PRVÁ PÄťKA USA

PRVÁ PÄťKA USA

článok



Prvých päť miest obsadili filmy s jednoslovným názvom. Nad biografiou Ray Charlesa vedie Rodinka úžasných, za ňou nasledujú dva horory a Jude Law ako zvodník Alfie uzatvára päticu najlepších filmov za uplynulý víkend.

TOP 5. 11. - 7. 11. 2004
č. Názov filmu Spoločnosť Doba  Tržba za víkend Tržby celkom
1. The Incredibles Buena Vista 1. týždeň 70,4 mil 70,4 mil
2. Ray Universal 2. týždeň 13,6 mil 39,6 mil
3. The Grudge Sony 3. týždeň 12,6 mil 88,7 mil
4. Saw Lions 2. týždeň 11,0 mil 35,3 mil
5. Alfie Paramount 1. týždeň 6,2 mil 6,2 mil
6. Shall We Dance? Miramax 4. týždeň 5,6 mil 42,1 mil
7. Shark Tale DreamWorks 6. týždeň 4,5 mil 154,0 mil
8. Friday Night Lights Universal 5. týždeň 2,9 mil 57,2 mil
9. Ladder 49 Buena Vista 6. týždeň 2,6 mil 69,9 mil
10. Team America: World Police Paramount 4. týždeň 1,8 mil 30,4 mil

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Incredibles (Rodinka úžasných)
Bob Parr, známy ako Mr. Úžasný, býval jedným z najväčších svetových superhrdinov a zachraňovanie sveta bolo jeho denným chlebom. Svoj superoblek musel zavesiť na klinec pred pätnástimi rokmi. Teraz pracuje ako odhadca škôd pre poisťovňu a bojuje s nudou a rastúcim bruchom. So svojou manželkou (bývalou Elastiženou) a tromi deťmi sa pokúšajú žiť normálny život. Jeho chvíľa prichádza, keď ho tajomný kontakt vyšle na vzdialený ostrov s tajným poslaním. Tam zistí, že génius zla pripravuje voči svetu diabolskú pomstu.

Režisérom a scenáristom The Incredibles je Brad Bird, ktorý skúsenosti nabral animovaným filmom Železný robot (Iron Giant, 1999). Pre Birda je najpodstatnejší príbeh. Preto pre neho nebolo dôležité, aby hlasy superhrdinov patrili známym hercom. Výnimku tvorí Samuel L. Jackson ako najlepší kamarát rodiny Parrovcov. Tú nahovorili Craig T. Nelson, Holly Hunter, Eli Fucile, Maeve Andrews a Spencer Fox. 

92 miliónové počítačovo animované dobrodružstvo The Incredibles zarobilo v 3933 kinách 70,4 milióna dolárov. Rodinka superhrdinov pokorila zárobok filmu Hľadá sa Nemo z prvých troch dní - 70,2 miliónov. Oba filmy však patria pod Pixar, respektíve pod spoločnosť Buena Vista, pre ktorú je zárobok Rodinky úžasných najvyšší v histórii. Z hľadiska rozpočtu ostáva najdrahším filmom Hľadá sa Nemo, na ktorého bolo vyhradených 94 miliónov dolárov. The Incredibles porazili aj film Monsters, Inc., ktorá zarobila počas prvého víkendu 62,6 miliónov dolárov mimo letnej sezóny. Prvú päťku filmov s najväčším zárobkom v otváracom týždni v roku 2004 uzatvára práve The Incredibles. Na štvrtom mieste je z hľadiska filmov o superhrdinoch (Spider-Man, Spider-Man 2, X-2) a na treťom mieste ako najziskovejší novembrový film, hneď za prvými dvoma filmami o Harry Potterovi.

Rodinka úžasných zarobila 20,5 miliónov v piatok, o 44% viac - 29,5 miliónov v sobotu, čo je viac ako zarobil za sobotu Hľadá sa Nemo - 28 miliónov, čo bol jednodňový rekord spoločnosti Buena Vista. V nedeľu zarobila rodinka 20,4 miliónov dolárov. 62% ľudí, ktorí odchádzali z kina boli rodiny s deťmi podobne ako pri filmoch Shrek 2 a Príbeh žraloka. 57% nemalo viac ako 25 rokov.

Pixar trafilo šesť krát zo šiestich. Každý film z tejto dielne sa stal blockbusterom od prvého filmu Toy Story - Príbeh hračiek z roku 1995. Prvých päť Pixarovských filmov zarobilo celosvetovo jednu miliardu 600 miliónov amerických dolárov. The Incredibles je prvým filmom tohto štúdia, v ktorom hrajú ľudské postavy hlavnú úlohu. Spolupráca medzi Pixarom a Disneyom končí nasledujúcim filmom s názvom Cars, ktorého premiéra bude 4. novembra 2005.

