Film Zuzany Piussi Očista uvádza nové online Kino363.sk každý deň

V období zavretých kín sa novinka Zuzany Piussi Očista presunula do online priestoru a každý večer o ...

pridal kinema 1.12.2021 o 20:44
Film Zuzany Piussi Očista uvádza nové online Kino363.sk každý deň


V období zavretých kín sa novinka Zuzany Piussi Očista presunula do online priestoru a každý večer o 19.00 hod. ju uvádza novo vzniknuté Kino363.sk. Navyše každý tretí deň v týždni – v stredu a sobotu – nasleduje po projekcii diskusia. O hlavnej téme filmu, stave slovenskej justície, naživo debatujú sudcovia, experti aj politici, každá diskusia je iná. Exkluzívny dvojprogram ponúka kino, ktorého názov symbolicky odkazuje na číslo známeho oslobodzujúceho paragrafu za cenu 4 eurá, pričom je možné vidieť aj viac diskusií; ide o projekt producentskej spoločnosti VIRUSfilm.

„Môj zámer s filmom o justícii a súdoch Očista bol ten, aby film pomohol a začalo sa diskutovať o systémových zlyhaniach našich súdov. Kino 363 sme vytvorili s producentom filmu Vítom Janečkom, je to online platforma, kde debatujú sudcovia, odborníci a diváci sa pýtajú. Ak vás zaujíma akých máme sudcov a ako rozmýšľajú o zmene, pozrite si film s zapojte sa do diskusii. 

Práve teraz sa odohráva zápas o podobu našej justície. Ako urobiť reformu justície, aby si sudcovia získali dôveru verejnosti?,“ pýta sa režisérka filmu Zuzana Piussi. Jej najnovší film mal svetovú premiéru pred pár týždňami na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Ji.hlava, kde zaň získala zvláštne uznanie poroty.

Stránka www.kino363.sk ponúka viacero možností, ak niekto už videl film, ale má záujem o ďalšiu novú diskusiu, môže si ju samostatne zakúpiť za cenu 3 eurá a pripojiť sa len na ňu. Každý tretí deň v týždni (streda) debatuje po filme Zuzana Piussi s jedným hosťom, a na každý šiesty (sobota) sú naplánované diskusie so sudcami a odborníkmi. „Maximálna kapacita každého podujatia je 363 divákov, Úplný program a odkaz na vstupenky nájdu záujemcovia na www.kino363.sk, odkaz na vstupenky je na www.goout.net. Môžu sa zapojiť aj Slováci zo zahraničia, nebudú blokovaní,“ upresňuje za VIRUSfilm Vít Janeček

sobota 4. december 2021

diskutujú: Róbert Urban, sudca Krajského súdu v Žiline, Daniela Baranová, sudkyňa Okresného súdu Prešov a autorka filmu Zuzana Piussi

 

streda 8. december 2021

Diskusia s hosťom v obývačke: Pavol Korytár, právny zástupca protagonistov filmu bývalých zamestnancov ružomberských papierní. Hlbší ponor do tém filmu aj diskusia nad otázkami z chatu.

 

sobota 11. december 2021

diskutujú: František Mozner, sudca Najvyššieho súdu SR a prezident Združenia sudcov Slovenska, Katarína Javorčíková, členka Súdnej rady SR a hovorkyňa sudcovskej iniciatívy Za otvorenú justíciu a autorka filmu Zuzana Piussi

 

streda 15. december 2021

Film a diskusia s režisérkou a hosťom, bližšie včas spresníme.

 

sobota 18. december 2021

diskutujú: Ján Mazák, predseda Súdnej rady SR, očakáva sa potvrdenie účasti Márie Kolíkovej, ministerky spravodlivosti SR, a autorka filmu Zuzana Piussi

 

Film mal distribučnú premiéru 18. novembra 2021, no pre náročnú situáciu s pandémiou a po zavretí kín nebolo inej možnosti, než ho dať na internet. Rozhodnutie vzniklo z presvedčenia tvorcov, že tak ako je justícia pre všetkých, aj film by mali ľudia vidieť a to bez rozdielov rôzneho druhu. Dokument vráti na filmové plátna distribučná spoločnosť Filmtopia, keď to aktuálny stav bude dovoľovať.

Pôvodne mali film po slovenských mestách sprevádzať debaty s názvom Spoznaj svojho sudcu. „Chceli sme s filmom cestovať, debatovať o justícii so sudcami, ktorí žijú aj v menších mestách, aby ľudia spoznali svojich sudcov a debatovali s nimi o súdoch a spravodlivosti. Rátame s tým, že sa k živým debatám a k normálnej distribúcii vrátime na jar,“ doplnila Zuzana Piussi.

