BAD BOYS II

BAD BOYS II

8.0

Filmová recenzia



Písal sa rok 1995, keď sa už vtedy svojimi megahitmi preslávená producentská dvojica Don Simpson a Jerry Bruckheimer (Days Of Thunder, Top Gun) rozhodla dať šancu skúsenému režisérovi hudobných videí Michaelovi Bayovi a dvom pomerne neznámym komikom Willovi Smithovi a Martinovi Lawrencovi v ľahkej akčnej komédii Bad Boys. A tak sa zrodili „zlí chlapci" Mike Lawrey (Will Smith) a Marcus Burnett (Martin Lawrence), ktorí v Miami bojovali proti drogovej mafii. Aj keď ich pôrod nebol najľahší - rozpočet bol iba 19 miliónov dolárov, takže bol Bay nútený používať rýchly strih, aby zakryl nedokonalosti a lacnosť dekorácií a setov. Aby mohol playboy Mike jazdiť na aute zodpovedajúcom jeho charakteru, musel mu sám Bay prepožičať svoje Porsche na natáčanie - Sony ale svoje rozhodnutie nikdy neoľutovalo. 60 miliónov zarobených dolárov iba v USA, 90 miliónov celosvetovo a v roku 1995 najúspešnejší film štúdia Sony - výsledky ktoré hovoria jasnou rečou. Z Michaela Baya sa stal jeden z najžiadanejších režisérov Hollywoodu a pre Smitha a Lawrenca vytvorili Bad Boys odrazový mostík pre ich veľmi slušné kariéry. Lenže sláva a žiadanosť majú svoju cenu v nedostupnosti, a preto trvalo dlhých 8 rokov, kým Jerry Bruckheimer dokázal znova zjednotiť celý tím na natáčanie druhého dielu. Tentokrát sa štúdio Sony ukázalo zo svojej štedrej stránky a dalo Bayovi k dispozícii 120 miliónov dolárov (pravda, po 20 miliónov z nich dostali Smith a Lawrence), aby usporiadal jeden z najväčších akčných špektáklov všetkých čias ...

Bad Boys II Bad Boys II

Život sa pre Mika a Marcusa posunul o 8 rokov ďalej - stále riešia prípady a bojujú proti drogám svojským spôsobom: s prestrelkami, výbuchmi a vždy s vtipnou hláškou na perách. Avšak Marcusovi sa tento život zdá byť čím ďalej tým viac nebezpečnejší - predsa len, je otec rodiny - a ako zdroj všetkých problémov vidí svojho „parťáka" Mika. Ten, stále rovnaký playboy, nemá žiadnu chuť riešiť prípady spôsobom, kedy by iaspoň jeden podozrivý prežil - pre neho je život len o prestrelkách, akcii a ženách. Potom, ako ho počas policajnej akcie Mike postrelí, aby ho zachránil, rozhodne sa Marcus požiadať o preloženie. Avšak skôr ako to stihne Mikeovi povedať, dostane ich momentálny prípad - zatknutie najväčšieho dovozcu Extasy do Miami - prekvapivý zvrat v podobe Marcusovej sestry Syd (Gabrielle Union), ktorá ako agentka protidrogového oddelenia pracuje undercover na tom istom prípade. Avšak Marcus nie je jediný, komu na bezpečí Syd záleží - Mike totiž tajne so Syd chodí a len čaká na ten správny čas, kedy to povedať prehnane ochranárskemu Marcusovi. A tak obidvaja Bad Boys musia vyriešiť vlastné problémy medzi sebou skôr, ako na to doplatia oni, alebo ich blízki ...

