Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Constellation, Dounia et la princesse d'Alep, Fædre & mødre ...

Akcia, dobrodružstvo, psychologická rodinná dráma a konšpiračný triler v jednom balíku...

pridal Lukáš Šútor 25.2.2024 o 20:54
Netflix, HBO Max, Apple TV+ novinky: Constellation, Dounia et la princesse d'Alep, Fædre & mødre ...


Kytica z tisíc a jednej noci (Il fiore delle mille e una notte) – pondelok, 19. február, HBO Max

Taliansko, 1974, Pier Paulo Pasolini

Pier Paolo Pasolini. Jeden z najoriginálnejších umeleckých režisérov, akí kedy kráčali po matičke Zem. Kytica z tisíc a jednej noci čerpá z dobre známej arabskej predlohy Tisíc a jedna noc, ktorá vznikala počas niekoľkých storočí (zhruba od 7. do 16. storočia). Ide o poslednú časť tzv. trilógie života, ktorá sa špecializuje na adaptovanie významných literárnych diel stredovekého sveta. Pasoliniho filmový jazyk drzý, schválne oplzlý, spochybňuje modernú konzumnú kultúru, oslavuje neskazené ľudské telo a poukazuje na pokrytectvo v náboženstve a spoločnosti. Snímka získala Veľkú cenu na festivale v Cannes a je predposledným titulom, ktorý pred svojou predčasnou a násilnou smrťou režisér dokončil.

Otcovia a matky (Fædre og mødre) – pondelok, 19. február, HBO Max

Dánsko, 2022, Paprika Steen

59-ročná Dánka Paprika Steen je viac známejšia ako herečka (Adamove jablká, Idioti, Rodinná oslava) , ako režisérka, ale je pravdou, že na tomto poste natočila už štyri filmy a to v solídnej kvalite (najmä Nechajte maličkých... a Sviatky pokoja a mieru). Otcovia a matky sa odohrávajú počas školského tábora, kde sa mladý manželský pár pokúša nájsť svoje miesto v kolektíve ostatných rodičov. Čítate správne, ide skôr o tých rodičov, než o tie deti. Deti sú skôr pozorovateľmi správania svojich rodičov, ktoré je často dosť detinské a zvláštne. Pozorujte, nedramatizujte, posúďte sami.     

Valerian a mesto tisícich planét (Valérian et la Cité des mille planètes) – pondelok, 19. február, HBO Max

Francúzsko, Čína, Belgicko, Nemecko, Spojené Arabské Emiráty, USA, 2017, Luc Besson

Veľké dieťa Luc Besson a adaptácia jeho najsrdečnejšieho sci-fi románu. Film plný nápadov, plný fantázie, mimozemských rás, nádherných audiovizuálnych priestorov a obrazov. Často je to infantilné, celkom dosť, je to pre deti, ale aj veľké deti – ako Besson. Ústrednou atrakciou filmu je metropola Alfa. Žijú v nej potvory zo všetkých kútov galaxie a v pokoji a mieri zdieľajú svoje umenia. Napriek tomu dochádza k existenčnému ohrozeniu metropoli. Na scénu preto nastupuje dvojica špeciálnych agentov, Valeriana a Laureline, aby v priebehu niekoľkých hodín situáciu vyriešili.     

Gran Turismo – pondelok, 19. február, HBO Max

USA, 2023, Neil Blokamp

Gran Turismo vpálilo do svetových kín začiatkom augusta minulého roka a narobilo slušný rozruch. Bodaj by nie, ide o film založený na motívoch najpredávanejšej videohry na konzole PlayStation. Ale pozor – 43-ročný juhoafrický režisér Neill Blokamp a scenárista Jason Hall rozprávajú skutočný príbeh. Mladému automobilovému pretekárovi Jannovi Mardenboroughovi totiž pomohli skúsenosti z hrania Gran Turismo vyhrať skutočný profesionálny šampionát. Najväčšie herecká esá príbehu sú David Harbour, Orlando Bloom Djimon Hounsou. Atmosféra rozprávania sa snaží evokovať a oživovať ducha videohernej verzie. Celkom sa to darí, hráči PlayStation to určite ocenia, ale určite nielen oni.  

 

Dounia a princezná z Aleppa (Dounia et la princesse d'Alep) – pondelok, 19. február, HBO Max

Kanada, Francúzsko, 2022, André Kadi, Marya Zarif

Dounia je 6-ročné dievčatko zo sýrskeho Aleppa. Nepokoje a občianska vojna v domácej krajine však pripravili hlavnú hrdinku o rodičov a ona musela utiecť spolu so svojimi prarodičmi. Vo vrecku si pritom nechala kúsok černuchy, vraj prináša šťastie. V novej krajine ho budú čerství prisťahovalci potrebovať. 70-minútový animák je primárne určený detskému publiku, ale vzhľadom na svoj geopolitický a sociologický kontext ľahko zaujme aj dospelého diváka. Ústredné témy ako migrácia a útrapy utečencov sú podané zvlášť šarmantným spôsobom. Štýl animácie je pomerne minimálny, ľahký, neprešpekulovaný, animáciu živo dopĺňa hudba. Napriek ťaživej témam ide o optimistický a príjemný film.  

