PREVIEW: GARFIELD

PREVIEW: GARFIELD

článok



Garfield, všetkými milovaný kocúr nemôže mať sladší život. Zaparkovaný na pohodlnom kresle pred televíziou, si pochutnáva na svojich obľúbených lazaniach a chŕli na adresu svojho pána Jona (Breckin Meyer) urážky. Garfield je pánom vesmíru. Keď Jon vezme Garfielda ku krásnej veterinárke Lize Wilsonovej (Jennifer Love Hewitt), dostane od nej živé, chvostom vrtiace, utláčané stvorenie, ktoré predstavuje všetko, čo Garfieldovi chýba. "Garfield, zoznám sa s Odie," roztomilou, ale hlupučkou fenkou. Vtipný kocúr zostane prvý krát vo svojich deviatich životoch bez slova. Hlupučká Odie si naháňa chvost až sa jej zamotá hlava, naráža do stien a pre nič za nič šteká, to všetko k Jonovmu neutíchajúcemu nadšeniu. Nadšene privíta Odie vo svojom dome.

Odie obráti Garfieldov dokonalý svet hore nohami. Garfieldove riešenie: VON!!! Keď nešťastná fenka zmizne, v diabolských plánoch miestnej celebrity Happyho Chapmana (Stephen Tobolowsky), povedali by ste, že sa Garfield bude radovať. Ale on cíti zodpovednosť za osud toho druhého. Garfield sa z nezvyklou energiou, odvahou a nesebeckosťou, vydáva naprieč svojmu doteraz najväčšiemu dobrodružstvu. Vyráža na neuveriteľnú misiu: zachrániť Odie!

Toto dobrodružstvo spojí Jona a Liz, rovnako, ako Garfieldových mačacích kamarátov Nermala a Arlene. Ale najdôležitejšie, dá dohromady Garfielda s Odie, ktorá, aj keď by to Garfield nikdy nepriznal je jeho najlepšou kamarátkou.

Garfield, celosvetovo známa komiksová postavička, sa stáva najslávnejšou filmovou hviezdou. Kocúr, vyznávač hesla: "bol by som radšej, keby rána začínali neskoršie" a "radšej by som sa váľal ako prasa, než by som pracoval", hlavný predstavitelia počítačom animovanej akčnej rodinnej komédie natočenej podľa kresleného komiksu vychádzajúceho v 2 600 novinách s 260 miliónmi čitateľov po celej zemeguli.

Producent John Davis, k jeho mnohým titulom patrí "Doktor Dollitle" a "Daddy Day Care," samozrejme chcel priviesť Garfielda na veľké plátno. "Je na čase, aby sa s Garfielda stala slávna filmová hviezda," hovorí Davis. "Je lenivý, smiešny, tučný a má názor. Nezáleží na tom, či máte päť, alebo päťdesiat. Každý si príde svojim spôsobom na svoje."

Niekoľko rokov Davis spolupracoval s koproducentom Brianom Manisom a spoločne prenasledovali tvorcu Garfielda Jima Davisa (žiadny príbuzenský vzťah), aby získali práva k natáčaniu filmu o Garfieldovi.

Jim Davis sa po štvrť storočí maľovania a písania komiksov o Garfieldovi rozhodol, že nastal čas sfilmovať svoju postavičku. "Vždy som sa ku Garfieldovi choval ako ku skutočnej mačke," hovorí Davis. "Mám ho tak v hlave. A nová technológia ho môže konečne autenticky predstaviť."

Preview: Garfield Preview: Garfield Preview: Garfield

Jim Davis a John Davis chceli zostať verní Garfieldovmu duchu, ktorý 25 rokov oslavoval Garfielda po celom svete. "Myslím, že Garfield je milovaný ľuďmi každého veku, z niekoľkých dôvodov," hovorí Jim Davis. "Je veľmi fyzické zviera, čo sa týka humoru a deti ho milujú." "Násťroční" sa stotožňujú s jeho odporom proti autorite. Je sám sebou. A na úrovni dospelých, prezrádza naše slabiny, ako je prejedanie, nadmerné spanie, nedostatok cvičenia, alebo motivácie. Má odvahu povedať a urobiť veľa vecí, ktoré by sme neurobili. Tak veľa na nás prezrádza."

