cestu, na ktorej konci si však začnú samé seba navzájom vážiť. Na tom má podiel aj ich babička, ktorú už dávno považovali za mŕtvu a ktorá sa z ničoho nič objaví. Práve vďaka nej nájdu Maggie a Rose spôsob, ako sa zmieriť nielen navzájom, ale taktiež sami so sebou.

Réžia: Curtis Hanson (8 míľa)
Scenár: Susannah Grant podľa novely Jennifer Weiner
Hrajú: Cameron Diaz (Charlieho anjeli), Ansom Mount (Crossroads), Tomi Collette (Ako na vec), Richard Burgi (Mobil)

Komediálna dráma Pozná ju ako svoje boty Curtisa Hansona zarobila počas otváracieho víkendu rovných 10 miliónov. Znepriatelené sestry si zahrali Camerom Diaz a Toni Collete. Až 70% návštevníkov filmu bolo ženského pohlavia.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 72%, imdb.com - 7,2/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B-

Trailer
Oficiálna stránka

Na tak odfláknutú stránku som už dlho nenarazil. Príbeh, herci, nejaký ten wallpaper a poster a hra na mobil v štýle mahjong, kde hľadáte rovnaký pár topánok. Pochybujem, že to niekoho zaujme.

              

Two for the Money
Futbalová hviezda strednej školy musela s futbalom kvôli zraneniu skončiť. Vďaka schopnostiam dopredu odhadnúť výsledok športového zápasu je však najatý hviezdou Wall Streetu. Spolu dokážu zarobiť balík peňazí, ale narastajúca rivalita ich donúti hrať proti sebe.

Réžia: D.J. Caruso (Zlodej životov)
Scenár: Dan Gilroy
Hrajú: Al Pacino (Farma), Matthew McConaughey (Sahara), Rene Russo (Showtime), Armand Assante (Consequence)

35 miliónová investícia spoločnosti Universal do filmu zo športového prostredia, sa neukázala ako najlepšia podľa zárobku z prvého víkendu premietania. Film Two for the Money s Al Pacinom zarobil 8,7 milióna dolárov z 2391 kín.

Významné hodnotenia::
rottentomatoes.com - 18%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka

Energické, s nápadom, dominantné s príjemnou hudbou. Z troch zložiek je možné si vybrať informácie o filme s bohatými produkčnými poznámkami, v Médiach sa dostanete k trailerom, klipom i televíznym upútavkam a v sekcii Downloads si môžete stiahnuť ikony, desktopy aj e karty.

              

The Gospel
Úspešný R&B spevák sa po rokoch, kedy ho istá tragédia donútila ukázať rodinnému kostolu chrbát, vracia domov k chorému otcovi. Zistí však, že úspešný kostolný zbor je pred rozpadnutím a jeho nepriateľ z detstva sa snaží získať kontrolu nad božím chrámom. Musí sa postaviť svojim možnostiam a rodinnému problému a pokúsiť sa kostol zachrániť a vrátiť mu slávu.

Réžia: Rob Hardy (Trois 2)
Scenár: Rob Hardy
Hrajú: Clifton Powell (Golden Empire), Yolanda Adams, Dwayne Boyd, Idris Elba

O milé prekvapenie v rebríčku sa postarala nenápadná dráma The Gospel, ktorá dokázala v 969 kinách zarobiť 8 miliónov dolárov, pričom jej rozpočet bol necelé 4 milióny. Za filmom stojí spoločnosť Screen Gems, patriaca Sony, ktorej sa tento rok príliš nedarí, ale s filmom Gospel by si mohla vynahradiť svoje straty. 85 percent návštevníkov filmu bolo čiernej pleti, 70% tvorili ženy a 70% bolo nad 25 rokov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 26%, imdb.com - 2,4/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka

Pred vstupom sa vám prehrá trailer, po ňom sa predstavia účinkujúci. Čo vás však určite najviac osloví, je nadupaná hudba, ktorá fakt stojí za to a je jedno, kto vo filme hrá, kto ho tvoril...

Na siedmom mieste skončila komédia Roba McKittricka Waiting..., ktorá zarobila 6 miliónov dolárov. Najväčší pokles až 51% zaznamenal film Serenity. Po desiatich dňoch má na konte 18 miliónov dolárov. Z prvej desiatky vypadla komédia 40 rokov panic, ktorá sa prebojovala až k zárobku 104,3 milióna dolárov a práve sa dostala aj do našich kín.

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 80,4 miliónov dolárov.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
8 - 10 október 2004 Shark Tale 31,3 mil
10 - 12 október 2003 Kill Bill: Volume I 22,1 mil
11 - 13 október 2002 Red Dragon 17,7 mil

Tri hlavné filmy, ktoré budú útočiť na americké publikum sa budú hrať v takmer rovnako počte kín, takže bude záležať len a len na filme. Pre priaznivcov mystického hororu je pripravený The Fog (Hmla), pre tých s krvou v žilách Tony Scott pozitív, je tu Domino s Keirou Knightley a pre tých, ktorí radšej romantickú komédiu Camerona Crowea s Orlandom Bloomom a Kirsten Dunst si pochutnajú na filme Elizabethtown. V omnoho menšom počte kín bude nasadený druhý režisérsky počin George Clooneyho Good Night, and Good Luck a spojenie deviatich žien vo filme režiséra Rodriga García Nine Lives. Je z čoho vyberať...

 


autor Matej Oravec 14.10.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.