TÉMA MESIACA: KOMIKS

TÉMA MESIACA: KOMIKS

článok



HRDINOVIA NAŠI KAŽDODENNÍ

Myslím, že komiksových hrdinov alebo ich cestu na veľké plátna kín netreba predstavovať. Či to bol Batman (1989) a všetky jeho inkarnácie, ktoré, viacej či menej, pozlátili strieborné plátna, ešte starší Superman (1978), alebo nedávnejší X-Men (2000) či Hulk (2003), komiksy jednoznačne dobili srdcia a peňaženky nejedného filmového fanúšika. A pravdou je, že posledné roky boli komiksovým adaptáciám veľmi naklonené. Počnúc už spomínanými X-Men (295 miliónov dolárov celosvetová tržba pri 75-tich miliónoch produkčných nákladoch), ktorí ako prví roztrhli vak s adaptáciami, cez rekordy-lámajúceho Spider-Mana (820 vs. 140 miliónov dolárov), zeleného Hulka (245 vs. 137 miliónov dolárov), slabšieho Daredevila (176 vs. 78 miliónov dolárov) až po druhú časť mutantích dobrodružstiev - X2: X-Men United, ktorá si svojím zárobkom 450 miliónov dolárov pri 110 miliónoch zaručila aj tretie pokračovanie - dokazujú komiksové adaptácie, že ich úspech nie je iba náhoda.

A keďže Hollywood nenechá dojnú kravu "komiks" len tak ľahko stranou, je počet pripravovaných adaptácií v rekordných výškach. Avšak kontingent celosvetovo známych komiksových hrdinov je už vyčerpaný, a preto sa producenti rozhodli siahnuť hlbšie do truhlice s nápadmi a vytiahli na denné svetlo viaceré skôr undergroundové komiksy. To samo o sebe nie je zlá vec, keďže sa Muž z ocele bez morálnej poškvrny v dnešnej dobe nejaví ako dosť pútajúca téma (niežeby to ale zabránilo novému Supermanovi vtrhnúť na naše plátna). Poďme sa teda spolu pozrieť na niektoré pripravované novinky, viacej či menej známych hrdinov, denne bojujúcich za našu slobodu, česť, ... aaale, poďme jednoducho na to!

(Upozornenie: viaceré tu spomínané filmy, označené ako plánované, sú buď iba pripravované alebo dokonca iba chýry, šíriace sa po Hollywoode. Snažil som sa vyberať tie chýry, ktoré síce oficiálne nie sú potvrdené, ale inoficiálne sa na nich už pracuje. Preto všetku tu zverejnenú informáciu treba brať odstupom.)

Téma mesiaca: Komiks

BATMAN: BEGINS

Réžia: Christopher Nolan
Scenár: David S. Goyer, Christopher Nolan
Hrajú: Christian Bale (Bruce Wayne/Batman), Katie Holmes (Rachel Dodson), Michael Caine (Alfred Pennyworth), Ken Watanabe (Ra's Al Ghul), Gary Oldman (Lt. James Gordon), Liam Neeson (Henri Ducard), Morgan Freeman (Lucius Fox), Cillian Murphy (Dr. Jonathan Crane/The Scarecrow), ...
Príbeh: Film sa venuje začiatkom Tmavého rytiera - sledujeme Brucea Wayna, ako mladíka, ktorý, poznačený smrťou svojej rodiny, hľadá sám seba v najrôznejších kútoch sveta. V Mongolsku naďabí na Henriho Ducarda, posluhovača Ra's Al Ghula, ktorý Wayna rekrutuje pre Ghulovu armádu. Wayne sa na čas stane Ghulovým bojovníkom, ale čoskoro rozpozná jeho skutočné ciele a stane sa jeho najsilnejším protivníkom. Vráti sa do Gotham City, kde musí najskôr získať späť kontrolu nad WayneCorpom, firmou jeho otca, aby potom mohol jej finančné prostriedky nasadiť k boji proti zločinu - aby sa potom mohol z neho stať Batman ...
Status: produkcia
Trailer: -nie je k dispozícii-

