Na prehliadke Týždeň slovenského filmu sa odovzdajú ocenenia za filmovú vedu

Prehliadka Týždeň slovenského filmu predstavuje tvorbu uplynulého roka, jej zámerom je tiež vytvoriť priestor ...

pridal kinema 23.11.2021 o 19:19
Na prehliadke Týždeň slovenského filmu sa odovzdajú ocenenia za filmovú vedu


Prehliadka Týždeň slovenského filmu predstavuje tvorbu uplynulého roka, jej zámerom je tiež vytvoriť priestor pre odbornú reflexiu tvorby a podnietiť dialóg medzi teoretikmi, tvorcami a divákmi. Počas jej otvorenia budú slávnostne odovzdané Cena Petra Mihálika, Cena Pavla Branka a Cena Orbis Pictus, ktoré si laureáti prevezmú za činnosť v oblasti filmovej vedy a kritiky. Týždeň slovenského filmu sa uskutoční od 29. novembra do 5. decembra v bratislavskom Kine Lumière.

Cena Petra Mihálika sa udeľuje za celoživotný prínos v oblasti slovenskej filmovej vedy. Jej držiteľkou sa stane filmová a literárna historička Jelena Paštéková, pedagogička na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU. V svojej činnosti sa venuje teórii literatúry a filmu a výskumu dejín slovenskej kinematografie a literatúry 20. storočia. Je vedeckou redaktorkou a autorkou projektu Súčasné filmové teórie 1 a 2 (2019, 2021) a medzi jej najdôležitejšie práce patria Dejiny slovenskej kinematografie (1997) a Dejiny slovenskej kinematografie 1896 – 1969 (2017), ktoré napísala spoločne s Václavom Macekom, ďalej Poetika a politika. Umenie a päťdesiate roky (2004) či Rozprávanie o rozprávaní (2009).

Cena Petra Mihálika sa počas Týždňa slovenského filmu udeľuje od roku 2017. Jej doterajšími laureátmi sú hudobný skladateľ a hudobný i filmový teoretik Juraj Lexmann, filmový kritik, publicista, teoretik dokumentárneho filmu a prekladateľ Pavel Branko, režisér, scenárista, dramaturg, filmový teoretik a pedagóg Rudolf Urc a in memoriam ju vlani získal režisér, scenárista, dramaturg, filmový teoretik, pedagóg a priekopník tzv. etnografickej línie slovenského dokumentarizmu Martin Slivka.

Cena Pavla Branka za sústavný a hodnotný prínos v oblasti slovenskej filmovej kritiky a publicistiky je určená pre autora vo veku do 35 rokov a na Týždni slovenského filmu bude udelená po prvýkrát. Jej prvým laureátom sa stane Matej Sotník, spoluzakladateľ a kreatívny riaditeľ distribučnej spoločnosti Film Expanded. Sotník vyštudoval audiovizuálne štúdiá na FTF VŠMU a stážoval na katedre dokumentárnej tvorby na FAMU. Písaniu o filme sa venoval ako redaktor portálu Aktuality.sk a časopisu Kinečko, dnes pôsobí ako vedúci filmovej rubriky kritického kultúrno-spoločenského mesačníka Kapitál. V spolupráci s Mirom Remom a Marekom Šulíkom spoluzaložil vzdelávaciu platformu Dokument na kolesách a svoje producentské projekty vyvíja v spoločnosti Guča.

Na prehliadke Týždeň slovenského filmu sa odovzdajú ocenenia za filmovú vedu

Cena Orbis Pictus vyjadruje uznanie pre vydavateľa (printového, digitálneho, audiovizuálneho) alebo prevádzkovateľa internetovej stránky, ktorý sa v priebehu kalendárneho roka koncepčne a kontinuálne výnimočne venoval publikovaniu reflexie audiovizuálnej tvorby. Získa ju mesačník o filmovom dianí (nielen) na Slovensku Film.sk, ktorý vydáva Slovenský filmový ústav. Časopis vychádza od roku 2000 so zámerom budovať povedomie o domácej kinematografii čitateľsky prístupnými a zároveň fundovanými textami. Ich skladbou sa snaží čo najkomplexnejšie načrtnúť obraz slovenského audiovizuálneho prostredia. Mesačník Film.sk, ktorý vychádza s podporou Audiovizuálneho fondu, dáva na svojich stránkach priestor nielen skúseným, ale aj začínajúcim autorom. Prispieva tak k formovaniu nových generácií filmových kritikov a publicistov.

Ocenenia budú laureátom odovzdané počas otvorenia prehliadky Týždeň slovenského filmu v pondelok 29. novembra. Rozhodli o nich vyhlasovatelia, pri Cene Petra Mihálika sú to Filmová a televízna fakulta Vysokej školy múzických umení, Slovenská asociácia producentov v audiovízii, Slovenský filmový ústav, Občianske združenie FOTOFO/Stredoeurópsky dom fotografie a pri Cene Pavla Branka a Cene Orbis Pictus aj Klub filmových novinárov. Slávnostné otvorenie spojené s exkluzívnou predpremiérou nového slovenského filmu Atlas vtákov (2021) režiséra Olma Omerza bude prístupné aj pre verejnosť. 

Na prehliadke Týždeň slovenského filmu sa odovzdajú ocenenia za filmovú vedu

Týždeň slovenského filmu sa uskutoční v termíne od 29. novembra do 5. decembra v Kine Lumière. Uvedie deväť dlhometrážnych hraných filmov, jedenásť dlhometrážnych dokumentárnych filmov a pásmo piatich krátkometrážnych titulov, ktoré mali premiéru v kinách v minulom roku. Pripravený je aj bohatý sprievodný program s dôrazom na rozmanitosť a vitalitu slovenskej audiovízie. Uskutočnia sa panely na tému hraných, dokumentárnych a animovaných filmov, panel o slovenskej filmovej vede bude venovaný fillmologickému časopisu Kino-Ikon, ktorý tento rok oslavuje 25 rokov od svojho založenia.

Počas prehliadky sa uskutoční diskusia Audiovizuálna tvorba, distribúcia a ich podpora v čase pandémie, ktorej sa zúčastnia zástupcovia producentov, distribútorov, kinárov i Audiovizuálneho fondu. Pripravený je aj interdisciplinárny seminár venovaný slovenskému spisovateľovi Petrovi Pišťankovi a jeho dielam spracovaným do filmovej a divadelnej podoby, jeho súčasťou bude krst DVD s filmami, ktoré vznikli podľa predlohy tohto výnimočného autora 90. rokov. Počas podujatia sa bude krstiť aj DVD s kultovým filmom režiséra Štefana Semjana Na krásnom modrom Dunaji (1994) pri príležitosti špeciálnej projekcie aktuálne nakrúteného filmu o tomto filme od Juraja Johanidesa, jedného z predstaviteľov filmu. Súčasťou sprievodného programu sú tiež krsty publikácií, výstava Jánošík – fragmenty vo farbe aj Filmový kabinet deťom.

Novinkou aktuálneho ročníka je divácke hlasovanie o najlepší film roku 2020. Diváci budú môcť svoj hlas odovzdať jednému filmu prostredníctvom formulára zverejneného na stránke podujatia https://tyzdenfilmu.sk/cena alebo v priestoroch Kina Lumière. Divácke hlasovanie bude prebiehať od 15. novembra do 5. decembra. Jeden vyžrebovaný divák získa darčekovú kartu Lumierka, nástenný Filmový kalendár Martin Šulík na rok 2022 s autogramom režiséra a výber z edičných produktov SFÚ.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.