This is some sick shit. And it's gonna get sicker ..." Tento citát z Bad Boys 2 asi najlepšie vystihuje celý film. So 120 miliónmi dolárov dokázal Michael Bay natočiť dokonalý akčný film. Všetko je väčšie, silnejšie, explozívnejšie, rýchlejšie a estetickejšie ako v jednotke. Scenár, ako je tomu u akčných filmoch zvykom, nepatrí medzi klenoty Hollywoodu, ale veľmi dobrú situačnú komiku a rýchle „špruchy" zvláda s prevahou, a rovnako dobre ako jednotka. Zrejme bolo viac času a peňazí zainvestovaných práve do tejto časti filmu, a tak je na scenári badať charakterový vývoj a aj hlbšie dilemy medzi postavami, než je tomu u akčných komédií zvykom. To všetko sú síce pozitíva, ale väčší dôraz na scenár má aj jednu slabinu. Keďže bol v Bad Boys scenár skoro úplny šrot, museli Bay, Smith a Lawrence improvizovať a dotvárali scény podľa svoju úsudku. Keďže aj Smith a Lawrence majú veľmi dobrý zmysel pre humor, dostal príbeh Bad Boys zvláštny, nenapodobiteľný šarm - postavy ožili a ich hlášky boli viac ako dobré. Lenže čím prepracovanejším sa stal scenár k dvojke, tým menej priestoru pre podobnú improvizáciu bolo k dispozícii. Tento šarm sa našťastie nestratil úplne - stále je ho cítiť a je ho vždy viac, ako v ostatných tohtoročných akčných filmoch. Jeho úbytok je ale pre fanúšikov prvého dielu badateľný. Navyše aj tú prepracovanosť scenára treba brať s rezervou - Bad Boys 2 sa rozhodne v tohtoročnej konkurencii vôbec nemusia hanbiť a majú veľmi slušný, ba až dobrý príbeh, avšak zázraky nečakajte.

Bad Boys II Bad Boys II

Herecké výkony spadajú tiež do kategórie priemer - Will Smith aj Martin Lawrence hrajú obidve postavy s prehľadom a ľahkosťou, ako tomu bolo aj v prvom diely. Lawrence dokonca dostal aj vážnejšiu úlohu ku koncu filmu a zvládol ju na výbornú. Gabrielle Union ako Syd v podstate iba dokrášľuje scenériu, podobne ako Joe Pantoliano ako kapitán (v tejto úlohe podáva svoju vynikajúcu roľu cholerického veliteľa známu z jednotky). Hudobné dokreslenie bohužiaľ nedostal za úlohu Mark Mancina, ako tomu bolo v jednotke (aj keď sa mu nepodarilo preraziť ako hudobnému skladateľovi, v Bad Boys odviedol slušnú prácu), ale Trevor Rabin. Ten nadviazal na Macinové melódie a vytvoril prvému dielu podobný a veľmi slušný soundtrack.

Ako som už vyššie spomenul, Bad Boys 2 sú dokonalý akčný film. Michael Bay tu zase raz potvrdil svoje miesto kráľa všetkých akčný letných blockbusterov. Jeho réžia je nielenže precízna a nadmieru estetická (pri niektorých jazdách kamery a akčných scénach by divák najradšej chrochtal blahom, alebo od čistého pôžitku vykríkol), v Bad Boys 2 je priam až excesívna a exhibicionistická. Každá akčná scéna je do detailu premyslená, netradične pojatá a fantasticky natočená. A s budgetom 120 miliónov dolárov si Bay dovolil zošrotovať, zničiť, vybuchnúť a spáliť veci, o ktorých môžu iní režiséri len snívať. Bay jednoducho znova definoval pojem akčný film. Už len magnitúda niektorých scén by presahovala všetko, na čo by si iní režiséri trúfli v celom filme. Bay tu veselo zdemoluje cez 100 áut, mestečko na Kube, zo tri vily, ... zoznam je skoro nekonečný. Jediné dve slová ma napadajú, ako to všetko popísať: mayhem and destruction.

Bad Boys II Bad Boys II

Keď však hovorím o dokonalom akčnom filme, myslím tým akčný film v jeho najčistejšej forme. Samozrejme, že sa Bad Boys 2 nemôžu porovnávať s Matrix: Reloaded (aj keď minutážou by to aj šlo, rovnako ako aj excesivitou akčných scén - lenže kým vidieť Morphea skákať dvestý raz v slow-mo do vzduchu po chvíli unudí, rôznorodosť akcie v Bad Boys 2 skoro nepozná hraníc), ale ten by som ani neradil medzi čisté akčné filmy, vzhľadom k tomu, že si aspoň po scenáristickej stránke nárokuje (-oval?) na väčšiu myšlienkovú hĺbku než Bad Boys 2. Ale akonáhle hovoríme o akcii, ktorej cieľom nie je nič iné, iba pobaviť a nazaťažiť mozog, tak v tejto kategórii sú „zlí chlapci" číslom jedna skoro bez konkurencie. A to ešte nehovorím o famóznych stuntoch, ktoré patria medzi to najlepšie, čo sme mohli za posledné roky vidieť.