  

Konštelácia (Constellation) – streda, 21. február, Apple TV+

USA, 2024, Peter Harness

Akcia, dobrodružstvo, psychologická rodinná dráma a konšpiračný triler v jednom balíku. A v prvom rade patričná dávka sci-fi. Konštelácia, nová ambiciózna osemdielna séria rozpráva príbeh ženy, ktorá sa po návrate z vesmíru snaží poskladať svoj život späť dohromady. Astronautka Jo sa vracia z vesmírnej výpravy domov. Nie je to však šťastný návrat. Vesmírnu loď postihne náhla nehoda a Jo sa vynútene katapultuje späť na Zem. Po pristátí sa síce cíti fyzicky fajn, ale psychicky ani náhodou . Jo sa zdá byť paranoidná, trpí halucináciami, spochybňuje svoj život, svoju rodinu. Začína sa tak spletitá cesta do najtemnejších zákutí ľudskej psychiky, ale aj fyziky (čo spôsobuje ľuďom cestovanie vesmírom?), nevyhneme sa ani nadprirodzenu. Hlavnú hrdinku hrá medzinárodne známa švédska herečka Noomi Rapace. Showrunnerom a scenáristom projektu je Peter Harness, scenárista seriálov Pán času alebo Wallander.

Messiho majstrovstvá sveta (Messi's World Cup: The Rise of a Legend) – streda, 21. február, Apple TV+

Francúzsko, Argentína, Katar, USA, 2024

Messi je Argentína, Argentína je Messi. Napriek sedemnástim rokom profesionálnej kariéry sa najlepšiemu futbalistovi všetkých dôb nepodarilo získať s národným tímom titul majstra sveta. To sa zmenilo v roku 2022 na svetovom šampionáte v Katare. Štvordielny dokument sleduje Messiho cestu turnajom, ktorý vyvrcholil argentínskym celkovým víťazstvom. Kapitán Messi bol so siedmimi strelenými gólmi prvou hviezdou šampionátu, z toho 2 padli v strhujúcom finále proti Francúzsku. Priaznivci „atómovej blchy“ budú chrochtať blahom.

Avatar: Legenda o Aangovi (Avatar: The Last Aibender) – štvrtok, 22. február, Netflix

USA, 2024, Albert Kim

Hraná seriálová verzia príbehu z rovnomenného animovaného seriálu z roku 2005.  Osemdielne rozprávanie sleduje osudy mladého nomáda Anga, ktorý je súčasnou inkarnáciou Avatara, kedysi harmonického pána sveta, ktorý udržiaval vo svete štyroch živlov mier, než bol narušený. Keď si mladík uvedomí svojej skutočné životné poslanie, vydáva sa na nebezpečnú výpravu, aby zaujal svoje právoplatné miesto. Putuje po boku dvoch kamarátov, súrodencov a členov svojho kmeňa. Výprava však nemusí mať šťastný koniec. Princ Zuk je odhodľaný rozdrtiť soka na padrť alebo zajať. Asi najznámejšou tvárou je projektu je Daniel Dae Kim, ktorý si zahral Ohnivého Lorda Ozaia.

F1: Túžba po víťazstve (Formula 1: Drive to Survive) – piatok, 23. február, Netflix

Veľká Británia, 2024, Nick Hardie

V poradí už 6. séria popredného športového dokuseriálu, ktorá sleduje sezónny priebeh najpopulárnejšej a najrýchlejšej automobilovej súťaže na svete - F1. Čaro tohto seriálu spočíva v elegantnom kombinovaní adrenalínovo nadupaných záberov z pretekov a emočne silných a presvedčivých scén zo zákulisia pretekov a súkromia pretekárov. Red Bull, Ferrari, Mercedes, McLaren....top značky, top tímy, top športová súťaž. Predchádzajúca sezóna, ktorú napokon ovládol Max Verstappen , odštartovala začiatkom marca pretekom v Bahrajne.   

Indrani Mukerjea: Hluboko pohřbená pravda (The Indrani Mukerjea Story: Buried Truth) – piatok, 23. február, Netflix

India, 2024, Uraaz Bahl, Shaana Levy

„Tak poďte. Opýtajte sa ma na čokoľvek, čo potrebujete.“ „Zavraždili ste svoju dcéru Sheenu?“ „To je ale hlúpa otázka.“ Indrani Mukerjea je špičková korporátna manažérka, manželka prominentná manželka bohatého manžela z prestížneho mediálneho konglomerátu. Nikoho by nenapadlo, že môže stáť za náhlym zmiznutím svojej 25-ročnej dcéry. Či? Štvordielny true crime dokument skúma bizarný prípad jednej podarenej zazobanej rodinky, ktorý započal v roku 2012 a Indiu fascinuje dodnes. Zabiť dcéru a spáliť jej mŕtvolu? Na druhej strane, matka tvrdí, že Sheela ublížila jej, žije pod iným menom v Amerike a užíva si plody slobody...

John Oliver: Co týden dal a vzal (Last Week Tonight with John Oliver) – nedeľa, 25. február, HBO Max

USA, 2024, John Oliver

John Oliver je špičkový, pôvodom britský komik, ktorý je hlavnou tvárou show Co týden dal a vzal už zhruba 10 rokov. Oliver glosuje a komentuje aktuálne spoločenské udalosti týždňa, pričom sa sústreďuje na udalosti s globálnym dopadom a presahom.; jeho komentáre sú často osobné, veľmi politicky angažované, nesmierne vtipné, pričom inšpirujú aj slovenské satirické programy ako Ťažký tyždeň, Piatoček a podobne. Co týden dal a vzal je rozhodne jedna z najúspešnejších relácií svojho druhu.   





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6830
02 |
návšt. 5561
03 |
návšt. 5195
04 |
návšt. 3556
05 |
návšt. 1375
06 |
návšt. 1223
07 |
návšt. 882
08 |
návšt. 809
09 |
návšt. 845
10 |
návšt. 589
REBRÍČEK US
01 |
$57,0 mil.
02 |
$14,0 mil.
03 |
$4,7 mil.
04 |
$3,5 mil.
05 |
$2,5 mil.
06 |
$2,3 mil.
07 |
$2,0 mil.
08 |
$1,8 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.