Premiéra USA: leto 2005
Premiéra SK: -nie je k dispozícii-

Začínam hneď filmom, na ktorý sa osobne najviac teším. Batman ako franchise bol vždy neľahkým sústom pre hociktorého režiséra. Prvé úspechy s Temným rytierom slávil Tim Burton jeho filmami Batman (1989) a Batman sa vracia (1992), kde Batmana stvárnil Michael Keaton. Neskôr sa série ujal producent Joel Silver (trilógia Matrix), čo v podstate znamenalo prepad do ríše gummených medvedíkov. Kým Burton ešte ako-tak udržal istý flair a tajomno u Batmana (aj keď zarytí fanúšikovia komiksu tvrdia, že ešte aj jeho filmy boli totálny brak), tretí Batman (Batman navždy, 1995, s Valom Kilmerom) bol na hranici zúfania, kam sa štvrtý, a Silverom posledný produkovaný Batman, Batman a Robin (1997 s Georgeom Cloone-ym a Chrisom O'Donnelom) s veľkou vervou rozhodol skočiť. Totálny brak, akým posledný Batman-film bol, nechal našťastie producentov u WarnerBrothers popremýšľať a dali franchise-u dlho potrebnú pauzu ...

Pauza trvala presne šesť rokov, kým sa projektu neujal Christopher Nolan (Memento, Insomnia). Od začiatku vyhlásil, že mu ide o reálnejšieho Batmana, o film, ktorý bude mať tmavý, špinavý a drsný vzhľad, kde bude málo CGI a veľa atmosféry. Scenár napísal spolu s Nolanom David Goyer, ktorý sa už predtým podpísal pod scenár k obidvom Blade-om a teda mal skúsenosti s adaptovaním komiksov.

Tak teda prečo sa máme tešiť na Batman: Begins?

Goyer mal ako scenárista odmalička sen napísať scenár k filmu o Batmanovi - je tu teda predpoklad, že si dal naozaj záležať.

Všetky internetové stránky, ktorým sa dostal do rúk skutočný scenár k filmu, ho vychvaľovali do nebies - väčšina tvrdila, že scenár má všetko, čo franchise potrebuje k oživeniu, a že Goyer odviedol geniálnu prácu (a to tu hovoríme o najtvrdšom jadre komiksových fanúšikov).

Goyer aj Nolan konzultovali scenár ako aj ich nápady k filmu s DC Comics a duchovnými otcami Batmana. Podľa Nolanovho vyjadrenia, chceli si byť istí, že všetko, čo je vo filme, neodporuje komiksu, alebo jeho kontinuite a teda môže byť tak natočené.

Nolanove vyhlásenia o štýle filmu. Nimi sa stavia do priameho opaku Silverových produkcií, čo môže dopadnúť iba pozitívne.

Príbeh. Síce to nie je Batman: Year One (podľa väčšiny fanúšikov najlepšia séria komiksov), ale začiatky mytológie bývajú vždy zaujímavé a Nolan sľúbil, že vo filme bude všetko realisticky vysvetlené - od Batmanovej sily až po všetky jeho hračky a technické vymoženosti.

No a nakoniec casting - tým si Nolan získal požehnanie snáď všetkých fanúšikov Batmana. Nielenže získal veľa slávnych hercov, on si z nich ešte vybral naozaj créme-de-la-créme. Christian Bale je podľa mňa dokonalý ako Batman (navyše má sám vypracovanú postavu a teda nemusí jeho oblek mať tak umelo vytvarované svaly ako v predošlých filmoch). Michael Caine ako Alfred zaručuje naozaj dobrý herecký výkon, rovnako ako Liam Neeson a Gary Oldman (na jeho Gordona sa už teším). No a nakoniec Ken Watanabe (Posledný samuraj) ako Ra's Al Ghul tiež nemá konkurenciu.

Natáčanie sa začalo v marci v Grónsku a podľa prvých reportáží robí Nolan všetko správne. Každým dňom sa čaká na obrázky Batmobilu (ktoré sa dajú medzičasom nájsť tu: link) alebo obleku (ktoré boli prednedávnom tiež zverejnené tu: link), či Arkhamskej väznice. A tak nám neostáva nič iné, iba s napätím sledovať, ako sa bude Nolanovi dariť, očakávať prvý trailer a dúfať, že leto 2005 príde čo najskôr. A možno si želať, že by meno filmu neboli bývali zmenili - Batman: Intimidation Game znelo totiž podľa mňa omnoho lepšie ako Batman: Begins ...

