PREVIEW: TRÓJA

PREVIEW: TRÓJA

článok



Počas vekov viedli muži vojny. Niekedy to bolo pre získanie moci, inokedy pre slávu, alebo pre česť, alebo pre lásku.

Vášeň  legendárnych milencov, Parisa, trójskeho princa (Orlando Bloom) a Heleny (Diane Kruger), kráľovnej zo Sparty, podnietila v starovekom Grécku vojnu, ktorá  mala zničiť civilizáciu. Keď Paris ukradol Helenu jej manželovi, kráľovi Menelaosovi (Brendan Gleeson), bola to potupa, ktorú bolo treba potrestať. Rodinná hrdosť diktuje, že Menelaova potupa je aj  potupou jeho brata Agamemnóna (Brian Cox), mocného kráľa  Mykén, ktorý čoskoro zjednotí všetky najväčšie grécke kmene, aby uniesol Helenu z Tróje a aby zachránil bratovu česť.

V skutočnosti je Agamemnonovo úsilie o ochranu cti skorumpované jeho obrovskou chamtivosťou - chce kontrolovať Tróju a uistiť sa o svojej nadvláde a prevahe nad obrovskou ríšou. Mesto obohnané múrom, ktorému vládne kráľ Priamos (Peter O'Toole), chráni mocný princ Hektor (Eric Bana). Trója je pevnosťou, ktorej múry nebola schopná ešte žiadna armáda narušiť. 

Existuje však jeden osamelý muž, ktorý pozná kľúč k víťazstvu a dobytiu Tróje - Achilles (Brad Pitt).

Preview: Trója Preview: Trója Preview: Trója

Arogantný, rebelantský, vzdorovitý, a zdanlivo neporaziteľný Achilles nechová lojalitu voči nikomu a ničomu, aby si pestoval a chránil svoju slávu a úspechy. Je to jeho nekonečný hlad po večnej sláve, ktorý ho vedie k tomu, aby zaútočil  pod Agamemnónovou zástavou na brány Tróje - ale bude to láska, ktorá výlučne rozhodne o jeho osude.  

Dva svety budú proti sebe bojovať pre česť a slávu. Tisíce ľudí padnú v honbe za slávou. A pre lásku, bude celý národ vyhladený .

O PRÍBEHU & PRODUKCII
     
Vášeň, túžba je v podstate vo všetkých  momentoch a udalostiach vo filme  Trója, v epickom  rozprávaní o triumfoch a tragédii legendárnej trójskej vojny.  Semienko vojny je zasadené, keď kráľ Menelaos zo Sparty poriada banket, aby uzatvoril mier so svojím dlhodobým nepriateľom Hektorom, vladárom a obrancom Tróje. Pokým dvaja vodcovia oslavujú  koniec nespočetných devastujúcich rokov vojny, Hektorov brat Paris zmizne, aby sa znovu objavil v spálni Menelaovej ženy Heleny, známej široko ďaleko ako najchýrečnejšej krásky. Keď Paris tajne odvedie Helenu z Menelaovho paláca bez toho, aby o tom vedel Hektor, ich osud je spečatený. Vodcovia gréckych  kmeňov, z ktorých mnohé  chceli brániť právo Heleninho muža sa zjednotili s cieľom viesť vojnu proti Tróji.

Medzi zhromaždenými jednotkami je Achilles, bojovník takých zručností, umenia a slávy, že len vyslovenie jeho mena navodzovalo chladnú hrôzu medzi jeho protivníkmi. Jeho matka bola bohyňa a on je vďaka tomu vyzbrojený silou nesmrteľnosti. Po pravde je jediným mužom, ktorý ak má vstúpiť do histórie, musí opustiť večný život, aby si zapamätali jeho meno a stal sa slávnym.  

Achillova rýchlo rastúca legenda primäla Agamemnóna, arogantného  ambiciózneho gréckeho kráľa a Menelaaovho brata, zavolať ho do bitky proti Trójanom. Hoci vie, že  Agamemnón neakceptuje nikoho okrem vlastnej osobnej moci, Achillova taktiež silná túžba po moci a žiadostivosť preukázať svoju slávu a nesmrteľnosť, ho vedie ďaleko od domova k tomu, aby sa stal bojovníkom v predných líniách jeho vojska

Hektor a Paris pricestujú do Tróje, presne pred príchodom a neoprávneným napadnutím mesta gréckou armádou. Ich otec, kráľ Priamos, musí rozhodnúť, či trvať na vojne s Grékmi, vrátiť Menelaovi jeho ukradnutú manželku alebo poslať Parisa na istú popravu. Jeho voľba je čoskoro jasná: Paris nevydá  Helenu a Priamos neukrižuje jeho syna. Vojna je jedinou cestou na vyriešenie sporu. 