Samozrejme, že Bad Boys 2 nie sú sústom pre každého - ak nemáte radi akčné filmy, alebo akčné filmy Michaela Baya, ani najlepší z nich vás o opaku nepresvedčí (hlavne ak vám vôbec nesedí Bayov štýl). Rovnako sa môže stať, že to Michael Bay pre váš vkus trošku prehnal - toľko deštrukcie, explózií a mŕtvych už dávnejšie v kinách nebolo a nemusí to padnúť každému do nôty (brutálností je vo filme zopár a v podstate predstavujú moralistickú hlášku - ak si zlý, v Bad Boys 2 nielenže umrieš, ale tvoje telo bude navyše prejdené autom/poprípade rozmetané mínou, alebo použité ako komediálna replika). Zdá sa, akokeby si Michael Bay zaumienil všetko, čo dekoratéri pre film postavili, jednoducho zničiť. A popritom uzrela svetlo sveta veľmi dobrá akčná komédia, s kvalitným situačným humorom a dobrými hláškami. A preto Bad Boys 2 odporúčam iba milovníkom akcie a predpisujem ho fanúšikom prvého dielu, ktorí si k môjmu hodnoteniu môžu pripočítať ešte dve hviezdičky ...


Bad Boys II (USA, 2003, 147 min.)
Réžia: Michael Bay. Scenár: Ron Shelton, Jerry Stahl, Cormac Wibberley, Marianne Wibberleyová. Kamera: Amir M. Mokri. Hudba: Mark Mancina. Hrajú: Martin Lawrence, Will Smith, Gabrielle Unionová, Joe Pantoliano, Jordi Molla.


autor Marek Vojtko 3.10.2003
Kinema
8.0
Diváci
8.6
Ohodnotiť

Žner: Akcia/Komédia
Minutáž˝: 147 min
Krajina: USA
Rok výroby: 2003
Homepage www

Premiéra:
Premiéra SK:
  • Bad Boys 2 na 2 DVD (14.04.2004 23:52:23)
  • Michael Bay - génius akčného filmu (06.10.2003 1:35:28)
  • Preview: Bad Boys II (24.09.2003 18:08:45)
  • Bad Boys 2 (31.05.2002 2:23:11)
  • Bad Boys 2 je odklepnutý (28.03.2002 15:05:47)
  • Bad Boys 2 na budúci rok (11.03.2002 1:31:46)
  • Meno:
    ODOSLAŤ
    :)
    Diváci
    8.6
    Ohodnotiť

    Žáner: Akcia/Komédia
    Minutáż˝: 147 min
    Krajina: USA
    Rok výroby: 2003
    Homepage www

    Premiéra:
    Premiéra SK:
    0 z 10
    0 z 10
    FILMOVÉ PREMIÉRY
    NAJČÍTANEŠIE
    |DUNA: ČASŤ DRUHÁ
    1
    hodnotenie 9/10
    |OHNIVÁ OBLOHA
    0
    hodnotenie 7/10
    |DARKLAND: NÁVRAT
    0
    hodnotenie 4/10
    |DOKONALÉ DNI
    0
    hodnotenie 9/10
    |ŠTYRIA MALÍ DOSPELÍ
    0
    hodnotenie 7/10
    |MILUJE MA, NEMILUJE MA
    0
    hodnotenie 6/10
    |MAMACRUZ
    0
    hodnotenie 7/10
    |IRON CLAW
    0
    hodnotenie 7/10
    |NA CESTE S MAMOU
    0
    hodnotenie 8/10
    FILMOVÉ NOVINKY
    REBRÍČEK SK
    01 |
    návšt. 50476
    02 |
    návšt. 11232
    03 |
    návšt. 6387
    04 |
    návšt. 5029
    05 |
    návšt. 4829
    06 |
    návšt. 3812
    07 |
    návšt. 4039
    08 |
    návšt. 2951
    09 |
    návšt. 1913
    10 |
    návšt. 1868
    REBRÍČEK US
    01 |
    $82,0 mil.
    02 |
    $7,4 mil.
    03 |
    $3,9 mil.
    04 |
    $3,2 mil.
    05 |
    $3,2 mil.
    06 |
    $2,5 mil.
    07 |
    $2,1 mil.
    08 |
    $1,7 mil.
    09 |
    $1,4 mil.
    10 |
    $1,1 mil.
    SOCIÁLNE SIETE
    KOMENTÁRE
    Kinema.sk - filmy, seriály

    sector logo
    network
    ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.