Netflix, Apple TV a HBO novinky - The Good Nurse, Im Westen nichts Neues...

V USA sa blíži Halloween. Lahôdkový dátum pre tamojších hororových fanúšikov (a našich tiež). Pripravovaná hororová ...

pridal Lukáš Šútor 28.10.2022 o 13:49
Netflix, Apple TV a HBO novinky - The Good Nurse, Im Westen nichts Neues...


Kabinet kuriozit Guillerma Del Tora (Guillermo del Toro´s Cabinet of Curiosities) – utorok, 25. október, Netflix

USA, 2022, Guilllermo del Toro

V USA sa blíži Halloween. Lahôdkový dátum pre tamojších hororových fanúšikov (a našich tiež). Pripravovaná hororová špecialita Netflixu má naozaj slušný potenciál ľudí vystrašiť. Hlavným mozgom projektu je Guillermo del Toro, svetový mexický fantasta, majster pozoruhodných (a zväčša i presvedčivých ) žánrových mixov brakových tém so serióznymi dramatickými a psychologickými momentmi. Kabinet kuriozít Guillerma Del Tora je výberom ôsmich rôznorodých hororových príbehov, ktoré spochybňujú zaužívané hororové pravidlá. Del toro, držiteľ viacerých Oscarov, je sám režisérom dvoch epizód, zvyšných šesť epizód je napísaných a zrežírovaných inými tvorcami. Del Toro na nich dohliadal ako výkonný producent.

Dobrá sestra (The Good Nurse) – streda, 26. október, Netflix

USA, 2022, Tobias Lindholm

Toto by mala byť pochúťka. Tobias Lindholm je mimoriadne talentovaná a aktívna postava európskeho filmu a televízie. 45-ročný Dán je brilantný scenárista, známe sú najmä jeho spolupráce s Thomasom Vinterbergom: Submarino (2010), Hon (2012), Komúna (2016) či Chľast (2020). Lindholm je zároveň kvalitným režisérom filmov i seriálov; R (2010), Únos (2012), Boj (2015), Efterforskningen (Prípad: Ponorka, 2020). Dobrá sestra rozpráva skutočný príbeh Charlieho Cullena (Eddie Redmayne), na jednej strane obľúbeného nemocničného ošetrovateľa, na druhej strane „anjela smrti“, ktorý aktívne poslal na onen svet viac než 300 pacientov. Hlavnú ženskú postavu ošetrovateľky Amy si zahrala Jessica Chastain, aktuálna držiteľka Oscara za najlepší ženský herecký výkon (film: Očami Tammy Faye).

Na západní frontě klid (Im Westen nichts Neues) – piatok, 28. október, Netflix

Nemecko, USA, 2022, Edward Berger

Veľmi očakávaný film, jeden z najočakávanejších zo súčasnej netflixovskej sezóny. Nová adaptácia klasického románu Na západe nič nové (1929) od Ericha Maria Remarquea. Hlavným motívom tohto protivojnového príbehu sú postupné premeny psychologického prežívania nemeckých vojakov v priebehu bojov prvej svetovej vojny. Počiatočné pocity vlasteneckej eufórie nahrádzajú pocity strachu, zmaru či beznádeje. Nemecká filmová akadémia Bergerov film nominovala ako svojho reprezentanta na Oscara v kategórii najlepších medzinárodných filmov. Nešetrnej kritike sú vo filme podrobení najmä tí, ktorí tak márnotratne mrhajú životmi mladých ľudí: armádni velitelia a politici.

Louis Armostrong´s Black & Blues – piatok, 28. október, Apple TV+

USA, 2022, Sacha Jenkins

Dôsledný dokumentárny portrét Louisa Armstronga, najvýznamnejšieho jazzového umelca všetkých čias. Režisér Sacha Jenkins je skúsený publicista a autor filmov o černošskej hudbe s tematickým dôrazom na jazz a hip-hop. V dokumente o Armostrongovi sa Jenkins sústreďuje hlavne na vzťah mladšej generácie černošských hudobníkov (Ossie Davis, Amiri Barka, Wynton Marsalis...) k jazzovej legende. Okrem obdivu sú príznačné aj výčitky za orientáciu Armstronga na biele publikum. Jenkinsovo rozprávanie nepracuje len s precízne vyzbieranými archívnymi materiálmi, ale aj so súkromnými audiodenníkmi ústrednej postavy, ktoré dotvárajú intímny a autentický filmový zážitok.

A Tree of Life: The Pittsburgh Synagogue Shooting – streda, 26. október, HBO Max

USA, 2022, Trish Adlesic

27. októbra 2018 sa v Pittsburghu odohral najväčší antisemitský teroristický útok v americkej histórií. Útočník na mieste zabil 11 ľudí a viacero ďalších utrpelo ťažšie a ľahšie zranenia. Stalo sa tak v synagóge kongregácie Tree of Life v mestskej časti Squirrel Hill priamo počas náboženského obradu, keď bola budova naplnená ľuďmi. Dokument Trisha Adlesica je dôstojnou spomienkou na brutálny čin. Hlavnými postavami filmu sú obete, preživší a ich rodinní príslušníci, ktorí zdieľajú osobné bolestné spomienky a traumy. Dôležité je tiež zodpovedanie otázky, ako k útoku došlo a ako zabezpečiť, aby sa riziko podobných činov do budúcna minimalizovalo

Biely lotos II. (The White Lotus II.) - pondelok 31. októbra 2022, HBO Max

USA, 2022,

Spoločenská satira obyčajne desať cien Emmy nevyhráva; šesťdielna americká miniséria Biely lotos HBO z dielne vynikajúceho scenáristu, režiséra a showrunnera Mikea Whitea (oi. Moje nové Ja z produkcie HBO) však vlani ponúkla tak prenikavý pohľad pod pozlátko luxusného havajského letoviska, že si nečakane vynútila druhú sériu. Osobití hostia a vskutku zaujímavý personál počas jediného týždňa presvedčil televíznych divákov, že dokonalosť turistov, široký úsmev zamestnancov aj idylickosť prepychového rezortu je úplná ilúzia. Teraz čakajte úplne nové tváre (až na citovú vydieračku Tanyu v podaní vynikajúcej Jennifer Coolidge) a inú destináciu, Sicíliu. Dej sa bude skôr než o dynamiku medzi „pánmi“ a „sluhami“ opierať o mýtus maskulinity a feminity a o motív žiarlivosti.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.