PRVÁ PÄŤKA USA

PRVÁ PÄŤKA USA

článok



S blížiacim sa teplejším počasím u nás, majú v americkom rebríčku na prvom mieste veľkorozpočtovú Saharu. Zárobok Sin City klesol o 50% a tretia priečka patrí novinke Fever Pitch bratov Farrellyovcov. 

TOP 8. 4. - 10. 4. 2005
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. Sahara Paramount 1. týždeň 18,0 mil 18,0 mil
2. Sin City Dimension 2. týždeň 14,1 mil 50,7 mil
3. Fever Pitch Fox 1. týždeň 12,4 mil 12,4 mil
4. Guess Who Sony 3. týždeň 7,0 mil 51,0 mil
5. Beauty Shop MGM 2. týždeň 6,8 mil 26,1 mil
6. Robots Fox 5. týždeň 4,6 mil 111,0 mil
7. Miss Congeniality 2: Armed and Fabulous Warner Bros. 3. týždeň 4,1 mil 37,5 mil
8. The Pacifier Buena Vista 6. týždeň 3,1 mil 100,5 mil
9. The Ring Two DreamWorks 4. týždeň 2,8 mil 72,2 mil
10. The Upside of Anger New Line 5. týždeň 2,5 mil 12,2 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

SAHARA
Majster v objavovaní Dirk Pitt, agent NUMA (National Underwater Marine Agency) príde na to, že tisíce obyvateľov Severnej Afriky šalie kvôli miestnej vode. Práve táto voda môže byť záhubou pre celé ľudstvo, tak sa Dirk vydáva spolu s vedkyňou Evou Rojas na nebezpečnú cestu za tyranom, ktorý má celú záležitosť s vodou na svedomí.

Na filmový debut Brecka Eisnera (syna Michaela Eisnera, jedného z popredných ľudí v Disney) sa podarilo zohnať celkom slušné obsadenie na čele s Matthew McConaughey, ktorý sa predstaví divákom ako Dirk Pitt, krásku Penelope Cruz, ktorá stvárňuje Evu Rojas a trio doplňuje Steve Zahn ako Al Giordino. Vo vedľajších úlohách budú k videniu aj William H. Macy alebo Delroy Lindo. Až pätica scenáristov sa popasovala s bestsellerom rovnakého názvu, ktorého autorom je Clive Cussler. Premiéra v Slovenskej sahare bude 9. 6. 2005.

Až 130 miliónov odkleplo štúdio Paramount na akčné dobrodružstvo v púšti. Zárobok 18 miliónov dolárov za prvé tri dni premietania však nikomu nenavodzuje úsmev na tvári. Film by sa rád v zárobku stal novým Národným pokladom, ktorý zarobil 171,8 miliónov. Saharu ale môžeme skôr prirovnať k filmu Hidalgo so ziskami v podobe - 18,8 miliónov za prvý víkend a 67,2 miliónov celkovo.

Opäť možno očakávať, že budúci týždeň klesne zárobok filmu o viac ako 50%, čo by však znamenalo podobnú situáciu ako s filmom Cesta okolo sveta za 80 dní, ktorý v Amerike prepadol a celosvetové tržby 110 miliónového dobrodružstva sa zastavili na čísle 64 miliónov dolárov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 44%, imdb.com - 5,8/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
V úvode mi stránka pripomenula film Honba za klenotom Nílu. A vykľula sa z toho veľmi prepracovaná stránka, ktorá určite stojí za váš čas. A hlavne hry "zneškodni bombu a zachráň svet" a "proti prúdu s Dirk Pitt". Obávam sa len, že jediné, čo bude na filme dobré bude sporo odetá Penelope Cruz.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

SIN CITY (Sin City: Mesto hriechu)
John Hartigan je jeden z mála nezkorumpovaných policajtov v meste zvanom Sin City. Poslednej noci služby sa mu podarí zachrániť 11 ročné dievčatko Nancy Callahanovou, ktorú chce zabiť sadista a vrah Junior. Ten je však synom senátora Roarka. Pri akcie zahynie Hartiganov parťák Bob a senátor zvalí na Hartigana všetky obvinenia. Senátor Roark umlčí všetkých svedkov. Okrem jedného. Nancy, ktorá sa úspešne odkrýva pred nepriateľmi a každý deň posiela svojmu záchrancovi Hartiganovi do väzenia list. Ale jedného dňa listy prestanú chodiť...

