Novinky RTVS - vianočná rozprávka Tri zlaté dukáty aj výpravný historický seriál Čas nádejí

RTVS už tradične pripravuje pre divákov pôvodnú novú vianočnú rozprávku a inak tomu nebude ...

pridal kinema 12.12.2023 o 17:24
Novinky RTVS - vianočná rozprávka Tri zlaté dukáty aj výpravný historický seriál Čas nádejí


RTVS už tradične pripravuje pre divákov pôvodnú novú vianočnú rozprávku a inak tomu nebude ani počas tohtoročných sviatkov. Premiéru rozprávky Tri zlaté dukáty uvidia diváci na Štedrý deň 24. decembra o 20.10 h na Jednotke. V novom roku si však RTVS pripravila pre divákov ešte jednu atraktívnu novinku. Od nedele 7. januára odvysiela nový 8- dielny výpravný historický seriál Čas nádejí, na Jednotke vždy o 20.30 h.

Novinky RTVS - vianočná rozprávka Tri zlaté dukáty aj výpravný historický seriál Čas nádejí

Tri zlaté dukáty

Juraj je statočný pastier oviec z malej dediny. V malej  chalúpke sa tlačí s bratom Ondrom a jeho tehotnou ženou Zuzkou. Kvôli zdieraniu zámockého pána Blažeja vidí Juro svoju jedinú možnosť v ceste do sveta. Na svoj sen si šetrí a s pomocou miestneho učiteľa, ktorý ho učí písať a čítať. Všetko plynie podľa jeho predstáv, lenže do jeho osudu zasiahnu dve ženy: jednou je zaľúbená krčmárska dcéra Kata, ktorá  si vysníva Juraja za svojho ženícha a tou druhou je Júlia. Júlia je zakliata zámocká pani, ktorú pred 300 rokmi zakliali mocichtiví príbuzní, aby sa zmocnili jej titulu a majetku. Júlia je odsúdená zjavovať sa iba každých sto rokov, kým sa nenájde niekto, kto ju za zlatý dukát odkľaje. Ten niekto však dukát nesmie minúť, inak Júlia zase zmizne. To sa už dva krát aj stalo.

Vo chvíli, kedy uplynulo tristo rokov, zjaví sa Júlia s posledným dukátom a poslednou šancou na záchranu práve Jurajovi. Dúfa, že to bude práve on, komu sa ju podarí odkliať. Juraj si však chce za dukát kúpiť lístok na loď do Ameriky, kde chce začať nový život. Preto ho od Júlii príjme a myslí si, že tým je vec vybavená. Júlia je akože odkliata a obaja môžu ísť svojou cestou. Ani vo sne mu nenapadne, že jeho starosti s touto záhadnou dievčinou sa len začínajú. To je príbeh novej vianočnej rozprávky RTVS Tri zlaté dukáty, ktorú diváci uvidia už 24. decembra o 20.30 h na Jednotke.

Režijná koncepcia nadväzuje na pôvodný autorský zámer profesora Stanislava Párnického nakrútiť štedrovečernú televíznu rozprávku ako klasický príbeh o boji dobra so zlom s typickými charaktermi a vzťahmi, odohrávajúci sa nie na kráľovskom dvore, ako je častým pravidlom, ale v dedinskom prostredí, sviežo, nápadito a s ľahkosťou.

„Pôvodný text je postavený na osudovom stretnutí dvoch mladých ľudí patriacich nielen k rozdielnym sociálnym skupinám, ale aj k rozdielnej dobe v rámci časovej osy. Po modifikácii textu vďaka dramaturgickým pripomienkam získala režisérska verzia scenára rozsah a dynamiku, ktorá zodpovedá zámeru vyrozprávať príbeh, ktorý bude fungovať v akčnej, humornej, romantickej aj melodramatickej rovine. Aj keď pracujeme s osvedčeným rozprávkovým motívom: statočný mládenec oslobodí zakliatu devu a žijú šťastne až do smrti, podarilo sa nám spracovať ho sviežo a netradične. Väčšinou sa mládenci do zakliatych dievčin zamilujú na prvý pohľad, v tomto prípade je hlavný hrdina v rozpakoch. Čo si má chudobný, ale moderný chlapec túžiaci po živote v Amerike počať v roku 1900 s čudáckou slečnou patriacou správaním a rozmýšľaním do čias neskorej renesancie? Táto netradičná zápletka poskytuje množstvo humorných situácií,“ prezradila režisérka Mariana Čengel Solčanská.

