Disney skúša v Encanto nové naratívne postupy na pozadí skvelej animácie

Novinkou z dielne štúdia Disney je zázračný animovaný film Encanto. Zavedie nás do prostredia krásnych kolumbijských ...

pridal Tatiana Rusnáková 7.12.2021 o 23:51
Disney skúša v Encanto nové naratívne postupy na pozadí skvelej animácie


Novinkou z dielne štúdia Disney je zázračný animovaný film Encanto. Zavedie nás do prostredia krásnych kolumbijských hôr, ktoré je domovom aj pre rodinu Madrigalovcov. Tí sú rovnako ako ostatní obyvatelia mestečka obdarení zvláštnymi silami súčasťou miestneho fenoménu, že každé dieťa v rodine je nositeľom akejsi nadprirodzenej sily. Jediná bez tejto schopnosti je Mirabel. Napriek tomu to možno ale bude práve ona, ktorá dokáže mestečko zachrániť od pomaly miznúcej mágie. Snímka je počinom troch animátorov – režisérskym debutom Jareda Busha a Charice Castro Smithovej a štvrtou snímkou Byrona Howarda (Zootropolis, Tangled/Na vlásku, Bolt). Hudbu k nej zložila dvojica Lin-Manuel Miranda a Germaine Franco. Priemer kritík je na úrovni 75 %.

San Francisco Chronicle (100 %)

Každý, aj najmenší charakter je precízne premyslený a obsadený, vizuálny dizajn pritiahne zrak a je nielen očarujúci, ale aj funkčný. Pamätné piesne Lina-Manuela Mirandu a ostatných perfektne dopĺňajú príbeh.

Polygon (95 %)

Disneyho animované filmy boli stále v histórii aj súbojom medzi odvážnymi hrdinami a manipulatívnymi zloduchmi, toto je ale nový typ príbehu, kde konflikt pramení zo skutočných rodinných scenárov, ktoré sú  jednoducho obohatené o kúsok mágie. Nedávne Disneyho tituly sa mierne odklonili od klasických zloduchov a prezentovali hmlistejšie hrozby, stále to však boli veľké a ťažko-zdolateľné problémy. V Encanto je hrozba menšia a špecifickejšia, čo príbehu uberá na magickosti, ale obohacuje ho o realistickosť.

The Hollywood Reporter (90 %)

Farby Encanto sú prepychové, rovnako ako úžasné detaily v kostýmoch a vo výprave. Najviac je to viditeľné na animovanom dome Madrigalovcov. Prírodné prostredie je ešte krajšie, napríklad rieka obohatený o kaskády, kde Abuela berie Mirabel aby jej vyrozprávala svoj príbeh. Nezaostáva ani fauna, tak charakteristická pre klasiky od Disneyho – drzý tukan a celá banda, ktorá sa objaví v spojitosti s nadaním jednej z postáv, vrátane jaguára, tapírov, kapybár, dokonca rozkošných potkanov.

Chicago Sun Times (88 %)

S jasnou a sebavedomou réžiou a množstvom chytľavých piesní od národného pokladu Mirandu, fantastickým hlasovým výkonom hereckej zostavy je Encanto magickou a hrejivou cestou s krásnym posolstvom o dôležitosti rodiny, plnou skutočne vtipných prvkov a úchvatných vizuálov, ktoré zaplnia každý roh plátna.

Variety (80 %)

Encanto síce nie je ani zďaleka tak grandiózne ako Frozen/Ľadové kráľovstvo, je ale následníkom rapsódie o tom, ako sa asi cíti dievča, ktoré musí využiť všetky svoje schopnosti, aby oslobodila svoje skutočné ja. Mirabel je s usmievavými okrúhlymi očami a postojom chytrej vysokoškoláčky milá, odvážna a samostatná, a akceptuje svoje miesto v rodine – alebo sa o to prinajmenšom veľmi snaží.

The Wrap (80 %)

Ak hovoríme o tituloch štúdia Disney, Latinská Amerika sa v nich niekoľkokrát objavila ako miesto príbehu. V štyridsiatych rokoch to boli krátke snímky ako Saludos Amidos, či The Three Caballeros, vytvorené na podporu americkej "good neighbor" politiky v záujme posilnenia vzťahov s krajinami uprostred regiónov „ohrozených“ komunizmom. Pred dvadsiatimi rokmi bola Južná Amerika pozadím pre The Emperor's New Groove/Vladárova nová tvár, kde boli Inkovia len dodatočnou myšlienkou. Nikto sa nepozastavoval nad autenticitou ani nad tým, že v hereckom obsadení nebol jediný Juhoameričan, horko ťažko tak Peruánec. Teraz je ale iná doba, ktorá vyžaduje poctivú reprezentáciu – to ale neznamená, že keď splnia túto požiadavku, tak budú automaticky kreatívne dostačujúce.

Rogerebert.com (75 %)

Podobne ako Coco od Pixaru odkazoval na mexickú kultúru, odkazuje Encanto na svoje kolumbijské korene – od využitia špecifickej flóry a fauny až po piesne, ktoré inkorporujú lokálnu hudobnú paletu. V oboch príbehoch musia podstúpiť matriarchálne abuely emocionálnu cestu rovnako (ak nie viac), ako mladšie protagonistky príbehu. Je zaujímavé sledovať tento vývoj v rozprávaní u oboch animačných štúdií, dúfame ale, že sa vyhnú vzájomným opakovaním svojich tematických či naratívnych prvkov.

Screen Rant (70 %)

Hudba Encanto je dobrá, ale nie úplne výnimočná. V príbehu je množstvo srdca a okrem niekoľkých výnimiek, napríklad pri piesni, ktorá hrá pri flashbacku do Abuelinej minulosti, nepridáva hudobná zložka takmer žiadny význam k príbehu. Najmenšie publikum sa ale sťažovať určite nebude.

Slant Magazine (63 %)

Herecké obsadenie je z prevažnej väčšiny latinskoamerické a animované postavy vystupujú v širokom spektre hnedej pokožky – tvorivý tím tak jednoznačne získava všetky body za vhodnú reprezentáciu. Je to ale šikovné zužitkovanie magického realizmu, ktoré dodáva vibrujúcu latinskú chuť príbehu, ktorý by bez nej bol len ďalším z rady príbehov o tínedžerských výrastkoch a rodinách, ktoré im vôbec nechápu.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.