Davis v skutočnosti pripúšťa, "som z 30 percent Garfield - nebehám, milujem lazane a rád odpočívam a tých ďalších 70 percent vkladám do postavy Garfieldovho majiteľa Jona. Som snílek a na škole som si kreslil skúsenosti s dievčatami pre prípadné sklamanie v Jonovom milostnom živote."

So zaistenými právami na Garfielda, požiadal John Davis scenáristický tím Joela Cohena & Aleca Sokolowa ("Toy Story", "Cheaper by the Dozen") o scenár.

Cohen hovorí, že Garfieldove kúzlo spočíva v jeho neurózach. "Alec a ja radi rozprávame príbeh prostredníctvom citových výlevov postavy, alebo v tomto prípade mačky." vysvetľuje. "A keď si spomeniete na "Toy Story" vidíte, ako skĺbenie zápletky a neuróza postavy posúva príbeh. Podobne, Garfield a jeho register neuróz, nám poskytli skvelú príležitosť vyrozprávať príbeh prostredníctvom jeho podnetov."

Ak zostanete verní jeho jednoduchým prianiam, neurobíte chybu.

"Dvaja scenáristi sa vydali do Garfieldovej krajiny - a domova Jima Davisa Muncie, v štáte Indiana, aby sa stretli s tvorcom Garfielda, aby si pohovorili o ich hviezde. Jim nám veľmi pomohol, pretože má neomylnú schopnosť vidieť v našom scenári, čo je s Garfieldom v poriadku a čo nie je." hovorí Sokolow.

"Garfield je pánom vesmíru, pokiaľ do jeho života nevstúpi Odie a nezničí mu jeho dokonalý svet." hovorí John Davis. "Ako nový braček. Všetka pozornosť sa sústredí na Odie. Garfield sa cíti mimo a rozhodne sa, že sa jej zbaví. Ale keď sa Odie sama stratí, Garfield si uvedomí, že vlastne tú malú potvorku miluje. Tak táto agorafobická mačka, ktorá má svoje kráľovstvo označené reťazou a nikdy nejde nikde ďalej, sa teraz musí vydať do veľkého, zlého, bezohľadného sveta, aby našla a zachránila Odie."

"Na niekoľkých miestach v priebehu príbehu, Cohen a Sokolow vytvoria Garfieldovi štvrtú stenu - môže hovoriť priamo k divákom. Uvedomili sme si, že mnohé veľké komiksové filmové legendy použili túto techniku, ako napr. Bob Hope, Danny Kaye, Groucho Marx" hovorí Cohen.

Práca na scenári pokračovala, John Davis vybral Peta Hewitta ako režiséra, pretože bol nadšený Hewittovým filmom "The Borrowers," napínavým príbehom o štvorpalcových ľuďoch, ktorí bojujú o záchranu svojho domova. "Ten film sa mi páčil a vedel som, že Pete má pre Garfielda veľmi potrebný cit a komediálnosť. Peter má skvelý zmysel pre humor, ktorým prispel do tohto projektu, ale taktiež chcel, aby to bolo vierohodné. Myslím, že je to veľmi dôležité, pretože chcete, aby Garfield a jeho svet ožil podľa vašich predstáv."

V priebehu pre-produkcie, dal Hewitt dohromady tím k natočeniu 70 minútového animovaného filmu. "Natočil som celý filmový príbeh, zostrihal ho, nechal postavičky nahovoriť hercom a podmaľoval hudbou a zvukovými efektami," hovorí Hewitt. "Tak sme sa mohli na film pozrieť a zistiť, čo vyšlo, čo môžeme vystrihnúť a čo by sme mali pridať. Ako sa blížilo hlavné natáčanie, objavila sa dôležitá otázka: Kto nahovorí Garfielda?" John Davis hovorí: "Hľadali sme niekoho s pútavým, saritickým, ikonickým a skvelým zmyslom pre komédiu a mali sme šťastie na dokonalú osobu: komediálnu legendu, Billa Murraya." Bill Murray sa na kocúra veľmi hodí. Bolo to dokonalé obsadenie. Nemohol som byť šťastnejší."

