Rozhovor s tvorcami filmu Silence, ktorý získal shortlist na študentskú BAFTA

Hlboko v litovských lesoch je malá lokálna komunita obyvateľov strašená minulosťou. Aby prežili vojnu proti ...

pridal Barbora Gvozdjáková 21.6.2022 o 15:31
Rozhovor s tvorcami filmu Silence, ktorý získal shortlist na študentskú BAFTA


Hlboko v litovských lesoch je malá lokálna komunita obyvateľov strašená minulosťou. Aby prežili vojnu proti sovietskemu tlaku, museli žiť v tichu. Až po rokoch dokážu hovoriť o hrôzach, ktoré tu počas druhej svetovej vojny napáchali sovietske vojská.

Arnas Pigulevicius je litovský dokumentarista, ktorý skúma observačné a netradičné naratívy. Počas svojho dospievania v počiatkoch formovania nezávislosti Litvy od Sovietskeho zväzu, ho začali fascinovať témy slobody, pamäte a jej miznutia. Práve toto miznutie sa najvýraznejšie prejavuje v jeho tvorbe. V roku 2017 založil produkčnú spoločnosť Palinoia Pictures, v ktorej vzniká množstvo nezávislých krátkych dokumentárnych filmov. Arnas úspešné absolvoval odbor réžie dokumentárneho filmu na National Film and Television School a tiež Bournemouth Film School.

Adrián Čermák je slovenský hudobný skladateľ špecializujúci sa prevažne písaním filmovej a televíznej hudby. Študoval hudobnú kompozíciu na London College of Music a neskôr hudobnú kompozíciu do filmov na National Film and Television School. Medzi nedávne úspechy patrí shortlist na študentskú BAFTA za krátkometrážny film Silence. Práve o tomto počine sa s Adriánom a režisérom Arnasom snímky rozprávame.

Rozhovor s tvorcami filmu Silence, ktorý získal shortlist na študentskú BAFTA

Kde ste ako filmový štáb našli inšpiráciu pre váš film? Ako vznikol jeho názov?

Arnas: Myslím si že inšpirácia prišla z našej lásky a obdivu k hodnote slobody. Krajiny, ktoré boli okupované sa za ňu museli biť. Preliali veľmi veľa krvi. Naša generácia chápe, že sloboda nám nie je daná automaticky, Naši starí rodičia museli riskovať a obetovať svoje životy, aby sme my mohli žiť v pokoji a mieri. Hora krížov je dôležité miesto , ktoré sa počas okupácie stalo symbolom boja za slobodu. Sovietske vojská sa ho snažili viackrát zničiť. Čím viac sa však snažili, tým viac prosperoval. Každý kríž nesie svoj vlastný príbeh naplnený nádejou a vierou. Toto miesto sa stalo tichým odporom proti okupačnému teroru aj útlaku.

Čo bolo pre teba pri komponovaní hudby dôležité?   

Adrián: Keď som náš film videl prvýkrát po opustení strižne, uvedomil som si, že má veľmi zvláštnu, ťaživú atmosféru. Cítil som ťarchu, smútok, žiaľ, bezmocnosť aj strach. Žáner a nálada hudby má silu film úplne zmeniť a doslova uniesť. Pre mňa a režiséra Arnasa bolo veľmi dôležité zachovať až mrazivé ticho ktoré lezie z atmosféry záberov lesa Labanoras. Pre mňa ako skladateľa je vždy najkľúčovejšie rozlúsknuť typ nálady a funkciu, akú ma hudba vo filme na ktorom pracujem plniť. Funkcia hudby v našom filme je nenásilne a negýčovo umocňovať pocity hlavných respondentov. Celý soundtrack som založil na jednom jedinom nástroji a tým bolo violončelo. Toto čelo sme však nemali možnosť počuť v klasickej podobe lyrických tiahlych melódií, ale skôr texturálnych, škrípavých a ťaživo atmosférických “pazvukoch”. Keby som mal teda odpovedať jednou vetou čo bolo pre mňa dôležité, bolo to o tom, aby som hudbou nezabil atmosféru prostredia a silu príbehov hlavných respondentov.