Už túto stredu štartoval s veľkými ambíciami film spoločnosti Warner Bros. The Polar Express a ďalší piatok sa do kín dostane znovu konkurencia pre The Incredibles, Paramountov The SpongeBob SquarePants Movie. Hľadá sa Nemo zarobil 340 miliónov a okolo tých 300 miliónov by mohla zarobiť aj Rodinka úžasných.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 97%, imdb.com - 8,6/10, Roger Ebert - 3,5/4, yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - A-

Teaser
Trailer 1
Trailer 2
Oficiálna stránka
Lúč svetla si vás overí, či máte oprávnenie vstúpiť na stránku a ak patríte medzi vyvolených, môžete klikať na postavy, pozrieť si videá, stiahnuť rôzne veci a dokonca aj hrať hry. Ale niečo dôležité tomu chýba. Detská hravosť, viac pohybov, jednoducho väčší cit...

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

Ray
Život soulového speváka Ray Charlesa od jeho skromných začiatkov v Georgii, kam odišiel ako sedem ročný až po úspešné životné turné po juhu a jeho kariére jedného z najtrvalejších a nenapodobiteľných umelcov v modernej hudbe.

Producentom, režisérom a sčasti aj autorom príbehu je Taylor Hackford, do postavy Raya Charlesa obsadil Jamie Foxxa, a táto voľba sa ukázala ako veľmi správna. V ďalších úlohách sa predstavia Kerry Washington, Regina King.

Snímka Ray si udržala druhé miesto s 13,6 miliónmi dolárov v 2 463 kinách. Síce film klesol o 32%, ale bol pridaný do 457 kín. Po desiatich dňoch sa môže popýšiť zárobkom 39,6 miliónov dolárov, čo je takmer rozpočet filmu, v ktorom hlavnú úlohu stvárnil vynikajúci Jamie Foxx.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 81%, imdb.com - 8,2/10, Roger Ebert - 4/4, yahoo.com - A-, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Už len kvôli pesničkám sa oplatí chvíľu počkať, tých pár minút než stránka nabehne. Ale nielen to! Každá zložka je prepracovaná a oplatí sa preklikávať po všetkých odvetviach.

Prvá päťka USA Prvá päťka USA Prvá päťka USA

The Grudge
Američanka Kare Davis študuje v Japonsku a  prevezme prácu za sestričku, ktorá sa jednoducho neukáže v práci. Ako dorazí na určené miesto, nájde v ňom len starú americkú ženu menom Emma, ktorá sa stratila. Kare sa o ňu snaží postarať, ale vyrušia ju zvuky odniekiaľ zhora. Ale tým, že chce zistiť o čo ide sa zamotáva do nadprirodzenej hrôzy, ktorú si ani nedokázala predstaviť. Desivé zlo sa pred rokmi narodilo v tomto dome a Kare ho musí zastaviť skôr ako bude príliš neskoro.

Japonský režisér Takeshi Shimizu dostal po filmoch Ju-on, Ju-on 2, Ju-on: The Grugde a Ju-on: The Grugde 2 možnosť režírovať svoju hororovú ságu priamo v Hollywoode za americké peniaze. Hlavná úloha bola zverená zabíjačke upírov Sarah Michelle Gellar, ktorá už skúsenosti s hororom má (Vreskot 2, Viem, čo ste robili minulé leto). Vo filme sa objavia aj Clea DuVall a Bill Pullman.

Po dvoch týždňoch na vrchole rebríčka zarobil horor The Grudge 12,6 miliónov, celkovo má na konte fantastických 88,7 miliónov a prekročenie 100 miliónovej hranice by mohla dostať spoločnosť Sony pod vianočný stromček.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 36%, imdb.com - 6,0/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
Keď niekto zomrie, zrodí sa kliatba... Napíšte svoje meno a určite sa o vás starostlivo postarajú. Stránka je určená pre silnejšie povahy, ale pravdepodobne by som ju označil za jednu z najlepších v tomto roku.


Saw
Adam a Doktor Gordon sa zobudia na opačných stranách neútulnej miestnosti spútaní reťazami ku kovovým rúram. Pochopia, že sú obeťami Jigsawa, sériového vraha, ktorý je známy svojimi rafinovanými spôsobmi ako necháva svoje obete zavraždiť sa navzájom. Čas ide neúprosne dopredu a títo dvaja musia nájsť spôsob ako uniknúť zo zajatia a zachrániť Gordonovu rodinu, ktorú si Jigsaw vzal ako poistku.