V rozprávke Tri zlaté dukáty sa v hlavných úlohách predstavia mladí slovenskí herci Katarína KrajčovičováLadislav Bédi. Zahrali si po boku hereckých kolegov Jozefa Vajdu, Jany Hubinskej, Michala Isteníka, Ondreja Kovaľa, Juraja Hrčku, Mariána Labudu ml., Jitky Čvančarovej, Lukáša Pelča, Lesany Krauskovej a ďalších.

Novinky RTVS - vianočná rozprávka Tri zlaté dukáty aj výpravný historický seriál Čas nádejí

Čas nádejí

Príbeh Gézu Violu, syna nemeckej evanjeličky Gréty a Slováka Jana Violovského, ktorý si zmení meno a národnosť (Jánoš Viola), len aby dostal licenciu na svoju vysnenú krčmu, je príbehom syna, ktorý chce žiť svoj život inak. Jeho otec má však o vedení krčmy svoje predstavy, ktoré sa s tými Gézovými nezhodujú. Aj preto napokon Géza súhlasí s obchodne výhodným sobášom s dievčaťom, ktoré pozná od detstva, s dcérou rodiny mäsiarov Belsbergovcov.

Vojna je utrpenie, ktoré ho prinúti k dezercii, zažíva strach o holý život, ale nečakane i lásku, aby sa po jej strate opäť vrátil k svojej zákonitej žene Róze a ako dezertér poprosil o pomoc. Géza je nositeľom sily, živelnosti a bezprostrednosti, zároveň ho vojnová skúsenosť okreše, z plánov krčmársko-mäsiarskej fúzie neostáva nič, Géza začína od začiatku, ale konečne po svojom a snaží sa byť dobrým mužom a otcom. Môže byť však jednostranná láska láskou, ktorá vydrží celý život?

Historický seriál Čas nádejí mapuje osudy slovenskej rodiny v priebehu rokov 1914 až 1951. V dramatickom príbehu plnom emócii a napínavých zvratov má divák možnosť sledovať najvýznamnejšie historické míľniky nášho národa:  prvú svetovú vojnu a rozpad Rakúsko -Uhorska, vznik Československej republiky, druhú svetovú vojnu, Slovenské národné povstanie, či február 1948. Diváci sa na 8-dielnu seriálovú novinku RTVS môžu tešiť od 7. januára každú nedeľu o 20.30 h na Jednotke.

„Na projekte historického seriálu Čas nádejí som spolupracoval s autorkou Scarlett Čanakyovou a spoločne s dramaturgiou RTVS od roku 2018. Jeho výnimočnosť vidím nielen v tom, že zobrazuje slovenskú históriu v období rokov 1914 až 1951, ale hlavne, že autorka dokázala faktické vedomosti v scenári pretaviť do pútavého dramatického príbehu s uveriteľnými postavami. Každá z postáv má v sebe nejaký rozpor medzi svojim vnútorným svetom a tým, ako sa prezentuje navonok. Seriál dáva divákovi možnosti klásť si otázky, ako by sa v danej situácii zachoval on sám. Je to seriál, v ktorom sú obsiahnuté pestré farby života a filmový výtvarný spôsob rozprávania by to mal len potvrdiť. Náročnosť projektu je vyvážená atraktivitou a verím, že i diváckou príťažlivosťou moderne natočeného slovenského historického seriálu,“ hovorí režisér Ján Sebechlebský.

V hlavných úlohách sa predstavia Dominika Morávková-ZeleníkováDaniel Žulčák. V seriáli uvidia diváci aj Róberta Siposa, Zuzanu mauréry, Martina Šalachu, Mateja Landla, Katarínu Krajčovičovú, Judit Pecháček, Juraja Hrčku, Michala Režného, Petra Kočiša, Adyho Hajdu, Martu Kondrlu a mnohých ďalších.




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.