Filmári obsadili Breckina Meyera do úlohy Garfieldovho pána, Jona Arbuckla. "Breckin má humor a vie dokonale zahrať "každého s mačkou".

Meyerovi nebol Garfield a jeho svet cudzí, vyrastal na komiksoch. "Moja mama bola veľký komiksový fanúšik," hovorí. "Každé Vianoce som jej venoval darček s Garfieldovou tématikou, napr. vypchaté zviera, alebo bábku. Takže, keď som dostal Jonovu úlohu, okamžite som e-mailovaô mame Jonov obrázok so správou, "pozri sa koho teraz budem hrať!" Mala obrovskú radosť.

Meyer má drobný "problém", ktorý mu mohol robiť potiaže: Je alergický na mačky. Veľmi ho potešili, keď sa dozvedel, že Garfield bude vytvorený počítačom. "Do posledného dňa som filmárom nepovedal, že mám alergiu na mačky." hovorí Meyer. Ale keďže som mal niekoľko scén s Garfieldovými mačacími priateľmi Nermalom a Arlene - ktorí boli skutoční - mal som stále po ruke liek proti alergii."

Jennifer Love Hewitt hrá Jonov milostný objekt - Garfieldovu veterinárku - Liz Wilsonovú. John Davis už pracoval s Jennifer na komédii "Heartbreakers". Je skvelá komediálna herečka. Má charizmu a veľmi sa k Breckinovi hodí," hovorí Davis.

Peter Hewitt dodáva: "Záležalo na tom, aby sme obsadili dvojicu, ktorej je spolu dobre, ale taktiež aby boli natoľko výrazní, že si ich zapamätáte. Aby sme, keď budú na plátne nezabudli, čo sa medzi nimi deje."

Preview: Garfield Preview: Garfield Preview: Garfield

"Medzi Liz a Jonom ide o vzájomný náraz," poznamenáva Jennifer Love Hewitt. "Liz má v príbehu za úlohu rozbúšiť Jonove srdce rýchlejšie, kedykoľvek sa objaví v miestnosti. Preto si vymýšľa dôvody, prečo chodí s Garfieldom do veterinárnej ambulancie." Jennifer Love Hewitt je tiež veľkou Garfieldovou obdivovateľkou. "Od detstva sa pozerám na kreslené seriály. Mávala som veľkú oranžovú mačku, ktorú som chcela pomenovať Garfield, ale bola som prehlasovaná bratom. A prvý krát som ochutnala lazane, práve kôli Garfieldovi," dodáva.

"Herečka previedla niekoľko osobných úprav "aby sa dostala do úlohy." Nakoľko jej komiksová proti úloha nosí krátke vlasy, Love Hewittová poslúchla. "Nechala som sa ostrihať tak, ako nikdy predtým," hovorí. "Moje nové rozježené vlasy, falošné riasy a pestrofarebné oblečenie vo mne naozaj vyvolali ten správny pocit kreslenej postavičky."

Stephen Tobolowsky hrá zlého Happyho Chapmana, pôsobiaceho v detskom programe na malej káblovej televízii. "Happy má predstavu veľkých vecí," hovorí Tobolowsky. "Rád by účinkoval v celoštátnej televízii a v budúcnosti si predstavuje, ako získa niekoľko Cien Emmy."

Jedna úloha pre tak všestranného herca nestačí. Hrá taktiež Happyho brata - dvojča Waltera J. Chapmana, prominentného moderátora.

Tobolowsky chcel mať pre Happyho zvláštny slogan, tak si ho vymyslel. "Happy teraz nie je najostrejší muž v zásuvke, tak som si vymyslel túto jednoduchú poviedku. "Buď šťastný" čo som zdôraznil ukazovákom. Myslel som, že by sa to dalo ľahko zapamätať.

