Televízny výber - Hľadá sa Banksy, Kursk, Vyšší princíp, Atentát, Hondo

Kto je Banksy? Zahmlená identita legendy pouličného graffiti umenia je mimoriadne dráždivá .Z Banksyho sa ...

pridal Lukáš Šútor 8.12.2022 o 21:33
Televízny výber - Hľadá sa Banksy, Kursk, Vyšší princíp, Atentát, Hondo


Štvrtok, 8.12.

Total Recall (USA, 1990, Paul Verhoeven), Dajto, 20:30
Paul Verhoeven, najprestížnejší a asi aj najlepší režisér holandskej filmovej histórie, natočil Total Recall vo svojom najlepšom tvorivom rozpuku - tesne po RoboCopovi (1987), ktorý Holanďana vystrelil do hollywoodskeho neba. Produkčná spoločnosť Carolco zverila Verhoevenov rozpočet vo výške 65 miliónov dolárov, pričom celkové tržby postupne prekonali hranicu 260 miliónov dolárov. Hlavnou postavou sci – fi príbehu s atypickou výtvarnou štylizáciou (a na Hollywood aj extrémnou dávkou brutality) je muž menom Douglas Quaid (Arnold Schwarzenegger), ktorého myseľ si postupne vybavuje útržky zo svojej minulosti. Všetko je však zamotanejšie než sa na prvý pohľad zdá. Divák je spolu s postavou nútený skladať komplikované myšlienkové konštrukty.

Výkupné (Ransom, USA, 1996, Ron Howard), Nova Cinema, 22:00
Mel Gibson si na vrchole svojej kariéry zahral aj v tejto krimi, konkrétne majiteľa leteckej spoločnosti a otca rodiny, ktoré ale príde o to najvzácnejšie, čo má. Počas charitatívnej akcie sa mu totiž stratí syn a jeho neblahé tušenie sa čoskoro potvrdí – uniesli ho gauneri, ktorí od Toma a jeho ženy žiadajú dvojmiliónové výkupné. Manželia súhlasia so sumou, hlavné je, aby sa ich malý syn vrátil domov živý a zdravý. Pri predávaní peňazí sa však stane osudná chyba a jeden z únoscov zomiera. Unesený chlapec sa tak ocitá na prahu smrti.

Hľadá sa Banksy (Banksy Most Wanted, Francúzsko, 2020, Aurélia Rouvier, Laurent Richard), ČT Art, 23:50
Kto je Banksy? Zahmlená identita legendy pouličného graffiti umenia je mimoriadne dráždivá .Z Banksyho sa stala značka zahŕňajúca kvalitu, anonymitu a autenticitu. To je veľmi romantická kombinácia, ktorá núti nadšencov kultovej postavičky neustále premýšľať, hádať a bádať. Opäť; kto ten Banksy vlastne je? Túto otázku si vo svojom dokumente kladie aj tvorivá dvojica Aurélia Rouvier a Laurent Richard. Odpoveď na zapeklitú otázku nehľadajú len v rovine osobnej identity, ale i rovine umelcovho dopadu na spoločnosť a kultúru.


Piatok, 9.12.

Kursk (Francúzsko, Belgicko, Luxembursko, Rumunsko, Kanada, USA, 2018, Thomas Vinterberg), JOJ Cinema, 20.00
Známy dánsky režisér nakrútil pred pár rokmi drámu na motívy skutočnej udalosti z roku 2000. Práve vtedy sa totiž potopila zdanlivo nepotopiteľná ruská ponorka. Časť jej posádky zahynie pri počiatočnej explózii, niekoľko preživších námorníkov však má šancu na prežitie. Problémom však je byrokracia, ruské odmietanie zahraničnej pomoci, aj nebezpečné prostredie jadrovej ponorky. Námorníkom každou minútou plynie drahocenný čas.

Krstný otec III (USA, 1990, Francis Ford Copolla), ČT 2, 20.00
Trochu neoprávnene podceňovaný záver trilógie o rodinke Corleonevcoch a ich „podnikateľskom“ pôsobení na území Spojených štátov. Možno divákom vadil väčší časový rozdiel medzi dielom 2 a 3, Copolla je ale aj po rokoch stále nekompromisný v zobrazovaní násilia, ponúka prepracované vzťahy v mafii a nešťastné obsadenie jeho dcéry Sophie by skutočne nemalo zničiť veľký divácky zážitok z tohto diela. Osudy antihrdinov sa uzatvárajú, ku starým tváram pribudli napríklad Bridget Fonda alebo Andy Garcia.

