ZAČÍNA SA FEBIOFEST 2005

ZAČÍNA SA FEBIOFEST 2005

článok



V dňoch 11. - 29. apríla 2005 sa na Slovensku uskutoční 12. ročník Medzinárodnej prehliadky filmu, televízie a videa Febiofest 2005. Na Slovensku sa bude konať v 8 slovenských mestách. Začína v Bratislave v 6 kinách (11.-17.4.) a pokračuje v ďalších mestách. Niektoré regióny si predĺžili pôvodné termíny. Aktuálne sú: Nitra - FK Univerzita (18. - 20. a 25.- 27.4.), Martin - kino Strojár (25.-29.4.), Žilina - kino Klub (18.-21.4.), Prešov - kino Klub (20.- 22.4.), Košice - FK Cinefil (18.-23.4.), Banská Bystrica - kino Korzo (18.-22.4.), Poprad - kino Tatran  (25.-27.4.). V Bratislave bude Febiofest prebiehať v kine Tatra, Hviezda, Mladosť, Českom centre, FK Nostalgia a Charlie centre (bývalom FK.IC.sk)

S prehliadkou Febiofest 2005 sa spája aj meno ČSOB, ktorá sa už po tretíkrát stala generálnym partnerom tohto významného podujatia. Takéto spojenie nie je náhodné, pretože tak ako ČSOB nadväzuje na svoju bohatú československú tradíciu, prehliadka Febiofest zase prináša na Slovensko predovšetkým filmy z českej produkcie. Slovenskí diváci tak majú aj vďaka ČSOB jedinečnú príležitosť oboznámiť sa s umeleckou tvorbou spoza rieky Moravy, ktorá po rozdelení Československa nie je u nás natoľko rozšírená ako v časoch bývalého spoločného štátu. 

Začína sa Febiofest 2005

Otváracím filmom Febiofestu bude česko - nemecko - slovenská komediálna love - story Petra Zelenku Príbehy obyčajného šialenstva, uvedená za osobnej účasti tvorcov, ďalej Febiofest ponúkne vo svojej najvýznamnejšej sekcii Novinky českej a slovenskej tvorby film Jana Svěráka a Martina Dostála Tatínek, nový český film Žralok v hlave v hlavnej úlohe s Oldřichom Kaiserom, Sametových vrahov Jiřího Svobodu, Krv zmiznutého Milana Cieslara, Cestu Jasminy Blaževič a Pátrání po Ester Věry Chytilovej. V sekcii sa ďalej predstavia filmy Krajina mého srdce režiséra Jana Němca, macedónsko - český film Velká vodaMír jejich duši... Pavla Štingla a celovečerný blok z názvom Zapomenuté vzpomínky. Väčšinu nových českých filmov prídu na Febiofest uviesť tvorcovia i hereckí predstavitelia. Zatiaľ sú potvrdení hostia ako: Petr Zelenka s početnou delegáciou k filmu Príbehy obyčajného šialenstva na čele s Ivanom Trojanom a Zuzanou Šulajovou, ďalej Mária Procházková, Oldřich Kaiser, Jana Krausová, Věra Chytilová, Ján Svěrák, Martin Dostal a delegácie k filmom Sametoví vrazi a Krv zmiznutého.

Ďalšia sekcia z názvom Traja mušketieri českej komédie je venovaná trom hereckým osobnostiam českého filmu (Vlastimil Brodský, Rudolf Hrušínský, Jiří Sovák) a zahŕňa filmy ako Až přijde kocour, Bílá paní, Marečku, podejte mi pero, Rozmarné léto, Skřivánci na niti či film Světáci. Českú kinematografiu ďalej zastupujú v sekcii Novinky českej televíznej tvorby snímky Hadí tanec Petra Slavíka, In nomine patris Jaromíra Polišenského, Modrý kámen Víta Olmera a sekciu uzavrie snímka Zlatá brána v réžii Jaroslava Brabca. A napokon sekcia dokumentárnych snímok To najlepšie z Febia prinesie 4 bloky, v ktorých sa predstaví tvorba slovenských režisérov, žien režisériek a tvorba mladých režisérov v cykloch 21 pohledů na Prahu 21. století, Cestománie a 12 odvážných.

