KEĎ SI CHUCK BRAL LARRYHO

KEĎ SI CHUCK BRAL LARRYHO

6.0

Filmová recenzia



Homosexuálne páry to nemajú jednoduché, tobôž po uchopení ich témy Adamom Sandlerom. Ale výsledok môže prekvapiť...

Hoci Skrotená hora nebola jediným filmom o homosexuálnych párov, pomohla presadiť túto tematiku v Hollywoode do širšieho okruhu. A pretože s vážnou témou neraz prichádza aj snaha parodovať všetko, čo príde tvorcom pod ruku, bolo iba otázkou času, kedy sa tejto témy v komediálnom razení ujme nejaké známe meno. A hľa, máme tu Adama Sandlera rozhodnutého spracovať "homosexualitu" vo svoj každoročný komerčný prospech...

Ťažko by ste v hasičskom zbore Brooklynu našli odlišných, ale skvelých chlapov ako Chucka a Larryho. Vrhajú sa do životunebezpečných situácií a snažia zvládnuť svoje životy. Zároveň sú to najlepší kamoši ochotní urobiť pre toho druhého všetko. Chuck je skôr pôžitkár a sukničkár užívajúci si naplno chvíľky medzi adrenalínovou pracovnou náplňou, Larry je zodpovedný ovdovelý chlap snažiaci sa starať čo najvzornejšie o svoje ratolesti. Lenže keď sa Larry ocitne na hranici existenčných problémov, rozhodne sa konať trošku bláznivo. Aby jeho deťom vyplatili životnú poistku, poprosí Larvy Chucka, aby mu podpísal papier, že žijú v jednej domácnosti. Chuck neváha – veď pre kamoša všetko – a podpíše ho. Lenže neboli by to úradnícke mrchy, keby nezačali vŕtať práve do tohto prípadu. Tak dvaja chlapi žijúci spolu v jednej domácnosti? To je podozrivé, a preto začne dvojicu sledovať. Larry a Chuck už nemajú príliš na výber a začínajú spolu bývať. A aby boli chránení aj po právnej stránke, tak si splašia právničku Alex (Jessica Biel) na svoju obhajobu. Lenže tá sa ukáže byť problematickým bodom malého podfuku – keď sa Chuck do nej zamiluje...

Keď si Chuck bral Larryho Keď si Chuck bral Larryho Keď si Chuck bral Larryho

Keď si zoberiete kariéru Adama Sandlera s viacerými komédiami z 90. rokov, hneď vám udrie do hlavy pár kúskov s výkričníkom, že ak sa tento chlap pustí do zábavného príbehu o homosexuáloch, hrozí príliš jednoduchá, hrubozrnná alebo aj trápna komédia. Ale nie je to úplne tak. Sandler dokazuje v posledných rokoch, že vie byť aj charakterný herec a hoci sa v komediálnom fachu stále cíti najlepšie, aj do neho si prináša prvky z iných žánrov, čo je len dobre. Jeho filmy nie sú úplne fádne, vytvorené na jedno kopyto pre nenáročných násťročných divákov, ale občas si dovolia aj trošku moralizovať a nestrieľať z určitého hendikepu len tak nadarmo. Svetlou ukážkou bol vlaňajší Klik s väčšou mierou dramatických či vážnejších prvkov ku koncu a práve ten ako celok diváci ocenili.

Keď si Chuck bral Larryho nie je takým milým prekvapením ako Klik, no na druhej strane je stále lepší ako viaceré sandlerovské kúsky spred desiatich rokov. Náčrt situácie je menej klasickejší ako vlani (Klik bol v podstate iba variácia neraz videného), netreba sa však báť. Chuck a Larry sú oproti Kliku bláznivejší, niektoré vtipy dokážu väčšmi tlačiť na hranicu vkusu (gay party, prvé momenty spolužitia) a v očiach určitej skupiny divákov budú trápne. Ale množstvo ostatných vtipov, či už slovných alebo situačných dokáže pobaviť a ukázať, že tento film má možno až príliš kontrastné frky, keď sa vyslovene dobré (hoci extrémne) kúsky striedajú s obyčajnými či nezaujímavými momentmi. Celková úroveň tak dosť kolíše, napríklad v závislosti od použitia vedľajších roličiek.