Hneď na začiatku sa k filmovému štábu pripojil muž, vďaka ktorému to všetko vzniklo. John Davis zveril zvieraciemu koordinátorovi - veterinárovi Larrymu Madridovi ("Dr. Dolittle", "George of the Jungle", "102 Dalmatíncov") filmový tréning štvornohých hercov. Spočiatku filmári uvažovali o tom, že Garfielda bude hrať skutočná mačka. "Našiel som mačku, ktorá vyzerala presne ako on, ale nebola tak mohutná," spomína. "V predchádzajúcom filme som obliekol mačku do tlstého obleku a to isté som chcel urobiť Garfieldovi. Ale nakoniec sme sa rozhodli, že ho vyrobíme počítačom."

"Pre roztomilú fenku Odie, kliatbu Garfieldovej existencie, uvažoval Madrid od začiatku o psíkovi Tylerovi. Napol jazvečík, napol škótsky teriér. S Tylerom som pracoval na inom filme a myslel som si, že to bude perfektná Odie, pretože vyzerá ako kreslená, s tým svojim dlhým telom, krátkymi nohami a krásnymi očami," hovorí Madrid. "Ale Pete chcel, aby sme ho skrášlili. Ostrihali sme ho a zosvetlili mi chlpy na tele. Tlapky, uši a chvost sme nechali tmavé, takže vyzerá veľmi elegantne."

Tylerova identická sestra Chloe zastupovala Tylera v menej fyzicky náročných scénach, a spríjemňovala mu zaslúžené prestávky v priebehu filmovania.

Tyler sa musel do svojho debutu na veľkom plátne naučiť niekoľko náročných atletických cvikov, vrátane veľkej tanečnej sekvencie v psej show. Už vedel skákať na zadných nohách, ale musel sa ešte naučiť skákať na jednom mieste a potom sa točiť dokola, taktiež na zadných nohách. V deň svojho tanečného čísla bol Tyler nefalšovaný Gene Kelly. Mimochodom, točenie dokola, patrí dnes medzi jeho najobľúbenejšie kúsky.

Tyler musel tiež zvládnuť  skok dozadu. "Pri tomto kaskadérskom kúsku sme použili istenie, aby to jeho dlhé telo zvládlo. A opäť to prevádzal s gustom," hovorí psia trénerka Kristy Cambellová.

Človek by si myslel, že fyzická scéna - ako naučiť mačku jazdiť na skateboarde s koláčom, alebo skočiť do vedra a zájsť v ňom 12 stôp - bude pre Madrida a mačky tvrdý oriešok. Ale tieto kaskadérske kúsky neboli ani zďaleka tak náročné, ako naučiť mačky v kľude sedieť a dlhú dobu sa dívať. "Mačky sa rýchlo nudia, tak ich musíte zaujať na tak dlho, aby v takejto pozícii vydržali," hovorí Madrid. "Je to oveľa komplikovanejšie, než by ste čakali."

Madrid a jeho tím tiež trénovali mačku Happyho Chapmana, Persnikitty. Ďalej dobermana Lucu, nezbedného chlapíka z okolia. A päť myší, ktoré hrajú Louise. Dohromady sme mali na starosti 15 mačiek, 30 krýs a 355 psov rôznych rás.

Aby sme zvládli špeciálne filmové kúsky s toľkými zvieratami, produkcia zamestnala dva filmové štáby, ktoré točili simultánne. Prvý štáb točil ľudských hercov a Odie. Druhý točil zvieratá.

Preview: Garfield Preview: Garfield Preview: Garfield

"Vytvoriť správny vzhľad Garfielda, bolo rovnako dôležité, ako obsadenie hercami. "Chceli sme natočiť film vo veľmi citlivom vizuálnom štýle," hovorí John Davis. Filmár Dean Cundey, A. S. C., produkčný výtvarník Alexander Hammond a kostýmová návrhárka Maria France dali Garfieldovi vizuálny štýl, ktorý spája fantáziu a skutočnosť. "Naša predstava bola tak trochu aj zo sveta fantázie. Je to reálny svet, ale čo sa týka výberu farieb a povrchu inšpirovaný komiksom. Nie je v ňom mnoho tkaniva."

