CinemArte - trojica filmov o talianskych génioch a rebeloch

Taliansky kultúrny inštitút prichádza s novým formátom, ktorý spája výnimočné osobnosti literatúry, filozofie, výtvarného...

pridal kinema 18.3.2023 o 19:00
CinemArte - trojica filmov o talianskych génioch a rebeloch


Taliansky kultúrny inštitút prichádza s novým formátom, ktorý spája výnimočné osobnosti literatúry, filozofie, výtvarného umenia s filmom. CinemArte s podtitulom „géniovia a rebeli“ ponúka trojicu hraných filmov najnovšej talianskej produkcie, ktoré sa originálnym spôsobom zameriavajú na život a dielo Danteho, Pirandella a Caravaggia. Snímky troch renomovaných režisérov Pupiho Avatiho, Roberta Andóa a Micheleho Placida uvedie Kino Lumière v zrekonštruovaných priestoroch Slovenskej národnej galérie (SNG) od 21. marca do 4. apríla 2023, tri utorky po sebe, vždy o 18.00 hod.

Prehliadka sa zameriava na tri legendárne osobnosti: Danteho ako otca talianskeho jazyka a nesmrteľného básnika, Caravaggia - nepokojného génia a bezkonkurenčného majstra barokovej maľby, Pirandella – dramatika a spisovateľa, nositeľa Nobelovej ceny za literatúru z roku 1934, ktorý zmenil pohľad na divadlo a literatúru. Aktuálne snímky približujú veľkých mužov talianskej kultúry v novom svetle a budú uvedené v rámci spomienkového dňa na Danteho Alighieriho Dantedì, ktorý v roku 2020 ustanovilo talianske ministerstvo kultúry na 25. marec,“ povedala Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave.

21.3. o 18:00. Dante, r. Pupi Avati, 94. min. 2022, *it/eng/sk
22.3. o 18:00. Podivuhodný svet Luigiho Pirandella, r. Roberto Andò, 103 min. 2022, it/eng/sk
23.3. o 18:00. Caravaggiov tieň, r. Michele Placido, 120 min. 2022, it/eng/sk

“V mnohých filmoch rozprávam o tom, aká výnimočná až heroická môže byť obyčajná ľudskosť. Chcel som povedať, že aj najväčší génius, podobne ako my, sa potrebuje podeliť o trápenie, ktoré nám život prináša. Viac ako dvadsať rokov som čakal, kým budem môcť vyrozprávať príbeh Danteho ako človeka,“ povedal Pupi Avati, režisér filmu Dante, ktorý otvorí prehliadku.

CinemArte - trojica filmov o talianskych génioch a rebeloch

Krehkosť poézie mieša s telesnosťou stredovekého života. Tridsať rokov po básnikovej smrti sa Giovanni Boccaccio zhostí úlohy vyrozprávať básnikov životný príbeh. Počas cesty z Florencie do Ravenny Boccaccio rekapituluje Danteho život, jeho lásky, bolesti, príkoria i vášne. Stretáva sa s ľuďmi, ktorí sprevádzali Danteho v poslednej fáze jeho života. Len tak sa mu podarí vyskladať životný príbeh najdôležitejšieho talianskeho básnika a prispieť k tomu, aby sa meno Dante Alighieri stalo nesmrteľným. Hrajú: Sergio Castellitto, Alessandro Sperduti, Carlotta Gamba, Enrico Lo Verso, Alessandro Haber.

Film Podivuhodný svet Luigiho Pirandella režíroval Roberto Andò. Smrť milovanej dojky privedie Luigiho Pirandella k dvojici hrobárov a divadelných nadšencov, ktorí skúšajú s ochotníckym súborom novú hru. Zo stretnutia vyplynú nečakané zvraty. Tajomný dialóg autora so svojimi postavami prebieha na pomedzí skutočného života a divadelného predstavenia, lavíruje, presne v duchu pirandellovskej poetiky, medzi skutočnosťou a fantáziou.

Práve divadelné skúšky ochotníkov sa stávajú nosným pilierom príbehu, ktorý prepája filmové umenie s literatúrou a fabuluje o vzniku Pirandellovho majstrovského diela Šesť postáv hľadá autora, ktoré spôsobilo v dejinách dramatickej tvorby revolúciu.

Oscarový Toni Servillo stvárnil postavu dramatika Luigiho Pirandella, hlavnými protagonistami príbehu sú však dvaja hrobári v podaní slávnej dvojice komikov Ficarra & Picone.

Mnohí obdivovatelia Caravaggiových majstrovských diel netušia, že tváre svätých, ktorým sa v kostoloch klaniame, nie sú výtvorom maliarovej fantázie, ale portréty žobrákov, kurtizán, ľudí z podsvetia. S mojím priateľom scenáristom Sandrom Petragliom sme sa rozhodli zhostiť sa tejto témy a splniť si tak takmer neuskutočniteľný sen,“ povedal režisér filmu Caravaggiov tieň Michele Placido, publiku približuje postavu Michelangela Merisiho (Caravaggia) ako človeka plného protirečení a sužovaného nepreniknuteľnou temnotou vlastnej duše.

Príbeh sa začína v Taliansku, v roku 1610, kedy Pápežovi Pavlovi V. sa dostane do uší, že maliar Caravaggio pri znázorňovaní biblických výjavov využíva zlodejov, vagabundov a prostitútky ako modely. Najme si vyzvedača prezývaného Tieň, aby odhalil pravdu.

Caravaggio je jeden z najrevolučnejších maliarov, najbúrlivejších géniov a najslávnejších mien svetového umenia, vo filme ho stvárňuje Riccardo Scamarcio. Historický film s fiktívnou zápletkou oživí na plátne nespútaného rebela neustále bojujúceho s dobovými konvenciami a vlastnými démonmi, rockovú hviezdu prenesenú v čase do prostredia talianskeho baroka.

Hrajú: Riccardo Scamarcio, Isabelle Huppert, Louis Garrel, Vinicio Marchioni, Micaela Ramazzotti. Film uvedieme v exkluzívnej predpremiére vďaka spolupráci s distribučnou spoločnosťou Film Europe.

Nesmierne nás teší, že Kino Lumière začína svoje premietania v SNG práve v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom, s ktorým spolupracujeme dlhodobo a posledné roky výrazne obohacoval program Kina Lumière organizovaním podujatí ako Cinevitaj, MittelCinemaFest či výročných prehliadok venovaných tvorbe talianskych filmových velikánov, akými sú Fellini alebo Pasolini. Prehliadka CinemArte: Géniovia a rebeli dramaturgicky presne zapadá do našej snahy orientovať premietania v SNG aj na diela, ktoré približujú životy a tvorbu výrazných osobností svetových dejín umenia,“ povedala Zita Hosszúová, manažérka Kina Lumière.

Novú spoluprácu oceňuje aj vedenie SNG: „Sme veľmi radi, že priestory Slovenskej národnej galérie môžeme dočasne poskytnúť pre aktivity Kina Lumière ako jedného z pevných a kvalitných bodov v kultúrnom prostredí Bratislavy. Tešíme sa aj z toho, že svoje premietania odštartuje v spolupráci s Talianskym kultúrnym inštitútom, s ktorým do SNG prinesú nám tematicky veľmi blízke premietania.“ 





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.