Karlovarský festival odpremiéruje Lapilli, debutový film slovenskej režisérky Pauly Ďurinovej

Najväčší áčkový festival v našom regióne uvedie v svetovej premiére debutový ...

pridal kinema 28.5.2024 o 17:17
Karlovarský festival odpremiéruje Lapilli, debutový film slovenskej režisérky Pauly Ďurinovej


Najväčší áčkový festival v našom regióne uvedie v svetovej premiére debutový celovečerný film Lapilli od slovenskej režisérky Pauly Ďurinovej. Slovensko-nemecká koprodukcia z produkcie spoločnosti Guča films sa na 58. ročníku Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary predstaví v súťažnej sekcii Proxima zameranej na diela s progresívnym kinematografickým výrazom.

Snímka Lapilli je cestou za skalami, pomocou ktorej sa autorka vyrovnáva s náhlou stratou starých rodičov. Film vyniká silou osobnej výpovede, sugestívnych obrazov skalných scenérií z početných svetových lokácíí, ako aj hudobnou kompozíciou, ktorú pre film zložila oceňovaná hudobníčka Petra Hermanova. Karlovarský festival sa odohrá v dňoch 28. júna až 6. augusta.

Snímka Lapilli je o hľadaní spojenia medzi smútkom a skalami. Režisérka Paula Ďurinová prepája emocionálne s environmentálnym a dokumentárny prístup s esejistickým rozprávaním, čím vytvára uhrančivú homage. „Keď moji starí rodičia nečakane zomreli počas pandémie, čakala ma nová realita. Moje racionálne ja na začiatku skúmalo štádiá a priebeh smútku. Krátko po ich odchode som sa ale stala posadnutá príbehom Aralu, kedysi štvrtého najväčšieho jazera na svete, ktoré takmer zmizlo v priebehu nášho života. Z toho sa mi v mysli vynárali obrazy kameňov a skalných údolí. Rozhodla som sa nasledovať svoju intuíciu a navštíviť niektoré z tých miest. Tvrdá hmota mi dávala pocit zastaveného času. Keď som sa ponorila do horniny, uvedomila som si, že to je čas a priestor, ktorý trávim so svojimi starými rodičmi," približuje vznik filmu Paula Ďurinová, ktorá ako kameramanka svojho debutu stojí aj za fascinujúcimi filmovými obrazmi.

„Môj starý otec bol experimentálny fyzik na SAV, vedec celým svojím srdcom, stará mama bola veľmi spirituálny človek, učiteľka jazykov. V procese vzniku filmu som rešeršovala environmentálnu antropológiu a teórie súvisiace z krajinou, vulkánmi či jaskyňami. Začala som vnímať prepojenie geológie a mystiky, a tam som opäť objavila príbeh starých rodičov. Tvorba filmu sa pre mňa stala východiskom, aby som mohla byť s nimi a pokúsila sa vyjadriť, čo pre mňa ich strata znamená. Proces smútenia a proces tvorby filmu sa tak spojili,” dodala Ďurinová, ktorá dlhodobo žije v Berlíne a jej tvorba je na pomedzí filmu a súčasného umenia. Jej predošlé krátke filmy boli uvedené na festivaloch ako MFF Sarajevo či MFDF Ji.hlava.

„Lapilli sú filmom o láske. Láske k starým rodičom, ktorí boli pre režisérku Paulu Ďurinovú kľúčovými v jej životnej ceste a láske k prírode – k hornine. Autorka sa rozhodla spracovať odchod blízkych tým, že sa vydala na cestu za nerastmi v Gruzínsku, gréckych vulkánoch či do Tatier a slovenských jaskýň. Jej putovanie predstavuje svojrázne umelecké gesto, v ktorom sa psychologické procesy zrkadlia v prírodných úkazoch. Film Lapilli vznikal viac ako tri roky a aj vďaka spolupráci vynikajúceho medzinárodného tímu výsledné dielo do jednej z dvoch súťažných sekcií nominoval jeden z najvýznamnejších svetových festivalov MFF Karlovy Vary," vyjadril sa producent filmu Matej Sotník zo spoločnosti Guča films, ktorý je zároveň kreatívnym riaditeľom distribučnej spoločnosti Film Expanded, slovenského distribútora filmu.