"Taktiež sme vedeli, že Garfield bude oranžový. Bolo rozhodnuté, že on bude jediný oranžový objekt v celom filme."

Hewitt a Hammond film rozdelili do troch rozdielnych pohľadov. "Garfieldov dom a jeho okolie sú jeho doménou, kde sa cíti úplne v pohode," hovorí Hammond. "Tak sme mu urobili slepú uličku, natočenú v priestoroch Universal Studios, kúzelnú, prívetivú filmovú ulicu: farebné domy s prednými verandami a upravenými trávnikmi."

Keď sa Garfield vydá do veľkého mesta (taktiež nafilmovaného v Universal Studios) nájsť Odie, Hammondove návrhy reagujú na skutočnosť, že Garfield je úplne mimo svojho prostredia.

Kostýmová návrhárka Marie France dala hercom klasický vzhľad. "Inšpirovala som sa päťdesiatimi rokmi, kľudnejším obdobím," hovorí France. "Ženy nenosili nohavice, nikto nenosil jeansy. Liz nosí pekné sexy šaty, ale majú istú noblesu, pretože Liz je profesionálna žena. U Jona sa výtvarníčka odchýlila od komiksovej predlohy a dala mu štýlovejší, príjemnejší vzhľad. Nikto nemá na sebe oranžovú. Táto farba patrí výhradne Garfieldovi."

Animačný supervisor Chris Bailey, ktorý pracoval na "Malej morskej víle" a "Levom kráľovi", bol na pľace pri Garfieldových scénach. Ukázal hercom, ako držať neexistujúcu mačku, akoby tam Garfield naozaj bol. "Spočiatku herci držia neviditeľnú postavu kŕčovite, príliš blízko alebo ďaleko," hovorí Bailey. "Tak som dal Breckinovi do rúk vrecko s fazuľami, aby cítil istú váhu. A dal som mu vypchatého Garfielda, aby videl, kde má kocúrovi podoprieť zadok a hrudník."

Dan Deleeuw, z domu vizuálnych efektov Rhytm & Hues, bol v štúdiu, aby zistil presný počet miestností, nábytku a zmeral vzdialenosti. Vďaka tomu, opäť postavil scény v počítači v priebehu post produkcie a strihania. Natáčanie bolo len prvým krokom v dlhom a komplikovanom procese previesť Garfielda do filmového života. V priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, filmári neúnavne tvorili podobu vtipného kocúra za použitia najmodernejšej počítačovej techniky.

Garfield má viac než 500 počítačových záberov, z ktorých na 425 je sám. Ostatné zábery animujú ústa na scéne "hovoriacich zvierat" : Nermala, Arlene, Lucy, Louisa. (Odie nehovorí). "Pretože pre tieto úlohy sme použili skutočné zvieratá, ich výraz tváre a mimika musí byť počítačová, aby sme mohli synchronizovať animáciu  s dialógom a dodať ich tváram istý výraz." hovorí Hewitt.

"Hercov sme natočili na video, aby sme na scéne mohli použiť aj reč ich tela. Aj malé záležitosti, ako že herec zodvihne obočie, alebo sa špeciálne zatvári sa dá v animácii použiť."

Po 18 mesiacoch hlavného natáčania, post produkcie a práce na špeciálnych efektoch, Garfield konečne debutuje, ako živá akčná hviezda.

"Bola to spolupráca hercov, produkčných filmových tvorcov a tímu zvláštnych efektov," hovorí John Davis. "A všetci mali spoločnú predstavu, natočiť film, ktorý ocenia  deti, "násťroční" a dospelí na rôznych úrovniach."

"A najlepšie je citovať samotného Garfielda o svojom debute na veľkom plátne, po štvrťstoročí komiksovej a televíznej slávy: "Zistil som, že keď si počkáte, tak sa dočkáte."

 


autor press kit 3.8.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.