Storočnica slovenskej kinematografie v DK Zrkadlový háj

Koncert Ivy Bittovej je výnimočný – akoby sa s úctou vracal k začiatkom dnes už svetoznámej umelkyne...

pridal kinema 12.10.2021 o 12:33
Storočnica slovenskej kinematografie v DK Zrkadlový háj


23.10. sobota

14:00 Štvrtý rozmer
Československo 1983, 72 min.
Réžia: Dušan Trančík

Psychologický príbeh mladého učiteľa, amatérskeho astronóma, ktorý je nútený žiť v prostredí malomeštiackej konzumnej spoločnosti a neustále bojovať proti ľuďom, ktorí sa sebecky starajú len o svoj prospech, o hmotný zisk, ľahký zárobok a zaistenie osobného pohodlia. Filmová adaptácia rovnomennej novely Jozefa Puškáša.

16:00 Škoda lásky
Československo, 1973, 39 min.
Réžia: Elo Havetta

Pôvodná televízna mikrokomédia, ktorá predstavuje paletu poctivých - nepoctivých.

16:30 Prvé kiná na Slovensku otvorenie výstavy
kurátor Ing. E. Húska, konzultant Š. Holčík

Storočnica slovenskej kinematografie v DK Zrkadlový háj

18:00 Ružové sny (recenzia)
Československo 1976, 81 min.
Réžia: Dušan Hanák

Uvedenie filmu za účasti tvorcov. Film je o krehkej láske dvoch ľudí, ktorí pochádzajú z rôznych spoločenských vrstiev. Režisér Dušan Hanák našiel na hlavných predstaviteľov Ivu Bittovú a Juraja Nvotu, dvoch vtedy začínajúcich, dnes skvelých umelcov, ktorí každým svojim dielom a koncertom odovzdávajú divákom neopakovateľný zážitok.

20:00 Koncert Ivy Bittovej

Koncert Ivy Bittovej je výnimočný – akoby sa s úctou vracal k začiatkom dnes už svetoznámej umelkyne. Pred koncertom bude slávnostná repríza filmu Ružové sny pri príležitosti jeho prvého uvedenia pre 45-timi rokmi. Práve v tomto filme stvárnila Iva Bittová postavu Jolanky, svoju prvú veľkú filmovú rolu. Bol to štart pre umelkyňu koncertujúcu po celom svete? Otázka bez odpovede, ale jedno je isté – naprieč desaťročiami film stále má čo povedať divákom a jeho tvorcovia tak isto. Výnimočný emocionálny zážitok pre všetkých zúčastnených.

Iva Bittová je skladateľka, speváčka, herečka, všestranný talent s krehkým vzťahom ku svetu. „Verím v slobodu hlasu a v možnosti hlasu ako nástroja na vyjadrenie našich najhlbších potrieb a túžob.“ V roku 1976 bola Iva Bittová študentka konzervatória, tesne pred maturitou. Právu ju si vybral režisér Dušan Hanák na jednu z hlavných postáv do filmu Ružové sny. Film bol najúspešnejším československým filmom v sedemdesiatych rokoch a dodnes je klenotom v našej kinematografii.

Storočnica slovenskej kinematografie v DK Zrkadlový háj

24.10. Nedeľa

11:00 ... a pobežím až na kraj sveta
Československo 1979, 72 min.
Réžia: Peter Solan

Príbeh dvanásťročného dievčaťa s vrodenou telesnou chybou. Od detstva zraňovaná výsmechom spolužiakov a neporozumením najbližších oveľa citlivejšie pozoruje svet okolo seba a iba opatrne nadväzuje nové priateľstvá. Filmová adaptácia knihy Márie Ďuríčkovej Majka Tárajka.