„Sme nesmierne radi z pozície Lapilli v súťažnej sekcii Proxima s fokusom na progresívne filmy začínajúcich aj etablovaných tvorcov, a kurátorskému tímu karlovarského festivalu patrí naša obrovská vďaka," dodal Sotník.

Karlovarský festival odpremiéruje Lapilli, debutový film slovenskej režisérky Pauly Ďurinovej

Výrazným prvkom filmu je hudobná kompozícia, ktorú pre film zložila speváčka a hudobníčka Petra Hermanova, v minulosti známa vďaka pôsobeniu v kritikou oceňovanej skupine Fiordmoss. Hermanova je dnes sólo skladateľka, ktorej debutový album In Death’s Eyes získal nominácie na prestížne ceny Anděl, Vinyla či Apollo. „Paula a ja sme paralelne prešli tektonickou skúsenosťou. Najprv sme obe prežili stratu blízkych, potom sme spolu smútili, až pod touto ťarchou vzniklo dielo. Pamätám si, že Paula natáčala v jaskyniach v tie isté dni, keď som ja v katedrále nahrávala píšťalový organ pre svoj album. Obe sme tak začali prežívať naozaj radostný a transformujúci moment. V čase, keď som začala komponovať pre Lapilli, už som takmer dva roky pracovala s témou smrti. Takže to bola príležitosť rozšíriť a vyplniť ten istý priestor podobnými nástrojmi, ale s úplne inými prekážkami," vyjadrila sa Hermanova, ktorá vo svojej hudobnej praxi ako aj v snímke Lapilli vychádza z ľudovej aj sakrálnej tradície.

„V mojej tvorbe je zvyčajným východiskovým bodom ticho. Pri Lapilli to bol obraz, ktorý je emocionálne nasýtený. Musela som preto skonštruovať iné poetické princípy. Jadrom tejto hudby je najmä moja snaha vylúdiť labutiu pieseň z najrozbitejších autoharf v mojej zbierke a sprevádzanie týchto umierajúcich nástrojov pevným, vyrovnaným dychom organu," dodala Hermanova.

Synopsa:

Od morských prúdov cez temné jaskyne až po sopečné púšte. LAPILLI sú intímnou cestou, ktorá zatína hlboko do tvrdej hmoty. Putujúc rozmanitými skalnými krajinami sa režisérka Paula Ďurinová vyrovnáva s náhlou stratou jej starých rodičov. Nečakané zmiznutie odkrýva nový horizont. V rokline sa rozozvučia struny starej autoharfy. Tento vznikajúci ekosystém odhaľuje fázy smútku a perspektívu plnú empatie k minerálom a životu, ktorý už nie je.

Vznik filmu finančne podporili Audiovizuálny fond, Fond na podporu umenia a Literárny fond. Film vznikol s podporou Universität der Künste Berlin. Snímka Lapilli vstúpi do širokej slovenskej distribúcie na jeseň 2024.




LEN RIEKA TEČIE
[RECENZIA ]
MAXXXINE
[RECENZIA ]
MOTORKÁRI
[RECENZIA ]
KAVEJ
[RECENZIA ]
TWISTERS
[RECENZIA ]
ZLÝ HEREC
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 62809
02 |
návšt. 19091
03 |
návšt. 15757
04 |
návšt. 3371
05 |
návšt. 2062
06 |
návšt. 1827
07 |
návšt. 1545
08 |
návšt. 1127
09 |
návšt. 1276
10 |
návšt. 996
REBRÍČEK US
01 |
$81,0 mil.
02 |
$24,0 mil.
03 |
$13,0 mil.
04 |
$12,0 mil.
05 |
$6,1 mil.
06 |
$3,3 mil.
07 |
$2,7 mil.
08 |
$1,1 mil.
09 |
$0,819 mil.
10 |
$0,701 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.