A vojna je čoskoro pred nimi. Tisíc gréckych vojnových lodí sa vyloďuje  pri pobreží Tróje, a čoskoro sa prejavujú Achillove nadľudské schopnosti viesť útok.

Pri západe slnka je zem presiaknutá krvou Grékov a Trójanov. Helena je  zdrvená žiaľom,  že cena za jej šťastie sú smrť a skaza na obidvoch stranách  konfliktu, ale je bezmocná zastaviť krviprelievanie. Parisova láska ju síce posilňuje, ale aj on je príliš zdrvený pohromou, ktorú uvrhol na svojich príbuzných. Gréci sa domnievajú, že dobyjú mesto.

Osud je menej istý, ako Trójania tušia. Nie je všetko v poriadku medzi Agamemnónom a jeho  bojovníkom Achillom, ktorý sa netají opovrhnutím nad kráľom. Vojak nebojuje za nikoho okrem seba - až do noci, keď nájde vo svojom stane, vyzývavú, vystrašenú dievčinu, určenú ako cenu za spustošenie Apollónovho chrámu, ktorý je  patrónom všemohúceho a ochrancom Tróje.  Dievčina menom Briseis je Hektorovou sesternicou (Rose Byrne), krásnou kňažkou chrámu a ako sa zdá jedinou bytosťou, ktorá nie je v jeho moci.  Achilles ju berie pod svoju ochranu. 

Preview: Trója Preview: Trója Preview: Trója

Čoskoro sa poučí z ceny svojho rozhodnutia. Achilles zisťuje, že nemôže chrániť Briseis pred rozmarmi nahnevaného, žiarlivého kráľa, ktorý túži po tom, aby ho potrestal za jeho pohŕdanie. Keď Agamemnón unesie Briseis, Achilles zdvíha svoj meč opäť v mene zlovoľného kráľa. Bez Achilla sa nemôže šťastie obrátiť v prospech Grékov, a tak Trójania sa pokúšajú vyrovnať s nepriateľom a "zatriasť svojou civilizáciou" v jej najhlbšom centre.

"Existuje staré príslovie, ktoré hovorí, že vojna odhaľuje to najlepšie a najhoršie, čo je v ľudských bytostiach",  naznačuje významný producent a režisér Wolfgang Petersen.  "Ale vojna je katastrofou pre každého, kto sa v nej ocitne. Aj keď náš film ukazuje akési predstavenie vojny medzi desiatkami a tisíckami vojakov, aké filmové auditórium ešte nevidelo, hlavný zámer nášho príbehu poukazuje na nadčasovosť humánneho aspektu víťazstva a prehry, aké Homér dokumentoval." 

Trója  je inšpirovaná Iliadou, epickým príbehom, ktorý je dielom starovekého básnika poeta Homéra, ktorého nielen západný svet chápe ako literárneho majstra.  Jeho epické príbehy sa objavili kedysi v ôsmom storočí pred Kristom, 300 rokov po udalosti, ktorá sa stala súčasťou dejín ako pád Tróje. Hoci nie je jasné, či Homér prepísal existujúce ústnym podaním sa šíriace kroniky, alebo či bol originálnym tvorcom príbehu, je isté, že jeho práca prežila storočia a stala sa literárnym bohatstvom a dedičstvom mnohých generácií.

"Nemyslím si, že existuje akýkoľvek spisovateľ, ktorý by tak graficky a presne popísal počas posledných 3 000 rokov hrôzy vojny," hovorí Petersen. "Ale v jeho epickom diele je ľudská dráma prekrytá brutalitou. Súčasný divák potrebuje vstúpiť do histórie cez životné príbehy ľudí danej doby, musí vnímať silu citov, vášne a vzťahov, ktoré sú relevantné pre daný príbeh. " 

S ohľadom na tento aspekt sa 3000 rokov starý príbeh vrátil do dnešných dní,  Petersen obsadil do rolí "ikonické" osobnosti  s autenticitou a nadčasovosťou, zobrazujúcou ľudskú drámu. Preto do úlohy hrdinu Achilla, ktorého považoval za kľúčovú osobnosť, obsadil známeho  Brada Pitta, hviezdu, ktorá sa objavila v rôznych kontroverzných a rozmanitých filmoch a hereckých  pozíciách. Pitt je držiteľom Zaklatého glóbusu za stvárnenie hlavnej postavy v "12 Monkeys",.  "Brad má obidvoje - talent a magnetizmus, alebo ak chcete príťažlivosť.  Zahral  Achilla ako hodnoverného aj mocného bojovníka a charizmatického vodcu bez obetovania vlastnej ľudskosti v tomto procese," hovorí Petersen.   