Pretože nebola by to sandlerovská komédia, kde by sa neobjavil napríklad Steve Buscemi (ako neprajný úradník), Dan Akroyd, hromotĺk Ving Rhames a samozrejme aj Rob Schneider. Táto štvorica zaisťuje popri základnej dvojici fantastickú porciu rozličných vtipov či scén, na ktoré budete dlho spomínať. Ale aj samotný Adam Sandler a Kevin James (nádejný balič krásky z Hitcha) dokážu upútať. James je totiž dôstojným partnerom k vyčíňajúcemu Sandlerovi a ponúka trošku miernejší, ale dosť ostrý humor. Herecké zloženie je tak výborné a k tomu si ešte pripočítajte krásku Jessicu Biel pre pohladenie mužského oka (v niektorých scénach túto definíciu napĺňa priam brutálne).

Keď si Chuck bral Larryho Keď si Chuck bral Larryho Keď si Chuck bral Larryho

Lenže pod scenárom je podpísaný napríklad aj Alexander Payne (Bokovka). A práve vďaka nemu sa z klasickej, dosť politicky nekorektnej sandlerovky stáva vážnejší kúsok. Prvá tretina filmu v podstate zodpovedá vašim predstavám. Hrdinovia si robia srandu zo všetkého, čo môžu, urážajú svoje okolie naplno a potom začnú spolu žiť. V tom momente sa začínajú krížiť vážnejšie a veselé momenty čoraz častejšie a do poslednej tretiny už vyústia v pomerne seriózne finále v súdnej sieni. Z komédie sa zrazu stáva dramatickejší kúsok a samotný prechod z jedného žánru do druhého je ešte razantnejší ako pri Kliku. Tu sa už Sandler rozhodol odovzdať Paynovej scenáristickej kreácii naplno a ten si samozrejme nechcel dovoliť ukončiť film príliš jednoducho či bláznivo.

A to je prakticky najväčší rozdiel od pôvodných diváckych očakávaní. Kto si myslí, že Sandler tu bude urážať homosexuálov celé dve hodiny a bude to typická, spoločensky kritizovaná zábava, tak rýchlo precitne už po 40 minútach filmu. Taký pohľad však nie je nezaujímavý či nevhodný, práve naopak. Sandler potvrdzuje, že už sa nechce iba baviť na účet druhých a zosmiešňovať ich, ale zobrazovať menšiny, pôvodné terče útokov, v oveľa lepšom svetle. Pripravte sa na takú zmenu, očakávajte ju a možno nebudete sklamaní, ale naopak, aj pomerne potešení celkovým vyznením komédie.

Keď si Chuck bral Larryho je typický zástupca sandlerovskej komédie. Aspoň prvú hodinu. V tej druhej začne byť prekvapivo vážnejší, no pre nejedného diváka aj zaujímavejší. Je to dobrá komédia, ktorá síce nebaví celé dve hodiny, ale je jednoduchá, zábavná i trošku poučujúca. Takže celkom slušný, ľahko nadpriemerný kúsok, ako nám Sandler dáva každý rok, hoci už začína čoraz viac moralizovať. Mne osobne to nevadí, stotožníte sa s takým posunom tiež?


I Now Pronouce You Chuck and Larry (USA, 2007, 115 min.)
Réžia: Dennis Dugan. Scenár: Barry Fanaro, Alexander Payne, Jim Taylor. Kamera: Dean Semler. Hudba: Rupert Gregson-Williams. Hrajú: Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Dan Aykroyd, Ving Rhames, Steve Buscemi, Richard Chamberlai


autor Michal Korec 21.9.2007
Kinema
6.0
Diváci
-
Ohodnotiť

Žner: Komédia
Minutáž˝: 140 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 20.7. 2007
Premiéra SK: 13.9. 2007
Meno:
ODOSLAŤ
:)
Diváci
-
Ohodnotiť

Žáner: Komédia
Minutáż˝: 140 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2007
Homepage www

Premiéra: 20.7. 2007
Premiéra SK: 13.9. 2007
0 z 10
0 z 10
FILMOVÉ PREMIÉRY
NAJČÍTANEŠIE
|DUNA: ČASŤ DRUHÁ
1
hodnotenie 9/10
|OHNIVÁ OBLOHA
0
hodnotenie 7/10
|DARKLAND: NÁVRAT
0
hodnotenie 4/10
|DOKONALÉ DNI
0
hodnotenie 9/10
|ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
0
hodnotenie 7/10
|MILUJE MA, NEMILUJE MA
0
hodnotenie 6/10
|MAMACRUZ
0
hodnotenie 7/10
|IRON CLAW
0
hodnotenie 7/10
|NA CESTE S MAMOU
0
hodnotenie 8/10
FILMOVÉ NOVINKY
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.