Zuzana Piussi pripomína, že na Slovensku je najnižšia dôvera v justíciu, v Európskej únii. Film by mohol pomôcť naštartovať debaty o tom, čo je spravodlivé súdne rozhodnutie. „Kočnerova Threema ukázala, ako sa manipulujú súdne rozhodnutia. Myslím si, že to bola jedna z hlavných tém volebnej kampane, heslo znelo: Spravodlivosť pre každého!. Po dvoch rokoch sa ukazuje, že heslo sa nenapĺňa. Filmu som sa venovala tri roky a myslím si, že najväčším problémom slovenských súdov sú prieťahy, to že sa súdite desať rokov, stojí vás to kopec peňazí a možnosť spravodlivosti, rozhodnutia súdu vidíte v nedohľadne. V našej krajine sa neviete včas domôcť spravodlivosti, a neskorá alebo zmanipulovaná spravodlivosť nie je žiadna spravodlivosť,“ vysvetľuje Zuzana Piussi.

Filmárka počas nakrúcania spoznala veľa ľudí, ktorým nespravodlivé súdne rozhodnutie zničilo život. Majú v sebe zlosť. Žili normálny život, ale po skúsenosti so súdnou mocou sa stotožnili s antisystémom. „Nevedela som dať do filmu všetky príbehy ktoré som natočila. Film by musel mať päť hodín,“ dodala. 

Novinka Zuzany Piussi sa bližšie venuje aj dvom šokujúcim prípadom, pri ktorých sa ukazuje, že korupcia v justícii nie je len abstraktný pojem, tretia moc môže spôsobiť aj ničenie ľudských životov, šikanu alebo krytie obrovských majetkových transferov. Jednou z hlavných postáv a iniciátorkou prvého aj druhého dokumentu o súdnictve je sudkyňa Katarína Javorčíková, ktorá odišla ešte pred zverejnením Kočnerovej Threemy z justície. Pred svojím odchodom napísala text „Dôvody prečo nebyť sudcom“, v ktorom opísala stav slovenskej justície, najmä nevymožiteľnosť práva a odoslala ho ako vysvetlenie svojho odchodu Súdnej rade SR a všetkým sudcom. A ako hovorí Zuzana Piussi, to bol dôvod, prečo som sa začala venovať opäť tejto téme.

Filmárka sa problémami bezprávia v právnom štáte zaoberala už v roku 2011 v dokumente Nemoc tretej moci, ale vníma, že ani po uplynutí desiatich rokov nedošlo vo vnútri justície k zásadným zmenám a to sa týka aj vnímania jej dôveryhodnosti a nezávislosti verejnosťou.

Film Očista vznikol v koprodukcii s RTVS a s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu (SK) a Státního fondu kinematografie (CZ), film podporil aj Rudolf Lukačka. Do slovenských kín ho prináša  spoločnosť Filmtopia

Zuzana Piussi svojou tvorbou prináša odvážny a originálny pohľad na javy a dianie v spoločnosti; okrem iných sú to filmy: Nemoc tretej moci (2011), Krehká identita (2012) a filmy  z ostatného obdobia: Obliehanie mesta (2019), ktorý na kremnickom prípade tematizuje všeobecné aspekty zápasu komunít s veľkými ťažobnými zámery a Univerzity a sloboda (2019) o patológiách v priestore univerzít v čase masifikácie a komercionalizácie vzdelania (dokument uvádza tohtoročný bratislavský festival Jeden svet), posledné dva vytvorila spolu s Vítom Janečkom. Predvlani odpremiérovala aj film Ukradnutý štát, ktorý sa snaží odkývať mechanizmy, ktoré vytvárajú kauzy a posuny informácií.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 50476
02 |
návšt. 11232
03 |
návšt. 6387
04 |
návšt. 5029
05 |
návšt. 4829
06 |
návšt. 3812
07 |
návšt. 4039
08 |
návšt. 2951
09 |
návšt. 1913
10 |
návšt. 1868
REBRÍČEK US
01 |
$82,0 mil.
02 |
$7,4 mil.
03 |
$3,9 mil.
04 |
$3,2 mil.
05 |
$3,2 mil.
06 |
$2,5 mil.
07 |
$2,1 mil.
08 |
$1,7 mil.
09 |
$1,4 mil.
10 |
$1,1 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.