Vo filme sa objavujú aj ďalšie výnimočné osobnosti, ktoré preukázali svoj talent a sú veteránmi filmového umenia. Vodcu Hektora si zahral Eric Bana. Orlando Bloom stvárnil šarmantného princa Parisa. Diane Krugerová stvárnila Helenu, krásnu kráľovnú, kvôli ktorej sa začala vojna v Tróji,  Brendan Gleeson hrá kráľa  Menelaa. Kráľa Agamemnóna stvárnil výnimočný herec Brian Cox. Achillovu matku  Thetis a trójskeho kráľa  Priama predstavujú dlhoročné známe hviezdy filmového plátna, ako sú Julie Christie, držiteľka Oscara za najlepšiu úlohu vo filme "Darling", a Peter O'Toole, 7krát nominovaný na Academy Award a držiteľ čestného Oscara za príspevok k formovaniu filmovej histórie.

Petersen veľmi rád obsadzuje hviezdy najvyššieho kalibru. "Boli sme šťastní, že sme získali zmes veľmi talentovaných nových hercov, ktorí majú veľmi blízko  k tomu stať sa hviezdami, v spoločnosti renomovaných hviezd," hovorí režisér.

Preview: Trója Preview: Trója Preview: Trója

Petersen vedie kreatívny tím, ktorý je presne tak isto impresívny ako je herecké obsadenie filmu. Film je adaptáciou románu a filmového scenára Davida Benioffa, ktorý je aj autorom snímky "25th Hour".

Peter Honess, nominant na Oscara za "L.A. Confidential" pracoval na "Harry Potter and the Chamber of Secrets," je strihačom.  Kameraman  Roger Pratt bol nominovaný na Oscara za svoju prácu na filme  "End of the Affair". Scénický výtvarník  Nigel Phelps navrhol úspešný film "Pearl Harbor" a pracoval ako umelecký režisér na filme Stanleyho Kubricka "Full Metal Jacket".

Práca na znovuvytvorení starobylého sveta sa začala na javiskách Shepperton Studios v Londýne, potom sa filmoví tvorcovia presunuli na hlavný ostrov maličkého juhoeurópskeho štátu v Stredozemnom mori na Maltu. Okrem viacerých pláží, mora, útesov a vzdialeného ostrova, boli niektoré scény nakrúcané aj v Tróji, v areáli, ktorý pokrýval okolo desať akrov. Obrovské kulisy tejto scény vytvoril  konštruktér Malcolm Roberts, ktorý uviedol, že na výrobu scény sa použilo viac materiálu ako vo filmoch "Gladiator" a  "Harry Potter" dohromady - vyše 140 ton.

Filmovanie v Mexiku bolo v ešte väčšom meradle; míle otvorených pláží poslúžili ako miesto na vylodenie a utáborenie gréckych armád. Apolónov chrám je umiestnený na vrchole vzdialeného kopca, z ktorého je vidno bojisko, na ktorom sa zrazia šíky 50,000 a 25,000-ových armád. Na filmovanie týchto scén bolo použitých okolo 1,000-2,000 komparzistov - ozbrojených a oblečených v dobových kostýmoch. Počítačovou grafikou sa ich množstvo niekoľkokrát znásobilo, aby vyplnili filmové pozadie. Na inom mieste sa na širokom rozľahlom priestore týčia vyprahnuté múry a brána Tróje, nepreniknuteľné a odolávajúce akémukoľvek napadnutiu alebo útoku v kontraste s lesťou nastraženým  monštruóznym dreveným  koňom. 

Téma mesiaca pokračuje článkom o Trójskej vojne.


Trója (USA, 2004, 165 min.)
Réžia: Wolfgang Petersen. Scenár: David Benioff podľa predlohy Iliada od Homéra. Kamera: Roger Pratt. Hudba: Gabriel Yared. Hrajú: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Sean Bean, Brian Cox, Diane Kruger, Peter O´Toole

 


autor press kit 10.5.2004
Meno:
ODOSLAŤ
:)

Žáner: Akcia/Dráma
Minutáż˝: 165 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2004
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|SMRŠŤ
0
hodnotenie 5/10
|GODZILLA A KONG: NOVÁ RÍŠA
1
hodnotenie 5/10
|ZÓNA ZÁUJMU
0
hodnotenie 8/10
|OPIČÍ ČLOVEK
0
hodnotenie 7/10
|PRIŠLA V NOCI
0
hodnotenie 7/10
|ROZTÁPANIE
0
hodnotenie 8/10
|VYSVETLENIE NA VŠETKO
1
hodnotenie 7/10
|KUNG FU PANDA 4
1
hodnotenie 6/10
|SAMOTA
0
hodnotenie 7/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.