14:00 Zima kúzelníkov
televízny hraný film, Slovenská republika, 2006, 85 min.
Réžia: Dušan Trančík

Na rozdiel od Lidky a jej matky Boženy, ktoré starostlivo plánujú výhodnú kúpu hrobových miest, odmieta dôchodca, bývalý varietný umelec Koloman Bango, pasívne vyčkávať definitívne finále. Vitálny šesťdesiatnik túži žiť aj potom, čo ho prepustili zo zamestnania v autobazáre. Keď sa po náhlom úteku z cintorína stretne po rokoch s dávnym priateľom, kolegom z branže Cepelkinom, niet divu, že roztočia pánsku jazdu. Bango sa nadchne pre lukratívnu pracovnú ponuku - plavbu loďou po Stredozemnom mori. Kým kamaráti s vervou prepíjajú rodinné úspory, tridsaťročná Kolomanova dcéra, slobodná Biba sa dozvie, že čaká dieťa so svojím milovaným, ale po uši zadlženým gamblerom Moskytom. Ten sa rozhodne vyriešiť finančné problémy naozaj svojrázne - vylúpením pošty. Ale ako to už býva, všetko dopadne inak.

16:00 Muzika
Slovensko, Nemecko, 2007, 99 min.
Réžia: Juraj Nvota

Tragikomický príbeh mladého muzikanta, ktorý si svoj talent a možnosti uvedomuje len okrajovo, no o to jednoduchšie a divokejšie sa zaplieta do deštruktívnych vzťahov, ktorých skutočný rozmer a dosah si len postupne uvedomuje. Filmová adaptácia rovnomennej novely Petra Pišťanka.

18:00 Krajinka
Slovensko, Česká republika, 2000, 110 min.
Réžia: Martin Šulík

Tento film je príbehom krajiny. Tvoria ho historky ľudí, čo v nej žijú. Historka nechce byť históriou. A predsa sa z jednotlivých osudov postupne splieta obraz doby, jej hviezdnych chvíľ a tragických okamihov. Na osudoch vidiečanov (malého Imriška, vojačika Cypra, tuláka Cyrila, doktora Rotha, krajčíra Ondráša, pytliaka Kormana a ďalších) a ich každodenných, s láskou a humorom rozprávaných príbehoch môžeme pozorovať plynutie času a zmeny, akými prešiel život v imaginárnej malej krajine v strednej Európe v priebehu dvadsiateho storočia.

Storočnica slovenskej kinematografie v DK Zrkadlový háj


27.10. Streda

11:00 Tichá radosť
Československo, 1985, 88 min.
Réžia: Dušan Hanák

Tichá radosť je psychologickou sondou do vnútra mladej ženy. Sústreďuje sa na bežné pracovné a súkromné problémy hlavnej hrdinky, 30-ročnej zdravotnej sestry Sone (Magda Vášáryová), ktorá je typickou, z radu nijako nevybočujúcou reprezentantkou svojej generácie. Dlho váha, či má odísť od manžela, s ktorým sa názorovo rozchádza, a rozbiť manželstvo upadajúce do stereotypu. Len veľmi pomaly v sebe nachádza silu a schopnosť poznať samu seba, samostatne sa rozhodovať a konečne aj viesť zmysluplný život. Tichá radosť je psychologickou štúdiou životných hodnôt generácie prežívajúcej a prekonávajúcej krízu stredného veku. Realisticky poňatý film Dušan Hanák obohatil jemnými symbolmi a poetickými metaforami. Vďaka herectvu Magdy Vášáryovej (cena za ženský herecký výkon na MF autorských filmov v San Reme) sa na diváka v kine prenáša čaro „tichej radosti”, ktorú v niektorých okamihoch prežíva hlavná hrdinka.

Filmové projekciu sú zdarma.





Meno:
ODOSLAŤ
:)
REBRÍČEK SK
01 |
návšt. 6379
02 |
návšt. 3868
03 |
návšt. 3865
04 |
návšt. 3518
05 |
návšt. 2098
06 |
návšt. 1798
07 |
návšt. 2057
08 |
návšt. 1557
09 |
návšt. 764
10 |
návšt. 551
REBRÍČEK US
01 |
$80,0 mil.
02 |
$16,0 mil.
03 |
$11,0 mil.
04 |
$10,0 mil.
05 |
$3,3 mil.
06 |
$2,4 mil.
07 |
$2,2 mil.
08 |
$1,9 mil.
09 |
$1,5 mil.
10 |
$1,4 mil.
SOCIÁLNE SIETE
KOMENTÁRE
Kinema.sk - filmy, seriály

sector logo
network
ISSN 1336-4197. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / Kinema s.r.o.