Téma mesiaca: Komiks

HELLBOY

Réžia: Guillermo del Toro
Scenár: Mike Mignola, Guillermo del Toro
Hrajú: Ron Perlman (Hellboy), Doug Jones (Abraham 'Abe' Sapien), Selma Blair (Liz Sherman), John Hurt (Professor Bruttenholm), Rupert Evans (John Myers), Corey Johnson (Agent Clay), Karel Roden (Grigori Rasputin), ...
Príbeh: Posledné dni druhej svetovej vojny - fašistickí vedci na čele s Grigori Rasputinom sa snažia pomocou čiernej mágie vyvolať armádu démonov, ktorá má zvrátiť priebeh vojny. Avšak skôr ako sa im to podarí, sú prerušení spojeneckými vojskami. Tie však prišli neskoro, potom ako bol už jeden démon privolaný na Zem - Hellboy. Ten sa však rozhodne bojovať na strane Spojencov a je pridelený do Bureau for Paranormal Research and Defense, kde žije a bojuje proti zlu s inými "freaks" ...
Status: projekcia
Trailer: link
    

Premiéra USA: 02. apríla 2004
Premiéra SK: 7. októbra 2004

Jeden z - v našich zemepisných šírkach - menej známych komiksov, patrí v USA k jedným z najpopulárnejších. Hellboy neponúka len zaujímavý príbeh - démon bojujúci na strane dobra, to sme tu predsa len ešte nemali - a veľa dobrej akcie, okorenenej dávkou humoru (Hellboy, ako inak vidieť aj na konci druhého traileru, oplýva zvláštnym zmyslom pre humor), ale zároveň skýta nevídanú dávku emócie a spolupatričnosti. "Freaks", bojujúci za záchranu ľudí, sú práve nimi opovrhovaní, a tak nachádzajú útočisko medzi sebou: "Because in the end, all we freaks have, is each other." Práve tieto vlastnosti spravili komiks Hellboy (podobne ako X-Men) jedným z Top 10-tich všetkých čias. Obor s veľkým srdcom, chrániaci ľudstvo, ktoré buď o ňom nevie, alebo sa ho bojí, je jedným z najväčších dôkazov ľudskosti, ktoré uzreli svetlo sveta (samozrejme v extrémnej, nadsadenej verzii maľovaných obrázkov). Dôkazom popularity Hellboya je aj množstvo tzv. spin-offs, ktoré vyprodukoval - Hellboy Jr. a BPRD (skratka pre Bureau for Paranormal Research and Defense) sú len najprominentnejšie príklady.

Režisérom Hellboya je Guillermo del Toro, asi najlepšie známy svojou režisérskou prácou na Blade II. Aj keď film ako taký neponúkal veľa nového, akčné scény boli slušne zvládnuté a to nás necháva dúfať. Navyše sa o del Torovi hovorí, že je dobrý scenárista, so zmyslom pre dialógy a jemné scény, čo inak aj test screenings v USA potvrdzujú. Tam bol Hellboy už viackrát premietaný pre publikum z fachu aj pre fanúšikov a na obidvoch frontoch sa film stretol s pozitívnym ohlasom. Za prvý víkend s tržbou 22 a pol milióna dolárov a celkovo po piatich týždňoch s 57 miliónmi dolárov na konte zrejme vráti Sony tých 60 miliónov, ktoré stál a už sa diskutuje o pokračovaní.

Ďalšia vec, ktorá hovorí v prospech Hellboya je, ako už aj pri Batmanovi, casting. Ron Perlman, ktorý sa na výslnie dostal svojimi úlohami v Mene ruže alebo práve Bladeovi II, patrí k špičke hollywoodskych hercov, rovnako ako Selma Blair, tu hrajúca pyrokinetičku Liz Sherman. Blair dostala pre ňu skôr nezvyčajnú úlohu (predtým sme ju mohli vidieť napríklad v Cruel Intentions či Legally Blonde), keďže musela hrať tichú, do seba utiahnutú postavu, inak milostný záujem Hellboya - teda priamy protiklad ukecaných báb, ktoré zvykne stvárňovať. Za zmienku stojí rovnako Karel Roden, ktorému (zase raz) pripadla úloha zloducha.

