Candy a Love & Death. Hodnotíme dve pozoruhodné minisérie

V úvode by sme chceli upozorniť na to, že pokiaľ sa ešte len chystáte na pozeranie jednej z minisérií, ktoré ...

pridal Simona Sopiaková 30.7.2023 o 23:22
Candy a Love & Death. Hodnotíme dve pozoruhodné minisérie


V úvode by sme chceli upozorniť na to, že pokiaľ sa ešte len chystáte na pozeranie jednej z minisérií, ktoré sú predmetom tohto článku (Candy / Love & Death) a nepoznáte ani pozadie prípadu Candy Montgomeryovej, nasledujúci text bude pre vás obsahovať spoilery.

Betty Gore bola nájdená mŕtva piatok trinásteho, v júni roku 1980. Zavraždená bola jej bývalou kamarátkou, útlou domácou gazdinou a členkou katolíckeho zboru Candy Montgomery, od ktorej utŕžila ohromujúcich 41 úderov sekerou. Stalo sa to presne tri týždne potom, čo v amerických kinách premiéroval kultový film s Jackom Nicholsonom – Osvietenie. Vskutku paradoxné podobenstvo, však?

Podľa prípadu Candy Montgomeryovej bol v roku 1990 natočený televízny film A Killing In A Small Town režiséra Stephena Gyllenhaala. V 21. storočí príbeh po rokoch znova ožil a dokonca dostal priestor až v dvoch minisériách vo veľmi krátkom časovom rozmedzí. Po 5-dielnej minisérii Hulu s jednoduchým názvom Candy (2022), v hlavnej úlohe s Jessicou Biel, ponúklo HBO Max ďalšie spracovanie s názvom Love & Death (2023). 7-dielna životopisná krimi s Elizabeth Olsen lákala aj na meno samotného tvorcu - Davida E. Kelleyho, ktorý je podpísaný za výborným oceňovaným seriálom Veľké malé klamstvá (2017–2019).

Obe série spracovávajú skutočný príbeh spomínanej Candy Montgomeryovej, ktorá bola na prvý pohľad príkladnou matkou a ženou v domácnosti, až kým sa jej nezažiadalo viac slobody, čo nečakane vyeskalovalo k tragédii. Keďže HBO Max nedávno odvysielalo aj poslednú časť série, je čas na otázku, ktorý z dvoch seriálov je lepší a či sme skutočne potrebovali dostať dve spracovania rovnakého príbehu prakticky v priebehu jedného roka. Odpoveď je veľmi jasná – nie, nepotrebovali. Na druhej strane, ak vás film baví viac do hĺbky, nie je zlé pozerať obe verzie súvisle a všímať si rôzne poňatia určitých situácií, ktoré poskytujú nové perspektívy.

Podanie dejovej línie a jednotlivé charaktery postáv sa totiž rôznia v detailoch a práve tu si uvedomíte, ako veľa dokážu pri komplexnom vnímaní ohýbať príbehom úplné maličkosti. Zatiaľ čo v Candy predstavuje Jessica Biel hlavnú hrdinku ako pomerne ráznu ženu, ktorá si ide za svojím, v L&D je divákom Candy zobrazená ako nekonfliktná, vždy usmiata domáca žienka, ku ktorej divák prechováva sympatie a má tendenciu ju ľutovať. Mierne odlišné vnímanie vyvoláva už i samotný účes (Jessica – prísna trvalá, Elizabeth – nadčasový moderný účes v podobe jemných vĺn).

Love and Death je inšpirovaná knihou Evidence of Love: A True Story of Passion and Death in the Suburbs a taktiež zbierkou článkov z časopisu Texas Monthly ("Láska a smrť v Silicon Prairie ", časť I a II).  Má lenivejšie tempo, ale zároveň je oproti Candy podstatne detailnejšie spracovaná a odhaľuje viac aj zo samotného súdneho procesu. V Candy sa dej začína na časovej osi o niečo neskôr a hneď úvodná časť prezradí to, čo sa divák neznalý príbehu dozvedá v L&D až po vzhliadnutí asi tretej epizódy. Práve tento ťah tvorcov je značne na škodu, pretože je ním divák ukrátený o možnosť hypotéz a rôznych scenárov, s ktorými by sa jeho fantázia, po bod odhalenia, mohla vyhrávať.