V profiloch vzdáme poctu dvom režisérskym osobnostiam svetového filmu,  J. Jarmuschovi a E. Kusturicovi zahrňujúce ich tvorbu od počiatkov až po súčasnosť. V sekcii Profil J. Jarmuscha uvidíme filmy Káva a cigarety, Permanentné prázdniny, Cudzejší ako raj, Mimo zákon, Tajomný vlak, Noc na zemi, Mŕtvy muž, Rok koňa, Ghost Dog - Cesta samuraja a Ďalších desať minút I a sekcia E. Kusturicu ponúkne filmy Otec na služobnej ceste, Spomínaš na Dolly Bell, Dom obesenca, Arizona Dream, Underground, Čierna mačka, biely kocúr, Guernica a napokon jeho najnovší film Život je čudo. Retrospektíva bude prezentovať veľkú filmovú režisérsku osobnosť, ktorá patrí k najvýraznejším osobnostiam nielen poľskej kinematografie A. Wajdu, ktorého filmoví nadšenci uvidia aj osobne. Budú uvedené filmy ako Popol a diamant, Nevinní čarodejníci, Krajina po bitke, Svadba, Zasľúbená krajina, Hranica tieňa, Človek zo železa, Danton, Besi a Korczak

Začína sa Febiofest 2005

Tradičnými sekciami Feboiofestu budú HBO uvádza..., Divné videofilmy a sekcia Bonus: Novinky ASFK uvedie absurdnú komédiu o maličkostiach a ich obrovských dôsledkoch Utópia -  Najviac ľudí žije v Číne režisérov Mortena Tylduma, Thomasa Robsahma, Arilda Fröhlicha, Sari Johnsen, Ingebjorga Torgersena, Terje Rangnesa, Magnusa Martensa, Martina Asphauga, Hansa Peter Molanda, film podávajúci fascinujúci pohľad do zákulisia špičkového baletného telesa, ktorý vznikol v úzkej spolupráci s jednou z najrešpektovanejších svetových tanečných formácií sveta - Joffrey Ballet z Chicaga - Company v réžii Roberta Altmana. Road movie o hľadaní koreňov, plná hudby, temperamentu a zmyselnosti s názvom Exil režiséra Tonyho Gatlifa a nórsky film režiséra Benta Hamera Poviedky z kuchyne.

Ďalšou sekciou budú Ozveny svetových festivalov, ktorá bude zastupovaná kvalitnými filmami, ako kórejský film Old Boy, režiséra Park Chan-wooka, Príbeh o plačúcej ťave Farloni Luigiho a  Byambasuren Davaa, nemecko - turecký film Proti múru Fatih Akina, Requiem za sen režiséra D. Aronofského, gruzínsky film režiséra Zakareishvila Oni, Dievča z Monday Hal Hartleya, dánsky Hans Christian Andersen a dlhý tieň, japonský animovaný film Lovec odmien a Sokurov Otec a syn. A napokon nová sekcia z názvom Projekt 100 - 2005, ktorá predstaví filmy z pripravovaného 11. ročníka Projektu 100. V sekcii uvidíme filmy: Moderná doba Charliho Chaplina, Taking Off Miloša Formana, maďarský film Revízori Antala Nimróda, ktorý získal Cenu za najlepší prvý film, najlepšiu kameru, Cenu zahraničných kritikov a Cenu za najúspešnejší maďarský film v kinách v roku 2003 na 35. Maďarskom filmovom týždni 2004 a bol tiež ocenený na tohtoročnom festivale v Cannes zvláštnou cenou "Award of the Young", Schlesingerovho Polnočného kovboja, Metropolis režiséra F. Langa, Schlöndorffov film Plechový bubienok a Dve tváre Very Drake režiséra M. Leigha.

Sprievodnými podujatiami Febiofestu bude výstava fotografií Fera Feniča v Českom Centre a výstava kresieb Andrzeja Wajdu z ciest v Japonsku v Poľskom inštitúte.

12. ročník Febiofestu sa uskutoční v podobnej štruktúre ako po minulé roky. Predpokladá sa, že počet predstavení na Slovensku presiahne hranicu 250 predstavení, 107 filmov (73 celovečerných a 34 krátkych a stredometrážnych) z 22 krajín. Aj tento ročník Febiofestu u nás je najväčšou a zároveň najaktuálnejšou prezentáciou českej kinematografie na Slovensku.

Kompletný program Febiofestu nájdete na stránkach ASFK.

 


autor asfk 11.4.2005
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.