Nováčikom na filmovom poli je James Wan, ktorý je pod hororom Saw podpísaný ako autor príbehu a režisér. Scenár spolu s Wanom písal Leigh Whannell, ktorý hral menšiu úlohu napríklad vo filme The Matrix Revolution, v tomto filme hlavnú postavu Adama. Doktora hrá Cary Elwes, ktorý sa objavil v menších postavách vo filmoch Twister, Klamár, klamár, a aj v televíznom filme nakrúcanom na našom území Uprising. Postavu detektíva stvárnil Danny Glover.

Horor Saw ide opäť v šľapajach The Grudge. V inom termíne by Saw mohol zarobiť viac, ale aj tak ide o až nadpriemerný zárobok pre film s rozpočtom 1,2 milióna dolárov. V druhom týždni 11 miliónov a po desiatich dňoch premietania zarobil Saw 35,3 miliónov!

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 47%, imdb.com - 7,4/10, Roger Ebert - 1/4, yahoo.com - B, boxofficemojo.com - B

Trailer
Oficiálna stránka
POZOR! Určite klikajte hneď! To musíte vidieť na vlastné oči! Najlepšia filmová stránka tohto roku!


Alfie
Alfie, vodič limuzíny presne vie, ako zapôsobiť na ženy. Sexuálne plodný Angličan žije v New Yorku a nikdy sa nevyhýba aféram a zoznámeniam, ktoré trvajú jednu noc a to aj s viacerými ženami. Keď je zrazu jedna z jeho priateliek tehotná, Alfie konečne zisťuje, aké následky prináša takýto spôsob života. Ale dokáže sa ešte zmeniť?

Originálny film Alfie z roku 1966 režíroval Lewis Gilbert, ktorý si neskôr pripísal na svoj účet réžiu bondoviek The Spy Who Loved Me a Moonaker. Remake Alfieho režíroval Charles Shyer, ktorý pred nedávnom uviedol film The Affair of the Necklace. V postave hlavného hrdinu Alfieho uvidíme Jude Lawa, ako Julie sa predstaví Marisa Tomei a Liz si zahrala Susan Sarandon. O hudbu do filmu sa staral John Powell.

Tretí zo šiestich filmov Jude Lawa v tomto roku - Alfie zarobil v 2215 kinách len 6,2 milióna dolárov. 60 miliónový remake filmu s Michaelom Caineom teda neuspel podľa očakávania. Alfie je film bez veľkej hereckej hviezdy, teda menšej ako bol Michael Caine v roku 1966, slogan k filmu znie "O čom to je?" - podľa originálnej a známej piesne, ale marketing bohužiaľ neponúkal žiadnu odpoveď.

Významné hodnotenia:
rottentomatoes.com - 49%, imdb.com - 6,1/10, Roger Ebert - 3/4, yahoo.com - C+, boxofficemojo.com - C+

Trailer
Oficiálna stránka

Vitajte v Alfieho svete. Na stránke sa všetko krásne pohybuje, každá zložka obsahuje kratučké video a podobne. Podľa tejto stránky nemusí ísť o zlý film, ale podľa stránky sa film hodnotiť nedá.


Prvých desať filmov zarobilo dohromady 131,2 miliónov dolárov, čo je o 4 percentá menej ako minulý rok.

Prvé miesta v minulých rokoch
Obdobie Názov filmu Tržba
7 - 9 november 2003 The Matrix Revolutions 48,5 mil
8 - 10 november 2002 8 Mile 51,2 mil
9 - 11 november 2001 Monsters, Inc. 45,6 mil


Vianoce sa blížia. Vie to aj Robert Zemeckis aj Tom Hanks a preto práve oni vypravujú The Polar Express už 10. 11. Akoby hororov nebolo dosť, v piatok sa začne hrať najnovšie pokračovanie príbehu bábiky menom Chucky s názvom Seed of Chucky. "Poďme sa rozprávať o sexe". Tak znie slogan k dráme Bila Cordona - Kinsley. Rozprávať sa budú Liam Neeson, Laura Linney a aj Chris O'Donnell. Mix žánrov prinesie Brett Ratner, ktorý do svojho filmu After the Sunset obsadil Pierce Brosnana, Salmu Hayek, Woody Harrelsona a Dona Cheadlea. Zellweger, Firth, Grant - mená známe z úspešného filmu Bridget Jones, tentoraz s podtitulom The Edge of Reason. A na záver tu máme ešte jeden film s rozprávkovou tematikou Finding Neverland s Johnny Deppom a Kate Winslet. Je z čoho vyberať...

 


autor Matej Oravec 12.11.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.