Ak prejdeme na hudobnú zložku, aj tá je v oboch sériách poňatá po svojom. Love & Death vsádza na tie najlepšie dobové hity. Roztancúva diváka a skrz energické pozitívne tóny navodzuje falošný dojem idylického prostredia. Odzbrojuje hneď v samotnom intre, na pozadí ktorého zaznieva skladba Don’t Let Me Be Mistunderstood od Niny Simon. Hudba v Candy je viac dramatická a podporuje primárny cieľ tvorcov – zameranie sa na psychologickú štúdiu postáv.

HBO Max jednoducho viac vsádza na istotu a ponúka akýsi uhladenejší obal, ktorého súčasťou je aj príťažlivá herecká zostava (Elizabeth Olsen, Jesse Plemons, Patrick Fugit, Krysten Ritter...). Snáď najvýraznejšiu fyzickú rozdielnosť možno badať pri predstaviteľkách Candynej najlepšej kamarátky Sherry (Krysten Ritter vs. Jessie Mueller). V role obete Betty Gore (Lily Rabe vs. Melanie Lynskey) vychádza ako jasná víťazka Melanie Lynskey. Úzkostlivú ženu s nízkym sebavedomím a s popôrodnou depresiou zahrala skutočne veľmi autenticky. Navyše, nápad tvorcov nechať postavu vynárať aj počas súdu, v podobe akéhosi tichého sledovateľa, ktorý sa už síce nahlas obhájiť nemôže, hoci jediný, okrem samotnej Candy vie, čo sa v skutočnosti udialo, vzbudzuje miestami zimomriavky.

V závere možno skonštatovať, že obe série majú svoje klady a zápory a v podstate sa držia na veľmi podobnej kvalitatívnej úrovni. Ak chcete spoznať čo možno najautentickejšou podobu príbehu Candy Montgomeryovej, zvoľte Candy s Jessicou Biel. Širšie publikum však pravdepodobne predsa len osloví Love & Death so svojím kvalitným hereckým obsadením a na oko príťažlivejšou obrazovou stránkou.

 

Candy (2022)

Plusy:

- autentické zachytenie doby

- zameranie sa na psychologickú štúdiu postáv

- výborný výkon Melanie Lynskey

 

Mínusy:

- hneď úvodná časť odhaľuje pozadie vraždy, čím prichádza divák o pocit tajomna

- obsah je oproti Love & Death ochudobnený o zopár zaujímavých detailov

- nejasný záver, ktorý otvára otázky a vzbudzuje pochybnosť o Candynej nevine

 

Love & Death (2023)

Plusy:

- lákavé herecké obsadenie vrátane Elizabeth Olsen, ktorá má oproti Jessice Biel jemne navrch

- príťažlivý vizuál

- voľba hudobných skladieb

- väčší priestor na podrobnejšie zachytenie súdneho procesu

 

Mínusy:

- pri väčšine postáv neprenikneme do hĺbky ich charakterov

- miestami rozvláčne tempo

- silnejší dôraz na efektnosť ako autentickosť

Hodnotenie:

Candy: 7/10

Love & Death: 7,5/10




1
Súperi
SÚPERI
[RECENZIA ]
SPIACI ÚČET
[RECENZIA ]
PRÍPAD GOLDMAN
[RECENZIA ]
KOLAPS
[RECENZIA ]
KNIT'S ISLAND
[RECENZIA ]

Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$11,0 mil.
02 |
$10,0 mil.
03 |
$9,6 mil.
04 |
$8,9 mil.
05 |
$4,8 mil.
06 |
$4,7 mil.
07 |
$4,5 mil.
08 |
$2,9 mil.
09 |
$2,3 mil.
10 |
$1,8 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.