Trinásť rokov trvalo, kým sa geniálny noir komix Franka Millera dostal na filmové plátno. Pod filmom sa z režisérskej stoličky hlásia Miller s Robertom Rodriguezom, ktorý legendárnemu komixu úplne prepadol. Na plátno z kreslenej podoby sa z troch častí Sin City, The Big Fat Kill a That Yellow Bastard dostali Bruce Willis (Hartigan), Mickey Rourke (Marv), Clive Owen (Dwight), Elijah Wood (Kevin), Nick Stahl (Junior/Yellow Bastard), Carla Gugino (Lucille), Brittany Murphy (Shellie), Jaime King (Goldie/Wendy), Jessica Alba (Nancy), Maria Bello (Ava Lord), Rosario Dawson (Gail), Benicio Del Toro (Jack). To musí stáť za to! Slovenská premiéra sa presunula až na 28. 7. 2005. Len týždeň po premiére v Čechách.

14,1 miliónov dolárov znamená oproti minulému víkendu, kedy sa temné mesto hriechu tešilo z prvej priečky 51 percentný pokles. Podobný kúsok sa podaril aj Hellboyovi, ale aj Quentinovi Tarantinovi s Kill Bill Vol. 2. Nešťastie Rodriguez, ktorý si filmy sám dotvára je už teraz v kladných číslach, pretože Sin City stálo 40 miliónov a zárobok po desiatich dňoch premietania činí 50,7 milióna dolárov. Celkový zárobok zo Severnej Ameriky by mohol byť 80-90 miliónov.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 79%, imdb.com - 8,4/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - B+, boxofficemojo.com - A-

Trailer 1 a 2
Oficiálna stránka
Povinnosť!

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

FEVER PITCH
Stredoškolský učiteľ Ben sa stretne a samozrejme po čase aj zamiluje do úspešnej podnikateľky Lindsey. Aj keď sú ich životy rozdielne, ich vzťah je perfektný až do chvíle než začne baseballová sezóna a Lindsey sa musí zmieriť s Benovou prvou a ozajstnou láskou - The Boston Red Sox.

Bratia Bobby a Peter Farrellyovci majú s komediálnym žánrom bohaté skúsenosti. Od Blbieho a blbšieho, cez Ťažko zamilovaného až po Bratov ako sa patrí. Ich novým projektom je romantická komédia z prostredia baseballu. Tentoraz sa do seba zamilujú Drew Barrymore a Jimmy Fallon. Predlohou k filmu bol úspešná kniha Nicka Hornbyho, autora sfilmovaných románov Ako na vec a Sex, dievčatá, čokoľvek (High Fidelity). Dátum premiéry Fever Pitch na Slovensku ešte nie je stanovený.

Tretie miesto s 12,4 miliónmi pre romantickú komédiu s duom Barrymore/Fallon je sklamaním. V plejáde ďalších komédii, ktoré sa ešte stále hrajú (Miss špeciálny agent 2, Guess Who a Beauty Shop) si 30 miliónový film nenašiel toľko divákov, koľko by potreboval. Recenzie nie sú veľmi priaznivé, čo tiež filmu divákov nepridalo. Baseballové filmy prevažne nemajú silný nástup, ale dokážu si na seba zarobiť.

Pre Jimmyho Fallona, ktorý opustil populárny program Saturday Night Live, aby si vybudoval filmovú kariéru je Fever Pitch po americkej verzii francúzskeho filmu Taxi najúspešnejšou premiérou. Taxi zarobilo 12 miliónov v otváracom víkende a 36 miliónov celkovo.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 59%, imdb.com - 6,8/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - B-, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Dve hodiny sa srdiečka vyparovali z Loadingu, ale nič okrem meniacich sa percent som zo stránky nevydoloval. Snáď nabudúce.


GUESS WHO
Percy Jones si stále robí starosti o budúcnosť svojou dcéry a predtým, než mu Theresa predstaví svojho priateľa si ho poriadne preklepne. Na papieri to vyzerá sľubne, skvelá práca, finančné zázemie, sľubná budúcnosť. Nie ako dcérine predchádzajúce vzťahy. Ale je tu jedna vec, ktorú Theresa zabudla otcovi povedať. Jej priateľ, Simon Green je beloch.