Sedem (Se7en, USA, 1995, David Fincher), Dajto, 23:00
Jeden z najlepších trilerov deväťdesiatych rokov má na konte David Fincher. Pátranie po tajomnom vrahovi, prevádzajúcich svoje zločiny podľa siedmich smrteľných hriechov, obsahuje viaceré prekvapivé zvraty a neopakovateľné a nesmierne drsné finále. Aj vďaka nemu ide pri každom jeho pozretí o zdrvujúci zážitok. Mimochodom Fincher sa snažil ukázať veľkomesto ako pochmúrne miesto na život vďaka neustálemu dažďu, ale napríklad aj prostredníctvom hluku metra susediaceho s bytom vyšetrovateľa.


Sobota, 10.12.

Vianočné prázdniny (Christmas Vacation, USA, 1989, Jeremiah S. Chechik), Markíza, 10:40
Vianočné prázdniny sú spolu so Sám doma najlepšou americkou vianočnou komédiou. Film s legendárnou rodinou Griswoldovcov si veľmi trefne uťahuje z malomestkého vianočného velikášstva (mať čo najväčší vianočný stromček, mať čo najchutnejšiu večeru, mať čo najsvetlejšiu výzdobu...). Veľmi dobre to spoznávame aj v našich končinách.

Vyšší princíp (Československo, 1960, JiříKrejčík), CS Film, 14:00
Podľa poviedky Jana Drdy nakrútil Jiří Krejčík jeden z najsilnejších filmov o hrôzach druhej svetovej vojny na našom území. Paradoxne sa neocitáme vôbec na bojisku alebo v koncentračnom tábore. Dej sa odohráva v priestoroch jednej školy,, v domácnostiach a na uliciach. Mladý študent si dovolí malý fórik smerom k okupačnej nacistickej strane, čo nezostane bez odozvy. Nastáva tak boj istého profesora o záchranu jeho života. Čo je onen vyšší princíp sa dozvedáme až na konci filmu a nikdy na tento výrok nezabudnete.

Nehanební bastardi (Inglorious Basterds, USA, Nemecko, 2009, Quentin Tarantino), JOJ, 23.00
Tarantino si históriu vyložil opäť po svojom a predviedol nám, ako by si on sám predstavoval koniec druhej svetovej vojny. Príbeh sa odohráva v okupovanom Francúzsku a hlavnou hrdinkou je mladé dievča Shosanna. Pred jej očami jej istý dôstojník vyvraždí celú rodinu a dievča sa rozhodne pomstiť. Film preslávil najmä Rakúšana Christophera Waltza a spoznali sme vďaka nemu aj krásnu Mélanie Laurent. Najväčšími hviezdami sú však Brad Pitt a Michael Fassbender. Nechýba ani nemecká herecká špička; Daniel Brühl, Diane Kruger alebo Til Schweiger.


Nedeľa, 11.12.

Atentát (Československo, 1964, Jiří Sequens st.), CS Fim, 20.00
Atentátom na ríšskeho kancelára Reinharda Heidrycha v Prahe počas druhej svetovej vojny sa zaoberalo už viacero snímok, československý Atentát ale zatiaľ v kvalite ešte žiadna medzinárodná koprodukcia s veľkými hviezdami nepredčila. Film sa zameriava na skupinu povstalcov, ktorí sa rozhodli pripraviť atentát na predstaviteľa Tretej ríše, ďalej na samotný, rýchlo prevedený atentát a jeho akčnú dohru v kostole. Vo filme si zahrali aj nemeckí herci, z tých českých spoznáte Radoslava Brzobohatého, Zdeňka Munzara alebo Josefa Vinklářa.

Zachráňte vojaka Ryana (Saving PrivateRyan, USA, VB, Francúzsko, 1998, Steven Spielberg), Prima Cool, 20:15
Slávny vojnový film Stevena Spielberga sa preslávil najmä úvodnou dychberúcou sekvenciou vylodenia spojencov v Normandii. Ale ani po jej skončení rozhodne netreba prepínať, film je napínavý po celú svoju stopáž. Bude sa totiž hľadať vojak Ryan, posledný to žijúci syn istej americkej matky, ktorá vo vojne prišla o všetkých ostatných potomkov. Pôjde samozrejme o hľadanie ihly v kope sena. Film je preplnený veľkými hviezdami, v hlavnej úlohe sa predstavil Tom Hanks, Ryana si zahral Matt Damon.

Hondo (1953, USA, John Farrow), Jednotka, 20.35
John Wayne sa opäť ocitá, ako bolo uňho dobrým zvykom, medzi indiánmi. Vo westerne Hondo stvárnil postavu armádneho kuriéra, ktorý sa zhodou okolností ocitne na ranči uprostred indiánskeho územia. Muž je nútený sa vydávať za manžela miestnej statkárky, aby mohol byť pod ochrannou rukou náčelníka Apačov. Na rozdiel od mnohých iných snímok Johna Waynea tu sú vyobrazení pôvodní americkí obyvatelia nie ako čisto záporné postavy a za zmienku stojí aj fakt, že Hondo bolo nakrútené v 3-D.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.