Ron Perlman ako Hellboy navyše vychutnáva plnú dôveru režiséra, keďže štúdio Sony chcelo Hellboya natočiť už dávno a chcelo del Torra, aby režíroval a napísal scenár - ten však mal ako podmienku účinkovanie Perlmana, ktorý bol zo začiatku pre Sony moc drahý, a preto film niekoľko rokov stagnoval. Až teraz sa podarilo del Torrovi Sony obmäkčiť, a tak sa môžeme tešiť na Perlmana ako Hellboya, na čele veľmi slušného ensamblu. A podľa traileru sa máme naozaj na čo tešiť ...


SUPERMAN

Réžia: McG
Scenár: -nie je k dispozícii-
Hrajú: -nie je k dispozícii-
Príbeh: -nie je k dispozícii-
Status: pred-produkcia
Trailer: -nie je k dispozícii-

Premiéra USA: leto 2006
Premiéra SK: -nie je k dispozícii-

Čo by to bol za článok, keby sa hovorilo o Batmanovi a nespomenul by sa aj Superman? WarnerBrothers samozrejme nemôže svoju komiksovú ofenzívu začať bez Muža z ocele, a tak sa, dokonca ešte skôr, ako o Batmanovi, začalo polemizovať o Supermanovi.

Prvé, čo uzrelo svetlo sveta, bol režisér. Asi pred pol rokom sa dostala na verejnosť správa, že WarnerBrothers angažovali Bretta Ratnera (Rush Hour 1 a 2, Red Dragon) ako režiséra pre nový film o Supermanovi. Podľa väčšiny fanúšikov to bola viac ako pofidérna voľba, keďže Ratner s odrenými ušami zvládal akčné komédie. Dá sa takému režisérovi zveriť taký veľký projekt? To však ešte nikto netušil, aké šoky nás ešte čakajú ... Ratner mal zmluvu s WarnerBrothers iba na 15 týždňov, ktoré vypršali koncom minulého roka (zhruba 12 týždňov pracoval Ratner v tajnosti na castingu a pred-produkcii) a podmienkou ďalšej zmluvy bola jeho spokojnosť s výberom hlavného predstaviteľa. Keďže dnešná mladá generácia, na čele s Joshom Hartnettom, ale za veľa nestojí, padol výber Muža z ocele očakávane ťažko. Hovorilo sa skoro o každom - od Nicholasa Cage-a, cez Bena Afflecka až po už spomínaného Josha Hartnetta. Ten už-už vyzeral na spadnutie, ale WarnerBrothers chceli zmluvu na minimálne tri filmy, čo bolo mladému Hartnettovi predsalen veľa a tak vycúval. Po ňom stratil záujem aj Ratner (išiel radšej natáčať Rush Hour 3) a tak sa zdalo, že Superman bude odložený na ľad ...

Avšak ani nie mesiac dozadu otriasla internetom správa, že réžie nového Supermana sa ujal Mc-"Charlieho Anjeli"-G. Horšie ako táto správa ale bol jej dodatok, v ktorom McG vyjavil, že na rolu Lois Lane by si želal Beyoncé Knowles (!!!). Po troch infarktoch neskôr sa každý angažovaný fanúšik dozvedel, že to je iba jeho želanie, a že WarnerBrothers sú našťastie proti tomu. Druhou kandidátkou na post zvedavej reportérky je Selma Blair. Rovnako sa hovorí aj o Johnny Deppovi ako Lexovi Luthorovi. Treba povedať, že pri väčšine týchto mien padajú fanúšikovia Supermana do mdlôb od strachu a znechutenia a aj ja musím priznať, že je mi záhadou, ako môže to isté štúdio, ktoré sa vydalo snáď tou najdokonalejšou cestou k perfektnému Batmanovi, takto zmrviť Supermana.

Našťastie ešte nič okrem režiséra nie je podpísané a film je v štádiu castingu. Ešte sa všetko môže zmeniť - v čo všetci dúfame ...


THE GREEN HORNET

Réžia: Kevin Smith
Scenár: Kevin Smith
Hrajú: -nie je k dispozícii-
Príbeh: Film rozpráva príbehy milionára Britta Reida, vlastníka niekoľkých novín a magazínov, ktorý ako svoje hobby praktikuje boj proti zločnu ako zamaskovaný hrdina Green Hornet. Pomocníkom mu je jeho verný šofér ázijského pôvodu Kato, ktorý mu je so svojim kung-fu umením vždy poruke.
Status: plánované
Trailer: -nie je k dispozícii-