Po prvýkrát sa pred kamerami stretli herci, ktorí majú svoju vlastnú šou. Bernie Mac (The Bernie Mac Show) a Ashton Kutcher (That ´70s Show). Pod taktovkou režiséra filmu Barbershop 2 Kevina Rodney Sullivana si vzali na paškál hlavnú tému z komédie Hádaj kto príde na večeru z roku 1967. Šťastnú Theresu, ktorá príde otcovi predstaviť svojho priateľa hrá Zoe Saldana (Terminál).

Guess Who klesol o ďalších 44% na 7 miliónov a po 17 dňoch sa prehupol cez prvú päťdesiatku o jeden milión. Komédiám sa darí.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 43%, imdb.com - 5,1/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
Menu pomocou rodinných fotiek, vždy niekto zazvoní... Na škodu je len to, že sa text nachádza v malých rámoch. Relationship quiz nestojí za veľa, ale napravujú to tri hry. Dal by som ruku do ohňa, že rovnakom spôsobe bude založené menu na DVD.


BEAUTY SHOP
Gina Norris sa presťahovala z Chicaga do Atlanty, aby mohla jej nadaná dcéra navštevovať prestížnu hudobnú školu a aby sa preslávila v luxusnom salóne s vlastnou, originálnou tvorbou účesov. Ale keď si Ginin egoistický šéf privlastňuje jej prácu, rozhodne sa opustiť salón a otvoriť si vlastné kaderníctvo. Čaká ju však skalistá cesta za svojim snom, ale pravá žena všetko zvládne.

Hlavnou hviezdou Spin-offu Barbershopu - Beautyshop je kráľovná Queen Latifah. Kontrolnú ruku nad celým projektom držal režisér Bille Woodruff (Honey). V menších úlohách sa predstavia Shampoo Girl Alicia Silverstone, bláznivý šéf Kevin Bacon, a zákazníčky Andie MacDowell a Mena Suvari. Odpoveď na otázku, či sa dočkáme dvojky je pravdepodobne kladná, či sa film dostane aj do našej distribúcie ešte nie je celkom jasné.

Obchod krásy Queen Latifah nezarába tak dobre ako príbuzné kaderníctvo, ale predsalen sa môže pochváliť zárobkom 26,1 milióna dolárov za 12 dní.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 39%, imdb.com - 4,7/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - C

Trailer
Oficiálna stránka
Že aj načítavanie stránky môže byť zaujímavé dokazuje fén, ktorý vysušuje vlasy. Po vstupe na stránku je tu dej, info o zákazníkoch, sekcia Download a zaujímavo vyzeralo Behind the Scenes of Beauty Shop, ale skrýva sa tu len jedna informácia. Pre ženy bude určite zaujímavé Special Features. Pre mňa nie.

V 38 deň premietania sa komédia Cumlikátor dostala cez 100 miliónov. Je to len tretí film s premiérou v roku 2005, ktorý sa cez túto magickú hranicu dokázal dostať. Prvým bol Hitch, ktorý sa už blíži k druhej stovke a druhým sú Roboti, ktorí už síce majú 111 miliónov na konte, ale k zárobku Ice Age sa nedostanú. Žeby sa v roku 2005 dostali cez 100 miliónov len jednoslovne pomenované filmy? : )

Prvých desať filmov zarobilo dohromady 75,4 miliónov dolárov, čo je o 13 percent menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
9 - 11 apríl 2004 The Passion of the Christ 15,2 mil
4 - 6 apríl 2003 Phone Booth 15,0 mil
5 - 7 apríl 2002 Panic Room 18,2 mil

Jediným filmom, ktorému je doprane premietanie vo viac ako 3000 kinách je horor s Ryanom Reynoldsom - The Amityville. Filmy State Property II, The Year of the Yao, House of D a Palindromes sa budú hrať len v obmedzenom počte kín. Spoločnosť MGM má teda jedinečnú šancu zaujať prvú priečku a ja jej držím palce.

 


autor Matej Oravec 15.4.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.