Rozhovor s tvorcami filmu Silence, ktorý získal shortlist na študentskú BAFTA

Ako veľmi bolo ťažké, nájsť respondentov, ktorí by o takých ťažkých veciach boli ochotní rozprávať na kameru? 

Arnas: Bolo celkom dosť ľudí, ktorí s našim projektom nechceli mať nič spoločné. V niektorých prípadoch som mal pocit, že sa boja vystavení ich svedectiev „autoritám“ – tým, ktoré už dávno neexistujú. V Litve sa o tejto historickej udalosti celkom veľa hovorí. Lokálna televízia o hrdinských partizánoch a civilistoch natáča filmy. Stále mám pocit, že je tu mnoho nevypovedaných príbehov tých, ktorí sa našej kamere neotvorili z rôznych dôvodov. Väčšina národa sa do bojov zapojila špecifickými spôsobmi. Skoro každá rodina má príbeh z toho obdobia. V oblasti Labanoras sme mali šťastie, že sme našli tri ženy, ktoré boli ochotné o svojich spomienkach hovoriť po prvýkrát verejne.

Vedel si niečo o sovietskom zverstve v Litve pred prácou na filme? 

Adrián: O zverstvách v lese Labanoras som sa prvýkrát dozvedel až od režiséra Arnasa, keď sme sa na NFTS dávali do tímov na absolventské filmy. Na škole dokumentárny film študovalo osem režisérov a práve Arnasov film Silence som si okamžite vybral a dúfal som, že aj on so mnou bude chcieť spolupracovať. Téma ma veľmi oslovila, keďže na Slovensku je dodnes veľkou témou revolúcia a rok 1989. Mňa zaujímalo, aké veci si zažili ľudia v Litve.

Rozhovor s tvorcami filmu Silence, ktorý získal shortlist na študentskú BAFTA

Neplánovane sa váš film stal veľmi aktuálnym a to napriek tomu, že sa v ňom spomína na druhú svetovú vojnu. Opisuje však do detailov, akých hrôz sú Rusi schopní. Premýšľali ste nad filmom aj v tomto kontexte?

Arnas: Nebolo to plánované. Bola to náhoda. Pôvodne sme chceli natáčať úplne iný film. Avšak, v prvých dňoch práce na filme sa všetko zmenilo. Počas rozhovorov so ženami sme si všimli náznaky otáľania a bolesti. Tento pocit zdieľalo viacero z nich. Vyzeralo to, ako dedinka s jedným veľkým tajomstvom, o ktorom nikto z nich nechcel s nami hovoriť. Potom sme však stretli niekoho, kto si tú bolesť niesol osemdesiat rokov a bol pripravený sa s ňou zmieriť. Preto sme prístup zmenili. Tento príbeh bol dôležitejší.

Adrián: Ja môžem len potvrdiť slová Arnasa, keďže film sa natáčal približne pred rokom, kedy sme o konflikte na Ukrajine ani nechyrovali. Určite nešlo o žiadny kalkul. Je však pravdou, že film zarezonoval o to viac a zrazu stal aktuálnym.

Ako ste sa dozvedeli, že ste na shortliste študentskej ceny BAFTA? Aké boli v tíme reakcie? 

Arnas: Videli sme ten zoznam na webovej stránke BAFTA cien. Nás tím sa veľmi potešil, že nás vybrali. Myslím, že je to úžasný úspech pre každého z tímu, ktorý na filme spolupracoval a do prípravy vložil svoje srdce a dušu.

Adrián: Za seba môžem povedať, že som pocítil veľkú hrdosť na všetkých v tíme, lebo do filmu vložili všetko a bol som nesmierne rád, že film zarezonoval aj s ľuďmi, ktorí rozhodujú o BAFTA shortlistoch.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.