Premiéra USA: -nie je k dispozícii-
Premiéra SK: -nie je k dispozícii-

Dôvod prečo spomínam The Green Hornet je jedno meno - Kevin Smith. Väčšina ľudí pozná Smitha ako tak-trochu nezávislého režiséra a scenáristu tak-trochu nezávislých filmov ako Clerks, Mallrats či Chasing Amy, alebo vysoko ocenenej satiry Dogma. Alebo ho lepšie poznajú pod jeho druhým menom - Silent Bob. Silent Bob nám ale vyrástol, Jayovi dal na chvíľu zbohom (sám hovorí, že asi tak na tri filmy, ktoré chce natočiť bez Jaya, lebo nepriamo svojimi scenármi o drogách podporoval drogovú závislosť Jasona Mewesa a kým ju ten nedostane pod kontrolu, žiaden film s Jayom a Silent Bobom nebude) a začal sa venovať vážnejším témam. Dôkazom toho je aj jeho nový film Jersey Girl, kde vymenil "dick&fart" jokes za vážnejšiu tému rodičovstva a lásky. Scenár je síce naďalej premyslený a oplýva geniálnymi dialógmi, ale zdá sa, že Smith dospel a je pripravený na ďalšiu výzvu ...

Tou je už spomínaný Green Hornet. Málo ľudí pozná Smitha aj ako autora komiksov - pravdou je, že je veľký fanúšik a zároveň aj dobrý tvorca, keďže väčšina jeho komiksovej tvorby (aké prekvapenie - komiksy Jay and Silen Bob a Clerks) získava ocenenia kade chodí. Preto sa hneď chopil šance napísať scenár k pripravovanému Green Hornet. Aké však bolo jeho prekvapenie, keď na základe 30 stránkového návrhu príbehu mu bola ponúknutá aj réžia. Najskôr sa zdráhal a stále ešte tvrdí, že je to pre neho moc veľké sústo, ale producenti mu veria a ak mám byť úprimný - aj ja. Strach dokáže veľmi dobre motivovať a aspoň zaručí, že bude Smith pristupovať k látke veľmi zodpovedne.

A tak Smith dostal 70 miliónový rozpočet a voľnú ruku. Podľa jeho vlastných slov chce dokončiť scenár do leta a obzerá sa po hercoch. Ešte nie je nič podpísané, ale ako Britta Reida by si rád predstavoval Jakea Gyllenhaala (Donnie Darko) a ako jeho šoféra Kata (ktorého v TV seriály The Green Hornet zo 60.-tych rokov hral sám Bruce Lee a pre ktorého to znamenalo štart jeho filmovej kariéry) by chcel mať Marca Dacascossa (Crying Freeman). Na to môžem povedať iba "amen" ...


BATMAN VS. SUPERMAN

Réžia: Wolfgang Petersen
Scenár: -nie je k dispozícii-
Hrajú: -nie je k dispozícii-
Príbeh: -nie je k dispozícii-
Status: plánované
Trailer: -nie je k dispozícii-

Premiéra USA: -nie je k dispozícii-
Premiéra SK: -nie je k dispozícii-

Náš posledný komiks pre toto vydanie je skôr dohadom a zbožným želaním (ale určite nie mojím) ako hocičím iným. V nejednom rozhovore sa Wolfgang "Mr. Blockbuster" Petersen nechal počuť, že by rád natočil film Batman vs. Superman. Vyslovil sa o tom ako o svojom projekte snov, ktorý chce rozhodne uskutočniť. Avšak sám vyhlásil, že nie je spokojný s výberom hercov ani pre Batmana ani pre Supermana (žeby vedel viac ako my?), ktorý odsúhlasilo WarnerBrothers, a preto by si on do svojho filmu vybral iných hercov ...

Čo z toho vyplýva? Iba zbožné želanie starnúceho nemeckého režiséra, ktorému dochádzajú nápady? Bodaj by. Faktom ale je, že Petersen má vplyv, možnosti a aj prostriedky svoju "hrozbu" uskutočniť. A boh nás chráň pred dvojitým obsadením Batmana a Supermana ...

Tak to by bolo na dnes všetko. Nabudúce sa pozrieme na čoskoro do našich kín vtrhnúceho Spider-Mana 2, Catwoman a ďalšie, menej známe komiksy, ktoré nás poctia svojou prítomnosťou. Dúfam, že sa zase uvidíme ...

 


autor Marek Vojtko 1.6.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.